Älypuhelinidiotismi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana 71 dB, 02.02.2018.

 1. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 352
  Saadut tykkäykset:
  427
  Iäkäs äitini hankki muutama kuukausi sitten älypuhelinen, sellainen halvempi Apple. Oli joku 300 € tarjous. Itselläni ei ole älypuhelinta ja olen joutunut neuvomaan äitiäni. Vaikeaa on. Tunnen itseni idiootiksi, mutta yritän. Esim. tekstivietien lähettämisessä äidille tuli ruutuun ilmapalloja (häh?) ja kaikenmaailman juttua ilman mustetta lähettämisestä ja läjäytyksistä. Pitkään meni, ennenkuin äiti oppi lähettämään tekstiviestijä, asia joka oli peruspuhelimella aiemmin tosi helppoa. Kai tämä on sitten kehitystä?

  Nyt tänään äidin äidin piti asentaa ensimmäinen appi, kun Stockmannin kanta-asiaedut sitä näköjään yhtäkkiä vaatii, kun ennen edut tulivat lappusella postiluukusta. Mutta. Puhelin alkoi vaatimaan kaiken maailman luottokorttien asettamista. Valitti, että "koko kaavake pitää täyttää". Täytettiin mitä voitiin. Ei äidillä ole esim. PayPal tiliä! Jumii jäi eikä sitä saakelin Stockmann appia saatu asennettua.

  Lähipiirissä ei ole Apple-puhelinkäyttäjiä, jolta voi kysyä neuvoa. Mistä äitini saa apua? Hän on itkenyt puhelimensa takia, koska se on niin vaikea käyttää ja minulla on paha olo kun en osaa äitiäni auttaa. Aika paljon mielipahaa 300 euron laitteesta. Tämä on älypuhelimien nurja puoli ja ajattelin, että on korkea aika herättää keskustelua.

  Siis miten appejä ladataan Applen puhelimiin ja täytyykö tosiaan PayPal olla pakosti?
   
 2. htavilap

  htavilap Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2007
  Viestejä:
  1 155
  Saadut tykkäykset:
  135
  Mikä malli kyseessä? Apple ID pitää luoda, että sovelluksia voi ladata, mutta maksutavan lisääminen ei ole kyllä pakollista.

  https://support.apple.com/fi-fi/HT204034

  Tuolta löytyy vielä ohjetta.
   
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 288
  Saadut tykkäykset:
  583
  Todennäköisesti iPhone SE, joka on todellinen rip-off muutenkin.

  Palauttakaa liikkeeseen, jos voi ja ostakaa joku kiva peruspuhelin?
   
 4. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 352
  Saadut tykkäykset:
  427
  Kiitos! Tutkitaan, mikä meni vikaan. Malli on iPhone SE . Apple ID On luotu puhelimen käyttöönoton yhteydessä.
   
 5. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 137
  Saadut tykkäykset:
  250
  Sen verran varastan tätä keskustelua, että mainostan etähallintaa. Omilla eläkeikäisillä vanhemmillani on yksinkertaiset "dorot" puhelimina. Meillä on käytössä TeamViewer, jolla voin etänä hoitaa läppärin ongelmat.

  Sen verran olen oppinut, että älypuhelimet vanhemmillani tässä meidän tapauksessamme olisivat aivan liikaa. Itseänikin ketuttaa välillä näpytellä pienessä ruudussa nakkisormilla jotakin. Saati sitten sellainen, jolla on vielä enemmän ongelmia kuin minulla. Ennen kuin joku muu ehtii: nämä ongelmat ovat vain omien vanhempieni ongelmia. Eläkeläisiä on niin paljon erilaisia.

  p.s. sinänsä hauskaa nähdä, että 70-luvun vasemmmistolaisella on vaikeuksia saada suomenruotsalaisten porvarien omistavan kaupan kanta-asiakasomistajaetuja.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2018
  Pazze tykkää tästä.
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 679
  Saadut tykkäykset:
  681
  No mielestäni SE on paras iPhone. Mutta eipä lähdetään liikaa offtopikkiin. :)

  Kannattaa tosiaan hankkia halpa peruspuhelin. Ja hyviä vanhemmalle väelle ovat ainakin Dorot. Ne maksavat vähän enemmän, mutta ovat yleensä ihan hyviä. Halvat, muutaman kympin Nokiat kannattaa jättää hyllyyn. Vaikka niissä onkin simppeli käyttis, niin muuten ne ovat kestävyydessä ihan surkeita. Kokeilin sellaista parisen vuotta sitten ja puhelin meni pimeäksi, kun poika käytti sitä suussaan.

  Vanhemmalle väelle hyviä puhelimia ovat myös vanhat Nokiat, jos niitä vielä jostain löytää. Äidilläni on toistakymmentä vuotta vanha Nokian simpukkapuhelin, joka on kestävyydessä ihan eri luokkaa kuin nykyiset halpikset.

  Teamvieweriä olen itsekin käyttänyt sekä omien vanhempien että appivanhempien tietokoneiden säätämiseen. Yllättävän hyvin toimii.
   
 7. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 352
  Saadut tykkäykset:
  427
  TeamViewer on hyvä vinkki! Asun tosin 500 m päässä vanhemmista, joten sinne kävelee 5 minuutissa, mutta kumminkin.

  Jokaisella sitten on hauskuutensa lähteet. Vasemmistolaisuus ei tarkoita kurjuutta, vaan oikeudenmukaisen ja inhimillisen yhteiskunnan kannattamista. Vanhempani ovat perineet omaisuutta omilta vanhemmiltaan vuosituhannen vaihteessa ja elävät eläkevuosiaan ilman taloudellisia huolia. Vanhempani ovat olleet Stockmannille kohtuu hyviä asiakkaita, mutta parin viime vuoden aikana tavaratalon huononeminen on vähentänyt vanhempieni asioimista siellä.

  P.S.: Isäni äiti oli suomenruotsalainen sivistysporvari ja Stockmannin tavaratalon käyttämä mannekiini aikoinaan. Stockmann juhli vuonna 2012 150-vuotisjuhliaan ja Stockmannilla oli näytillä historiallisia valokuvia joukossa iso kuva isän äidistä. Isä vaan huudahti "Toi on mun mutsi!" ja myyjät tulivat mielenkiinnolla kuuntelemaan isääni. Että niin se 70-luvun vasemmistolainenkin vaan Stockmannilla heiluu...
   
 8. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 137
  Saadut tykkäykset:
  250
  Ihan hyvä juttu. Sinulla on todella hyvä pohja ponnistaa vaikka minne.
  Sinun koulutuksellasi, älylläsi ja vanhempiesi rahoilla, on koko maailma avoinna.

  Täytyy myöntää: olen kateellinen sinulle.
   
  Viimeksi muokattu: 03.02.2018
  Pazze tykkää tästä.
 9. phelin

  phelin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  Äitiä hivenen lohduttanee tieto, että kassalla voi suullisesti kertoa minkä edun haluaa käyttää: https://info.stockmann.com/info/hel...MarketingCloud&utm_content=0102_LC+etusetelit
   
 10. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 949
  Saadut tykkäykset:
  111
  Kyllä älypuhelimia oppii käyttämän vanhempikin ihminen jos vaan tahtoa ja innostusta riittää. Mun faija käveli kauppaan ja osti Lumian silloin kun ne tuli markkinoille. Raapi päätään, kyseli ja taltutti puhelimen. Sama käynyt Androidin kanssa. Mutsille se jeesas iPhonen alkeet. Välillä kysyy multa jotain, lähinnä mielipidettä. Mutta joo, asenteesta se on kiinni.
   
 11. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 352
  Saadut tykkäykset:
  427
  Turhaan olet kateellinen vaikka äidilläni on musta first class kanta-asiakaskortti. Onhan sinulla tämä ketju v*ttuiluasi varten.

  Olen kyllä samaa mieltä tästä, ja on äitini jotain oppinutkin. Nykypäivän älypuhelin vaan on niin monipuolinen kapistus, että hitaammalla oppijalla tulee kapulanvaihto eteen ennenkuin on kunnolla vanhankaan oppinut.

  Kiitos! Noinhan se tosiaan on.
   
 12. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 988
  Saadut tykkäykset:
  131
  Minun mielestäni taas halvat perusluurit on ihan persiistä ja hankala käyttää. Älypuhelimissa sentään yleensä näkee mitä pitää painaa, kunhan vaan oppii liu'uttamaan yms. kosketusnäytön perusteet. Moni iäkkäämpi käyttää iPhonea sutjakkaasti eikä voi edes kuvitella palaavansa takaisin vanhoihin Nokialaisiin.

  Pitää homman simppelinä alussa, opettelee soittamisen, vastaamisen ja tekstarit (tai mieluummin Whatsappin tms). Aloitusnäytöstäkin voi siivota kaikki muut kuvakkeet pois. Siitä sitten pikkuhiljaa voi lisätä appi kerrallaan jos on tarvetta ja kun kokemusta ja taitoa tulee lisää.
   
 13. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 137
  Saadut tykkäykset:
  250
  Jotenkin näyttää siltä, että et ole nähnyt miten huonosormiset yli 80-vuotiaat käyttävät puhelimia. Väite: "Älypuhelimissa sentään yleensä näkee mitä pitää painaa, kunhan vaan oppii liu'uttamaan yms. kosketusnäytön perusteet" ei ole oman kokemukseni mukaan todellisuutta vanhusten maailmassa.
  Yksilöissä on tietysti eroja. Lisäys: minulle vanhus on huomattavasti vanhempi kuin juuri eläkkeelle siirtynyt. Näillä ryhmillä voi olla todella iso ero oppimisessa ja tietotekniikan käytössä.
   
  Viimeksi muokattu: 04.02.2018
 14. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 988
  Saadut tykkäykset:
  131
  Jep, oma otanta on vain 70+ vuotiaista. Yksi on kyllä huonosorminen, hänellä onkin jo sitten peruspuhelimenkin käyttö hankalaa.

  Katotaan sitten 10 vuoden päästä uudestaan. Tosin silloin tuskin tarvitsee puhelimia näpytellä - puhe riittää. Jos vaan saa sanoja suusta..mutta tarvinneeko silloin puhelinta ollenkaan?
   
 15. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 368
  Saadut tykkäykset:
  223
  Riippuu toki paljon siitä mihin sitä luuria käyttää. Jos käyttää vain puhelimena, niin perusluuri on 100% paras valinta ilman minkäänlaista kilpailuasetelmaa älyluurien kanssa. Siinä on tyypillisesti muutama näppäin numeronäppäiminen lisäksi, näppäin jolla aloitetaan puhelu, näppäin jolla lopetetaan puhelu ja joku monitoiminäppäin jolla voi selata valikoita kuten puhelinluetteloa. Ja kaikki näppäimet tuntee sormillaan, millä on merkitystä varsinkin näkövammaisille mutta myös muille joita ei huvita painella koko ajan väärää painiketta. Ja akut yleensä kestää paljon pidempään eikä näytön rikkoutumistakaan tarvitse niin paljoa varoa, peruskapula kulkee näppärästi taskussa. Töissä noita on tullut lähinnä käytettyä, sään ja iskun kestäviä malleja, ihan tälläkin viikolla.
   
 16. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 618
  Saadut tykkäykset:
  168
  Omat 70v-rajapyykkiä lähestyvät vanhempani ovat opeissani ja aika tavalla muutenkin pysyneet kiitettävästi tietotekniikan etenemisen kyydissä. Siellä osataan käyttää niin Windows- kuin OS X -tietokonetta, iPadia ja Android-kännyköitä (en ikinä ottaisi iPhonea varsinkaan vanhemmalle sukupolvelle). Tärkeintähän tässä on ollut se, että nimenomaan pysyy kyydissä ja altistaa itsensä uusille laitteille ja niiden ominaisuuksille. Itsekin kyllä sitten tiedän tapauksia, joissa iäkkäillä ihmisillä ei ole auttajia tässä asiassa ja jos onkin niin näillä potentiaalisilla auttajilla ei ole aikaa moiseen (mikä on surullista ja kertoo paljon ihmisen arvoista). Jos mietin missä omat vanhempani ovat käytännössä säästäneet aikaa, vaivaa ja rahaa, niin mieleen tulee esimerkiksi
  • Mobiilipankin käyttö
  • Sekalaiset palvelut (Finnair, Finnkino, Ticketmaster, VR... Asian toimitus jouhevammin ilman tarvetta printata mitään tai edes avata sähköpostia)
  • Skype-puhelut (jos vanhan työkaverin tai sukulaisen kanssa tykkää jaaritella puhelimessa tuntikausia, niin miksi maksaa siitä, jos sen voi tehdä ilmaiseksi... tosin sillä "langan" toisessa päässä olevallakin pitää olla Skype)
  • Whatsapp (ilmaiset viestit ja todella kätevä, jos tarvitsee äkkiä kysyä jotain ja kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa tai jos haluaa jättää lyhyen ääniviestin)
  • S-Pankin/ABC:n mobiilitankkaus (erinomaisen kätevä etenkin niille, jotka eivät uskalla/osaa maksaa automaatilla, ja ovat aina marssineet huoltoaseman sisään maksamaan)
  • Kuittien skannaus
  • Tarkkojen kuvien ottaminen (esim. jos hakee kaupasta jotain tiettyä asiaa tai yrittää jotain vikaa/ongelmaa/tilannetta selvittää ammattilaiselle, joka ei ole paikan päällä)
  • Google Maps navigointiin (löytää opastetusti perille niin autolla kuin kävellenkin)
  • Tietyt hyötyohjelmat aina vatupassista alkaen
  Siinähän ei ole mitään vikaa sinänsä, että pitäytyy yksinkertaisemmassa tekniikassa (viitaten siihen ettei halua sotkeutua älylaitteisiin), sillä vaikka niiden käytön hallitsisikin, niin kyllähän ne altistavat ajanhukkaamiselle. Toisaalta, tällaista en kyllä nykymaailmassa suosittele, kun yhä enemmän ja enemmän palveluja yms. siirtyy sähköiseksi. Siinä voikin olla pian hukassa, kun oma maanläheinen suhtautuminen osuu omaan nilkkaan, kun palvelut, joita käyttää päivittäin, siirtyvät pääasiallisesti mobiilipalveluiksi ja sitten ei välttämättä osaa edes ladata appia tai tietää, mistä sellainen nyt sitten yhtäkkiä pitäisi hakea (pitääkö se ladata netistä ja siirtää puhelimeen...).

  Mitä tuohon appiongelmaan tulee, niin ilmeisesti kyse oli siitä ettei saatu App Storesta ladattua Stockmann-appia (eli ongelma koski App Storea, ei Stockmann-appia). Hommahan menee niin, että yleensä noita appikauppoja (laitteessa esim. Androidin Play Store tai Applen App Store) käyttääkseen pitää lisätä tili (esim. Androidin puolella Google Tili ja Applen puolella Apple ID) ja siihen maksutapa, joka suurimmalla osalla lienee luottokortti. Applen puolella sen voi lisätä selaimen kautta https://appleid.apple.com/ tai sitten mobiililaitteessa, kun asetusvalikosta hakee jotain tyyliin iTunes&AppStore. Toistaiseksi en ole kohdannut enkä edes kuullutkaan tapausta, jossa Paypal olisi ainoa vaihtoehto (eBay tulee ainoana mieleen, jossa se on jonkin sortin oletuksena).

  Yleensä aina omia vanhempia neuvon niin, ettei kannata alkaa tuskastelemaan ja elää siinä luulossa, että älylaitteita käyttääkseen pitäisi osata ulkoa joku prosessi. Sen sijaan kannattaa pitää vain silmät auki, katsoa mitä ruudulla näkyy ja jos sieltä ei löydy haluttua asiaa, niin avataan sovellusvalikko tai asetukset tai käytetään haku-toimintoa, sillä kaikki tarvittava kyllä löytyy max. kolmen klikkauksen/täppäyksen päästä.
   
 17. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 352
  Saadut tykkäykset:
  427
  Juurikin App Store-probleemi. Stockmann-appin lataus tuntui sujuvan, mutta sitten puhelin herjasi, että koska kyseessä on ensimmäinen appi, joka puhelimeen ladataan, pitää maksutiedot sun muut täydentää. Ei tuossakaan mitään muuta ongelmaa ollut, paitsi että yrittäessä mennä prosessissa eteenpäin herjasi punaisella "koko kaavake pitää täyttää". Ainakaan minä en tiedä, mitä kokonaisuutta tässä tarkoitetaan "kaavakkeella" tai että mikä tieto mukamas puuttuu (Paypal?), kun kaikki tiedot sinne naputeltiin vaivalla. Luulisi, että jos esim. valitsee maksuvaihtoehdoksi "ei mitään", niin on ihan sama mitä "luottokortti" ja "PayPal" -kohdissa on. Luottokorttitiedot laitettiin (mistä äiti oli huolissaan). Paypal tiliä ei äidillä ole, kun ei eBaystä koskaan mitään osta. Isällä on Paypal koska huutaa postimerkkejä PALJON eBaystä filatelistina. Applen systeemit voivat olla välillä vähän ärsyttäviä. Asiat näyttävät helpoilta, mutta todellisuudessa toimintalogiikka voi olla epäintuitiivinen, koska kaikki onkin rakennettu firman voittojen maksimointi silmälläpitäen. Lisäksi Apple "pakottaa" käyttäjän tekemään asiat tietyllä tavalla siinä missä muut alustat sallivat vaihtoehtoja käyttäjälle omien mieltymystensä mukaan.

  Tietotekniikka helpottaa toki elämää, mutta hintana on se, että joutuu opettelemaan ja selvittämään paljon asioita. Lopputulos voikin olla plus miinus nolla. On virhe ajatella, että älypuhelimet ovat tehneet elämästämme parempaa. Ne ovat muuttaneet elämämme. Toiset pitävät tästä muutoksesta enemmän kuin toiset.
   
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 618
  Saadut tykkäykset:
  168
  Näin kenties itsekin kiteyttäisin asian. Näen älylaitteet eräänlaisena modernin elämän monitoimityökaluna, jolla voi saada aikaan nopeammin ja pienessä koossa aikaan samoja asioita, mihin älyteknologian suhteen askeettinen ihminen tarvitsee erillisiä työkaluja tai enemmän aikaa, vaivaa ja kuluja. Toki sen voi nähdä turhana ajankäyttönä, mutta kannattaa joskus luppoajan tullen plärätä sitä sovelluskauppaa läpi (esim. suosituimpien tai nousussa olevien sovellusten osalta), niin saa kuvan siitä, mihin kaikkeen sitä älypuhelinta voi käyttää.

  Se on kuitenkin totta, että vastapainona älylaite voi ottaa aika hallitsevan ja sisäänpäin kääntävän otteen elämästä. Vaikka asia on toki eri vanhemmille sukupolville, niin se pitää sanoa älylaitteiden opettelun vaatimasta vaivasta, että kun yhden älylaitteen perusteet kerran oppii (ja nyt kuitenkin puhutaan täppäyskulttuurista, eikä siitä, että pitäisi osata ohjelmointikieltä), niin uskaltaisin väittää, että näillä opeilla hallitsee myös uusien sukupolvien laitteet jopa seuraavan vuosikymmenen ajalle. Käyttölogiikka kun on tuntunut olevan niin käyttiksien kuin laitteiden sukupolvien välillä sama jo pitkään.

  Googlasin hieman asiaa ja käväisin omissa Apple ID -maksutiedoissa. Ilmeisesti ensimmäistä kertaa Apple ID:ta käyttäessä/luodessa tai maksutietoja lisätessä ei voi valita "Ei mitään" (vaikka se olisikin siellä). Ko. palkin voi kai myöhemmin käydä muokkaamassa halumakseen ja toivon mukaan tuolloin "Ei mitään" onnistuu. Omakin äitini pelkää aina luottokorttitietojen antamista. Neuvoni on yleensä se, että jos kauppa/sivusto on todella tunnettu ja suosittu, niin riski luottokorttitietojen varkauteen on niin pieni, ettei siitä kannata edes välittää, ja jos varkaus tapahtuisikin, niin eipähän ainakaan ole yksin. Esimerkiksi itse olen antanut omat luottokorttitietoni nettiin yli viidentoista vuoden ajan kymmeniin eri paikkoihin Applesta ja Amazonista pieniin firmoihin, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmaa.

  EDIT: Sellainen pikkuvinkki vielä, jos ei edelleenkään onnistu, että muistaakseni Applen kanssa oli joskus ongelmia osoitteen ilmaisemisessa oikeassa muodossa, kun siinä kaavakkeessa taitaa olla erillinen kenttä esim. talon numerolle.
   
  Viimeksi muokattu: 04.02.2018
 19. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 137
  Saadut tykkäykset:
  250
  Niin kuin sanoin aikaisemmin: on vanhempia ja on toisia vanhempia ihmisiä.

  Sen olen omin silmin nähnyt, että uuden oppiminen on lähellä nollaa, kun ollaan tarpeeksi vanhoja.
  Tuo ajatuksesi, että vanhukset käyttävät hakutoimintoa, lukevat tuloksen, toimivat sen mukaan, muistavat tulevaisuudessa saman toimintatavan, on jostakin muusta kuin tästä maailmasta. Ihan kiva, että omat vanhempasi pystyvät siihen juuri nyt. Pystyvätkö siihen samaan vuonna 2028?
   
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 618
  Saadut tykkäykset:
  168
  Otitko kirjoitukseni jotenkin henkilökohtaisesti, kun olen aistivinani pientä tunnelatausta vastineestasi? Tarkoitus oli vain kertoa, miten homma omien 70v:tä lähestyvien vanhempieni kanssa menee ja viestiä, että esim. vaikeuden lähettää otettu kuva Whatsappilla sai pois, kun tarpeeksi kauan iskosti, ettei tarvi osata mitään vaan katsoa, mitä edessä näkyy. Toivon mukaan he vuosikymmenen päästäkin moisen muistavat tehdä. Toki vanhukseksi tuleminen tuo omat rajoitteensa, mutta vanhemmilla sukupolvilla vaikeuksia tuottaa myös juuri se, että etenkin eletyn DOS-aikakaudenkin myötä nykyajan tietotekniikka oletetaan liian monimutkaiseksi, kun todellisuudessa lähes kaikki perustoiminnot saavutetaan max. kolmella sormikosketuksella. Vähän sama siis kuin monella suomalaisella englannin kielessä: koetaan vaikeaksi puhua sanavarastovalmiudesta huolimatta, koska yliajatellaan asia hankalaksi. En tässä yritä kuitenkaan sanoa, että tämä pätee kaikkiin vanhuksiin, varsinkaan niihin, joilla on jo tuntuvia muistivaikeuksia yms..

  Tai sitten vaan nämä ajatukset ovat edelleen utopistisia...