Tuota grillausthreadia lukiessa tuli mieleen tällainen mielipiteitä jakava juttu: Grillaatko A-luokan vai B-luokan makkaraa?
Kyllä suurin osa syömästäni makkarasta on a-luokan lihansyöjille tarkoitettua makkaraa, eli wilhelmiä tosin muitakin lihaisia makkaroita tulee syötyä esim campingiä. Kuitenkin joskus tulee syötyä b-luokan makkaroitakin esim ok. edit: Olen tietenkin mainosten uhri, kun wilhelmiä syön, mutta mitäpä ihminen luonnolleen mahtaa... -KTB-
Jos itse olen grillimakkaraa ostamassa, niin ehdottomasti Wilhelmiä. Mutta jos sitä ei ole tarjolla, niin kyllä muukin makkara käy.
A-luokan lihansyöjiä täälläkin, Wilhelmi on ollut perusmakkara viimeaikoina. Täytyisi kokeilla taas välillä uusia, onko hyviä ehdotuksia?
...ai niin, oma ääni tietenkin parhaalle A-luokalle. B-makkarat menevät hätätapauksessa, mutta jostain syystä niitä ei mene alas kuin se yksi ennen kuin jo tökkii... (Hahaa, velipojalle on kyllä pakko ostaa tupareihin huumorimielessä paketti soijamakkaraa ja "keissi" alkoholitonta olutta. )
Ei kiitos makkaralle. Lenkkiä se olla pitää tai jotain kunnon lihaa. Siinä vaiheessa loppui makkaran syönti kun näin dokumentin siitä miten sitä tehdään ja mitä sinne tungetaan. Lisäksi makkarat maistuvat pahalle. Olutta kyllä pitää olla ja mieluiten jäistä tummaa Velkoa.
Minä en nirsoile, sinappia kun on ja kylmää olutta niin mikä tahansa, vaikka mikrossa tehty, makkara kelpaa.
Atrian Hiillos-makkara on se ainoa oikea meikäläiselle. Nuo Wilhelmit ja muut uudet makkarat ovat jotenkin vetisiä ja ehkä jopa ryynimäisiä.
Kuinkas lenkkiä sitten tehdään? Eikös siihen laiteta (ainakin A-luokan makkaraa) enemmän kamaraa, kalvoja, yms. ja jauhetaan vaan tasaisemmaksi mössöksi? Ei siinä mitään, kyllähän kunnon lenkkiä pistelee sellaisenaan vaikka kylmänä ja uunimakkarana lenkki on parempaa kuin A:t tai B:t, mutta samat rojut niissä on ja tuskin se lenkintekokaan on herkkähermoisten katseltavaa... IMO lihoista grilliin sopii parhaiten rasvaisemmat palat, esim. kasslerit, fileet tahtoo kuivua grillatessa liikaa.
Täältäkin käsi pystyyn Atrian Hiillokselle. Siinä on muistaakseni noin puolet lihaa, eli selvästi enemmän kuin pahimmissa B-luokan jauhomakkaroissa, mutta rakenne ja maku on paljon mukavampi kuin Wilhelmeissä sun muissa Kabanosseissa. Laitoin ääneni kuitenkin viimeiselle, "mikä tahansa kelpaa", sillä makkaran laatu on vain yksi osa kesäistä grillinautintoa (muut esim. hyvä seura, hyvä juotava, hyvä sinappi, hieno ilma, kesä, kaunis luonto, savun tuoksu jne.)
Viime aikoina olen grillaillut Tapolan savulenkkiä. Illaksi on kaapissa sitä ja olutta jäähtymässä eli saunan jälkeen herkutellaan Toinen suositeltava on Palvipoikien TosiHyvä-lenkki, nimensä veroista
Ja lenkki on...? Lihan määritelmä kiristyi jokunen aika takaperin EU-lainsädännön harmonisoinnin seurauksena ja siirtymäaikakin umpeutui joskus talvella. Makkarassa saa käyttää kaikenlaista, mutta ainesosat pitää ilmoittaa ainesosaluettelossa. Luetaan siis niitä! Makkarassa tai muissa lihavalmisteissa oleva liha saa sisältää rasvaa ja sidekudosta aika paljon ja silti kulkea nimellä "liha". Finlexistä: Lihan jne. määritelmiä: "2) lihalla ihmisravinnoksi hyväksyttyjä nisäkkäiden ja lintujen luurankolihaksia sekä pallealihaa ja puremalihaksia. Ainesosana käytettävään lihaan luonnostaan liittyvän rasvan ja sidekudoksen kokonaispitoisuudet eivät saa ylittää erikseen säädettyjä määriä; 3) koneellisesti erotetulla lihalla sellaista lihaa, joka saadaan erottamalla luista mekaanisesti niihin luurankolihasten irtileikkaamisen jälkeen jäljelle jäänyt liha; 4) elimillä kieltä, sydäntä, maksaa, munuaista, keuhkoja, aivoja ja kateenkorvaa; 5) silavalla sian nahanalaista rasvakudosta, joka on erotettu lihasta ja josta nahka on poistettu; 6) kamaralla sian syötävää nahkaa; 7) siipikarjan nahkalla siipikarjan syötävää nahkaa; 8) päänlihalla naudan ja hevosen päästä irrotettua muuta lihaa kuin puremalihaksia; sekä 9) muulla lihaan verrattavalla valmistusaineella koneellisesti erotettua lihaa, elimiä, silavaa, kamaraa, siipikarjan nahkaa ja päänlihaa." "Sian lihan kokonaisrasvapitoisuus saa olla enintään 30 % ja sidekudospitoisuus enintään 25 %." Makkarat: "Lihan ja muiden lihaan verrattavien valmistusaineiden yhteismäärän tulee olla kestomakkarassa vähintään 95, leikkelemakkarassa vähintään 50 ja ruokamakkarassa vähintään 45 painoprosenttia laskettuna valmiista elintarvikkeesta." A-luokan makkara: "Leikkelemakkaraa ja ruokamakkaraa saa nimittää A-luokan makkaraksi, jos se täyttää seuraavat ehdot: 1) valmistusaineena käytetyn lihan ja muiden lihaan verrattavien valmistusaineiden yhteismäärä on vähintään 63 painoprosenttia laskettuna valmiista elintarvikkeesta; 2) muina lihaan verrattavina valmistusaineina on käytetty vain elimiä, silavaa ja muuta rasvakudosta, kamaraa ja siipikarjan nahkaa; 3) eliminä on käytetty vain kieltä, sydäntä tai maksaa; 4) kamaraa ja siipikarjan nahkaa saa käyttää enintään 6 painoprosenttia laskettuna valmiista elintarvikkeesta ja 5) valmistusaineena ei ole käytetty tärkkelystä eikä perunajauhoa." Pakkausmerkinnöistä: "Sen lisäksi mitä pakkausmerkinnöistä muualla säädetään on valmiiksi pakatussa makkarassa oltava ainakin seuraavat merkinnät: 1) lihan määrä ilmoitettuna painoprosentteina valmiista elintarvikkeesta; 2) muut lihaan verrattavat valmistusaineet niiden omilla nimillään; 3) eläinlaji lihan ja muiden lihaan verrattavien valmistusaineiden osalta; 4) leikkelemakkaran ja ruokamakkaran keskimääräinen rasvapitoisuus painoprosentteina valmistushetkellä tai ilmoitettuna siten kuin ravintoarvomerkinnöistä erikseen säädetään; 5) käytetyn proteiinivalmisteen alkuperä" "Koneellisesti erotettu liha, elimet ja muut lihan määritelmän ulkopuolelle jäävät eläimestä peräisin olevat ainesosat on ilmoitettava omilla nimillään ainesosaluettelossa. Tällöin on myös ilmoitettava eläinlaji, josta ainesosa on peräisin." -Bon Apetit!
Olin aikoinani liha/leikkele myymälässä töissä, ja enpä kyllä sen jälkeen ole koskenut kuin ns. näihin parempiin makkaroihin. Ja hyvä niin.
Niin ja kyllä minulle makkara kelpaa. Syöhän skotitkin - vai keitä ne nyt olikaan - Haggisia(vatsalaukkuun dumpattuja sisäelimiä)! Kaikki on mausta kiinni, Jarkko G:n sanoin. Kukas suomalainen sitä nyt ilman makkaraa elossa pysyy? edit: meinas unohtua - useimmiten napostelen A-luokkaa