Affære, En (2018)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 15.12.2019.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    [​IMG]

    Ensi vilkaisulla Henrik M. Dahlsbakkenin En affære (2018) vaikutti kiinnostavalta tuotokselta: aiheena lukiolaispojan, 16, ja liikunnanopettajan, 42, suhde. Pappa olisi kovasti halunnut nähdä, kun tuoretta makkaraa asetellaan kypsään piirakkaan, mutta... pettymyksiä on elämä täynnä.

    Anita Lønstrup (Andrea Bræin Hovig) on entinen kilpavoimistelija, joka alkaa työskennellä norjalaisen lukion liikunnanopettajana. Oppilaiden joukossa on itsevarma Markus (Tarjei Sandvik Moe). Koska Anitan aviomies Hasse (Carsten Bjørnlund) paneutuu mieluummin työhönsä kuin aviollisiin velvollisuuksiin, Anita suhtautuu herkästi ulkopuoliseen huomioon ja ilmeisesti tulkitsee Markuksen röyhkeyttä väärin. Tietynlaista pikatoimintaa heidän välilleen viriää, mutta
    Anita ei käsitä Markuksen mielenkiinnon lopahtaneen melko pian vaan haluaa jatkaa suhdetta pakkomielteisesti. Kun Markus alkaa seurustella luokkatoverinsa Minan (Lea Meyer) kanssa, Anita koettaa sabotoida suhdetta metkuillaan ja lopulta väittää Markukselle olevansa raskaana! Poika järkyttyy, kertoo äidilleen Unnille (Anneke von der Lippe) ja tämä Hasselle. Avioliitto päättyy kertaheitolla siihen, ämmä saa hakea kassinsa autotallista ja lähteä lätkimään, ja hän menettää myös työpaikkansa. Anita jää neuvotonna penkille istumaan — loppuratkaisu muistuttaa Blue Jasminea.

    Tämän elokuvan ongelma on se, ettei siinä ole ainuttakaan sympaattista henkilöä: Anita vaikuttaa jotenkin jälkeenjääneeltä ja tärähtäneeltä, Markus on kuriton nulikka, jolla on vihanhallintaongelmia, ja Hasselle Anita on pelkkä palkintovaimo, joka saa lähteä heti kuin hairahtaa, vaikka vaimon puutostila on miehen syytä; henkilöt asuvat kalseissa, kliinisissä yläluokan taloissa, lipittävät punaviiniä, ajavat hienoilla autoilla, viettävät tyhjää, pinnallista elämää. Tapahtumia kuvataan epäselvästi, ja ne jäävät osin avoimiksi (kuka lähetti alussa ruusuja? onko aviomiehellä vispiläkauppaa toimistonsa naikkosten kanssa? kauanko Anitan ja Markuksen suhde oikeastaan kestää? kuusi viikkoa? ovatko lemmenkohtaukset haavekuvitelmia vai muistumia?) — niinpä koko tekele tuntuu heijastavan lähinnä tekijäinsä lahjattomuutta ja neuvottomuutta.

    Markkinoinnin perusteella En affære on olevinaan eroottinen trilleri, mutta enemmänkin se on psykologinen trilleri, joka kuvaa päähenkilön Anitan traagista alamäkeä, vääriä valintoja. Hänen touhuilunsa vaikuttaa pakonomaiselta, ja kieltämättä tapahtumakulku ahdistaa katsojaa aidosti. Epäselvä juoni ja epämiellyttävät, arvostelukyvyttömät henkilöt eivät kuitenkaan tarjoa katsojalle mitään kompensaatiota. Käsikirjoittaja-ohjaaja on ikään kuin sylkäissyt tämän tuotoksen suustaan, eikä katsojakaan osaa siitä kiinnostua, koska se on kovin ontto (norj. hul).

    Ensi-ilta Norjassa: 5.10.2018.

    1/5

    Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-25) on myös suomenkielinen tekstitys, mutta Suomessa sitä ei näy levitettävän, eikä elokuvalle ole suomenkielistä nimeä. Lisämateriaalina on olevinaan minuutin mittaisia klippejä. Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Traileri (Full HD)
     
    Viimeksi muokattu: 15.12.2019