Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 431
    Saadut tykkäykset:
    769
    No täysijärkiset eivät kyllä tällaisia elätelleet. Sekopäät eivät pidä suutaan kiinni pandemiassakaan. o_O
     
  2. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Koronavirus lukuina

    Nyt viimeistään voi lopettaa puheet siitä, oliko rajoituksille ja maskinkäytölle tarvetta. Tällä hetkellä eletään ilmaston osalta käytännössä ideaalisinta aikaa vuodesta. Esim. viime vuonna 1.7.-31.7. suurin päivittäinen luku oli 22 (1.7.) ja 3.7. ja 13.7. raportoitiin vain 1 uudesta tartunnasta. Luvut lähtivät syksyllä nousuun, kun sää kylmeni ja ihmiset palasivat kesälomilta.

    Tänään raportoitiin 794 (!) uudesta tartunnasta, vaikka 66 % väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 35 % jo kaksi. En olisi uskonut, että tällaisia lukuja nähdään enää ikinä Suomessa, kun rokotustilanne on niin hyvä. Vertailun vuoksi koko epidemian pahin yksittäinen päivä oli 14.3.2021, jolloin raportoitiin 863 uudesta tartunnasta. 7 päivän keskiarvo kävi samoihin aikoihin korkeimmillaan päälle 700:ssa. Tilanne on siis käytännössä nyt suunnilleen yhtä huono, rokotuksista huolimatta. Rokotteet toimii, ei korkeat luvut niiden huonoudesta johdu. Deltan herkempi tarttuvuus selittää osaltaan eron viime vuoteen, mutta "paluu normaaliin" on kuitenkin varmasti suurin selittäjä.
     
  3. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 554
    Saadut tykkäykset:
    293
    Kuten varmaan myös Pietarista saapuneet Delta-version tuojat, joita ei kyetty testaamaan ja karanteeniin laittamaan valtiovallan puolesta.
    Ihmisethän ovat juuri sellaisia että kokevat aina, ettei tämä nyt minua koske.
     
  4. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 700
    Saadut tykkäykset:
    359
    Mun mielestä tuota rajalla testaamattomuutta liioitellaan hieman. Ensinnäkin matka oli sen verran lyhyt, että vaikka olisi tartunnan saanut, niin testi olisi voinut olla vielä osalla negatiivinen. Ja oliko vielä niin että heidän olisi pitänyt olla omaehtoisessa karanteenissa ja käydä uudessa testissä joka tapauksessa? Kuinka moni kävi? Juhannuksen menot painoivat päälle, niin siinä mikään karanteeni oikein sovi kuvioihin. Eli vaikka kaikki olisi testattu, niin uskon että siellä oli tarpeeksi porukkaa joka olisi lähtenyt juhannuksen festareille joka tapauksessa. Testin tuloksen saaminen olisi osalla mennyt juhannuksen yli kuitenkin, olisiko jääneet kotiin testitulosta odottelemaan vai festareille sitten kuitenkin? Eli tilanne olisi kuta kuinkin sama kuin nyt, on mun valistumaton veikkaus.
     
  5. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 420
    Saadut tykkäykset:
    1 208
    Luulin jo, että kaikki koronafetissin sairastaneet ovat parantuneet.
     
  6. Riker

    Riker Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2017
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    29
    Luulin, että denialistit olivat jo oppineet.
     
    Kristian, x_jmt_x, ZED and 1 other person like this.
  7. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 526
    Saadut tykkäykset:
    100
    Saitaalahoidossa 65 ja tehohoidossa 7. Rokotteiden teho näkyy hyvin, mutta tästä huolimatta edelleen paniikissa lasketaan jotain epämääräisiä tartuntalukuja.
     
    Soni85 tykkää tästä.
  8. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Ennen rokotteiden tuloa kaikki ihmiset saattoivat saada tartunnan. Kun otetaan huomioon se, että monet sairastavat koronan ilman että käyvät testeissä, niin Suomessa on varmasti ollut viimeisen vuoden aikana sellainen päivä, jolloin todellisuudessa on ollut n. 1000 uutta tartuntaa (pahimpina aikoina todennäköisesti selvästi yli).

    Tällä hetkellä kansasta on rokotettu 66 % ja jos kuvitellaan, että rokote suojaa 90-prosenttisesti ja jotkut ovat saaneet suojan taudin sairastamisen kautta, niin käytännössä reilut 60 % on taudilta suojassa. Kun tässä todellisuudessa ollaan tilanteessa, jossa päivässä tulee 1000 uutta tartuntaa, niin jäljelle jäänyt 40 % on se joukko, joka ne sairastaa. Joten rokottamattomilla ihmisillä on tällä hetkellä 2,5-kertainen riski saada korona verrattuna siihen aikaan, kun oli sama määrä tartuntoja mutta kukaan ei ollut rokotettu. Tätä esimerkissä olevaa 150 % kasvua rokottamattomien keskuudessa selittää eri tekijät kuten deltan tulo, rajoitusten poistaminen yms. Mielestäni se on aika vahva todistus siitä, että rajoitukset olivat tarpeellisia!

    Edit: typo
     
    Viimeksi muokattu: 01.08.2021
    Riker tykkää tästä.
  9. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Niin kauan kun voidaan määrätä karanteeniin tämän taudin takia, aion välttää kaikkia massatapahtumia. Käytän FFP2-maskia tarpeen mukaan.
    En todellakaan halua olla karanteenissa.

    edit: Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen:
    ”FFP2-suojain on oikeastaan ainoa tapa, jolla omaa henkilökohtaista turvallisuuttaan voi kasvattaa julkisilla paikoilla tai ulkonakin”.
     
    Viimeksi muokattu: 01.08.2021
    Riker tykkää tästä.
  10. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 738
    Saadut tykkäykset:
    105
    Jokainen tartunta on uusi mahdollisuus virukselle mutatoitua uuteen, mahdollisesti vaarallisempaan, muotoon. Siksi niitä tartuntojakin pitäisi välttää.
     
    Riker tykkää tästä.
  11. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 431
    Saadut tykkäykset:
    769
    Kuka laskee ja panikoi, kuka ei. Onhan tuosta jo ollut puhetta esim. THL:n puolelta, että epidemian seuraamisessa pitäisi muuttaa painopistettä enemmän sairaalahoidossa olevien määrään tartuntojen määrästä. Rokotteiden suoja tartuntoja vastaan näyttää olevan mitätön delta-variantin takia, mutta onneksi suoja vakavaa tautia ja kuolemia vastaan on oikein hyvä. Tämän ansiosta erityisesti tehohoidon tarve on pysynyt maltillisena.

    Toisaalta kannattaa muistaa se nyrkkisääntö, että koronakuolemat seuraavat 3 viikkoa tartuntoja. Kuolemat tällä viikolla heijastelevat siis tartuntoja 3 viikkoa sitten, koska silloin tartunnan saaneet ovat taistelleet tautia vastaan muutaman viikon ja nyt sitten kuolema korjaa, valitettavasti. Kolme viikkoa sitten tartuntoja oli tuskin puolet nykytilanteesta. Juhannuksesta lähtien tartunnat ovat noin 10-kertaistuneet, osastohoidossa olevien määrä n. 3-kertaistunut mutta teho-osastolla olevien määrä jopa laskenut. Delta-variantin ja rokotteiden yhteispeli on siis luonut tilanteen, jossa tartunnat jylläävät, mutta koronan vakavimmat seuraukset ovat aika hyvin kurissa.

    Toivoa sopii, että vaarallisempia variantteja ei synny. Toivottavasti rokotteilla loppujen lopuksi on edes hieman suojaa tartuntaa vastaan niin, että nuorison saatua piikkinsä syksyn edetessä tartunnoille tulee edes joku jarru. Noin muuten koronasta näyttää tulevan uusi flunssa riesaksemme, mutta lääkefirnat pääsevät rahastamaan vuosittaisilla tehosterokotteilla. Ei ole täysin mahdotonta, että lääkefirmat ovat tarkoituksellisesti päästäneet koronan karkaamaan sieltä Wuhanin labrasta, kun mRNA-rokoteteknologia on saatu tasolla, jossa rokote saadaan markkinoille nopeasti (odottelimma rokotetta oikeastaan vain sen aikaa, että sille saadaan luvat). Ihmishenget eivät merkitse mitään, kun on kyse miljardien bisneksestä. Ovathan esim. lähi-idän sodatkin suurimmaksi osaksi sotateollisuuden bisnestä ja toisen maan luonnonvaratkin päästään samalla ryöväämään. Tai sitten korona tarttui ihmiseen lepakosta ja rokote-labra oli sattumalta* lähellä. Tai sitten korona karkasi labrasta, mutta täysin vahingossa. Mielenkiintoista on se, kuinka vähän näitä asioita tutkitaan ottaen huomioon todella massiiviset vaikutukset koko maailmaan.

    * No ei täysin sattumalta, koska niiden tutkimukseen tarvittavien lepakoiden takia labran sijainti on varmastikin valittu paikkaan, jossa niitä lepakoita elää.
     
    Viimeksi muokattu: 02.08.2021
    Recce ja Riker tykkäävät tästä.
  12. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Suomessa on sen verran pieni väestö, että todennäköisemmin jokin merkittävä mutaatio tänne tulee ulkomailta. Merkittävämpää on, että erinomaisen suojan saa vasta kahden pistoksen jälkeen, ja koko väestöä ei ehditä rokottaa kahdesti ennen kuin tällä menolla tartuntamäärät räjähtävät käsiin. Sitten kyllä täyttyvät sairaalatkin, vaikka prosenteissa osuudet ovatkin pieniä.
     
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Mitääh? Yli 90% suoja on mitätön? Yhtä tehokkaita rokotteita on harvassa! Eri asia on, että tarvitaan ne kaksi pistosta ennen kuin suoja on hyvä.
     
  14. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Tämä on valitettavasti totta.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 431
    Saadut tykkäykset:
    769
    Suojalla tarkoitin suojaa tartuntaa vastaan. Jos koronarokotteiden antama suoja tartuntoja vastaan olisi luokkaa 90 %, niin varmasti näkisimme nykyisellä rokotuskattavuudella tartuntojen vähenemistä eikä mitään 700 per päivä lukemia, mutta päinvastoin delta-variantin tultua vallitsevaksi epidemiassa tartunnat kasvoivat juhannuksen lukemista (alle 100 per päivä) huomattavasti.

    Suoja vakavaa tautia ja kuolemia vastaan on (onneksi) tosi hyvä. Tämä näkyy tehohoitopotilaiden ja koronakuolemien pysymisessä maltillisella tasolla.

    Korotteen suoja on vain osa taudin vaarallisuutta. Tartuntakyky on toinen osa. Koronaviruksen delta-variantti on pirullisen tarttuva.
     
  17. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 554
    Saadut tykkäykset:
    293
    Juu. Jotenkin itse ajattelen ettei tarvinnut tosiaan kuin muutaman sadan Pietarissa kävijän tuoda sen maahan, samalla kun pohditaan että tartuttavuus on samaa luokkaa kuin vesirokolla.
    Pikkusiskoni sairasti vesirokon kun olin parikymppisenä vielä kotona, mutta majailin kuitenkin taudin aikana tyttöystäväni luona.
    Riitti kun käväisin kotona hakemassa tavaroitani ja pikkusiskoni oli suljetussa huoneessa samaan aikaan.
    Eli jos näin on, niin helposti kyllä tarttuu.
    Itse makasin viikon verran noin 40 asteen kuumeessa ja vähän joka paikkaan jäi rokonarvet muistuttamaan kokemuksesta.
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 973
    Saadut tykkäykset:
    338
    Korona leviää tällä hetkellä erityisesti nuorten aikuisten joukossa, ja siellä on hyvin vähän kaksi rokoteannosta saaneita. Valtaosa on saanut vasta yhden pistoksen ja varmaan on monia, jotka pitävät itseään kuolemattomina, eivätkä ole vaivautuneet hakemaan sitä ensimmäistäkään pistosta vielä. Eka pistoshan tuo deltavarianttia vastaan vain noin 30% suojan.

    Jos kahteen kertaan rokotettu saa tartunnan, niin hän kyllä levittää deltavarianttia tehokkaasti, mutta tartunnan todennäköisyys hänelle on vain sen noin 10 prosentin luokkaa.
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2021
  19. Recce

    Recce Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    29.03.2004
    Viestejä:
    2 968
    Saadut tykkäykset:
    244
    Ilta-Sanomista poimittua:


    Kiinassa eniten koronatartuntoja puoleen vuoteen
    Kiinassa raportoitiin keskiviikkona 71 kotoperäistä koronavirustartuntaa, mikä on korkein lukema sitten tammikuun. Heinäkuun puolivälin jälkeen uusia tartuntoja on kirjattu jo liki 500.

    Nykyisen tartuntaryppään katsotaan saaneen alkunsa Nanjingista, kun kaupungin lentokentän siivoojien keskuudesta löytyi tartuntoja. Erittäin herkästi tarttuva deltavariantti on sen jälkeen levinnyt ympäri maata.

    Myös Wuhanista, mistä pandemian katsotaan lähteneen liikkeelle toissa vuonna, löytyi kuluvalla viikolla ensimmäistä kertaa tartuntoja. Kaupungin viranomaiset ilmoittivat pian tartuntojen löytymisen jälkeen aikovansa testata kaikki kaupungin 11 miljoonaa asukasta.

    Nanjingissa kaikki kaupungin yli yhdeksän miljoonaa asukasta on testattu jo kolmesti. Kaikki elokuvateatterit ja kuntosalit on suljettu ja kokonaisia asuinalueita on eristetty täysin.

    Kiina sai jo kertaalleen koronaviruksen täysin kuriin rajuilla eristys- ja testaustoimillaan, ja maan talous lähti elpymään nopeasti.



    Kuin vi*un pölö sisällöntuottaja saa olla että julkaisee Kiinan kommunistisen valtion julkaiseman uutisen ilman kyseenalaistamista?? Yli miljardin ihmisen maassa 71 tartuntaa?? "Kiina sai jo kertaalleen viruksen täysin kuriin", vitunmarjat.....
     
    tuna ja Burkitsville tykkäävät tästä.
  20. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 131
    Saadut tykkäykset:
    983
    Perkele, että sai taas nauraa! Tuon kanssa en kinaa. Naulan kantaan.