Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

 1. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 546
  Saadut tykkäykset:
  488
  No täysijärkiset eivät kyllä tällaisia elätelleet. Sekopäät eivät pidä suutaan kiinni pandemiassakaan. o_O
   
 2. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 123
  Saadut tykkäykset:
  187
  Koronavirus lukuina

  Nyt viimeistään voi lopettaa puheet siitä, oliko rajoituksille ja maskinkäytölle tarvetta. Tällä hetkellä eletään ilmaston osalta käytännössä ideaalisinta aikaa vuodesta. Esim. viime vuonna 1.7.-31.7. suurin päivittäinen luku oli 22 (1.7.) ja 3.7. ja 13.7. raportoitiin vain 1 uudesta tartunnasta. Luvut lähtivät syksyllä nousuun, kun sää kylmeni ja ihmiset palasivat kesälomilta.

  Tänään raportoitiin 794 (!) uudesta tartunnasta, vaikka 66 % väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 35 % jo kaksi. En olisi uskonut, että tällaisia lukuja nähdään enää ikinä Suomessa, kun rokotustilanne on niin hyvä. Vertailun vuoksi koko epidemian pahin yksittäinen päivä oli 14.3.2021, jolloin raportoitiin 863 uudesta tartunnasta. 7 päivän keskiarvo kävi samoihin aikoihin korkeimmillaan päälle 700:ssa. Tilanne on siis käytännössä nyt suunnilleen yhtä huono, rokotuksista huolimatta. Rokotteet toimii, ei korkeat luvut niiden huonoudesta johdu. Deltan herkempi tarttuvuus selittää osaltaan eron viime vuoteen, mutta "paluu normaaliin" on kuitenkin varmasti suurin selittäjä.
   
 3. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 037
  Saadut tykkäykset:
  95
  Kuten varmaan myös Pietarista saapuneet Delta-version tuojat, joita ei kyetty testaamaan ja karanteeniin laittamaan valtiovallan puolesta.
  Ihmisethän ovat juuri sellaisia että kokevat aina, ettei tämä nyt minua koske.
   
 4. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 424
  Saadut tykkäykset:
  207
  Mun mielestä tuota rajalla testaamattomuutta liioitellaan hieman. Ensinnäkin matka oli sen verran lyhyt, että vaikka olisi tartunnan saanut, niin testi olisi voinut olla vielä osalla negatiivinen. Ja oliko vielä niin että heidän olisi pitänyt olla omaehtoisessa karanteenissa ja käydä uudessa testissä joka tapauksessa? Kuinka moni kävi? Juhannuksen menot painoivat päälle, niin siinä mikään karanteeni oikein sovi kuvioihin. Eli vaikka kaikki olisi testattu, niin uskon että siellä oli tarpeeksi porukkaa joka olisi lähtenyt juhannuksen festareille joka tapauksessa. Testin tuloksen saaminen olisi osalla mennyt juhannuksen yli kuitenkin, olisiko jääneet kotiin testitulosta odottelemaan vai festareille sitten kuitenkin? Eli tilanne olisi kuta kuinkin sama kuin nyt, on mun valistumaton veikkaus.
   
 5. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 741
  Saadut tykkäykset:
  706
  Luulin jo, että kaikki koronafetissin sairastaneet ovat parantuneet.
   
 6. Riker

  Riker Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2017
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  14
  Luulin, että denialistit olivat jo oppineet.
   
  Kristian, x_jmt_x, ZED and 1 other person like this.
 7. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 414
  Saadut tykkäykset:
  32
  Saitaalahoidossa 65 ja tehohoidossa 7. Rokotteiden teho näkyy hyvin, mutta tästä huolimatta edelleen paniikissa lasketaan jotain epämääräisiä tartuntalukuja.
   
  Soni85 tykkää tästä.
 8. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 123
  Saadut tykkäykset:
  187
  Ennen rokotteiden tuloa kaikki ihmiset saattoivat saada tartunnan. Kun otetaan huomioon se, että monet sairastavat koronan ilman että käyvät testeissä, niin Suomessa on varmasti ollut viimeisen vuoden aikana sellainen päivä, jolloin todellisuudessa on ollut n. 1000 uutta tartuntaa (pahimpina aikoina todennäköisesti selvästi yli).

  Tällä hetkellä kansasta on rokotettu 66 % ja jos kuvitellaan, että rokote suojaa 90-prosenttisesti ja jotkut ovat saaneet suojan taudin sairastamisen kautta, niin käytännössä reilut 60 % on taudilta suojassa. Kun tässä todellisuudessa ollaan tilanteessa, jossa päivässä tulee 1000 uutta tartuntaa, niin jäljelle jäänyt 40 % on se joukko, joka ne sairastaa. Joten rokottamattomilla ihmisillä on tällä hetkellä 2,5-kertainen riski saada korona verrattuna siihen aikaan, kun oli sama määrä tartuntoja mutta kukaan ei ollut rokotettu. Tätä esimerkissä olevaa 150 % kasvua rokottamattomien keskuudessa selittää eri tekijät kuten deltan tulo, rajoitusten poistaminen yms. Mielestäni se on aika vahva todistus siitä, että rajoitukset olivat tarpeellisia!

  Edit: typo
   
  Viimeksi muokattu: 01.08.2021
  Riker tykkää tästä.
 9. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 323
  Saadut tykkäykset:
  294
  Niin kauan kun voidaan määrätä karanteeniin tämän taudin takia, aion välttää kaikkia massatapahtumia. Käytän FFP2-maskia tarpeen mukaan.
  En todellakaan halua olla karanteenissa.

  edit: Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen:
  ”FFP2-suojain on oikeastaan ainoa tapa, jolla omaa henkilökohtaista turvallisuuttaan voi kasvattaa julkisilla paikoilla tai ulkonakin”.
   
  Viimeksi muokattu: 01.08.2021
  Riker tykkää tästä.
 10. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Jokainen tartunta on uusi mahdollisuus virukselle mutatoitua uuteen, mahdollisesti vaarallisempaan, muotoon. Siksi niitä tartuntojakin pitäisi välttää.
   
  Riker tykkää tästä.
 11. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 546
  Saadut tykkäykset:
  488
  Kuka laskee ja panikoi, kuka ei. Onhan tuosta jo ollut puhetta esim. THL:n puolelta, että epidemian seuraamisessa pitäisi muuttaa painopistettä enemmän sairaalahoidossa olevien määrään tartuntojen määrästä. Rokotteiden suoja tartuntoja vastaan näyttää olevan mitätön delta-variantin takia, mutta onneksi suoja vakavaa tautia ja kuolemia vastaan on oikein hyvä. Tämän ansiosta erityisesti tehohoidon tarve on pysynyt maltillisena.

  Toisaalta kannattaa muistaa se nyrkkisääntö, että koronakuolemat seuraavat 3 viikkoa tartuntoja. Kuolemat tällä viikolla heijastelevat siis tartuntoja 3 viikkoa sitten, koska silloin tartunnan saaneet ovat taistelleet tautia vastaan muutaman viikon ja nyt sitten kuolema korjaa, valitettavasti. Kolme viikkoa sitten tartuntoja oli tuskin puolet nykytilanteesta. Juhannuksesta lähtien tartunnat ovat noin 10-kertaistuneet, osastohoidossa olevien määrä n. 3-kertaistunut mutta teho-osastolla olevien määrä jopa laskenut. Delta-variantin ja rokotteiden yhteispeli on siis luonut tilanteen, jossa tartunnat jylläävät, mutta koronan vakavimmat seuraukset ovat aika hyvin kurissa.

  Toivoa sopii, että vaarallisempia variantteja ei synny. Toivottavasti rokotteilla loppujen lopuksi on edes hieman suojaa tartuntaa vastaan niin, että nuorison saatua piikkinsä syksyn edetessä tartunnoille tulee edes joku jarru. Noin muuten koronasta näyttää tulevan uusi flunssa riesaksemme, mutta lääkefirnat pääsevät rahastamaan vuosittaisilla tehosterokotteilla. Ei ole täysin mahdotonta, että lääkefirmat ovat tarkoituksellisesti päästäneet koronan karkaamaan sieltä Wuhanin labrasta, kun mRNA-rokoteteknologia on saatu tasolla, jossa rokote saadaan markkinoille nopeasti (odottelimma rokotetta oikeastaan vain sen aikaa, että sille saadaan luvat). Ihmishenget eivät merkitse mitään, kun on kyse miljardien bisneksestä. Ovathan esim. lähi-idän sodatkin suurimmaksi osaksi sotateollisuuden bisnestä ja toisen maan luonnonvaratkin päästään samalla ryöväämään. Tai sitten korona tarttui ihmiseen lepakosta ja rokote-labra oli sattumalta* lähellä. Tai sitten korona karkasi labrasta, mutta täysin vahingossa. Mielenkiintoista on se, kuinka vähän näitä asioita tutkitaan ottaen huomioon todella massiiviset vaikutukset koko maailmaan.

  * No ei täysin sattumalta, koska niiden tutkimukseen tarvittavien lepakoiden takia labran sijainti on varmastikin valittu paikkaan, jossa niitä lepakoita elää.
   
  Viimeksi muokattu: 02.08.2021
  Recce ja Riker tykkäävät tästä.
 12. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  194
  Suomessa on sen verran pieni väestö, että todennäköisemmin jokin merkittävä mutaatio tänne tulee ulkomailta. Merkittävämpää on, että erinomaisen suojan saa vasta kahden pistoksen jälkeen, ja koko väestöä ei ehditä rokottaa kahdesti ennen kuin tällä menolla tartuntamäärät räjähtävät käsiin. Sitten kyllä täyttyvät sairaalatkin, vaikka prosenteissa osuudet ovatkin pieniä.
   
 13. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  194
  Mitääh? Yli 90% suoja on mitätön? Yhtä tehokkaita rokotteita on harvassa! Eri asia on, että tarvitaan ne kaksi pistosta ennen kuin suoja on hyvä.
   
 14. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 917
  Saadut tykkäykset:
  218
  Tämä on valitettavasti totta.
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
 16. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 546
  Saadut tykkäykset:
  488
  Suojalla tarkoitin suojaa tartuntaa vastaan. Jos koronarokotteiden antama suoja tartuntoja vastaan olisi luokkaa 90 %, niin varmasti näkisimme nykyisellä rokotuskattavuudella tartuntojen vähenemistä eikä mitään 700 per päivä lukemia, mutta päinvastoin delta-variantin tultua vallitsevaksi epidemiassa tartunnat kasvoivat juhannuksen lukemista (alle 100 per päivä) huomattavasti.

  Suoja vakavaa tautia ja kuolemia vastaan on (onneksi) tosi hyvä. Tämä näkyy tehohoitopotilaiden ja koronakuolemien pysymisessä maltillisella tasolla.

  Korotteen suoja on vain osa taudin vaarallisuutta. Tartuntakyky on toinen osa. Koronaviruksen delta-variantti on pirullisen tarttuva.
   
 17. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 037
  Saadut tykkäykset:
  95
  Juu. Jotenkin itse ajattelen ettei tarvinnut tosiaan kuin muutaman sadan Pietarissa kävijän tuoda sen maahan, samalla kun pohditaan että tartuttavuus on samaa luokkaa kuin vesirokolla.
  Pikkusiskoni sairasti vesirokon kun olin parikymppisenä vielä kotona, mutta majailin kuitenkin taudin aikana tyttöystäväni luona.
  Riitti kun käväisin kotona hakemassa tavaroitani ja pikkusiskoni oli suljetussa huoneessa samaan aikaan.
  Eli jos näin on, niin helposti kyllä tarttuu.
  Itse makasin viikon verran noin 40 asteen kuumeessa ja vähän joka paikkaan jäi rokonarvet muistuttamaan kokemuksesta.
   
 18. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 565
  Saadut tykkäykset:
  194
  Korona leviää tällä hetkellä erityisesti nuorten aikuisten joukossa, ja siellä on hyvin vähän kaksi rokoteannosta saaneita. Valtaosa on saanut vasta yhden pistoksen ja varmaan on monia, jotka pitävät itseään kuolemattomina, eivätkä ole vaivautuneet hakemaan sitä ensimmäistäkään pistosta vielä. Eka pistoshan tuo deltavarianttia vastaan vain noin 30% suojan.

  Jos kahteen kertaan rokotettu saa tartunnan, niin hän kyllä levittää deltavarianttia tehokkaasti, mutta tartunnan todennäköisyys hänelle on vain sen noin 10 prosentin luokkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 04.08.2021
 19. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 917
  Saadut tykkäykset:
  218
  Ilta-Sanomista poimittua:


  Kiinassa eniten koronatartuntoja puoleen vuoteen
  Kiinassa raportoitiin keskiviikkona 71 kotoperäistä koronavirustartuntaa, mikä on korkein lukema sitten tammikuun. Heinäkuun puolivälin jälkeen uusia tartuntoja on kirjattu jo liki 500.

  Nykyisen tartuntaryppään katsotaan saaneen alkunsa Nanjingista, kun kaupungin lentokentän siivoojien keskuudesta löytyi tartuntoja. Erittäin herkästi tarttuva deltavariantti on sen jälkeen levinnyt ympäri maata.

  Myös Wuhanista, mistä pandemian katsotaan lähteneen liikkeelle toissa vuonna, löytyi kuluvalla viikolla ensimmäistä kertaa tartuntoja. Kaupungin viranomaiset ilmoittivat pian tartuntojen löytymisen jälkeen aikovansa testata kaikki kaupungin 11 miljoonaa asukasta.

  Nanjingissa kaikki kaupungin yli yhdeksän miljoonaa asukasta on testattu jo kolmesti. Kaikki elokuvateatterit ja kuntosalit on suljettu ja kokonaisia asuinalueita on eristetty täysin.

  Kiina sai jo kertaalleen koronaviruksen täysin kuriin rajuilla eristys- ja testaustoimillaan, ja maan talous lähti elpymään nopeasti.  Kuin vi*un pölö sisällöntuottaja saa olla että julkaisee Kiinan kommunistisen valtion julkaiseman uutisen ilman kyseenalaistamista?? Yli miljardin ihmisen maassa 71 tartuntaa?? "Kiina sai jo kertaalleen viruksen täysin kuriin", vitunmarjat.....
   
  tuna ja Burkitsville tykkäävät tästä.
 20. Burkitsville

  Burkitsville Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  2 252
  Saadut tykkäykset:
  421
  Perkele, että sai taas nauraa! Tuon kanssa en kinaa. Naulan kantaan.