80Hz. Subbarin vaihe on viilattu huolella kuntoon suhteessa pääkaiuttimiin, jotka toistuvat selvästi tuon 80hz:n alapuolellakin.
Eipä mitiä. Kiitos käynnistä. Päiväkirjamerkintänä mainittakoon, että anamorfinen linssi on vaihtunut Prismasonicin HD5000R -malliin ja kaukosäätimen virkaa ajaa tätä nykyä Logitech Harmony 1100 Playstation 3 lisälaitteella ja kahdella rf-wireless extenderillä ryyditettynä. Ajan myötä on tullut ikävä menneiden aikojen suuria matalista taajuuksista johtuvia tuntoaistimuksia. Tästä johtuen seuraava pikkuprojekti on poistaa tärinänvaimennuspalat subbarin alta. Ensimmäiseksi mediasoittimeksi tilasin juuri HDI Dune BD Prime 3.0:n ja sille aion kasata täyslaatuisia Blu-ray varmuuskopioita sisältävän HDD-boksin. Tähän tarkoitukseen myöhemmin hankittava Lian Li EX-50 -boksi tulee sisältämään Raid5-setuppiin asetetut 5 x 2TB kovalevyä. Tällöin käytettäväksi tilaksi jäisi n. 7,5 teraa, joka vastaa reilua kahtasataa leffaa.
Huhhui mikä leffateatteri. Pitää kyllä seistä asennossa ja tehdä kunniaa. Pitääpä myöskin lukea threadi läpi, josko vaikka saisi omaan tulevaan kompromissiratkaisuun ideoita 10/10 :thumbsup:
Kiitos anon_aho:lle, ja56517:lle ja Dipnwingman:lle avusta tässä projektissa. En olisi pystynyt siihen ilman teitä (kirjaimellisesti). Nyt on subbarista tärinänvaimennukset poistettu ja leffoja voi taas fiilistellä kunnolla. Tässäkin asiassa olisi kannattanut vaan suoraan kuunnella Zipmanin neuvoa.
Vaikkei tässä nyt yö-päivä erosta puhuta, niin ero on selvä. Vaimennuspalojen kanssa kohtuullisilla äänenvoimakkuuksilla ei juurikaan tärähdellyt. Nyt tuntuu vähän kevyemmätkin, ja kyllähän tuota eroa on vähän demoilussakin.
Edelleen jaksaa hämmästyttää tuo projektin laajuus ja varsinkin lopputulos. Jos minäkin sitten joskus pääsen vastaavaa toteuttamaan kun aikaa, rahaa ja sopiva tila tulee vastaan. Nyt kun tutulle koitan vähän vinkkejä antaa, niin havaitsin kotiavn sivujen toistaiseksi kadottaneen nuo projektikuvat. Onkohan niitä tulossa takaisin enää koskaan, vai jääkö unholaan?
Tämä lienee sallittua.. joten olkaapa hyvä: http://www.kytkin.com/kotiav/shop/projektit/kotiteatteriprojekti/ Samin saa kyllä kiinni sieltä av:n puolelta vanhaan malliin.
Juu. Täytyy kysellä KotiAV:n Samilta milloin projektisivut tulevat uudestaan näkyviin kun ovat olleet alhaalla jo melko kauan. Pelkät kuvat löytyvät täältä. Kotiteatteriprojekti on toden totta osoittautunut näiden muutamien vuosien aikana unelmien täyttymykseksi, sillä harrastettavaa on tällaisessa vapaasti käytettävässä tilassa äärettömästi. Mediasta nauttiminen on vain osa tätä hommaa. Suunnittelun, toteuttamisen ja niiden tuloksista kehujen saamisen olen kokenut hyvin palkitsevaksi. Olen nauttinut suuresti siitä, että olen saanut toteuttaa tasan niitä systeemejä mitä itse olen halunnut. Tiedän kuinka harvinaista on, että saa tosissaan tehdä akustiikalle, äänieristykselle, valaistukselle, sähköille ynnä muille vastaaville oman mauan mukaisesti mitä haluaa. Vaikka paljon kaikenlaista on jo tullut tehtyäkin niin silti työtä on vielä jäljellä. Äänentoistoakin voi vielä viilata, vaikka en uusia kaiuttimia olekaan hankkimassa. Suunnitelmissa on vaihtaa nykyinen Denonin vahvari sellaiseen, jossa jakotaajuuden vaihto myös oikeasti muuttaa jakotaajuutta. Kuvaa en ole aikeissa päivittää, mutta kaukosäädintä tulee tuon tuosta hienosäädettyä. Nyt kun olen saanut leffat kovalevyille niin edessä häämöttää täyslaadulla toimivan musiikkijaon suunnittelu ja toteuttaminen. Laitekaappiakin aion joskus komistaa eteen tulevalla liukuovella tai vastaavalla toteutuksella. Jos 3D tuo tulevaisuudessa jotain positiivista mediasta nauttimiseen niin sellaiseenkin täytyy ehkä paneutua. The show must go on.
Mitä et niele? Sitä, että jakotaajuuden vaihto ei tee toistoon muutoksia, sitä että akustinen jakotaajuus pysyy todellisuudessa noin 50 hertsissä vai jotain muuta? Vahvistimessa oli päällä samat tilat, joita käytettiin silloin kun olit säätöjumppasilla näillä mestoilla (ellen ihan väärin muista). Asia valkeni minulle silloin ruumisarkun valmistumisen yhteydessä tekemissäni mittauksissa. Yritin silloin kovasti päästä kuulemaan, miltä toisto kuulostaisi jos sen n. 130Hz:ssä olevan kuopan saisi tasoitettua. Ratkaisuna yritin asettaa jakotaajuutta säätöpuuhasteluistasi jääneestä 80Hz:stä selvästi ylöspäin kokeilin 200Hz:kin. Kokeilin muistaakseni myös sitä alinta jakotaajuutta, joka taisi olla 40Hz. Vaste pysyi samana. Jakotaajuuden asettaminen ei tehnyt selvää, peräkkäisissä mittauksissa näkyvää muutosta vasteeseen (stereo-tila, sub On, subvahvistin päällä). Vietin tuolloin useamman tunnin mittailujen parissa, enkä saanut jakotaajuuden muuttamisella muutosta vasteeseen tuossa stereo-tilassa. Stereo-tila oli itselleni tärkeä moodi, koska direct ja pure-direct eivät manageroineet pääkaiuttimien bassoja subille, vaikka pääkaiuttimet oli asetettu smalliksi. Directiin sai kyllä lisättyä subbarin, mutta pääkaiuttimille ko. tila ei tehnyt suotoa. Stereo-tilassa myös muuten bassotaajuuksia korkeammat taajuudet näyttäytyvät vasteessa huomattavasti vuoristoratamaisempina kun niitä verrataan esim. direct-tilaan. Dolby PL II-tilaa tai vastaavaa en ole mielestäni ikinä mitannut. Ei ole käynyt edes mielessä, kun en kestä sellaista ajatusta, että kuuntelisin musiikkia joku ääntä muokkaava systeemi päällä. Mittauksien asetukset ovat olleet seuraavasti: -Pääkaiuttimien vaste direct-tilassa (sub Off), -Pääkaiuttimien vaste stereo-tilassa (sub On vahvistimessa, mutta subvahvistin virta katkaistuna) -Subbarin vaste stereo-tilassa (sub On vahvistimessa, subvahvistin päällä, pääkaiuttimien virta katkaistuna. Tämä on muuten harvinaisen vittumainen toteuttaa kun centeriin käsiksi pääseminen vaatii valkokankaan taakse kapuamisen lasivillaisessa ja ahtaassa tilassa) -Molemmat pääkaiuttimet+sub -vaste stereo-tilassa (sub On, subvahvistin päällä, pääkaiuttimet päällä) *Toi kakkoskysymys ei oikein auennut. *Mittauslaitteisto on liitetty vahvistimessa aina samaan, muistaakseni cd-nimiseen rca-sisääntuloon. *Arvaan, että tässä vaiheessa olisi parempi ruveta kaivelemaan käppyröitä esille, mutta tämän asian esittämiseksi pitäisi tarjolla olla sellaisia käppyröitä, joissa näkyisi tilanne ennen ja jälkeen jakotaajuuden muutoksen, eikä minulla ole niitä. Yleensäkin ollut säätöpuuhissa niin kova kiire, ettei aikaa ole ollut mittausten tallettamiseen ja nimeämiseen. *Eivät asiaa juurikaan valaise, mutta täällä on joitain ottamiani käppyröitä. Subbarin ja pääkaiuttimien small vasteita ei tuolla kertaa valitettavasti tullut erikseen mitattua. Aattelin muuten kutsua teikäläistä kylään kun hankin uuden vahvistimen keväämmällä. Ei jäisi ainakaan mitään arvailujen varaan.
Saattaapi olla turha kommentti, mutta ainakin 2307-mallissa stereo- ja direct-tilojen jakotaajuus säädetään eri paikasta kuin monikanavatoiston jakotaajuus. Muistaakseni valikosta löytyy joku "advanced playback", jossa on "2ch/stereo playback" tjsp., josta tuon jakotaajuuden saa määritettyä. Tiedä sitten onko 2807 paljonkin erilainen. Piti ihan kaivella vahvistimesi manuaali verkosta ja tarkistaa asia. Ja kyllähän tuossa on samanlainen säätö kuin pikkuvelimallissakin. (PDF! Tässä sivulla 52.
Koko juttua. Siis että Denonin jakosuodin ei muka toimisi. Todennäköisemmin säädit väärää asetusta (kts. KMOKin viesti) tai sitten bassonohjaus ei toimi käyttämässäsi moodissa analogisella signaalilla. Esim. oma NAD ei digitoi analogista signaalia stereo-moodissa (ei siis bassonohjausta), vaikka digisignaalilla homma toimiikin buenosti. Dolby PL II:sta käyttämällä homman saa pelittämään. Ja ei tuota PL II:n käyttöä mittaustilanteessa kannata pelätä, vaikka siihen ei muuten koskisi pitkällä tikullakaan. Kutsu vaan. Olisi tosi mukava tulla käymään pitkästä aikaa.
Kiitos KMOK:lle tuosta direct ja stereo moodia koskevasta selvennyksestä. Omat jakotaajuuden muuttumattomuuteen liittyvät käsitykset ovat muodostuneet juurikin yleisessä speaker-setupissa tehtyjen jakotaajuuden muuttamisten kautta. Ei käynyt mielessäkään, ettei noiden säätöjen pitäisi vaikuttaa yhtä lailla kaikkiin säätöihin (mihinkähän säätöihin ne sitten vaikuttavat...). Jos taas on niin, ettei bassonohjaus toimi esim. stereo-tilassa kun lähde on liitetty rca:lla, ja tätä ei manuaalissa kerrota etusivulla neljällä huutomerkillä varustettuna, niin kiva kuulla asiasta näiden vuosien jälkeen. Mutta ei siinä mitään. Tästä aukeaa taas uutta tutkittavaa ja parhaassa tapauksessa uusia mahdollisuuksia kehittää äänentoistoa nykyisillä palikoilla. Täytyy varmaan ostaa jossain vaiheessa sopiva usb-äänikortti kannettavaan, jotta voi tehdä lisää mittauksia ja säätöjä (teaterin mittauksiin käytettyä PC:tä ei enää ole, koska jouduin luopumaan siitä NAS-purkin saapumisen jälkeen).
Tässä aiheessa on sen verran viestejä tullut että en viitsiny ruveta kaivelemaan, eli äänieristitkö tuota tilaa millään lailla? Ettei naapuritkin kuule kaikkia posahduksia ja räjähdyksiä mitä elokuvasssa tulee
Äänieristys tehtiin akustiikkarakennelmien lailla Akukonin suunnitelmien mukaan "huone huoneen sisällä" periaatteella. Itse toteutuksesta on jotain kuvaa yms. tästä alkaen.
Hyvin palvelleet etukaiuttimet, joita en uskonut koskaan vaihtavani, vaihtuvat viikon päästä. Vetovastuun saa jatkossa samaisen kaiutinvalmistajan 1037C kolmikko. Aina Genelecin tehdasvierailun jälkeen on takaraivossa kytenyt pieni polte tälle muutokselle. Millään ei jaksaisi odottaa sitä, että kuulee miltä todella isot etukaiuttimet kuulostavat täällä. Heti alkuun en rupea upotusseinää näille rakentamaan, mutta se on yksi vaihtoehto tulevaisuuteen. Edelliset pääkaiuttimet ovat nyt siis myynnissä. Ketjussa tuli täyteen 100 000 katselukertaa!