[Arkistoitu] Ylen tekstitys muuttuu

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana [FIN]travolta, 06.06.2006.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. [FIN]travolta

  [FIN]travolta New Member

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eräs maahantuojan edustaja kävi tuossa pyörähtämässä, ja kertoi "varmana" sisäpiirin tietona, että yle on muuttamassa tekstityksen syksyllä samaan tekniikkaan kuin mtv3 ja nelonen, eli polttaa suoraan kuvaan.

  Onko kukaan muu kuullut ko. huhuja? Kovin oli kaveri varma asiastaan, ja ehkä näillä voi oikeata sisäpiirin tietoa ollakin. Kuitenkin bokseja maahantuovat.

  Olisi aika hyvä uutinen tekstitysongelmien kanssa painiville.
   
 2. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mutta ei niillle joita tekstitys häiritsee.

  Minusta ihan hyvä jos näin tekevät, mutta teknisesti ei hyvä juttu jos kehitys menee taaksepäin tässä suhteessa. Täytyy olla vaihtoehtoja, jotta kaikki pysyy tyytyväisenä.
   
 3. Gordon

  Gordon Active Member

  Liittynyt:
  16.09.2004
  Viestejä:
  2 226
  Saadut tykkäykset:
  4
  Minulla ei ole todisteita, mutta luulen YLEn luopuvan DVB-tekstityksestä. Luulisin YLEn jättävän DVB-tekstityksen vain kuulovammaistekstityksen käyttöön. Rivien välistä lukemalla sellaisen käsityksen saa. Loistava juttu, jos näin todella tapahtuu. Kyllä YLE on idioottimaisesti yksin maapallolla tuota speksin "DVB-porsaanreikää" käyttänyt.
   
 4. Mafurasan

  Mafurasan New Member

  Liittynyt:
  05.12.2005
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei minusta hyvä uutinen. :confused: Parempi olisi yrittää korjata tekniikkaa toimivammaksi. Nyt voi halutessaan käyttää tekstityksiä tai sitten ei, "poltettujen" tekstien kanssa ei ole vaihtoehtoja.

  EDIT: Kysyin ja sain vastauksen YLEltä: "...Ei olla lopettamassa, vastahan olemme ottaneet DVB-tekstityksen
  mahdollistamia lisäpalveluja (äänitekstitys, kuulovammaistekstitys) käyttöön."
   
 5. arskaxx

  arskaxx Member

  Liittynyt:
  12.02.2004
  Viestejä:
  962
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sama huhu liikkui viime kesänä tai oliko syksyllä en nyt muista, mutta jonkun maahantuojan edustaja oli kuulemma noin sanonut :rolleyes:
   
 6. [FIN]travolta

  [FIN]travolta New Member

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, tämä on siis varmaa, että maahantuojan edustaja on näin sanonut, kun itse olin kuulemassa. Todenperäisyydestä en sitten tiedä.
   
 7. pede

  pede Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 349
  Saadut tykkäykset:
  19
  en pidä kovin todennäköisenä.

  edut ovat kiistattomat.

  joku ylen tekniikasta pottuilut jollekin maahantuojalle joka juuri on saanut tekstityksen kuntoon, eikä raukka ole tajunnut.

  esim UK:ssa on myös DVB-tekstitys käytössä. miksi suomessa mentäisiin takapakkia.
   
 8. scatman

  scatman New Member

  Liittynyt:
  01.12.2004
  Viestejä:
  590
  Saadut tykkäykset:
  0
  EBUn suosituksen mukaan kaikki uudet tekstitysjärjestelmät tulisi toteuttaa DVB-standardin mukaisesti.

  Näin ovat viime vuonna menetelleet mm. (lähes) kotimainen Anal, Tsekki, Tanska, Britannia, Ranska, ja ehkäpä joku muukin. Enpä usko, että YLE menisi tässä takaisin vanhaan.
   
 9. DVB-G

  DVB-G Active Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 282
  Saadut tykkäykset:
  23
  Syytä ei kukaan tiedä, mutta kyllä mennään, kuvanlaatu ainakin on mennyt huonommaksi ajan kuluessa. Termi huono tai paska tulkitaan tv-päättäjien päässä sanoiksi "taloudellinen, vähän kaistaa kuluttava". Sopii katsoa samaa leffaa uutena tallenteena ja verrata vuoden 2002-2003 tallennukseen samasta leffasta. Filepituus on lähes puolittunut ja kuvassa tapahtuvien liikkeiden aikana nykyinen kuva on pelkkää abstraktia taidetta. Liikkumattomassa kuvassa laatuero ei ole merkittävä, lähinnä kohinan määrä on nykyisin pienempi, kun kaista ei enää riitä kohinan lähettämiseen. Kohina siis poistetaan nyt ennen lähetystä, kun aiemmin kohina mahtui mukaan lähetykseen. Ennen näki oliko filmissä hyvä vai kohinainen otos meneillään, nyt ei enää erota kohisevia tehokeinoja seasta. Esim. jos leffassa kuvataan takautumana mustavalkoista kohisevaa kuvaa, vaikka muuten ollaan värillisenä kohinattomalla kuvalla, niin kohinan määrä ei enää nyt muistuta menneisyyden kohisevaa kuvaa, eli takauma-illuusiosta on mennyt osittain maku. Ohjaajan tarkoittama efekti ei läpäise tämän maan huippulaatuista superkuvanvälitysjärjestelmää, siitä pitävät huolen puuroa silmäluomiensa alle lapiolla lappavat tv-pamput, jotka jakavat kolmen bitin kaistan maksuttomille elokuville, ja miljardin teratavun kaista annetaan c-anaali-plussille sun muille juppihörhöille, jotka lappavat 200 euroa kuussa tiskiin, saadakseen nähdä elokuvasta myös ne kohinaisetkin efektit.
   
 10. Hoo

  Hoo Member

  Liittynyt:
  05.07.2005
  Viestejä:
  301
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voihan se olla, että tuo on ihan suunniteltu juttu. Nyt "kokeiluvaiheen" aikana kehitellään DVB-tekstitystä ja sitten kun h-hetki lähestyy ja kaikkien pitää hankkia boksit, otetaan tekstitys toistaiseksi pois häiritsemästä. Pienentää varmasti aika paljon sitä ongelmavyöryä, joka on joka tapauksessa odotettavissa, kun ne paljon puhutut mökin mummot ja muut vastarannan kiisket joutuvat vihdoin boksinsa hankkimaan.

  Sitten kun on kokonaan siirrytty digimaailmaan, voidaan taas vähitellen ottaa DVB-tekstitystä käyttöön niillä kanavilla ja niissä ohjelmissa, missä siitä on jotakin hyötyä.
   
 11. dyna

  dyna New Member

  Liittynyt:
  02.03.2006
  Viestejä:
  668
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse kysyin n. 2 kuukautta sitten samaa huhua Ylen ja digitan suunnalta kysyessäni EPG:hen liittyvistä asioista ja sain aivan päinvastaista tietoa. Että näin. Tosin maailmahan tunnetusti muuttuu...
   
 12. scatman

  scatman New Member

  Liittynyt:
  01.12.2004
  Viestejä:
  590
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pistetään vielä analogia: Jokainen viidenkympin vaatimaton dvd-soitin osaa toistaa suomi- ja ruotsi-tekstit jokaiselta levyltä, jota luukkua kohden vain heittää. DVB-tekstit eivät ole sen kummempia, samasta asiasta on kyse. En viime vuosina ole nähnyt boxia, joka ei teksteistä suoriutuisi. Mikä näissä "ylen teksteissä" on periaatteellisella tasolla tai edes käytännössä niin hankalaa, kuin annetaan ymmärtää? Pari kolme vuotta sitten tilanne oli käytännössä toinen, muttä vielä tänä päivänä?
   
 13. TimoJ

  TimoJ Active Member

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 216
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kokeile vähän aikaa testivoittaja Topfield 5100:sta ja huomaat ettei se niistä oikeasti selviydy, vikoja ei näköjään saada ikinä korjattua maahantuojan ja valmistajan kädettömyyden takia. Tämähän tosin ei ole YLE:n/Digitan vika.
   
 14. petepeluri

  petepeluri Active Member

  Liittynyt:
  20.08.2002
  Viestejä:
  2 560
  Saadut tykkäykset:
  0
  Maximum t800-fta halpisboxi osasi näyttää tekstit ja nyt tekstit näkyvät Topfield tf-6600coc boxilla, jälkimmäisellä tekstit alkavat hieman nopeammin kuin edellisellä.
  Turha niitä on kuvaan polttaa kun tekstit toimivat.
  Hyvä että tuollainen mahdollisuus on, vituttaisi katsoa jotain Discoveryä ruotsinkielisillä teksteillä...:hitme:
   
 15. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä on tietysti ikuisuusaihe, mutta on monien mielestä on edelleen olemassa muutakin kuin musta ja valkoinen, eli tekstitysasia ei ole välttämättä pelkästään toimii / ei toimi-asia. Topfieldin tekstitys ei edelleenkään toimi täydellisesti ja voi kyllä ihmetellä, miten sen korjaaminen voi olla niin vaikea asia, mutta kyllä boksi minusta silti teksteistä nykyäänkin "selviytyy".

  Niin ja tarkoittikohan scatman muuten tuossa boxilla dvd-soittimia, kun niistä edellisessä lauseessa puhui? DVD-soittimilla ja digibokseilla on toki se ero, että DVD-soittimia on ollut suomen markkinoilla vähintään 10 vuotta ja digibokseja noin 5 vuotta.
   
 16. scatman

  scatman New Member

  Liittynyt:
  01.12.2004
  Viestejä:
  590
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitin oikeastaan molempia.

  Toisaalta, ei mulla niin kattavaa kokemusta näistä dvb-boxeista ole, ettäkö pystyisin vetämään yleisempiä johtopäätöksiä. Topfieldiä en ole edes nähnyt saati koskenut.

  Ensimmäinen oma digivastaanottimeni oli 2000-luvun alussa HTV:ltä vuokrattu kaapeli-boxi. Sen suhteen olin kyllä erittäin pettynyt, tekstit olivat katselukelvottomia, jos näkyivät. Onneksi ei tullut hankittua omaksi. Mutta jo vuodelta 2002 muistan, että heti seuraavan sukupolven dvb-t boxit (mallia "no-name" koreasta) toimivat mainiosti.

  Kolmeen neljään vuoteen en ole kiroillut "ylen tekstejä" paitsi PC-ohjelmia käytettäessä. Mutta silläkin saralla homma on mielestäni jo aika pitkälti pulkassa.

  Sitten takaisin off-topicciin, eli DVD-soittimiin. Muistaako kukaan, oliko ensimmäisissä DVD-levyissä probleemoita tekstien suhteen?
   
 17. [FIN]travolta

  [FIN]travolta New Member

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Perusbokseissa tuntuu tekstit tätä nykyä toimivan ihan hyvin. Käsittääkseni ongelma on suurempi tallentavissa, esim. oma boksi ei aina tallenna tekstejä.


  [/QUOTE]

  Ei mielestäni. Itse hankin soittimen ensimmäisten joukossa, ja hyvin toimi.

  Tilanne on nykypäivänä tosin toinen. Vanhoihin laitteisiin ei tarvinnut firmwaren päivityksiä koskaan, tosin ne ei ehkä olleet tehty päivitettäväksikään. ´Kuitenkin nykyään koodarin elämä on monimutkaisempaa. Jos 10v sitten olisi tullut DVD-soitin, joka osaa tallentaa ja editoida DVD-levyltä toiselle viidellä eri levytyypillä, näyttää DIVx:t, valokuvat, siirtää tietoa tietokoneeseen, skaalaa HDTV-tarkuuteen, näyttää ohjelmat 7 päivää eteenpäin ja tallentaa niitä listasta automaattisesti jne. Veikkaampa että olisi ollut samankaltaisia ongelmia.

  DigiTV-standardeissa on myös eroja, jotka aiheuttavat päänvaivaa koodareille. Itse en ole tarkemmin niihin tutustunut, mutta esim DVB-tekstitystä ko. muodossa käyttää maailmassa vain YLE ja joku toinen, oliko australia tms. En tiedä mikä ero noilla tekstityksillä on, mutta esim UK:ssa käytettävä eroaa jotenkin YLE:n tekniikasta. Voisko joku paremmin perillä oleva valaista?
   
 18. scatman

  scatman New Member

  Liittynyt:
  01.12.2004
  Viestejä:
  590
  Saadut tykkäykset:
  0
  Brittitekstit poikkeavat vain hieman meidän standardista. Yhdysvalloissa on (lakisääteisesti pakollisena) käytössä Closed Caption -tekstitys, joka sekin on hyvin lähellä DVB- ja DVD-tekstejä. Tanskassa otettiin tämän vuoden alussa käyttöön DVB-T verkossa meidän systeemi, ja Tsekeissä se on ollut käytössä jo vuoden pari. Samaten eräillä Ranskalaisilla sat-kanavilla on käytössä DVB-tekstit. Mulla on muutama clippi kaikista em. lähetteistä ja samasta asiasta on tosiaan kyse. Melkolailla olen vakuuttunut, että kaikki Eurooppalaiset palveluntarjoajat ovat EBU:n linjalla ja jos uutta rakennetaan, se tulee perustumaan ETSI EN 300 743 -standardiin kuten YLEn järjestelmät.
   
 19. [FIN]travolta

  [FIN]travolta New Member

  Liittynyt:
  11.05.2004
  Viestejä:
  201
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksi oi miksi?
  En jaksa ymmärtää, miksi aina tehdään näin, eli poikkeavia järjestelmiä joka maahan. Vaikka erot olisivat pienet, mikä järki on tehdä erilaista?
  Olisipa helppo jos kaikkialla olisi sama tekniikka käytössä, boksitkin voisi toimia "vähän" paremmin. Satelliitissa on tietysti vielä eri systeemi?
   
 20. KenSu

  KenSu Member

  Liittynyt:
  06.09.2005
  Viestejä:
  872
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jenkeille ei eurooppalaisten ja muiden kommariterroristien standardit kelpaa. Vain "Made in USA" on kyllin hyvää.

  Täällä Suomessahan ollaan niin takapajuisia, kun laskuja ei voi maksaa laittamalla shekkejä kirjeitse postiin.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.