Yle suoraan Ultra-HD:hen!!? ;)

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana tonste, 10.02.2008.

  1. tonste

    tonste Guest Guest

    Liittynyt:
    25.09.2005
    Viestejä:
    99
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.taloussanomat.fi/ict-ja-...ner+tyrm%E4%E4+ter%E4v%E4piirron/20084044/382

    "Pääjohtajan mukaan HD-lähetysten tekniikka on "vielä niin lapsenkengissä, että on aikaista arvioida, että pitäisikö siihen mennä oikeastaan lainkaan".

    Jungner viittaa teräväpiirto-tekniikan jatkuvaan kehittymiseen, ja "nyt jo messuilla esiteltävään" HD:n seuraajaan, UHD:hen, (ultra high definition).

    – Kannattaa maltillisesti miettiä hyödyt ja haitat, ja mitä uutta teknologiaa on nurkan takana tulossa. Vuoden 2016 jälkeisessä maailmassa voi olla järkevää mennä suoraan ultra-HD:hen."

    Voiko enemmän olla enää kaveri pihalla!
    :hitme:
     
  2. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    jungner ei tee viisivuotissuunnitelmaa vaan kymmenvuotissuunnitelman. onnnea töölö unga socialister seuran (se on nykyään suomenkielinen eliittiklubi) jäsenelle.

    suunnitelmatalous hoitaa hommat.

    tuolla menolla yle ajaa itsensä yhtä ulos kuin jungner on.
     
  3. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisko niin, että Jungner haluaa siirtää päätöksenteon seuraajalleen ja nautiskella toimitusjohtajan palkkaa peukaloita pyörittelemällä? Ehkä hänellä ei rahkeet riitä tämän tason asioista päättämiseen.
     
  4. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vuoden 2016 jälkeisessä maailmassa lastenlapsemme kenties saattavat nauttia ylen uxhdtv tarjonnasta? Me lepäilemme honkanummella ja hautakiven paikalla on nykyiset hd-paneelit joille ei koskaan löytynyt parempaa käyttöä. Näinkö tämä jungnerin lausunto pitää tulkita? :eek:
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tekisivät adaptiivisen systeemin, ei tarvitsisi parin vuoden välein ostaa täydellisen uutta kalustoa studioihin sekä koteihin. Kaluston pakkouusiminen jarruttaa pahiten tekniikan kehitystä, poliittisen päätöksenteo(ttomuude)n lisäksi.

    Väännän tietoisuusrajoitteisille päättäjille rautalangasta esimerkin:

    PC-tietokone.

    Ju nou, se beessinvärinen peltilaatikko jokaisen ihmisen työpöydällä tai kotona. Se on pysynyt kymmeniä vuosia lähes samanlaisena. Eli vuonna 2008 voidaan ajaa esimerkiksi vuoden 1984 softia. Vanhempiakin. Ainakin emulaattorisoftan läpi, jos antiikkinen ohjelmakoodi ei sellaisenaan sovi uudelle raudalle. Jopa cross-platform onnistuu, eli puuceessa voidaan ajaa myös Commodore 64:n ja pelikonsolien ohjelmia. Myös taskulaskimien softia! Oskilloskooppien emulointikin onnistuu. Piru vie, samalla koneellahan operoidaan nykyään myös kaukosäätimiä, palovaroittimia, kiukaan käynnistäjää ja jääkaapin ovessa näkyvää televisiota/nettiselainta. Autojen huolto ja moottorin virityskin tehdään samalla tietokoneella.

    Tämä kaikki onistuu pelkästään SOFTAA vaihtamalla tai kehittämällä. Vaikka tietokoneen rauta muuttuisi uudemmaksi, tai pysyisi samana wanhana, ihan miten vain. Tekstiä on osattu käsitelllä ABC-80 -koneella, käsitellään nyt neliydinprossuissa, ja käsitellään tulevaisuudessa ties missä optisessa orgaanisessa hologrammihyytelössä.

    Ainakin minä olen siirtynyt askel askeleelta Commodore 64:stä Amigan kautta puuceekalustoon, ja tuonut mukanani vanhat hyötydatat. Esim. vhs-kortistoni on Commodore 64:stä lähtöisin. Voisin tietysti tänäänkin käyttää yhä Commodore 64:ää, mutta tykkään uusia rautaa. Joku muu ei halua uusia rautaa, hän pysyköön vanhassa kalustossaan sata vuotta.



    Jos televiissioyhtiöissä (tai EU-määräyksen pakottamana) ymmärrettäisiin siirtyä kertalaakista lopulliseen avoimeen adaptiiviseen tv-formaattiin, sen jälkeen kaikki muutokset tehtäisiin pelkästään softalla hamaan maailmanloppuun asti. Rautaa uusittaisiin vain jos niin halutaan tehdä, pakko ei olisi uusia mitään.

    Minä siis kehittäisin DVB-G-formaatin (harvinaisen älykäs formaatti ja todella tyylikäs nimi kaupanpäälliseksi), joka mahdollistaisi sen, että samalla lähetyslaitteella ja vastaanotinlaitteella kyetään käsittelemään vuoden 2008-999999999999999999999999999999999999999999 aikana keksityt kaikki mahdolliset datamuodot. Kuten pc-laitteilla on kyetty tekemään. Ylläpitämään melko kattavaa yhteensopivuutta läpi vuosikymmenten.

    Kuva ja ääni (myöhemmin myös haju ja tunne ja tärinä ja kosteus ja lämpötila jne.) skaalautuisi sen mukaisesti, mihin raudan laskentateho riittää. Eli vuonna 2008 rakennettu laite jaksaa käsitellä "vain" 1920x1080 60 Hz kuvaa lossless-pakatun 7.1-äänen kera, ja tulevaisuuden paremmat raudat mahdollistavat järeämmätkin formaatit, mutta ellei rautaa halua uusia, saa nauttia edes siitä 1920x1080 60 Hz 7.1 lossless -materiaalista, myös vuonna 5555. Vaihtamatta kalustoa ikinä.

    Naurettavan alleviivaava esimerkki ei-adaptiivisen paskaformaatin haitoista on DVB-tekstitys. Ainoa keino saada tekstitys näkymään on ostaa 4...6 kuukauden välein uudet laitteet! Siltä se ainakin on vaikuttanut. Että vain rahaa kotona kuluttamalla on mahdollista pysyä YLE:n tai Digitan "päivitysten" mukana.

    Adaptiivisessa formaatissa riittää pelkän softan muuttaminen, ei ole tarvetta ostaa kaupasta uutta rautaa miljardiin vuoteen. Ei lähetyspäässä eikä vastaanottopäässä. Tuon taas kaduntallaaja-esimerkin: minun vhs-kortistoni eli suuri massa tekstiä on 1980-luvulta asti päässyt hengissä 2000-luvulle. Hävittämättä merkkejä matkan varrelle. Voikin siis sanoa, että idiootti keskikoulutason kaduntallaaja (lö muaa) on älykkäämpi kuin yleisradioyhtiöt yhteensä. Ne suuripalkkaiset tv-pässit eivät saa siirrettyä kuin osan kirjaimista perille vastaanottajalle. Ja kuvan leegoista päätellen paljon muutakin jää saapumatta perille, jos vertaa studio-originaaliin.

    Tai onko vika raudassa, en tiedä, mutta joka tapauksessa tämä nykyinen kelvoton "4...6 kuukauden välein pakko-uusittava" DVB-teknologia pitäisi hylätä kokonaan ja vaihtaa sellaiseen, jossa data pääsee bitti bitiltä perille hengissä, ja raudan uusimisen tarve loppuu täydellisesti.



    Ikävä kyllä tässä käy samoin kuin vedellä toimivan auton kanssa, öljy-yhtiöt eivät salli vesiautojen valmistamista, koska puolet maapallon elinkeinoista loppusi seinään jos öljy kävisi tarpeettomaksi.

    Eli jos ihmisen tarvitsisi ostaa elämässään vain yksi tv-viritinlaite (plus päivittää sen jälkeen ilmaista softaa jos niin haluaa), se tietäisi miljoonien laitevalmistajafirmojen konkurssia. Siksi nyt ja maailmanloppuun saakka kusipäät riistokapitalistit suunnittelevat pakko-uusittavia ei-adaptiivisia kiinteitä lyhytikäisiä standardeja, jotka pakottavat köyhän kansan uusimaan laitekalustonsa täydellisesti 3...10 vuoden välein. Vaikka minulla olisi tarjolla tekniikka, jota ei tarvitsisi milloinkaan uusia. Yksi laite per ihmisen elinikä.

    Ettäkö muka DVB-T ei olisi lyhytikäinen? Jos 2010 alkaa HD-lähetys, DVB-T:n elinkaari jäi 9 vuodeksi. Kukaan minimissään yhden silmän omistava elossa oleva tyyppi ei jää SD-kuvaa katsomaan, koska tämä maa on maapallon viimeinen SD-paskaa vielä lähettävä, eli SD-kausi loppuu kuin seinään heti kun HD tänne viimein tulee.

    DVB-T:tä aiemman sukupolven laite, analoginen tv-vastaanotin, kelpasi suunnilleen 50 vuotta. Samalla kaavalla minä ennustan, että DVB-T2 tms. tuleva HD-standardi tulee kuolemaan pois 3 vuoden elämän jälkeen, ja taas laitekalusto uusitaan DVB-T3-standardin tullessa, ja niin edelleen.

    Hitto että olisi kirveelle töitä. Jokainen ei-adaptiivisen formaatin hyväksyjä pitäisi tappaa, tai panna maksamaan kuluttajan puolesta laitteiden uusimisen pakosta johtuvat kulut. Minäkö täällä ainoana näen totuuden, kiinteiden kusetusformaattien pakkosyötön. Laitteiden pakkouusinnan. Skeidasta formaatista seuravaan skeidaan.
     
  6. odzmo

    odzmo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai seuraisiko vain Petteri Järvisen digi-tv-filosofiaa: kymmenen vuotta sitten olisi pitänyt ottaa HD-standardi (jota ei oltu "keksitty" vielä silloin) käyttöön SD-standardin tilalle jne. :D
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Omituista, olen hankkinut yhden digiboksin tammikuussa 2002 ja siinä on tekstitykset näkyneet aina. Taisin tehdä hyvät kaupat?


    Mistä ihmeestä Plazalaiset saavat näitä täysin virheellisiä olettamuksia? USA on HD-toiminnassa maailman johtomaita ja sielläkin suurin osa kansasta katsoo edelleen SD-kuvaa ja vieläpä suurelta osin analogisessa muodossa. Kannattaisi ehkä matkustaa katsomaan millainen HD-paratiisi vallitsee tämän maan ulkopuolella. Ehkä sen jälkeen Ylenkään toiminta ei tuntuisi niin huonolta. Netin HD-tarjonta on sekoittanut plazalaisten suhteellisuudentajun.
     
  8. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Minusta Jungner on ihan oikeilla jäljillä. Tuossahan pohditaan vain asioita, jotka Suomessa digiin siirryttäessä unohtuivat. Tai unohtuivat ainakin niin hyvin, että käytössä on tällä hetkellä systeemi, joka on samaan aikaan sekä lapsenkengissä että auttamatta vanhentunut.

    Toisaalta itselläni ei olekaan hirveitä odotuksia HD:iin siirtymisestä, kun edes nykyisen tekniikan mahdollisuuksista (kuvanlaatu, äänet) ei käytetä kuin puolet - jos sitäkään.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Monet Euroopankin maat siirtyvät tähän vanhentuneeseen systeemiin Suomeakin myöhemmin. CD-levykin on täysin vanhentunut (SACD on teknisesti ylivertainen) mutta kumpi formaatti pärjää paremmin?

    Plazalaiset ovat selvästi HD-ekstaasihumalassa...
     
  10. warre

    warre Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    14.02.2000
    Viestejä:
    2 358
    Saadut tykkäykset:
    30
    juurikin näin.
    meikäläinen ainakin tyytyy nykyiseen putkitelkkariin toistaiseksi, ja siinä vaiheessa kun on sen vaihdon aika, meikäläisen budjetilla saa varmasti paljon nykyistä parempaa tekniikkaa. Siihen asti katsotaan hd-matsku tietokoneella ja sen littunäytöllä.
     
  11. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämmösiä pohdittaessa kannattaa palauttaa mieliin se, että digiin siirtyminen kesti todellisuudessa noin 10 vuotta, se ei suinkaan tapahtunut yhdessä päivässä viime syksynä niinkuin tästä analogialopetuksesta helposti tulee mieleen.
     
  12. scf77

    scf77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.05.2002
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jenkeissä 80% ihmisistä katsoo telkkaria kaapelista tai satelliitista. Ja nehän on suurilta osin tainnut jo siirtyä digiin ja myös HD-kuvaan.

    Roughly 20% of viewers receive analog broadcasts over the air, and will be affected by the analog shutoff. The majority of TV watchers will not be affected.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ellite_television_networks_in_High_Definition
     
  13. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    No onhan Suomessakin puolet kansasta kaapelissa jossa on HD-tarjontaa mutta eihän se sitä tarkoita että niitä kanavia katsotaan. Ei kaikilla ole rahaa (jenkeissähän on paljon köyhyyttä) HD-telkkuihin, HD-bokseihin ja HD-maksukanaviin.
     
  14. bronton

    bronton Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.01.2003
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minusta on oikeastaan aivan sama menevätkö perinteiset kanavat HD:hen vai eivät. Uutiset voi katsella SD:äkin.

    Käytännössä vain elokuvat ja sarjat tarvitsevat HD:tä. Nämä voi katsoa joko Blu-ray:nä tai kaapelista (tai satelliiteista) saatavista HD-kanavista.:thumbsup:

    Antennitalouksien kannalta tilanne on toinen. Jäljelle jää vain se Blu-ray.:mad:

    Itsellä on kaapeli.:naminami:
     
  15. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voihan ne katsoa hd-kanavia. Tosiasiassa niillä hd-kanavilla välitettävästä materiaalista suurin osa taitaa olla sd->hd konvertterin läpi ajettua tavaraa eli ihan perinteistä vhs laatua.
     
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Kaikki sarjat eivät hyödy HD:stä koska lähdemateriaali on SD-tasoa. Vaikka sarja olisi kuvattu filmille jossa resoa riittää on jälkituotanto tehty SD-resoluutiossa. On vain hyväksyttävä että HD-maailmassakin tulee vanhaa suttua vastaan. Ehkä se ohjelman sisältö saa unohtamaan resoluution puutteen? Eihän HD:ssä formaattissa ole 10 vuoden kuluttua mitään hohtoa (vrt. DVD joka oli niin vietävän upea juttu 10 vuotta sitten VHS-nauhoihin nähden).
     
  17. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Todennäköisesti.

    VHS ei kyllä ole mitään SD-laatua, S-VHS ehkä juuri ja juuri.
     
  18. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
    No juu, halusin hieman karrikoida todellisuutta. :)
     
  19. scf77

    scf77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.05.2002
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    1
    USA:ssa nimenomaan 80% ihmisistä jotka _katsoo_ televisiota, katsoo sitä joko kaapelista tai sateliitista.

    Roughly 20% of viewers receive analog broadcasts over the air, and will be affected by the analog shutoff. The majority of TV watchers will not be affected. The 80% of television viewers that use cable or satellite television will not be immediately impacted. Virtually all satellite users and an increasing number of cable users already use set top boxes to view programming, and analog cable television is being phased out in many markets. For people unable to buy new digital TVs, Congress is arranging to offer cash vouchers for the purchase of digital tuners.
     
  20. Kaptah76

    Kaptah76 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2007
    Viestejä:
    422
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja urheilu. Tilaisin heti Canal Sport HD:n jos se olisi Welhon verkossa tarjolla. Film HD:llä pyörivät promot Valioliigasta on käsittämättömän hienon näköisiä. Näissä SD vs. HD ero tulee esille mielestäni paljon selkeämmin kuin leffakanavalla. Samoin esim. VoomHD on kuvanlaadussa ja vau-efekstissä paljon vaikuttavampi kuin vaikka Canal Film HD verrrattuna Canalin muihin leffakanaviin. Johtunee siitä miten elokuvia kuvataan (monesti kohtuullisen pimeätä, valitaan polttovälit niin että taustat blurraavat jne).