Yamaha RX-V1800

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana aarno2815, 17.11.2007.

 1. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Yleisesti käytetty termi on GUI, Graphical User Interface. Löytyy yleensä vain kalliimista vahvareista. Esim 3800 löytyy, muttei 1800.

  OSD (On Screen Display) tarkoittaa yleensä kykyä näyttää esim. volume säädön, input valinnan, ääniohjelman ym. säätöjen arvoja kuvainformaation päällä. Tämä löytyy sekä 1800, että 3800. Tosin kumpikaan ei kykene tätä näyttämään jos input on HDMI.
   
 2. Scaha

  Scaha Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  955
  Saadut tykkäykset:
  2
  Yamahan tapauksessa tuo kalleimmista malleista löytyvä GUI tarkoittaa graafiselta ulkoasultaan näyttävämpää ja fiksumpaa käyttöliittymää. Edullisemmissa malleissa mainittu osd kun on tylsä tekstipohjainen. Kuitenkin sillä hoidetaan asetuksien laittamiset sun muut, ei suinkaan ole vain kuvailemasi infotyyppinen ominaisuus. Siinä olet oikeassa että signaalilähteen ollessa hdmi ei volumeinfo jne tule näytölle. Asetusvalikkoon pääsee kuitenkin aina.
   
 3. akk

  akk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri näin, tarkennuksena ettei 1800:ssa OSD ole pelkästään tekstipohjainen, vaan kyllä siinä on käytetty "palikka" grafikkaakin. Mutta toki häviää näyttävyydessä ja osittain käytettävyydessäkin tuolle isoveljen nykyaikaisemmalle ods:lle. Toinen täsmennys (?): HDMI:n kautta saa OSD:n näkyviin, mutta tosiaakin volume ei näy, mutta eri DSP-tilat kyllä näkyy (eli niitä voi valita ja hienosäätää)
   
 4. Scaha

  Scaha Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  955
  Saadut tykkäykset:
  2
  Sitähän tuossa sanoinkin että asetusvalikot saa aina näkyviin. Tämä mistä plundstr ja minä puhuimme tarkoitti että itse kuvan päälle ei tule mitään infoa jos kuva on tuotu vahvistimelle digitaalisena. Analogikuvaan, esimerkkinä vahvistimeen kuva komponenttina ja vaikka hdmi:llä ulos näytölle niin kuvaan lisätään nämä infotekstit kuten volume.
   
 5. akk

  akk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Termi OSD on yamahan tapauksessa tosiaan harhaan johtava. Olisikko oikea termi jammun logiikan mukaan HUD, jos tekstit näkyisivät kuvan päällä :)
   
 6. jheikkinen

  jheikkinen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.03.2008
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jatkoa tälle. Nyt on säädetty ja kuunneltu. Jäi vain tuon YPAO:n toiminta hieman ihmetyttämään. Vedin sen viisi kertaa läpi ja joka kerta tuli hiukan erilaisia mittaustuloksia.

  Ensinnäkin se heitti joka kerta varoituksen, että 2, 3 tai 4 kaiuttimen napaisuus on väärä. Hyvin ne kuitenkin toimivat, joten kyse taitaa olla siitä ohjekirjan kertomasta syystä, että kaiutintyyppi aiheuttaa tällaisen virheilmoituksen.

  Toinen joka kerta tullut varoitus koski sitä, että subwooferin taso on liian matala. Tähän varoitukseen en keksinyt mitään parannuskeinoa. YPAO oli säätänyt subbarin täysille (+ 10 dB) ja itse "siirsin" vielä sen lähemmäksi kun YPAO oli mitannut etäisyyden 70 cm liian pitkäksi. Laitoin vielä subbarin ohjekirjan neuvon mukaan käänteiseen vaiheeseen ja jakotaajuudeksi laitoin 60 Hz:ä, mutta aina vain tuli sama varoitus.

  Kolmas outous koski keskikaiutinta. YPAO:n mielestä se oli nimittäin 2 kertaa pieni ja 3 kertaa suuri kooltaan.

  Minulla on käytössä 5.1 systeemi. Kuuntelutilana on 5 x 6 metrin kokoinen omakotitalon olohuone, jossa on korotettu katto, tiiliseinä ja paljon ikkunoita. Melko suuri ja kaikuva tila siis. Eikö YPAO osaa mitata oikein tällaisessa tilassa? Onko muilla kokemuksia YPAO:n toiminnasta? Kuuntelussa lähti kyllä ihan kelvollista ääntä sen verran, että vaimo ja koira katsoivat parhaaksi pahimman luukutuksen aikana poistua viereiseen huoneeseen :).
   
 7. Scaha

  Scaha Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  955
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itse olin heti ensimmäiseksi tuon YPAO:n kimpussa vaffarin tulille laitettuani ja antoi kuvailemiasi ihme virheilmoituksia. Käynnistin vekottimen uusiksi jonka jälkeen tuntui toimivan oletetulla tavalla ilman ongelmia. Tosin subin säätämisen kanssa meni hetki ennen kuin setti kuulosti hyvältä. Varsin fiksu systeemi tuo eri asetuksien tallentaminen pikanäppäinten taakse jolla eri säätöjen testailu onnistuu näppärästi. Kokeilin YPAO:n eri asetuksilla ja subin eri säädöillä vetäen YPAO:n useampaan otteeseen läpi ja pitäen mielessä minkä pikanäppäimen takaa se toimivammalta kuulostava asetus löytyy.
   
 8. Scaha

  Scaha Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.11.2002
  Viestejä:
  955
  Saadut tykkäykset:
  2
  jheikkinen, no saitkos toimimaan?
   
 9. jheikkinen

  jheikkinen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.03.2008
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän tuo toimii. Mietin vain tuon YPAO:n säätöjen luotettavuutta eli pitäisikö kuitenkin vain luottaa omiin korviinsa ja säätää käsipelillä. Hifimaailman numerossa 2/2008 olivat myös epäileviä näiden automaattisäätöjen suhteen. Jammun lippulaivakin oli kuulemma kuulostanut kamalalta ensimmäisen automaattisäädön jälkeen. Ehdottivat lehdessä pääkaiuttimien jättämistä tehdasasetuksiin ja automaattisäätöjen tekemistä vain muihin kaiuttimiin. Onko kukaan kokeillut tällaista?
   
 10. Phoenix

  Phoenix Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2005
  Viestejä:
  195
  Saadut tykkäykset:
  0
  Esim minä. Kuulostaa kyllä hyvälle näillä säädöillä. Vähä jouduin takakanavien leveleitä muuttaa, mutta muuten on hyvä.

  Se on muuten tuossa 1800:ssa YPAOn FRONT-asetus. Tällöin ei säädetä etukanavia lainkaan.

  Taitaa vissiin olla yammuissa tuolla nimellä kaikissa.
   
 11. akk

  akk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myös täällä YPAO-automaattisäädöt etukaiuttimien ehdoilla (eli FRONT). Kannattaa ainakin jos etukajarit ovat selvästi laadukkaammat kuin muu setti (niinkuin allekirjoittanella)
   
 12. jheikkinen

  jheikkinen Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.03.2008
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulla tupsahti tänään postilaatikkoon uusi MikroBitti. Olivat siinä taas testanneet digibokseja ja kuinka ollakaan pitivät Toppy TF500PVRc:n kuvanlaatua parhaana. Kehuivat erityisesti hdmi-liitännän kuvaa. Mitenkäs tämä testitulos suhtautuu tähän jhautajoen kommenttiin? Onko sen taustalla jotain tutkittua tietoa?

  Itselläni on Toppyn vanhempi malli TF5100PVRc ja mielestäni myös se puskee hdmi:n kautta kaapelista ihan kelvollista kuvaa varsinkin nyt kun analogiset loppui. En ole kyllä Jammun skaalainta osannut kaivata. Näyttönä minulla on Panasonicin 50 tuumainen plasma.
   
 13. Orson

  Orson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.12.2006
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostin kyseisen vahvistimen ja nyt sen kaverina toimivat 5X Amphion Ion + BK Elecin XLS200 subi. Käytän vahvistinta pääsääntöisesti tietokoneen kanssa, joka on kytketty vahvistimeen toslinkilla. Tietokoneen äänistä vastaa Abit AB9 Pro:n integroitu Realtek äänipiiri. Kyselisin nyt, että millä tavoin lopputulos tietokoneen kanssa on paras mahdollinen leffa- ja musiikkikäytössä? Formaatit ovat laidasta laitaan, mutta pääasiassa kyseessä on image-tiedostoiksi ripattuja dvd-levyjä ja .mp3-muotoiseksi ripattuja musiikkitiedostoja.

  Olen ymmärtänyt threadeja lukemalla, että minulla on kaksi vaihtoehtoa:
  1) Esiprosessoin ääniraidat tietokoneella käyttäen esimerkiksi AC3-filteriä. Tuolloin vahvistimen rooliksi jäisi vain toistaa valmiiksi prosessoitu ääni oikeille kanaville. Millaisia program-asetuksia tuolloin kannattaisi suosia vahvistimesta ja miten äänipiirin ajurit tulisi konffata?

  2) En tee äänelle mitään esiprosessointia, vaan jätän signaalin purkamisen vahvistimen harteille. Millaisia asetuksia tämä edellyttää vahvistimelta ja äänipiirin ajureilta?

  Tällä hetkellä äänipiirien asetuksista löytyy mm. seuraavaa:
  Supported formats-välilehdellä:
  Encoded formats: Dolby Digital valittu (ilmeisesti kaikki Dolby Digital -ääniraidat prosessoidaan valmiiksi. pitääkö tuolloin ac3 filteristä vastaava ruksia pois?) Mahdollista valita myös DTS audio. Käsittääkseni poistamalla molemmat ääniä ei esiprosessoida ajuritasolla, mutta prosessoinnin voi vielä tehdä ac3-filterillä tai jättää kokonaan tekemättä (vahvistin hoitaisi kaiken)
  Sample rates: ruksittu 192.0 KHz. Käsittääkseni voisin ruksia kaikki, joista ilmeisesti paras valitaan automaattisesti?
  Advanced-välilehdellä:
  Default format: 2 channel, 24 bit, 192000Hz (studio quality) valittu. Mahdollista valita myös mm. Dolby Digital Live.
  Allow applications to take exclusive control on this device ruksittu (ilmeisesti tämän poistamalla ei ac3-filterillä ja vastaavilla olisia enää vaikutusta).

  PS: Jos tämä olisi selkeästi kuulunut htpc- tai aloittelija kysyy -osastolle, voi threadin siirtää. Toivoisin kommentteja ensisijaisesti kyseisen vahvistimen omistajilta, mutta myös yleiset suuntaviivat ovat tervetulleita.
   
 14. RoopeB

  RoopeB Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.03.2006
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain vahvistimen tänään ja heti kättelyssä pari ongelmaa.

  Tietokoneesta (GeForce 8400GS) lähtevä DVI-HDMI piuha kiinni vahvistimeen, josta edelleen HDMI-HDMI tykkiin (optoma hd70). DVI-HDMI on kiinni vahvistimen BD/HD DVD HDMI:ssa. Minkäänlaista kuvaa tietokoneelta ei synny tykille. S-videolla jonkinlainen kuva tuntuu toimivan. Mikä avuksi?

  Topfield TF5100PVR HDMI kiinni vahvistimeen s-videolla, osaako Yamaha konvertoida s-video signaalin RGB muotoon jota tykki ymmärtäisi paremmin? Tietysti voin vaihtaa topparista s-videon päälle, jolloin homma toimii tykissä hyvinkin, mutta sen jälkeen uudelleen sitä TV:stä katsottaessa täytyy käydä vaihtamassa takaisin RGB, jotta TV älyää jotain asian päälle.

  Jos kuva ja ääni menevät sisään eri kohtiin, esim. tietokoneen DVI-HDMI on kytketty BD/HD DVD HDMI:hin ja tietokoneesta tuleva coxi ääni puolestaan kohtaan CD. Miten tämmöinen tilanne saadaan hanskaan?

  Kiitoksia avuista!

  Roope

  EDIT: HDMI video monitor checkin poistaminen käytöstä + pure directin päälle ja takasin pois laittaminen tuntuivat auttavan. Kuva toimii siis nyt.

  Seuraavaksi pitäisi pähkäillä miten saan PC:n ulostaman 0-255 RGB:n muutettua muotoon 16-235. Tietääkö kukaan tähän jotain soveliasta softaa?
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2008
 15. apemon

  apemon Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.05.2008
  Viestejä:
  142
  Saadut tykkäykset:
  0
  saako tässä värkissä skaalauksen päälle vain tiettyjen lähteiden kohdalle ja sitten esim tietokoneen signaalin saisi päästettyä suoraan läpi?
   
 16. jhautajoki

  jhautajoki Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.11.2002
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos laitat tietokoneen hdmi-liitäntään kiinni, niin kuvaa ei skaalata.

  Muilta sisääntuloilta Jammu käsittääkseni skaalaa signaalin haluttuun muotoon, jos skaalaus on päällä.
   
 17. apemon

  apemon Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.05.2008
  Viestejä:
  142
  Saadut tykkäykset:
  0
  lisää tyhmiä kysymyksiä. en nyt löydä mistään tuota "HDMI video monitor check" kohtaa.
  mistäs sen saa väännettyä päälle / pois. Manuaalikaan ei ole nyt käsillä ja manuaalin lataaminen ei syystä tai toisesta onnistu yammun sivuilta.
  On nimittäin sellainen ongelma että vahvistin unohtaa joskus, että tietokone on hdmi:llä kiinni.
  siihen auttaa kun buuttaa koneen, mutta koneen buuttailu on rasittavaa.
   
 18. heke83

  heke83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko tässä hirveästi eroa RX-V863:een verrattuna muutoin kuin tehon ja liitäntöjen osalta? Mietin vain, että jos en koskaan tule tarvitsemaan neljättä HDMI-liitintä niin tuleeko tässä maksettua 200-300e melkeinpä hienommasta kopasta :)
   
 19. hammers

  hammers Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.12.2005
  Viestejä:
  562
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä siellä sisuskaluissakin varmaan eroja löytyy, johan RX-V1800 painaakin yli viisi kiloa enemmän kuin RX-V863. Hankippa jostain 863:sen huoltomanuaali niin joku asiasta ymmärtävä voi varmaan noita verrata. 1800:sen skemat löytyy multa.
   
 20. quenthal

  quenthal Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  1800/3800 EI osaa käyttää subbaria tukena takakanaville riippumatta jakotaajuus yms. Bass Management -asetuksista seitsemänkanavaisissa tiloissa (esim. DD5.1 + PLIIx).

  Huomasin eräällä käyttäjällä tämän vian selatessa avsforumia, ja testasin sen itsellänikin - viasta syntyi vilkasta keskustelua. Firmwarepäivityksellä tästä onneksi pääsee, joten x800 ainoat hieman mieltäni häiritsevät viat ovat bitstream DTS HD MA 5.1 virheellinen tunnistaminen 7.1 raidaksi sekä HDMI signaalille tehtävä BTB:n ja WTW:n pakotettu poisleikkaaminen. Kyselin asiasta ja Keskolta sanoivat ettei kyse ole viasta - harmi.
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2008