Yamaha RX-A1010\RX-A2010\RX-A3010

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana tukker, 16.03.2012.

 1. tukker

  tukker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2004
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  En löytänyt Yamahan Aventage-sarjaa käsittelevää ketjua joten tein nyt sellaisen.

  Vanha RX-V630 otti ja kuoli noin 10 vuoden nöyrän palvelemisen jälkeen. Tykkäsin Yammusta kovasti...R.I.P.

  Tilalle hankin RX-A2010:n tällä viikolla.

  Vaihtehtoina olivat myös RX-A1010, Denon 3312 ja Onkyo 809. Mukaan lähti kuitenkin RX-A2010. Mukaan olisi lähtenyt 1010 mutta viimeinen vietiin nokan edestä, ehkä onneksi. Mareksilla oli niin hyvä tarjous ja rahoitus että budjetin nosto ei tuntunutkaan pahalta vaan hyvältä!

  Tykkäsin vanhan Yammun rasittamattomasta äänestä mutta vanhaan Yammuun verrattuna dynamiikkaa on nyt huimasti enemmän. Ääni tulee helpommin pienistä kaiuttimistani jotka ovat nyt alimittaiseksi jääneet Chorus 662 HQ:t. Varsinkin stereokuuntelussa ero on kuultavissa näilläkin.

  Aavistan että Chorukset joutuvat surround-käyttöön ja pääkaiuttimet on uusittava lähitulevaisuudessa.

  Vanhaan 630:een verrattuna tämän kanssa joutui melkoiseen säätöjumppaan. Säätöjä ja vaihtoehtoja on niin paljon että muutama päivä meni niitä ihmetellessä. Nyt systeemi on ehkä asetettu ja säädetty oikein. Koetin YPAO-säätöä mutta en ollut ihan tyytyväinen siihen. Mittailin etäisyydet ja äänenpaineet käsin ja sain mielestäni paremman tuloksen niin.

  Scenet ovat käteviä pika-asetuksia eri käyttövaihtoehdoille: musiikin stereokuuntelu, elokuvat, radio jne.

  Yksi aika kiva ominaisuus on mahdollisuus käyttää vahvistinta web-selaimella. Netissä tulee iltaisin surfailtua ja samalla tulee ohjattua vahvista. Selaimessa on imho sellainen etu että siinä näkee kaikki vaihtoehdot kerralla ja niitä voi testailla iman että television katselu häiriintyy tai että television tarvitsee olla päällä.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2012
 2. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  3010 muutti meille eilen ja täytyy sanoa, että on tekniikka mennyt eteenpäin siitä, kun tähän taloon viimeksi vahvistinta ostin. Vierähtihän siinä tosin 11 vuotta aikaakin :rolleyes:

  Manuskaa on joutunut tavaamaan oikein urakalla, mutta nyt alkaa vähitellen olla asetukset kuosissa. YPAO veti säädöt ihan reisille, manuaalisesti säätämällä sain sen verran homman kuosiin, että toisen BFD:n pystyy hukkaamaan pois. Subbareiden säädöissä toinen on vielä tarpeen.

  Ja sitten se ylitsepääsemätön ongelma. Mä en vaan tajuu tai sit mä en vaan osaa, mutta dvd-soittimesta en saa millään PAL-kuvaa ja ääntä ulos, kun kytken soittimen vahvistimeen hdmi:n kautta. NTSC-dvd:t toimivat aivan ongelmitta, kuva näkyy ja äänet kuuluvat, mutta ei normicd tai PAL-dvd:t. PAL-dvd:n ääni kuuluu normaalin digiliitännän kautta (opt/coax) ihan ok. Ja jos vien kuvan skaalaimelle dvd-soittimesta (hdmi->dvi), niin kuva näkyy. Jos sammutan vahvisimen, niin kuvasignaali kulkee skaalaimelle ihan ok (hdmi standby through päällä). Miks se ei sitten näytä dvd-soittimelta PAL-dvd:tä? Kaikki mahdolliset asetukset olen käynyt läpi manuskan kanssa ja ei vaan onnistu.

  BD-soittimelta näkyy kaikki ja kuuluu äänineen päivineen ilman ongelmia (paitsi NTSC-dvd:iden kuvasuhteiden hallinta ajoittain).

  Olen kokeillut molemmat hdmi-kaapelit ristiin ja aina sama lopputulos: BD-soittimella kaikki kuvasignaalit ja äänet kulkevat hdmi:n yli, mutta DVD-soittimella ei toimi kuin NTSC.

  Missähän voisi olla vika?
   
 3. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  Niinjoo, muuten tää nykytekniikka tuo pelkkää plussaa tuohon vanhaan RX-V3000:een verrattuna: USB-liitin, nettiradiot, parametriset eq:t joka kanavalle, stereosubbarimahdollisuus, joista ei voinut kuin uneksia (jos vaan mielikuvitus riitti) vanhan vahvaimen kanssa.

  Kun nyt vielä saisi tuon dvd-soittimen peuhaamaan kunnolla, niin voisi olla melko tyytyväinen.
   
 4. tukker

  tukker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2004
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole vielä edes kokeillut dvd-levyjä mutta pitääpä kokeilla ja kertoa toimiiko 2010:ssa.
   
 5. JIH

  JIH Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  390
  Saadut tykkäykset:
  24
  Näitä voisi kokeilla, jollei ole jo tehty:
  Onko vahvistimen "TV Format" -asetuksena PAL vai NTSC? Ks. käyttöohjeen (englanti) s. (125 &) 127 "Switching the video signal type".
  Onko DVD-soittimessa omia asetuksia uloslähtevälle videolle PAL / NTSC / Multi / Auto?
   
 6. tukker

  tukker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2004
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kokeilin vanhoja dvd-levyjä laidasta laitaan ja sellaisiakin joissa on pelkkä PAL. Kaikki toimivat hyvin.

  Mutta minulla ei enää ole pelkkää dvd-soitinta vaan pyöritän dvd:t PS3:lla ja Samsungin BD-D8500:lla joka soittaa sekä BD:t että DVD:t. Laitteet saattavat tehdä jonkinlaisen muunnoksen niin että signaali menee jossain muussa kuin PAL-muodossa vahvistimeen. Asetuksista koetin saada kaikki muunnokset ja skaalaukset pois ja kaikki toimii silti hyvin. Laitteet ovat vain HDMI-kaapeleilla kiinni vahvistimessa. On myös erittäin paljon mahdollista että en osaa testata oikein... :rolleyes:
   
 7. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  Vahvistimesta on pistetty PAL päälle (tai sehän on jo oletuksena päällä, mutta varmistettu). DVD-soitin puskee ulos sitä, mitä levyltä löytyy. Eli PAL-levyltä tulee PAL ja NTSC-levyltä NTSC.

  Panasonicin BD-soittimella homma toimii kaikilla formaateilla ihan oikein hdmi:n yli. Kuva ja ääni kulkevat vahvistimen läpi moitteetta skaalaimelle ja edelleen tykille. Ja kummalla tahansa hdmi-kaapelilla, mitkä löytyvät. Mihin tahansa Jammun inputtiin syötettynä.

  Eilen, kun testasin enemmän, niin sain tuolta Denonin dvd-soittimelta äänen kuuluviin hdmi:n yli, mutta kuva ei suostu kulkemaan Yamahan läpi. Ja äänikin häviää, jos valitsee skaalaimesta sen tulon, johon Jammusta tuleva hdmi=>dvi -kaapeli on kiinnitetty. Näkyviin tulee vain Jammun taustakuva. Jos vaihtaa skaalaimesta toisen inputin, niin ääni kuuluu taas. Kuva ei vaan kulje skaalaimelle asti mihinkään Jammun inputtiin syötettynä. Eikä toimi kummallakaan hdmi-kaapelilla, mitkä löytyvät.

  Päädyin sitten kytkemään dvd-soittimen suoraan skaalaimeen ja ottamaan äänet vahvistimelle digiliitännästä. Tässähän ei periaatteessa menetä mitään, koska hd-ääniä ei dvd:ltä löydy. Käyttö on vaan ihan pikkaisen hankalampaa, kun joutuu dvd:tä katsoessa aina erikseen vaihtamaan skaalaimen sisääntulon. Toisaalta, niinhän se piti tehdä vanhankin vahvistimen kanssa kaikilla kuvalähteillä. Olisi vaan luullut, että homma olisi helpottunut hdmi-liitäntöjen myötä.
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2012
 8. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kellään ideaa, saako noihin sceneihin jollain ympättyä mukaan myös subbareiden tason? Tarpeena olisi saada BD/DVD-leffoille subbareiden taso 0 dB, kun taas musiikinkuuntelussa -4 dB. Nyt on hieman hankalaa käydä levelistä säätämässä molempia subeja erikseen (käytän subbareissa stereo-vaihtoehtoa).

  Kokeilin pikaisesti, mutta näyttäisi siltä, että mukana roikkuu scenestä riippumatta aina vahvistimeen kulloinkin säädetty taso. Tai sit en vaan osaa. Muuten meikäläisen käytössä tuntuu turhilta koko scenet, kun kuvasignaali kiertää joistakin laitteista Jammun läpi ja joistakin menee suoraan skaalaimelle ja joutuu erikseen vaihtelemaan skaalaimen sisääntuloja.
   
 9. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin vanhemmissa kuin näissä uusissa Yamahoissa ei näytä olevan äänenvoimakkuuden mukaan korjattua taajuuspainotusta, esim. Dolby Volume, Audyssey Dynamic EQ tai THX Loudness Plus. Kaikilla muilla suurilla valmistajilla, joita olen tutkinut on tällainen ominaisuus. Onkyon tietyissä malleissa jopa kaikki kolme mainittua on valittavissa.
   
 10. MikaT

  MikaT Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.06.2005
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös tuo onnistu speaker patternin kautta. So. vaikka asetat oletus- eli ykköspatterniiin tasoksi 0 ja käyt kiinnittämässä sen leffasceneen. Sitten kopioit ykkösen kakkoseksi ja käyt tiputtamassa subien tason -4:seen, otat kakkosen käyttöön ja kiinnität sen musasceneen...
   
 11. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Yamaha DSP-Z11:ssä on THX Loudness Plus.
   
 12. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  No justiinsa näinhän se toimiikin...mä en vaan osannut. Nyt löytyi käyttöä sceneillekin. :thumbsup:

  SUURkiitokset vinkistä!
   
 13. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos tiedosta. Tuo näyttäisi toimivan vain THX Surround tiloissa. Missään muussa Yamahan mallissa ei siis ole tämänkään vertaa? Ennen vanhaan Yamaha oli ainoa, joka stereovahvistimissa tarjosi jopa säädettävän loudnessin.
   
 14. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Onko tuo A3010 nyt sitten ostamisen arvoinen laite? Jos sitä päästäisi nykyisen Sony ES:n makuuhuoneen laitteistoon... eihän siinä muuta vikaa ole kuin puuttuvat hdmi-liitännät ja niiden myötä tuki uusille ääniformaateille ja tehoa olisi Yamahassa toki enemmän. HDMI-kuvakytkennäthän olen tällä hetkellä hoitanut erillisellä kauko-ohjatulla 4-2 HDMI-kytkimellä, joka sekin vissiin voi jäädä eläkkeelle jos ostaa tämän Yamahan.

  Ongelmia voi olla siis ainakin joidenkin dvd-soittimien kanssa? Minulla on siinä käytössä PS3 ja vanha Skyworth R1-levyille (jossa komponenttiliitäntä, Yamaha kai osaa konvertoida analogisen komponentin ja s-videon hdmi:ksi? Onko siinä yleensäkään s-videoliitäntöjä...? tarvetta olisi, että voisi katsella vanhoja rakkaita videonauhojakin tuolla s-vhs-nauhurilla ja dvd-tallenninkin käyttää vielä moisia liittimiä). Optisten liitäntöjen määrä täytyy vielä tarkistaa. Olin tuossa jo viime vuonna ostamassa 3057:aa, mutta ehkä tämä uusi malli on parempi vaihtoehto.
   
 15. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ostamisen arvoinen? Jaa-a. Mareksilla sen puolitoista isoa rahaa kotipostiin toimitettuna, kun rekisteröityy jäseneksi.

  HDMI-liittimiä sisääntulevalla signaalille on varmaan riittävästi (7 takana) ja laitteessa on takapaneelissa kaksi hdmi-ulostuloakin, jotka molemmat voivat toimia yhtä aikaa. Siis kuvan saa tarvittaessa sekä tykille että tv:lle, jos molemmat löytyvät.

  Vahvistin osaa ylösskaalaukset 480p/576p tai 720p tai 1080i/p

  Ei kai mun lisäkseni muilla ole ollut ongelmia dvd-soittimen kanssa? Jostain syystä dvd-soittimesta ei mene PAL-signaali eikä cd:n ääni hdmi:n yli vahvistimen läpi. NTSC-signaali menee ongelmitta tuolla Denonin dvd:lläkin. Pansun BD-soittimella menee kaikki signaalit läpi hdmi:n yli ongelmitta. En ole jaksanut testata, josko komponenttina saisin Denonin kuvan menemään vahvistimen läpi, kun saan vietyä hdmi:stä kuitenkin skaalaimelle dvi-sisäänmenoon kuvan ja ääni kulkee sitten jokatapauksessa toslinkilla.

  S-videoliittimiä löytyy takapaneelista 4 sisäänmenoa ja kaksi ulostuloa (sama määrä komposiittiliitäntöjä). Komponenttisisäänmenoja on myös neljä ja yksi ulostulo.

  Optisia (toslink) takapaneelissa vain kolme sisäänmenoa, yksi ulostulo. Coaxina lisäksi kolme sisäänmenoa. Nämä voi tietysti linkittää mihin sisääntuloon haluaa.

  Etupaneelista löytyy luukun alta sitten noiden lisäksi vielä yksi hdmi-, toslink-, komposiitti-, s-video- ja yksi audioliitäntä (rca)
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2012
 16. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Joo, Mareksoundin avajaisista voisi tuohon rahaan myös laitteen hakea, kun se ei ole tuossa kaukana, vaikka tuo uusi toimipiste ei ihan niin lähellä olekaan enää kuin edellinen oli.

  Toslinkkien määrää katselin kuvista että näytti pieneltä, ja tuo 3 sisäänmenoa on kyllä todella vähän... onkohan nykyisessä Sonyn vahvistimessa 4 inputtia ja se ei ole riittävästi, mutta toki tuossa osan niistä voinee korvata hdmi:llä, kun nyt minulla on kaikki äänet kytketty optisilla tai koaksiaalisilla spdiffeillä, mutta 3 ei oikein riitä edes niille laitteille joissa ei ole hdmi:tä, no ainakin md-soittimessa ja dvd-soittimessa on myös coax-liitännät joten saattanee riittää nippa nappa. PC:ssäkin on sekä optinen että hdmi, mutta hdmi:stä ei tule ääntä kuin silloin kun se on myös kuvan kanssa aktiivisena, eli sekin vie yhden optisen hdmi:n lisäksi... hmm.

  Ja tosiaan tuosta sun dvd-soittimen ongelmasta tästä ketjusta luinkin. Tosin kun mulla dvd-soittimen virkaa PAL-levyjen osalta normaalisti toimittaa tuo PS3, ei ongelmaa taida olla odotettavissa, erillistä dvd-soitinta kun pääosin käytän vain r1-levyjen kanssa joita ei ps3:lla voi katsoa ja nehän ovat ntsc-levyjä.

  Tätä ei ole kai vielä testattu missään lehdessä, ainakaan kotimaassa? Jossain Onkyossahan oli ongelmaa 24p-kuvan sulavuuden kanssa tai jotain, mitään tällaista ei taida Yamahassa olla ongelmana? Pitäisi tuolla kuitenkin pärjätä varmaan seuraavat 10 vuotta sitten ainakin... ellei joku keksi taas jotain uutta toimintoa joka on pakko saada...
   
 17. JIH

  JIH Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  390
  Saadut tykkäykset:
  24
  Hifimaailma 1/2012
   
 18. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  Joo, mullakin on jo kaikki toslinkit käytössä. Itse asiassa dvd-soitinkin piti liittää coaxilla, kun digiboxi, md- ja cd-soitin vievät noi optiset liitännät takapaneelista. Ja toi ainut toslink-ulostulo menee md:lle.

  Sen varaan mäkin laskin, että dvd- ja bd-soittimet saisin hdmi:llä kiinni, nehän eivät tarvitse muita liitoksia. Paitsi mulla, kun en saanut tuota Denonia toimimaan hdmi:n yli.

  Joo, toi harmittaa, kun en haluais käyttää tuota bd-soitinta muuhun kuin bd-levyjen katteluun. No, mä sain ongelman kierrettyä skaalaimen avulla, mutta alunperin elättelin toiveita jopa siitä, että skaalaimenkin olis saanut poistaa, kun tuota HQV:n piiriä on aika monessa paikassa kehuttu.

  Hifimaailmassahan tää oli heti vuoden alussa. Siellä mainittiin, että 24p-kuva menee läpi mukisematta. Itse en ole tuota testannut, kun ei mun tykille kannata 1080p-kuvaa suoltaa. Menee vaan kuva liian pehmeäksi ja tykin elektroniikka kuormittuu ihan turhaan.

  Itselläni edellinen Jammu hoiti hommia 11 vuotta eikä tähän ollut juuri mikään ehdoton pakko siirtyä. Kun ei ne HD-äänet mitenkään erityisen suurta muutosta tuoneet. Itse asiassa en ole eroa edes huomannut, vaikka vähän aikaa katselin bd:t downmiksattuna 5.1:een. Mulla kun pysyy edelleen toi 5.1, ei ole mahdollisuuksia sulloa enää yhtä kaiutinparia taakse.

  Itse asiassa yksi kotimainen julkaisu, jossa oli vain PCM-monikanavaääni, antoi sen viimeisen sysäisyn uuden vahvistimen hankintaan. Siihen kun ei ollut dd/dts-ääniä saatu lainkaan mukaan. Meni miettiessä silti kaksi kuukautta. Yhden kertakäyttöleffan takia... No, täytyy sanoa, että usb-toisto ja huomattavasti nykyaikaisemmat säätömahdollisuudet (parametrinen eq, videoprosessori, stereosubbarit jne.) painoivat vaakakupissa enemmän.

  Ehdottomina plussina noi scenet, joilla sain vihdoinkin kätevästi nopean tavan säätää subien tason kohdalleen sekä musalle että leffoille. Ja nettiradiot, jotka mulle olivat ihan uutta... En ole läppärillä harrastanut musiikin kuuntelua aiemminkaan, niin en ole edes etsinyt nettiradioita. Parametrinen eq auttoi sen verran, että pääkanavilta sain ottaa Behrun pois. Subbareille piti vielä jättää toinen BFD käyttöön.
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2012
 19. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Täytyykin tuo lehti etsiä jostain lehtipinosta ja lukea juttu tarkemmin... olen tainnut selata sen lehden sitten aika nopeasti tai koko lehti jäänyt sinne pinoon, kun kuitenkin lehden tilaaja olen eli kyllä tuo pitäisi löytyä.

  Itse olen tässä jo vuoden arponut makuuhuoneen vanhan viritinvahvistimen lakattua toimimasta hankkiako sinne uusi 2-kanavainen vahvistin vai olohuoneeseen uusi "paraatisurroundlaite" ja viedä siellä nyt oleva Sony ES sinne makkariin, mutta samalla voisi ottaa ainakin 7.1 järjestelmän käyttöön olohuoneessa, kun yksi pari vanhoja mutta kohtuullisen laadukkaita pieniä 2-tiekajareita löytyy ylimääräisenä (olivat alunperin surroundeina, sitten työpaikalla ja nyt ovat olleet vuoden vain odottamassa jotain käyttöä ja tässähän niillekin tulisi jotain virkaa...)

  Sonyllä ei ole ES-sarjaa tällä hetkellä tai mitään laadukasta laitetta tarjolla, joten merkin vaihto on pakollinen, Onkyosta on raportoitu ongelmia mm. sen 24p-kuvan kanssa ja muitakin ongelmia täällä plazalla, Yamahalta ensin harkitsin 1057:aa, sitten 3057:aa ja nyt mielenkiinto on siirtynyt tuohon A3010:iin, siinä kun on ainakin mm. iPod-tuki ym käsittääkseni suoraan usb:n kautta, kun 3057 tarvitsi erillisen Yamahan oman telakan sille. Toisaalta kun nyt minulla on "mediasoittimena" tämä pc, niin ipodin suoraan vahvistimeen liittäminen ei ole niin tärkeää kun kaikki siinä oleva musiikki on myös pc:llä jossa käytännössä spotify premium toimittaa kaiken kuunneltavat musiikin, sekään ei ole siis niin tärkeää onko vahvarissa itsesään nettiradiotukea ym. mutta eipä siitä nyt varmaan haittaakaan ole.
   
 20. Yorcci

  Yorcci Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 952
  Saadut tykkäykset:
  3
  iPodin saa liitettyä usb:hen iPodin omalla välikaapelilla ja samaan usb-liittimeen käy tottakai kaikki muistitikut jne., takana on liitin iPod-telakalle. Airplay (vaimikäsenytoli) ei toimi, siihen on joku Jammun oma systeemi. Bluetoothin saa toimimaan erillisellä BT-möhköllä, joka tyrkätään samaan liittimeen, johon tulisi iPod-telakka.