Yamaha ns-50 kajareista ja sananen vahvarista

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana okspoadt, 11.09.2012.

 1. okspoadt

  okspoadt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.09.2012
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämän alueen valikointi oli vähän hankalaa, kun en tiedä minne tämä kuuluisi, kun tässä kysyn myös kaijuttimien lisäksi myös vahvistimesta, mutta päätin nyt laittaa tänne.

  Minkälaiset on kokemukset/mielipiteet käyttäjillä näistä Yamaha ns-50 kajareista, joita Anttila myy? Itse olen tilannut testikäyttöön aluksi nämä kaappikajarit + sitten myös tuo Yamahan RX-V371 vahvarin. Näiden yhteiskäytössä niin niin... on vähän sellainen olo, ettei saisi niinkun bassoa tarpeeksi, että mitä luulette, että onko vika kajareissa, vahvarissa vai käyttäjässä? Tuossa vahvarissa on noita eri moodeja niinkun musiikkikäyttöön, stereoon, elokuviin ja niin edespäin, niin parhaan basson saa melkein tuosta, kun pistää tuon elokuva-asetuksen päälle, mutta saisi kyllä tulla vähän enemmänkin, vaikka kerrostalokäytössä ei pysty hirveästi ääntä käyttämään. En tiedä sitten, että onko tuo Yamaha vähän yrittänyt säästää tehoissa ja saada ihmisiä ostamaan jonkun subbarin, jos haluaa paremmat bassot. Niin ja kun liittää tietokoneeseen, niin taajuuskorjaimella jos lisää vähän bassoa, niin silleen toki onnistuu, mutta ei silläkään kovin ihmeellisyyksiin pääse. Kyllä minä muuten olen näihin jonkin verran tyytyväinen, mutta en tosiaan laittaisi yhtään vastaan, jos pikkaisen enemmän saisi tuota matalaa ääntä.

  Mutta juu... Millaiset on muilla nämä käyttökokemukset näistä vehkeistä, joista mainitsin? Suositteletteko?
   
 2. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 677
  Saadut tykkäykset:
  524
  Tervetuloa foorumille. Täällä oppii kirjoittamaan sanan kaiutin ilman j-kirjainta. Junteilla on kaijuttimet, fiksuilla kaiuttimet.

  Basso-ongelmat ovat usein sekä kaiuttimien että käyttäjän vika. Vahvistin on yleensä tässä suhteessa viattomin osapuoli (ei kuitenkaan täysin viaton).

  Monessa kaiuttimessa on huono bassotoisto. Joko kaiutin on liian pieni ja köykäisellä elementillä varustettu toistamaan alle 80 Hz taajuuksia kunnolla tai sitten suurempi lattiakaiutin hukkaa potentiaalinsa bassotoiston suhteen liian korkealla virityksellä tai muulla urpoilulla.

  Käyttäjäkin on usein pihalla bassotoiston saloista. Usein kaiuttimet on aseteltu akustisesti epäedullisiin paikkoihin huoneessa ja kuuntelupaikkakin sattuu suoraan seisovan aallon kuopan tai korostuman kohdalle. Jos kuuntelija on kaiken kukkuraksi ihastunut yläkorostuneeseen keskibassoon (Toyota-komppiin) niin tilanne on moni-ongelmainen.

  Vahvistimen toistotilat ovat suuri ansa. Stereomusiikki tulisi kuunnella pääsääntöisesti stereona stereotilassa ilman mitään muokkauksia.

  Mitä tulee Yamahan kaiuttimiin niin kovin harva niitä arvostaa esim. tällä foorumilla. Edulliseksi Anttila-roskaksi varmaan ihan pätevät mutta oikea hifi löytynee muualta.
   
 3. frantic

  frantic Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2011
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  @okspoadt: kysymyksestäsi päätellen olet harrastuksen alkutaipaleella, eikä siinä tietenkään ole mitään vikaa - jostainhan me kaikki olemme joutuneet aloittamaan. Jos ensin pureudutaan tuohon mainitsemaasi bassojen vähyyteen, niin olen 71 dB:n kanssa samoilla linjoilla, eli kyse voi hyvinkin olla siitä, että olet mahdollisesti tottunut korostuneeseen keskibassoon, jonka jäljiltä suhteellisen neutraali kaiutin voi kuulostaa ohuelta basson suhteen. Myös huoneakustiikalla on olennainen vaikutus kaiuttimen toistoon ja se pätee tietysti muuhunkin, kuin mataliin ääniin.

  Lähde siis liikkeelle siitä, että laitat testilevyn soimaan ja siirrät kaiuttimia lähemmäs seinää (refleksiputki on etupuolella, joten kokeile laittaa ne aivan seinän viereen) ja käyt kuuntelupaikalla kokeilemassa miten se vaikutti ääneen. Kun sopiva paikka kaiuttimille on löytynyt, niin voit kokeilla säätää vahvistimesta bassoa lisää ja katsoa muuttuuko toisto sinua miellyttävämpään suuntaan. Monet puristit varmasti kaihtavat tätä keinoa, mutta tässähän ollaankin hakemassa sinun preferenssien mukaista toistoa, eikä viivasuoraa vastetta. Noita Yamahan moodeja en minäkään suosittele, kun ne tuppaavat vääristämään ääntä muutenkin, kuin bassotoiston osalta.

  Vahvistimesta tuo bassojen vähyys ei johdu, jos se vain on ehjä ja asetukset ovat kohdallaan. Mainitsemasi Yamahat kaiuttimet ovat helppo kuorma vahvistimelle (6 ohm / 90dB), joten ne soivat kuten valmistaja on tarkoittanut suhteellisen vaatimattomallakin vahvistimella. Vahvistimen vaihto ei siis tuo sinulle parannusta ääneen bassojen tai minkään muunkaan osalta. Varmista nyt kuitenkin ne asetukset ensin, eli pääkaiuttimet on "large" ja bassonupikka on perusasennossa.

  Mitä tulee Yamahan kaiuttimien laatuun, niin 71 dB tuossa toikin jo esille keskustelupalstoilla vallitsevan yleisen käsityksen niistä. Itse edustan toisenlaista koulukuntaa, mutta en halua asiasta väitellä sen enempää - tuon nyt tässä kuitenkin esiin oman mielipiteeni tasapuolisuuden vuoksi. Yamahan kaiuttimet ovat mielestäni todella aliarvostettuja ja osaltaan ihan syyttä - kyse saattaa jossain tapauksissa olla yleistyksestä, jossa ison valmistajan massatuotteet leimataan sen enempää miettimättä, kun taas pienen esoteerisen pajan tuotteet nähdään automaattisesti parempina. Hifin puolella jos missä, mielikuvat muokkaavat mielipiteitä enemmän, kuin monesti tiedostammekaan. Kun foorumeilla riittävästi hoetaan "Yamahan kaiuttimet eivät ole hifiä", niin se pikkuhiljaa muuttuu jonkun ihmisen subjektiivisesta mielipiteestä totuudeksi ja moni omaksuu sen kuuntelematta Yamahan kaiuttimia lainkaan itse.

  Itselläni on Yamahan NS-120 kaiuttimet, joiden toistoon olen tykästynyt. Olen kuunnellut niitä sokkona rinnakkain mm. Dalin ja Choruksen kaiuttimien kanssa ja päätynyt siihen, että Yamahan ääni on niistä itselleni mieluisin. Toisto on tasapainoisen, rauhallisen ja samettisen kuuloinen, eikä aiheuta kuunteluväsymystä pitkissäkään sessioissa. Toinen valmistaja, jonka perussoundista pidän on Dynaudio, mutta kyseiset kaiuttimet painivat aivan eri sarjassa jo hintaluokkansa puolesta.

  Audioholics testasi vuonna 2009 hyllykaiuttimia ja Yamahalta oli mukana NS-333 kaiutin, joka sijoittui testissä toiseksi Behringerin Gene -kopioiden jälkeen (mukana oli 9 kaiutinta). Testi suoritettiin sokkokuunteluna ja paneelissa oli mukana 6 koekuuntelijaa. Kyse ei siis ollut samasta Yamahan mallista, jotka sinulla on testissä, mutta halusin tuoda sen esille esimerkkinä siitä, että Yamaha ei automaattisesti ole kuraa omassa hintaluokassaan. Jos kuitenkin mietitään tuota NS-50 kaiutinta, niin on selvää, että 12,5kg painoisen lattiakaiuttimien kohdalla on tehty kompromissejä kotelon tuennan ja tukevuuden suhteen, eivätkä käytetyt elementit ole mitään top of the line -tasoa.

  Kuuntele avoimin mielin useita kaiuttimia ja lainaa vaikka kavereilta verrokkeja ennen kuin teet päätöksen Yamahoiden osalta. Itse en ole noita kyseisiä malleja koskaan kuunnellut, joten juuri niistä en osaa mitään lausua, mutta ei niitä ainakaan sen takia kannata tyrmätä, että kotelossa lukee Yamaha.
   
  Viimeksi muokattu: 04.11.2012
 4. Koss

  Koss Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.03.2006
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hanki yamaha ns-555. Et tule pettymään :) Tukevasti tehty kotelo paino 20kg kpl. Hieno pianolakattu pinta. Irtoo halvimmillaan 249€ pari. Itselläni ollut nyt 2vuotta. Enkä ole hetkeäkään katunut ostostani.
   
 5. frantic

  frantic Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2011
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  @Koss: Minulla on olohuoneen stereo setissä NS-777 kaiuttimet ja allekirjoitan kommenttisi täysin. Jaksan aina vain hämmästellä miten hyvää ääntä niistä irtoaa ja omassa olohuonessani toisto ulottuu 25Hz tuntumaan, joten subbariakaan en osaa kaivata. NS-555 ja NS-777 ovat kuitenkin mielestäni luonteeltaan hyvin neutraalit ja erottelevat, joten mikäli ketjun aloittaja okspoadt kaipaa tuhdimpaa ja bassopäästään korostuneempaa kaiutinta, niin en usko näiden olevan yhtään parempi vaihtoehto, kuin NS-50. Kaikille HIFI ihanteen mukaisen äänen ystäville, joilla on riittävän suuri kuunteluhuone, suosittelen NS-555 tai NS-777 kaiuttimia varauksetta koekuunteluun. Omistin aikanaan NS-1000 kaiuttimet ja mielestäni NS-555/777 kestävät yllättävän hyvin äänenlaadullisen vertailun näihin legendoihin - sanoisin jopa, että äänessä on paljon samaa.
   
 6. iluvai

  iluvai Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  6
  Voin sanoa heti ettei mene toistossa lähellekään 25hz nuo jammut,hommaapa mittari ja mittaa!

  Vähän muutenkin väärä osasto noiden kajareiden osalta...tää on highend höpinöitä varten eikä anttilan ja koneboxikajareiden kehumisosasto.
   
 7. Koss

  Koss Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.03.2006
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä nää ns-555 ainakin johki 35hz tienoille tuntu toistavan. Uskon et noi 777 menee varmasti alemmas.
   
 8. iluvai

  iluvai Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2011
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  6
  Jos menee 25hz niin ikkunatkin tärisee niin että eivät meinaa pokissa pysyä,siinä testi....käy kuuntelemassa kunnon(lue kaupassa yli 500e) subbaria joka toistaa voimalla 25hz niin huomaat eron...lähinnä sitä 50hz noista tulee kunnolla mut ei musassa varsinkaan kevyessä popissa ja rokissa ole juurikaan alle 50hz taajuuksia.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2012
 9. frantic

  frantic Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2011
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  @iluvai: olen samaa mieltä siitä, että High End -alue on väärä tälle keskustelulle, mutta threadin aloittaja päätyi lähettämään viestinsä tälle alueelle - modet siirtäköön ketjun paremmin sille soveltuvalle alueelle, jos katsovat aiheelliseksi. Oma motivaationi ylipäätään kirjoittaa vastaus nousi ihan puhtaasta halusta auttaa okspoadtia harrastuksen alkutaipaleella.

  Mitä tulee NS-777 kaiuttimien kykyyn toistaa matalia taajuuksia, niin pitää paikkaansa, etten ole suorittanut tarkempia mittauksia. Soittamalla pistetaajuuksia olen kuitenkin havainnut, että 23-24Hz toistuu voimakkaasti vaimentuneena ja 29-30Hz ylöspäin alkaa äänessa olla jo potkuakin. En ole varma helisevätkö ulkoikkunat, mutta asuntoni olohuoneessa on väliseinä, jossa on noin 8 kappaletta 80cm X 40cm lasiruutua, jotka helisevät häiritsevästi tietyillä taajuuksilla, joita onneksi esiintyy vähemmän musiikilla, jota yleensä kuuntelen. Elokuvilla ja elektronisella musiikilla (esim. The Chemical Brothers) lasiruudut saa kyllä tärisemään häiritsevästi.