Yamaha DSP-Z11

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Kanki, 15.09.2007.

 1. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu tarkkaa on, meni melkein yhtä vaikeaksi edellisellä Onkyolla niin nyt hermo piti.

  Seisovien aaltojen säädöstä: mulla 3 kaiuttimien säätöihin muutoksia ja yhteen aika paljon, huonossa paikassa (pakosta takana tyhjää tilaa) -> no nyt se kuuluu kunnolla/tasapainoisesti.
  Onkyo ja Yammu:n mopommalla en saanut edes käsisäädöillä pelaamaan niin ettei olis erottanut vaikka laittoi +Xdb ja sääti taajuuksia (tuon eron huomaa todella selvästi).
  Pari on nurkissa, vastinparit ei, ne ei olleet huono säätää edes käsisäädöllä, silti kokonaisuuden kuulee nyt.
  Toi advanced YPAQ hakkaa nyt kaikki aikaisemmat ihan mennen tullen ku huone ei ole optimi :thumbsup:
   
 2. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain eilen tehtyä monipisteautomaattisäädon ja itse asiassa tein sen kahteen kertaan eri mittauspisteillä (viisi pistettä). Kun nuo tallensin muisteihin ja vertasin alussa tekemääni nopeaan yhden pisteen säätöön, niin jotain eroa oli, mutta en osaa vielä sanoa oliko se hyvään vai huonoon suuntaan.

  Mikähän tuon automaattisäädön resoluutio taajuusvasteen oikaisussa ja seisovien aalltojen poistossa on? Tein vielä REW:illä mittauksia noista eri säädöistä ja ainakin taajuustasossa eri säätojen vaikutukset on aika minimaalisia pääkaiuttimilla.

  Eikä tuo YPAO minulta seisovia aaltoja löytänyt. Toisaalta subbarin huonemoodit poistuu VLSI Systemsin Anti-modella loistavasti.

  REWin mittauksista huomasin 300Hz kohdalla olevan melkoisen korostuman ja suunnittelin REW:illä siihen tarvittavan suotimen. Kuitenkin ongelmaksi muodostui että Z11:n PEQ ei anna laittaa suotimien keskitaajuuksia ja Q arvoa mielivaltasesti vaan siinä on kiinteät arvot joihin taajuus ja Q voidaan laittaa. Sain kuitenkin pääkaiuttimien vasteet jotenkin kohdalleen, ainakin mittauksen perusteella paremmaksi kuin mitä YPAO sai aikaiseksi.

  Musiikkiin tuolla oli iso parantava vaikutus, mutta puheääni, varsinkin television asiaohjelmissa, muutui kovaksi ja tukkoiseksi. Mikähän tuohon auttaisi? Noilla automaattiasetuksilla (yhden pisteen mittauksella) se oli pehmeämpi.

  Mihin kaikkiin ominaisuuksiin tuo YPAO muuten vaikuttaa? Ekvalisointi, kaiuttimien etäisyydet/viipeet, tasot, seisovat aallot, entä muuta. Mihin kaiuttimien sijoituskulmia tarvitaan ja miten se ääneen vaikuttaa?

  Sain tänään myös Marmitekin IR-extenderin ja kytkin sen ulostulon suoraan kaapelilla Z11:n remote in -liityntään ja teippasin mustalla teipillä vahvistimen IR-vastaanottimen ikkunan umpeen. Nyt on riittävän herkkä komennoille. Samalla laitoin tuosta extenderistä toistimet myös muille laitteille. Sääli että näin kallissa laitteessa ei toimi tällainen perusjuttu kunnolla.
   
 3. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  YPAO käyttää oletuksena "natural" ekvalisointia. Itse olen kyllä vaihtanut "flat" moodiin. Jos käytän "front" moodia, en hyväksikäytä YPAO:n korjauksia pääkaiuttimille (niissä on yläbasson korostusta ja YPAO tasoittaa sitä "flat" moodissa sopivasti).
  PEQ valikosta pääse katsomaan korjauskäyriä hieman tarkemmin, kuten olette varmaan huomanneet. Automaattiasetukset voi kopioida manuaalipuolelle ja katsoa sitten tarkemmin YPAO:n tekemiä säätöjä (taajuus, Q, Gain). Yli 500 Hz:lle on neljä korjainta/kanava ja alle 500 Hz:lle kolme/kanava, yhteensä siis 7/kanava. Subbarille vain 3 (eli alle 500 Hz säädöt)/subikanava.

  Z9:iin verrattuna kyllä selvä parannus on huomattavissa. Tosin lisäsin 9.1. settiin pari kauitinta lisää (nyt siis 11.1). Tosin tällä hetkellä 11.0, koska vanhan subin myin ja uusi Gene tulee vasta huomenna.

  P.S. USB-tikku ohjeineen on postitettu tänään, arsi.
   
 4. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  REW:llä mitattuna flat mode yrittää tasata koko kaistan vasteen ja natural mode laskee yläpäätä muutaman dB:n 3kHz taajuudesta alkaen. Front tosiaan ei tee mitään etukaiuttimille.

  11.1 on minullakin käytössä. Aika harvassa toistaiseksi on kontentti joka noita takimmaisia kanavia hyödyntää.

  Musiikki ja DVD/BD kuulostaa nyt viikon tutustumisen jälkeen selkeästi paremmalta kuin mitä edellisestä DSP-A1:stä ikinä sai parhaimmillaan. A1:n kanssa totuin noihin tilaefekteihin. Vaikka ne ei mitään hifiä olekaan, niin minusta ne kuulostavat hyvältä, varsinkin noiden efektikaiuttimien kanssa. Z11:n tilaefektit eivät ainakaan huonompaan suuntaan ole menneet.

  Jostain syystä TV:n ääni (Topfieldin 5100MP) on muuttunut huonommaksi, enkä vielä ole löytänyt asetusta millä saisin sen kohdalleen.
   
 5. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Olen käyttänyt TV:n elokuvilla ja sarjoilla Yamahan MOVIE DRAMA -asetusta, jolloin DSP-efektejä tulee kaikista surround ja presence kanavasta. Ääntä tulee siis "joka tuutista". Tuntuu sopivalta eikä efektejä ole mielestäni liikaa. DSP-Z9:llä oli vastaavana suosikkina Dolby Pro Logic IIx movie, jolla sai efektejä kaikista pr. ja sur. kanavista.
   
 6. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Johtuisko tuo puheääni default natural:sta joka ainakin mulla tekee aikalailla muutoksia keskikanavaan B&W XTC, en ole tosin TV:n signaaleja testannut, leffakäytössä sen sijaan aivan loistava, melkein moodista riippumatta.

  Itse olen käyttänyt front ja flat modeja enimmäkseen musiikilla -> hakua vielä.

  Hyvä tietää tosta extenderistä jos rupeaa nyppiin liikaa, kiitti.
   
 7. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain softan päivitettyä. Ei ihan ilman ongelmia onnistunut nettiradioiden löytyminen minullakaan.

  Kun laitoin DHCP:n pois päältä, niin Z11 arpoi koneen omaksi ja Gatewayn osoitteiksi jotain ihan omiaan. DHCP:n kanssa laitteen IP-osoite oli 102.168.255.2, joka on Zyxelin antama sisäverkon osoite. DHCP:n poiskääntämisen jälkeen tuo osoite oli muuttunut 192.168.182.2. Gateway vastaavasti.

  Muutaman kerran boottasin laitteen ja asetin DHCP:tä päälle ja pois ja tarkistin DNS osoitteita ennenkuin tajusin että myös IP ja Gateway täytyy käsin laittaa oikeisiin asentoihin.

  Nyt toimii.
   
 8. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika nopeasti näyttää softaversio vaihtuvan. Minulla oli alkuperäinen versio F0104 ja nyt tämä uusi on H0126 ja sekin on binäärin päivämäärän mukaan tehty 26.12.2007

  Sinulla Vesa on ilmeisesti titaaninvärinen malli joka tuli Suomeen viikkoa aikaisemmin kuin minun musta.

  Mikähän on uusin softaversio ja mistä sen yleensäkään saisi selville. Yamaha ei perinteisesti ole noista paljoa ääntä pitänyt.
   
 9. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Titaani on :king:. Marek väitti, että se oli ensimmäinen asiakkaalle Suomessa toimitettu DSP-Z11. Kaiketi se uusin firmis oli pari viikkoa sitten tuo H0126. Sillä tuntuis nyt kaikki pelittävän hyvin. Nettiliittymäänkin oli tullut pari pientä muutos (huomasin ainakin 0.5 dB/5dB herkkyysvalinnan volumesäädössä, joka ei ollut aktiivisena omassa E-version firmiksessä).

  Mitenkäs muuten tuota yTunerin nettisivua voisi parhaiten hyödyntää? http://yradio.vtuner.com/setupapp/yamaha/asp/AuthLogin/SignIn.asp
   
 10. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nyt on sitten monipistesäätö tehty (maksimit eli 8 mittauspistettä). Yksipistesäätöön verrattuna korjaus on selvästi parempi ja musiikki sekä elokuvat kuulostavat jumalaisen hyvältä. Tähän en DSP-Z9:n automaattisäädöllä koskaan päässyt. Yamahan korjauskäyrät ovat erilaiset kuin yksipistemittauksella, joten useammasta kohdasta tehdyt mittaukset ilmeisesti tarkentavat säätöjä. Täytyy vielä tsekata RadioShack Analogue SPL-mittarilla tarkemmin. Mutta korvakuulolta tulos vaikuttaa erinomaiselta. Seisovia aaltoja ei 8-pistemittauksessakaan korjattavaksi löytynyt.
   
 11. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aikaan minä en ole keksiny kun perusjuttuja eli merkata suosikit bookmarkeiksi ja käyttää vahvistimesta vain bookmarks osioita.
  Tietty joku rakenne vois parantaa browsingia ja en tiedä saako tonne omia url:ja (vinkkejä) jotenkin sotkettua mukaan?
   
 12. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Minun mielestäni voi lisätä omia nettiradioasemia http://yradio.vtuner.com/setupapp/yamaha/asp/Favorites/MyAddedForm.asp mutta en ole vielä kerinnyt kokeilla. Olen syöttänyt muistipaikkoihin 1-8 haluamiani asemia. En ollut muistanutkaan, että yTunerilla voi laittaa asemia bookmark-valikkoon. Siten siis voi hyödyntää yTuneria:thumbsup:.
   
 13. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ai niin, aikaisemmin mainitsemani: "videoskaalain + hdmi + 1080p/i + full mode -> alareunan punainen raita".
  Tilanne tällähetkellä seuraava: kysely menossa Japaniin.
   
 14. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylen nettiradiota yritin lisätä tuonne yTuneriin, mutta ilmeisesti en ole oikeita streamingosoitteita saanut syötettyä, kun Z11 ei niitä soita (access error).

  Muita kuin Ylen asemia olen onnistunut lisäämään esim: http://wr.radio957.fi:80 ja http://stream.radiorock.fi:80.
  Mistähän löytyisi Ylen kanavien vastaavat osoitteet?
   
 15. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hyvä, kun asia on selvittelyssä. Ehkä pääsemme taas firmwarepäivitykseen. Muistaakseni asetukset eivät nollautuneet päivityksessä, vaikka printatussa ohjeessa niin väitettiinkin. 8-pistemittauksessa meni nimittäin aika lailla aikaa (mittaus kaksi kertaa; 1. pimennysverhot alhaalla ja ovet kiinni ja 2. verhot poissa ja ovet auki) eikä sitä välttämättä haluaisi tehdä uudelleen lyhyin väliajoin.
   
 16. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Selvittelyssä vieläkin, eipä täs mikään kiire oo, jos vaikka ens kuussa.
  Mitä toi kaksi rundiahan ei oo mitään ku muistipaikkoihinkin voi laittaa 4,
  itse harkitsin tuota optimipaikan (sama paikka, silloin kun kuuntelen yksin) pommitusta ja tarkempaa säätöä.
  Joku backup/restore tuolla on kans. No noi ei tainnu nollautua.

  Täytyy kyllä sanoa et on toi ihan kiva peli kun on tullu luukuteltua ja ku pelaa vielä hiljaa kovaa niin avot.
  Onkyo 905:n puuttuva heleys is back. :thumbsup:
   
 17. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mittauspisteiden määrä ei vaikuta korvaavan "laatua". 8-pistemittaus aiheutti varsinaiselle kuuntelupaikalle (=sohva) bassovaimentuman, koska huoneessa kuuntelupaikan edessä ja ilmeisesti takana on bassokorostumaa. Koska mittasin kolme pistettä sohvalta, kolme edestä ja kaksi takaa, aiheutui itse kuuntelupaikalle em . vaimentuma. Ilmeisesti 8-pistemittauksessa keskiarvoistetaan lopputulos?

  Tein nyt uudet mittaukset 3-pistemenetelmällä (vain sohvalta = yhtä kaukana subbarista ja pääkaiuttimista eli yhtä kaukana etu- ja takaseinästä) ja sain kuuntelun perusteella paljon paremman lopputuloksen kuntelupaikalle. En vielä ole ehtinyt mitata uutta bassovastetta mutta 8-pistemittauksen lopputulos oli, että taajuuksille 50Hz -80 Hz aiheutui noin 5 dB vaimentuma (verrattuna ylempiin bassotaajúuksiin ja 20-40 Hz tasoon. Kuuntelun perusteella tästä pääsi eroon 3-pistemittauksella.
   
 18. Vesa

  Vesa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  2
  Muistipaikkoja lienee 10 "päästadionille" (MAIN). 4 on kaukolla valittavissa, muut menun kautta. Paikoille 5-10 löytyivätkin jo suorat koodit esim. Prontoon (ks. edellä). Toistaiseksi olen käyttänyt vain paikkoja 1-3.
  1 Movies (ovet kiinni ja pimennysverhot alhaalla)
  2 Music (ovat auki ja pimennysverhot ylhäällä)
  3 Moviesnight (kuten Movies mutta Adaptive DRC Auto ja Adaptive DSP Lvl On)

  Eri muistipaikoilla käytän eri taustakuvaa(Horn, Electric Guitar, Piano), joten ne erottaa "silmäyksellä".
   
 19. Gandalf_fi

  Gandalf_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm, mulla 8 ja 5-pistemenetelmällä tulos on todella tasapainoinen koko huoneistossa mutta "ykkös" kuuntelupaikalla 3-pisteellä samalla tapaa kuin sinulla mitattu kuulosti kans paremmalta.

  Hassua ku sama huomio :thumbsup:

  Kuunnellu täs viikon verran että onkohan tuo nyt oikeasti näin :eek:
  Rupesin epäilemään ku kattelin käppyröitä.

  ... ja eikun koittamaan vielä uusiksi

  Ainakin tästä oppii sen että toi säätäminen vaatii perehtymistä ja vertailua.
  Nyt tästä voi tulla sivulliselle sellainen kuva että toi toi uusin YPAQ monimittaus ei toimi mutta mä väitän että toimii se, vaimentumien ymmärtäminen, tarkkuus ja haluttu äänikentän muoto on nyt vain eri skaalalla
  -> jo perusmittaus tuotti kumminkin minulla paremman äänen kuin aikaisemmilla tähänasti käytetyillä YPAQ/Audysseu vermeillä.
   
 20. arsi

  arsi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2008
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pari viikonloppua olen kokeillut eri automaattisäätöja ja manuaalisia säätöjä, sekä aina välillä mittaillut ja taasen säätänyt.

  Täytyy sanoa että kyllä tuo YPAQ osaa säätää paremman kuuloisen lopputuloksen kuin manuaalisesti itse kykenen. Tai siis saan itse säädettyä yhteen paikkaan keskelle sohvaa äänikentän joka kuulostaa omaan korvaani hyvältä, mutta metri jompaan kumpaan sohvan nurkkaan siirryttäessä ei. Monipiste YPAQ säätö osaa tehdä äänikentän joka kuulostaa yhtä hyvältä kaikissa noissa pisteissä.

  Käytän mittauspisteinä kolmea paikkaa sohvalla ja kaksi sohvan edessä ja takana puoli metriä matalammalla kuin varsinaiset kuuntelupisteet.

  Onko teillä ongelmia huulisynkan kanssa? Tuntuu kuin kuva olisi ääntä edellä ja tähänhän ei tuo lipsync säädön äänen lisäviive auta.