XP3 400W subista suljettu?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana KiSaVa, 10.09.2010.

  1. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mitä tapahtuu jos otan otsikon mukaisesta DIY-subista passiivielementin pois ja tulppaan aukon? Kotelo on muistaakseni about ohjeen mukainen 40l. Tuleeko subbarista huono kaikilla osa-alueilla vai mahdollisesti musakäyttöön parempi? Teatterihommat on vähän katkolla ni tuli tällainen mieleen ja muutos voisi jäädä pysyvämmäksikin jos tuo musapuoli paranee (koska tämä ei nykyisellään ole minusta siinä kummoinen).
     
  2. obeman

    obeman Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2005
    Viestejä:
    234
    Saadut tykkäykset:
    0
    kannattaahan tuo kokeilla jos kiinnostaa, ilman liimaa siis.. vaikka joku mikäli levy joka ruuvataan passiiviin omiin reikiin, niin aika pieni vaiva.

    matalien bassojen maksimitaso puolittunee ja herkkyys tippuu. jakotaajuutta saa tosin ruuvattua tosta hypexistä aina 30 hertsiin + sähköstä korjausta saa +-6db 20-50 hertsiin, että sen toiston voi saada alle 20 hertsiin.

    ja kyllähän sen toiston napakampi pitäisi olla, selviää sitte myös että ne ongelmat jotka jää edlleen, voi johtuakkin huoneestasi
     
  3. kinks-58

    kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.10.2001
    Viestejä:
    1 850
    Saadut tykkäykset:
    26
    En kyllä tajua miksei olisi passiivin kanssa musalla hyvä... Oma vastaava tosin tilavuus laitettu n. 35l toimii NIMENOMAAN musiikilla todella loistavasti ja antaa kyllä leffoillakin potkua.
    Lue enemmän asiasta TÄÄLTÄ
     
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei minunkaan mielestä kannata ottaa passiivia pois. Passiivi ei heikennä äänenlaatua millään tavalla, päinvastoin se käytännössä parantaa äänenlaatua. Suljetuksi muuttaminen lisää säröjä matalilla taajuuksilla, lisäksi subbari kaipaa suljettuna enemmän tehoja vahvistimelta. Jos subbari kuullostaa musiikilla huonolta, on syy luultavasti jossain muussa kuin subbarissa. Itsellä on tuo pikkuveli 10"+10" passiivi, tämä toimii ainakin loistavasti musiikilla.
     
  5. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja olet tästä aivan varma? Kuinka kuuluvan luulet särön olevan jossain 30 Hz:llä? Suljetussahan on tunnetusti lyhin lisäviive, refleksivirityksessä ei ole mitään muuta järkeä kuin herkkyyden parantaminen matalilla. Eli kääntäen, suljettu olisi aina parempi jos vaan kapasiteetti riittää ja on isoa koteloa tarjolla.
     
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Särö kuuluu oikein hyvin.

    Siitähän on jotain tutkimustuloksiakin 70 tai 80-luvulla JAES:issa ollut. Korvan herkkyys kun paranee taajuuden kasvaessa, joten ihminen kuulee korkeammat särökomponentit oikein hyvin (tosin,monesti peittyy muun möykän alle).
     
  7. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisäksi ryhmäviiveen "kuuluminen" on vähintäänkin riitaisa tapaus. Bassot myöhästyvät tavallisessa huoneessa kuitenkin huimasti. Korva ei ole kovinkaan tarkka enään tyypillisillä viritystaajuuksilla (~20hz) ryhmäviiveen suhteen. Käytännön (musiikin) bassoalue on se tärkein (35-200hz). Hyvässä subbarissa ei juurikaan ole viiveissä eroa ko. alueella sujetun ja refleksin välillä. Mielestäni säröjen kuulumiselle korva on paljon herkempi (varsinkin jos harmoonisia on useita).
     
  8. Everkistus

    Everkistus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.08.2006
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman offtopiccia, mutta pitääkö passiivisäteilijällä varustettu kotelo täyttää vaimennusaineella?
     
  9. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei välttämättä. Jos on joku rakennussarjasubi, esim. aiheessa käsiteltävä XP3 400W, johon suositellaan vanua laitettavaksi, kannattaa mielestäni vanua laittaa. Onko sitten valmistajan ohjeistuksen mukainen määrä juuri omaan käyttöön ja/ tai makuun se paras määrä, on tietenkin eri asia.

    Jos taas tehdään omaa sovellusta, niin silloin se pikemminki on tapauskohtaista. Tosin harvemmin porukka ilmeisesti isoja LLT-subeja passiivilla tekee, mutta eipä moisia kyllä kannattakkaan ainakaan täyteen sulloa vanulla...
     
  10. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ehkä sitten odotan liikoja mutta minusta siitä puuttuu musiikilla sellainen napakkuus. Leffoilla kyllä lasit helisee matalissa.. vahvistimenkin vaihdoin jossain vaiheessa Hypex HS200 -> DS4.0. Paranihan se mutta perusolemus säilyi samana. Näyttäisi siltä että valtaosa on sitä mieltä ettei parannusta siis tule. Pitänee tyytyä tähän.
     
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos nyt kuitenkin meinaat kokeilla suljettuna, ni itse tekisin vanerista tms. levystä elementin kokoisen pyöreän palan, johon merkkaat ja poraat reiät elementistä. Tämän voi kätevästi laittaa elementin tilalle ruuveilla kiinni, tiiviste vain väliin.

    Yksi mitä voisi ja kokeilla on alentaa viritystaajuutta kotelosta. XP3:ssa taitaa viritystaajuus olla ~20hz. Laittamalla passiiviin lisäpainoa voisi kokeilla esim 15hz viritystä. Tämä parantaa ryhmäviivettä kuuluvilla taajuuksilla (yli 20hz). Max äänenpaineet pienenee hiukan, mutta vastapainoksi subbari toistaa alemmaks. Hypexin kiinteä subsonic lisää sekin viivettä bassoille. Musiikilla ei välttis tarttee subsonicia ollenkaan. Harva levy sisältää ainakaan mitään voimakasta bassoa alle 20 hertsin. Itsellä on XLS10" +10" passiivi 30L kotelossa viritettynä 20hz. Subsonicia en käytä lainkaan musiikilla.
     
    Viimeksi muokattu: 12.09.2010