XLS 10 kuulostaa surkealta

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana juha1, 01.02.2012.

  1. juha1

    juha1 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei.

    Ostin vähän aikaa sitten kyseisen elementin, koska olin lukenut siitä paljon hyvää palautetta. Laskin Win isdllä että CSS apr 12 kanssa 35-40 litrainen kotelo olisi sopiva. Lisäpainoa passiiville tulisi noin 500-600g.
    Rakentelin sitten kyseisen mallisen kotelon. Siitä tuli varsin jykevä ja hyvin tuettu. Tiivistin sisäpuolelta vielä sikaflexillä saumat ettei niistä vuotaisi. Elementin tiivistettä en kuitenkaan millään saanut 100% tiiviiksi, vaikka koetin monia erilaisia vaihtoehtoja, kuten ikkunatiiviste ja kumimatto. Vahvistimena toimii t.amp ta600 ja jakosuodin on behringer cx2310. PA-laitteiden kytkennöissä olen täysi noviisi, mutta kytkin ne sitten näin:

    viritinvahvistimen sub out --> behringerin mono kanava xlr input --> xlr low output --> t.amp xlr a input --> sillattuna peerlessiin

    Signaali tulee pc:n coaxial outputista viritinvahvistimeen, joka on muuten Yamaha rx-v 670 rds.
    Näillä laitteilla suppari kuulostaa mielestäni täysin surkealta. Toisto ei ole lainkaan tarkkaa ja napakkaa vaan kuulostaa lähinnä joltain darra ripulilta. Varsinkin jos soittaa jotakin vähänkin nopeampaa ja tarkkuutta vaativaa musiikkia. Ja elementti pohjaa helposti vaikka ääntä tuntuu tulevan melko vähän. Naapurin Logitech z5500 paketti subwooferkin kuulostaa paljon napakammalta, tarkemmalta ja laadukkaammalta kuin tämä minun :mad:.
    Voiko ongelmana olla tämä minimaalisen pieni vuoto elementin välissä, vai mättääkö jokin muu? Ja mitä olette itse käyttäneet tiivisteenä elementtien alla?

    Tämä on ensimmäinen viestini tänne joten siinä voi olla tiettyjä puutteita :D
     
  2. MiNopa

    MiNopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Estä passiivielukan liike vaikka toisella kädellä ja painele aktiivielementtiä (huom max liike, ettet pohjille sentään paina). Suhiseeko?

    Itsellä on elementin ja kotelon välissä pehmeästä kumimatosta leikattu rinkula.
     
  3. juha1

    juha1 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suhisee erittäin vähän. Jos painaa pelkkää passiivi elementtiä aktiivielementti tulee ulospäin, mutta palaa hitaasti alkuasentoon, vaikka ei passiivia palauttaisikaan.
     
  4. MiNopa

    MiNopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noin pienessä kotelossa pienikin vuoto on jo prosentuaalisesti iso, eli itse aloittaisin vuotojen tukkimisella.
     
  5. ritamaki

    ritamaki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä taas epäilisin, että kotelo on ihan liian iso (tuosta kun ei nyt käynyt selväksi mikä se lopulta oli). 25-30l on passiiviviritetylle perus XLS10:lle sopiva.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko se elementin reikä kotelossa liian iso, kun ei kerta tiivisty tiivistysnauhalla? Kyllä itse olen saanut aina kaikki kotelot tiiviiksi ikkunatiivistysnauhalla. Jos käyttää (varsinkin) ikkunantiivistysnauhaa niin pitää olla tarkkana, jottei se nauha ala kiertymään ruuvin mukana, kun elementtiä kiinnittää. Yleensä pienehkö ruuvin "venkslaaminen" syö sopivan reiän nauhaan, jotta ruuvi ruuvautuu siitä siististä läpi. Kotelo voi tosiaan olla karvan liian isokin ja ehtottomasti se pitää saada täysin tiiviiksi. XLS pitää pienestä kotelosta. Mikä viritystaajuus siinä nyt on? tuntuisi tommosella passiivin lisäpainolla ja kotelon koolla olevan aika matala viritys? Sopiva viritys on 20-25hz.
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2012
  7. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysyjän passiivi on oireiden perusteella liian matalalle viritetty. Pohjaus johtuu siitä, kun h...tin painava passiivi liikahtelee eri taajuudella kuin aktiivielementti ja aktiivi välillä "ottaa" passiivilta lisää liike-energiaa aina pohjaan asti. Ei muuta kuin WinISD:llä viritystaajuutta elementille ja painoja pois kunnes on oikeassa vireessä.

    EDIT: kotelon koko lienee myös yläkanttiin (kuten aiemmassa postauksessa viitattu), mutta periaatteessa pitäisi hoitua keventämällä passiivia. Itse lähtisin näppituntumalla jostain 270 grammasta vähitellen ylöspäin...

    EDIT2: elementin tiivisteeksi tarttumatonta akryylimassaa niin ei taatusti mikään paikka vuoda, ja mahdollista saada elementti vielä irtikin (helposti)...
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2012
  8. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Passiivi ei aktiivia liikuta. Liian matalalle viritetty kotelo vastaa taajuusvasteeltaan suljettua koteloa, mutta ilman suljetun kotelon ilmajousta. Näistä(kin) asioista johtunee ponneton sointi ja aktiivin pohjaaminen. Passiivielementillä viritetyssä kotelossa aktiivi käyttäytyy samallalailla kuin refleksiputkellakin viritetyssä. Passiivi pysyy kiltisti lähes paikallaan viritystaajuuden yläpuolella. Viritystaajuutta lähestyessä passiivin liikerata kasvaa aktiivin liikeradan pienentyessä. Tämän alapuolella kummatkin pumppaavat aika iloisesti. Subsonic viritystaajuuden alapuolella on suotavaa kovaa luukuttaessa.
     
  9. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Periaatteessa olen eri mieltä, mutta hämärän rajamailla tässä hieman liikutaan...

    Jos passiivi pysyisi 100% paikallaan, niin silloin kotelo olisi ominaisuuksiltaan suljettu. Aktiivin/kotelon viritystaajuuden alapuolella ilmajousi puuttuu, mikäli passiivi liikkuu vastakkaiseen suuntaan kuin aktiivi. Hieman simplistinen ajatuksenjuoksu (meikäläisellä siis) ja ehkäpä päinvastoin kuin kaiutinsuunnittelun teoriat, mutta näin todella tapahtuu. Joskus 90-luvun puolella törmäsin samanlaiseen ongelmaan ja tuolloin debatoin tästä paljonkin saamatta kunnollista selvyyttä. Lopulta piti itse mitata passiivin liikettä kiihtyvyysanturilla ja näin todeta elementin liike subsonic-alueella. Tuolloin olin töissä eräässä tutkimuslaitoksessa, jossa oli hyvä mahdollisuus tehdä tällaisia pelle pelottoman hommia... Järkeilin sen siten, että jos aktiivin liike jollain subsonic-taajuudella osuu yksiin passiivin viritystaajuuden kanssa, niin passiivi liikahtaa ja palautuessaan puskee myös aktiivia. Ei tarvita paljoakaan passivin liikettä (12" passiivi vs. 10" aktiivi) kun aktiivi pohjaa/poksahtaa ulos.

    Jos taas aktiivi on koko ajan passiivin viritystaajuuden yläpuolella, niin silloin passiivi todellakin pysyy kiltisti paikoillaan, ja tästä(kin) syystä passiivin viritys helpoin tehdä kevyemmästä painavampaan päin. Youtube on muuten pullollaan passiivisubbarien viritysvideoita...


    EDIT:

    Tämä on silminnähtävää eikä tarvitse mittauksiakaan (joita siis tein), mutta kyse siis aktiivin/passiivin pumppauksen vaihe-erosta (ja sen taajuusriippuvuudesta), josta olin aikanaan kiinnostunut...
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2012
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuolle kysyjän vahvistimelle tuo XLS on aikarankka kuorma sillattuna, eikö sen impedanssi ole 4 ohmin luokkaa minimissään? Ja refleksissä viritystaajuudella se saavutetaan. Tuo vahvistin on jo 8 ohmin kuormalla lujilla sillattuna, alimitoitettua moskaa. Kannattaa kokeilla vain toiseen kanavaan kytkettynä.

    Ja kotelosta. Ei tuo nyt niin kauhean alhainen viritys ole 22-23 hertsiä, johtuuko korkeasta viritystaajuudesta, että heti 20 Hz:n alapuolella tehonkesto tippuu ja 200 watilla elementit heiluu jo melkoisesti?

    Ja kysyjällä taisi olla odotukset humppapasson suuntaan, eikä matalalta mölisevä? Ja lieneekö suodatukset ja jaotkaan iskussa? Ettei vaan yläpään kaiuttimet aiheuta ongelmia myös bassojen toistossa, ovatko jotkut pienet refleksiviritetyt pöntöt, jolloin vaiheongelmat sotkee jaon. Kannattaa kokeilla tulpata pääpönttöjen rafleksiputket ja säätää jakotaajuus kohdalleen ja samoin hakea subbarille hyvä paikka, sekin vaikuttaa paljon sen toistoon.
     
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos humppapassoja halajaa niin olen todennut aika toimivaksi XLS-systeemiksi 30L ja viritys 37hz. Itsellä on tämmöisiä kaksin kappalein. Ei ole bileissä loppunut humppapasso kesken.

    [​IMG]
     
  12. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvän näköiset pömpelit Juskyllä.

    Maailmalla noita XLS/passiivi-virityksiä kyllä riittää...

    Tuo passiivi-viritys jäi hieman vaivaamaan, että jos kysyjän passiivin viritys olisi sittenkin liian ylhäällä (ison tuntuisesta 500 - 600 g massasta ja isohkosta kotelosta huolimatta). Viritystaajuuden etsiminen sinisignaalilla joka tapauksessa auttaisi ongelman diagnostisointia.
     
  13. juha1

    juha1 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    win isd:llä laskettuna 12" passiivilla virityksen pitäisi olla juurikin 22-23 hz. Tiivistyksen aion nyt ensin korjata, ongelmana on varmaan lähinnä liian tiukka upotus. Tuon pelkän toisen kanavan käyttökin kuulostaa hyvältä vinkiltä. Ihan perus subbaria yritin hakea, kun tämän tein. Sellainen joka menisi kohtalaisen alas elokuvilla, mutta olisi hyvä myös musiikilla. Pääkaiuttimet ovat vanhat halvalla ostetut suljetut kefit. En usko että ne ovat ongelmana, koska pelkkää subbariakin kuunnellessa kuulostaa epätarkalta. Aktiivin saa muuten pohjaamaan jo ylemmilläkin taajuuksilla.
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2012
  14. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuota en usko, että saat viritystaajuuden yläpuolisilla taajuuksilla passiivin pohjaamaan. Jossain on jotain pielessä ja pahasti jos siinä tosiaan onnistut viritystaajuuden yläpuolisilla taajuuksilla, kuitenkin taisi olla liki 3 senttiä suuntaansa passiivissa liikerataa. Oletko varma, ettei kyseessä ole jotkut subbarin sisällä kolisevat tai kartioon kiinni ottavat täytteet tai passiivin lisämassa kolise jonnekkin yms.
     
  15. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katso ettei itse kotelo rämise lattiaa vasten. Noin painava passiivi yksinään ravistaa koteloa aika iloisesti viritystaajuuden ympäristössä. Passiiveja pitäisi aina olla kaksi kappaletta aseteltuna vastakkain.
     
  16. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa varmaan tarkistaa myös ton jammun asetukset.
    Etu kaikattimet pieniksi ja passot ainoostaan subille, ja sit samalla tarkistaa tasot.
     
  17. juha1

    juha1 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis kirjoitin että aktiivin saa pohjaamaan. Passiivi ei ole ikinä ollut lähelläkään. Ja yamahan säädöissä on pääkaiuttimet small, mutta bass both. Kun laittaa pelkän subwoofer ei kuulu mitään.
     
  18. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan sinulla subsonic-suodatin jolla leikkaat viritystaajuuden alapuoliset taajuudet pois? Ilman tätä on helppo saada aktiivi lepattamaan/pohjaamaan, koska aktiivin kalvolle ei ole mitään vastusta viritystaajuuden alapuolella. Ja sitten se viritystaajuus... jos passiivi on vireessä, niin aktiivin liikkeet on tuolla taajuudella minimissään. Helposti testattu tämä asia.

    Laitepuolen ongelmat tms. perustavanlaatuinen vika ei ole varmaankaan poissuljettu, mutta suoraan sanottuna en usko mihinkään tiivistysongelmaan (menen kyllä nurkkaan häpeämään jos näin onkin). Vasta valmistunutta omaa XXLS-projektia kokeilin ensitöikseni ilman mitään tiivistyksiä, elementti vain parilla ruuvilla löysähkösti kiinni. Soi ihan näinkin hyvin, lujaa ja alhaalta.
     
  19. juha1

    juha1 Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa behringerissä on on/off tyylinen 25hz subsonic. Jos tiivistys ei auta, pitää säätää niitä painoja. Jos ei senkään jälkeen toimi, niin täytyy koittaa liittää tuohon sonyn av-vahvariin. Saa ainakin tietää onko vika yamahassa.
     
  20. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin ja olihan vaihe oikein?

    Jos subista ei kuulu mitään kun on pelkkä sub-ulostulo päällä on vika kyllä jossain muualla kuin tiivistyksessä...
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2012