www.eroakirkosta.fi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Damned, 05.06.2004.

?

Kuulutko kirkkoon?

 1. Kyllä - käyn säännöllisesti kirkossa

  10 ääntä
  1,5%
 2. Kyllä - mutta kirkossa tulee käytyä todella harvoin

  125 ääntä
  18,9%
 3. Kyllä - en tosin käy kirkossa koskaan mutta ei ole tullut mieleen erota

  126 ääntä
  19,0%
 4. En - enää... olen eronnut kirkosta

  372 ääntä
  56,2%
 5. En ole koskaan kuulunutkaan

  51 ääntä
  7,7%
 1. tomppa1

  tomppa1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  781
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uskonnollinen väkivalta on uskonnollista väkivaltaa, tekijän ihonväriin ja kansalaisuuteen katsomatta. Tässä ketjussa keskustellaan järjestäytyneestä uskonnollisuudesta ja sen lieveilmiöistä. Viesti on ihan oikeassa paikassa.
   
 2. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 546
  Saadut tykkäykset:
  192
  No jos katsoo, että Suomessa (vrt. otsikko) kannattaa erota kirkosta siksi, että Ruotsissa mamut hörhöilee, niin miten vaan. Kyllä kirkosta eroamiseen löytyy paljon järkevämpiäkin syitä, ei tarvitse tällaisiin aasinsiltoihin turvautua.
   
 3. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 498
  Saadut tykkäykset:
  469
  Otsikostaan riippumatta tästä ketjusta on tehty/tullut tämän keskustelupalstan virallinen uskontokriittinen paikka.
   
 4. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Amerikkalaisen Freedom From Religion Foundationin "Eroa Katolisesta kirkosta" kampanja:

  http://ffrf.org/uploads/legal/QuitCatholicAd.pdf

  Jossain maassahan oli vastaava tempaus, johon Katolinen kirkko reagoi poistamalla kirkollislaista pykälän joka mahdollistaa kirkosta eroamisen :rolleyes:
   
 5. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 119
  Saadut tykkäykset:
  183
  Oletko varma että ne on maahanmuuttajia? Olenko ennakkoluuloinen evankelistisen herätysliikken jäseniä kohtaan kun uutisen lukiessani ajattelin että ne teki sen ihan itse, ilman mamuja.
   
 6. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 546
  Saadut tykkäykset:
  192
  Tuota joo, nyt täytyy kyllä vetää sanat takaisin. Jotenkin olin uutisesta lukevinani, että ovat mamuja, mutta eihän siinä niin sanota. Meni vissiin ajatukset sekaisin tuon Malmö-viittauksen takia. Expressenistä löytyi lisää aihetta koskevia uutisia ja vielä kuvien kera, ja niissä oli raudoissa pelkästään valkoihoinen mies. Että joo, meni analyysit ihan persiilleen. :hitme: Pahoittelut.
   
 7. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Church to focus on teaching on gay marriage issue

  Pienen plussan voisi antaa Mainen katoliselle seurakunnalle. Ovat ilmoittaneet että eivät aikoa lähteä julkisesti kampanjoimaan tulevaa homoliittolakia vastaan, vaan tahtovat käsitellä aihetta kirkon sisällä, valistamalla omia jäseniään siitä mikä kirkon kanta on. Hiukan tosin huvitti tuo piispan kommentti siitä että "kirkon tehtävä ei ole pakottaa uskomuksiaan kansalaisten ja lainsäätäjien päälle", eikös tämä ole ollut Katolisen kirkon ykkösprioriteetti noin viimeisen 1000 vuoden ajan? :rolleyes:
   
 8. Anathor

  Anathor Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  11.12.2009
  Viestejä:
  924
  Saadut tykkäykset:
  52
  Kuten myös lasten hyväksikäyttö.
   
 9. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kuten yleensä, on perusteluna vanha tuttu: "...ellette jätä tätä saastaista työtä neljän päivän aikana, Jumalan rangaistus on yllänne Mujahideenin kädestä".

  Ei siis minun rangaistukseni, meidän rangastuksemme tms., vaan aina tuo Jumalan rangaistus, jossa ollaan vain viattomana välikätenä. Ja tarkemmin ottaen siis tietenkin Allahin. Eikä esim. Thorin, Zeuksen tai meikäläisten ev.lut. kristittyjen palvoman, itsensä omana neitseellisesti syntyneenä poikanaan tapattaman, elävän kolmiyhteisen Jumalan. Joka siis on täysin eri Jumala, täysin erilaisella agendalla (kts. koraani). Ja se ainoa oikea Jumala, aivan kuten Allahkin on.


  Harmin paikka, että edes tuo Allah ei koskaan vaivaudu itse tulemaan paikalle. Edes silloinkaan, kun hänen nimessään tapetaan, kidutetaan, poltetaan vääräuskoisten kirkkoja ja uskonnottomien taloja, raiskataan tai vaikkapa heitetään happoa koulua käyvien tyttöjen kasvoille. Edes WTC-iskujen aikaan hän ei vaivautunut paikalle.
  Sekin hieman ihmetyttää, että erityisesti niiden kiehkuratukkaisten ortodoksijuutalaisten Jumala suorastaan vaatimalla vaatii usein päinvastaisia asioita, kuin muslimien Allah. Jopa juutalaisten mereen ajamisesta, israelin eli käytännössä ortodoksijuutalaisten siirtokunnista yms. detaljeista tuntuvat olevan kovastikin eri mieltä.

  Olisi kyllä mukavaa nähdä nuo molemmat Jumalat - tai jopa useampiakin - asiallisessa ja kansainvälisesti televisioidussa tv-keskustelussa. Sen sijaan että heidän fanaattiset palvojansa koettavat omin päin ratkoa asiaa omilla järjettömillä ja usein väkivaltaisilla keinoillaan.
  Valitettavasti se kuitenkin vaatisi sen, että edes yksi noista jumalista olisi todellinen. Ja sen lisäksi tarpeeksi rohkea tv-keskusteluun (jumalat ovat erittäin ujoja). Sekä halukas rauhanomaiseen, rasismista, vitsauksista, vauvojen massamurhista, vedenpaisumuksista yms. vapaaseen ratkaisuun. Joten pidänkin moista varsin epätodennäköisenä tapahtumana.

  Ihmisiä ei voi lailla muuttaa älykkäämmiksi, loogisemmiksi tms. Toki erityisesti lapsien suojaaminen uskonnoilta nykyistä paremmin on kannatettava ajatus. Uskontojen kieltäminen kouluista ja lastentarhoista, edes verorahoin toimivista, olisi kyllä mielestäni hyvä ajatus.
  Aivopesu, indoktrinaatio ja väkimassojen hallintaan käytetyt keinot joka tapauksessa toimivat enemmän tai vähemmän tehokkaasti myös silloin, kun kyseessä ei ole uskonto (DDR, Natsi-Saksa, Pohjois-Korea...). Toki on niinkin, että jo Martti Luther oli avoimesti juutalaisvastainen, mihin Hitlerin oli hyvä pohjata. Pohjois-Korean johtajatkin vaikuttavat kykenevän ihmetekoihin, joihin tavalliset kuolevaiset eivät millään kykene.

  Uskonnollisuuteen luontaisesti taipuvaiset ihmiset lienevät kuitenkin niitä kaikkein helpoimpia vedätettäviä. Ja kenties myös vaikeimpia saada luopumaan omasta skientologiastaan, jediydestään tai mikä se nyt sattuukaan olemaan. Tuo jedi-touhu tosin lienee valtaosin vain läppä ja jonkunlaista larppausta, eikä varsinaista uskontoa?
  Tosin jos kristinuskoa, juutalaisuutta ja islamia järjellä koettaa ajatella, niin eipä niidenkään uskoisi voivan olla olemassa. Etenkään 2000-luvulla ja näin laajasti kannatettuina.


  Vaikkapa panteismista lienee varsin vaikea kehittää väkivaltaista mielenhallintajärjestelmää, vaikka sekin on uskonto. Vaikka siinä ei olekaan pyhiä kirjoituksia, papistoa (ainakaan vielä...) tai yhden ihmisen ilmestyksiä, joiden mukaan kaikkien sitten tulee toimia, mitään koskaan kyseenalaistamatta. Ja ennen kaikkea, ei ole persoonallista Jumalaa, jota kaikkien pitäisi nöyristellä ja mielistellä. Sillä koko universumi/kaikkeus on Jumala ja päinvastoin.
  Eli se on uskonto, joka on kaikkein lähimpänä tavallista, eli de facto -ateistia. Joka siis ei absoluuttisen 100 %:sti kiellä mitään, vaan on vain rehellinen ja kertoo ettei usko Jeesukseen, Thoriin, Allahiin, Zeukseen tai muihinkaan persoonallisiin jumaliin. Ennen kuin sellainen putkahtaa esiin. Kuten eivät usko panteistitkaan, jolloin erona on lähinnä tuo kaikki on jumala ja jumala on kaikki -filosofia. Näiden kahden ryhmän välille ei kovin helpolla luulisi vaarallisiksi ja yleishaitallisiksi yltyviä kiistoja syntyvän.

  Kristinuskossa, juutalaisuudessa ja islamissa sen sijaan on aina ja ikuisesti ongelmana erityisesti tuo persoonallinen Jumala. Joka on paitsi selvästikin koiraspuolinen, myöskin varsin agressiivinen, joustamaton ja narsistinen. Ja jatkuvasti piilossa. Vaatien että häntä - ja vain häntä - palvotaan ja ylistetään. Tai muuten.

  Tuohan onkin tilastojen kannalta varsin tehokas keino, varsinkin jos lapsikaste on sallittu. Eli on aivan sama mitä todella ajattelet, olet silti jäsen ja virallisesti Jeebus on kirkastanut sinulle kasvonsa. Joka tapauksessa rahoitus, virallinen asema jne. päätellään usein sen virallisen jäsenmäärän mukaan.
  Kenties tulevaisuudessa kuntosalit ja kirjakerhot siirtyvät samaan käytäntöön jäsenyytensä suhteen. Toivottavampi suuntaus toki olisi, että mikään organisaatio ei voisi tuollaista temppua tehdä.

  Vieläkin tehokkaampi keino on se, että uskonnosta eroaminen ja myöskin sen rituaalien tietoinen noudattamatta jättäminen on rangaistava teko, jopa kuolemalla. Äärimmillään uskontomiliisi tms. kontrolloiva taho kyttää, että käytkö varmasti viisi kertaa päivässä rukoilemassa, millaisessa asussa käyt, kenen seurassa käyt jne. Erityisesti naisia, homoja, erilaisia ja liian länsimaisia kytätään.
   
 10. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Meillä Suomessakin on yhä edelleen niin, että vauvat voi liittää kirkkoon, mutta itsenäisesti voi erota vasta 18-vuotiaana. Ja sitäkin eroamista jotkut sitten avoimesti paheksuvat, vihjaillen moraalittomuudesta, ahneudesta, itsekkyydestä jne.
  Vaikka kirkosta eroamisessa onkin kyse uskonnollisesta liikkeestä eroamisesta, eikä suinkaan yhteiskunnasta eroamisesta, anarkisteihin liittymisestä tai veronmaksusta kieltäytymisestä (pl. kirkollisvero). Yhteisöveroa ei voi mitenkään välttää (osa siitä siis on jyvitetty kirkolle). KUA:n eli kirkon ulkomaan avun rahoista iso osa tulee muualta kuin kirkolta itseltään, esim. verorahoista, ateistienkin. Lisäksi pieni osa eroajista liittyy johonkin pienempään uskonlahkoon.


  Aikoinaan ev.lut. kirkon jäsenprosentti oli lähellä sataa. Aina vuoteen 1981 saakka yli 90 %. Vuoteen 2009 saakka yli 80 %. Viime vuodenvaihteessa ev.lut. kirkkoon kuului 77,2 % kansasta. Laskua tuli vuodessa 1,0 %-yksikköä lisää[1].
  Onhan tuo edelleenkin karmea lukema ateistin näkövinkkelistä, mutta ilahduttavan paljon pienempi kuitenkin, kuin vaikkapa vuoden 2000 lukema 85,0 %. Eli siihen verrattuna pudotusta on kuitenkin jo 7,8 %-yksikköä.

  Viiden viimeisen vuoden keskiarvo on -5,2 %-yksikköä : 5 vuotta = -1,04 %-yksikköä/vuosi. Tuota simppelin lineaarisesti soveltaen saadaan ao. karkea arvaus tulevasta. Suunta ainakin on ollut sama jo useita vuosikymmeniä, joten lähinnä kait vauhtia tässä nyt arvaillaan. Em. tasatahdilla siis kävisi näin:
  2012: 76,2 %
  2013: 75,1 % <-- noin 3/4 kuuluu ev.lut. kirkkoon
  2014: 74,1 %
  2015: 73,0 %
  2016: 72,0 %
  2017: 71,0 %
  2018: 69,9 % <-- alle 70 % kuuluu ev.lut. kirkkoon
  2019: 68,9 %
  2020: 67,8 %
  2021: 66,8 %
  2022: 65,8 % <-- alle 2/3 kuuluu ev.lut. kirkkoon
  Viime vuosi siis oli melko tarkkaan viiden vuoden keskiarvon mukainen, eli miinusta tuli 1,0 %-yksikköä. Tästä vuodesta on aivan liian aikaista tarkemmin spekuloida, koska useita suuria eropiikkejä voi tulla tai jäädä tulematta, mutta toistaiseksi erotahti on melko tarkkaan sama kuin parina edellisenäkin vuotena.

  Huomioitaessa muutkin tekijät, kuin vain aktiivinen kirkosta eroaminen, lienee syytä odottaa vähintään 1 %-yksikön laskua tänäkin vuonna. Sillä kirkkohäiden ja lapsikasteiden suosio on ollut pitkään laskussa. Lisäksi ainakin virallisesti ne kaikkein uskovaisimmat, eli eläkeiän reippaasti ohittaneet ovat luonnollisesti varsin merkittävä tekijä kuolleisuustilastoissa. Toisaalta suhteellisen harva aikuinen liittyy kirkkoon, eroajia siis on moninkertaisesti. Maamme väkiluvun kasvukin tapahtuu yhä enenevässä määrin muiden kuin ev.lut. kristittyjen toimesta.

  Näiden kaikkien yhteistekijänä saatetaan nähdä tulevaisuudessa pikkuhiljaa aina vain suurempia ja suurempia pudotuksia jäsenyysprosentissa, vaikka pelkkiä erosivuston käppyröitä seuraamalla ei suuria muutoksia näkyisikään. Eli tilanne saattaa mennä kirkon kannalta vielä ikävämminkin, kuin tuo yo. simppelin lineaarinen ennuste. Toki päinvastainenkin on aina mahdollista, mutta ainakaan toistaiseksi mikään ei kyllä taida siihen suuntaan viitata.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2012
 11. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nuo jedit ja pastafarit sun muut ovat oikeastaan aika nerokas tapa tuoda esille mitä ongelmia siitä seuraa kun yhteiskunta antaa erivapauksia uskonnollisten näkemysten perusteella. Varsinkin kun jotkut näistä ovat nostaneet oikeusjuttuja kun ovat kokeneet että heidän uskonnollisia vapauksiaan on loukattu, kuten brittiläinen jedi joka haastoi marketin oikeuteen koska ei saanut pitää jedikaapunsa huppua päässä marketissa asioidessaan.

  Uskonnollisista oikeuksista tulikin mieleen tämä uutisjuttu yllättäen Amerikasta. Kentuckyssä senaatti on hyväksynyt lakiehdotuksen joka antaisi uskovaisille yhä laajemmat erityisoikeudet olla noudattamatta niitä lakipykäliä joita eivät halua noudattaa. Laissa mainitaan jopa että tapauksissa joissa uskovaisten "moraalinen omatunto" on ristiriidassa lainsäädännön kanssa, uskovaisten tahto oletusarvoisesti ohittaa lain ellei valtio pysty osoittamaan että löytyy jokin sellainen erityisen painava syy jonka takia uskovaisten tulisi noudattaa lakia. Tuolla jos missä oli tilausta näille "jedi-trolleille", jotka voisivat nostaa oikeusjuttuja mistä ikinä vaan keksivät, osoittaakseen tällaisten lakien ongelmat.
   
 12. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://news.yahoo.com/suit-nasa-specialist-axed-over-intelligent-design-202233838.html

  Sheesh. Prioriteettinsa kullakin, mutta tuo kuulostaa jo sairaalloiselta. David Coppedge on insinööri joka oli työskennellyt 15 vuoden ajan NASAn Cassini Saturnus-projektissa, kun ilmeisesti yksi päivä päätti että kreationismipropagandan tuputtaminen työtovereille oli hänelle työtään tärkeämpää. Työtoverit olivat siis kannelleet esimiehilleen että Coppedge häiritsi heitä jatkuvasti kreationistisoopalla ja Coppedge sai useita varoituksia, kunnes hänet alennettiin muihin työtehtäviin ja lopulta irtisanottiin.

  Tietysti mikäs siinä jos tärkeysjärjestys on tuollainen, mutta luulisi että 15 vuoden työpanos tuon tasoiseen projektiin merkitsisi edes jotain, ja tuskin kovin moni haluaisi tuollaisesta virasta tulla erotetuksi. Mutta ilmeisesti uskontovirus oli tehnyt temput Coppedgen ajattelukyvylle ja lopputulos oli tämä.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2012
 13. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  Niih...
   
 14. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yle: Hollannissa vaaditaan selvitystä kastraatioväitteistä

  Hollantilainen mies väittää että hänet kastroitiin katolisen kirkon toimesta sen jälkeen kun oli joutunut seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Kirkko katsoi että hyväksikäytetyksi joutuminen tarkoitti että mies oli homo ja kastrointi oli kirkon parannuskeino tähän homouteen.

  Olisiko kukaan oikeasti yllättynyt tai peräti järkyttynyt jos nämä väitteet osoittautuisivat todeksi?
   
 15. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
 16. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paavin Meksikonvisiitiltä:
   
 17. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 119
  Saadut tykkäykset:
  183
  - Koiran jalkaan iskettiin viidakkoveitsellä ja eläinlääkärin mukaan koiran jänne meni poikki, eikä sen toipuminen olisi mahdollista. Me pyysimme pyhän Lasaruksen apua, ja nyt koira voi hyvin, kertoo Bosco Perez Canales pyhimyspatsaan vaikutuksesta.

  Mahtavaa että henkiset voimat toimii nykyään! Olispa toiminut vuosisatoja sitten ruton aikanakin...
   
 18. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://news.yahoo.com/forced-adoptions-for-unwed-mothers-around-the-globe.html

  Australian parlamentissa on luettu 18 kuukautta kestäneen tutkimuksen löydäkset, joiden mukaan vuosikymmenien mittaan ympäri maailmaa miljoonia vastasyntyneitä lapsi on otettu nuorilta äideiltään huostaan adoptiota varten, ja Katolinen kirkko on ollut suuresti osallisena tässä käytännössä. Ilmeisesti on siis katsottu parhaaksi että nämä nuoret (ja varmaan monissa tapauksissa sinkut) naiset eivät sovellu äideiksi, joten näille on jopa valehdeltu lapsen kuolemasta tai pakotettu allekirjoittamaan luovutuspaperit.

  Tulee taas kerran mieleen että keksiikö kukaan mitään sellaista pahuuden muotoa, jota Katolinen kirkko ei olisi jossain vaiheessa ollut organisoimassa järjestelmällisesti?
   
 19. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 119
  Saadut tykkäykset:
  183
 20. Baphomet

  Baphomet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.04.2008
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  Niih...