Windowslevyn formatointi

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana Nollabitti, 08.09.2012.

 1. Nollabitti

  Nollabitti Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yritin asentaa Win 7 Pro 32bit tilalle 64bit siinä onnistumatta. Kun laitan 64bit levykkeen niin hetihän sieltä tulee herjaa yhteensopimattomuudesta. Yritin komentokehotteessa formatointia, mutta ei sekään onnistu.

  Toinen kone on laiska läppäri ja haluaisin korvata XP:n kevyellä Linuxilla. Taas, miten formatoin levyn, että voin asentaa pelkästään Linuxin, en Linuxia XP:n päälle koska kiintolevy on mitättömän kokoinen.

  Miten siis saan putsattua kiintolevyn neitseelliseen tilaan kun siihen on jo asennettu käyttis?


  Kiitos!
   
 2. katchu

  katchu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2006
  Viestejä:
  487
  Saadut tykkäykset:
  0
  Helpointa Windows asennusosio (esim c-asema) on tuhota se kokonaan Winkkarin asennuksen alussa. Eli laitat vain 64-bit seiskan asennusmedian sisään ja käynnistät siltä koneen. Asennuksen alussa valitaan minne Windows asennetaan. Valitset vain halutun osion ja poistat sen. Tämän jälkeen luot uuden tilalle.

  Ainakin nykyisissä Ubuntun ja sen johdannaisten asennus velhoissa on helppokäyttöinen osiointityökalu, jolla voi tehdä haluamansa asiat. Esimerkiksi Linux Mint kysyy suoraan tahdotko asentaa Linusin rinnalle vai korvata vanhan asennuksen (eli vanha tuhotaan ja uutta tilalle).
   
 3. sokka

  sokka Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 693
  Saadut tykkäykset:
  294
  Ensimmäinen kohta. Onko itse rauta varmasti 64 bittistä? Ei asennus, jos ei ole.
  Kovalevyn tyhjennys. Interwebistä löytyy vaikka kuinka ja paljon sovelluksia, mitä voit käyttää tuohon hommaan.
   
 4. Nollabitti

  Nollabitti Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, kyllä on AMD 64bit. Kyseessä on poikani kone joten en voi liittää kuvaruutukaappausta ominaisuuksista koska kone on muutaman kilsan päässä. Nyt on muuten RAMia vain 2GB, olisiko syytä lisätä 4GB kokonaisuuteen saadakseen parhaan hyödyn?

  Kiitos taas!
   
 5. sokka

  sokka Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 693
  Saadut tykkäykset:
  294
 6. katchu

  katchu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2006
  Viestejä:
  487
  Saadut tykkäykset:
  0
  Windows 7 kanssa 2Gb riittää aivan mainiosti "normaalissa" käytössä. Normaalilla tarkoitan surffailua, Ms officea/openofficea, musiikin kuuntelua, leffoja ja kevyttä pelaamista. Muisti on halpaa joten lisäämisestä ei varmasti haittaa, mutta tuolla määrällä toimii kyllä OK. Itsellä Lenovo T60 läppäri Intelin T5600 Core2Duo prossulla ja 2Gb keskusmuistia, ei ongelmia. Jos konetta tahtoo nopeuttaa, on SSD levyn hankkiminen erittäin suositeltavaa. Hinnat tulleet melkoisesti alaspäin ja peruslevyjä saa kohtuu hintaan jos ei tarvitse säilöä suurta määrää elokuvia, musiikkia tai valokuvia. 64Gb SSD levyä saa 60€ pintaan ja 128Gb SSD saa jo alle 100€, ei paha ja kone nopeutuu selvästi. Ainakin enemmän kuin pelkän muistin lisääminen.
   
 7. Nollabitti

  Nollabitti Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  SSD on nyt pois suljettu hintansa vuoksi. Pojan koneessa on nyt 320GB + 80GB ja niiden korvaaminen SSD:llä tulisi aivan liian kalliiksi.

  Vielä siitä asennuksesta. Minulla ei ole "normaalia asennuslevykettä" vaan oppilaitoslisenssillä oleva versio Win 7 Pro 64bit. Sen olen imuroinut netistä tunnareillani ja polttanut DVD:lle. Se on nyt ISO-formaatissa, täytyisikö se ensin purkaa vai voiko sen käynnistää suoraan levyltä - näin olen ainakin kokeillut?
   
 8. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Iso-tiedosto täytyy polttaa levylle esim. Nerolla tms. (Kun nero on asennettuna, niin tiedostoa klikatessa oikeanpuoleisella nappulalla se antaa suoraan vaihtoehdon levylle polttamisesta, muistaakseni). Polttamisen jälkeen sen ei pitäisi näkyä DVD:llä iso-tiedostona - jos näkyy, niin se on poltettu väärin. Joku joka on poltellut enemmän DVD:itä viime vuosina osannee neuvoa vielä paremmin - itselläni edellisestä kerrasta jo vuosia.

  Kun levy on poltettu oikein, laitat sen asemaan ja käynnistät koneen uudelleen. Koneen pitäisi lähteä käynnistymään kyseiseltä DVD:ltä (jos BIOSissa boottaus-asetuksissa on DVD-asema ennen kovalevyä, kuten yleensä). Sitten tulee näkyviin valikko, jossa voit tyhjentää koko levyn ja asentaa Win7:n puhtaalle koneelle.
   
 9. Nollabitti

  Nollabitti Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  En saa asennusta käynnistymään vaan saan liitteenä olevan virheilmoituksen ja asennus päättyy OK-klikkaukseen.
   

  Liitetyt tiedostot:

 10. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 881
  Saadut tykkäykset:
  268
  Aloitetaas alusta:
  1.) Se lataamasi iso-tiedosto pitää polttaa dvd:ksi "polta image" tms. tavalla
  2.) koneen bioksesta se dvd-asema pitää saada käynnistysjärjestyksessä ensimmäiseksi
  3.) Kone pitää käynnistää uudelleen se dvd-levy pesässä
  4.) Jos menee oikein, pitäisi tulla kysymys tyyliin (englanti/suomi): "paina mitä tahansa nappia käynnistääksesi...."

  Sitten asennuksen pitäisi käynnistyä. Muista valita mukautettu asennus jota kautta pääset tyhjentämään kovalevyn ennen asennusta...

  T: Vesku
   
 11. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Jep, kuten Vesku sanoi - jos käynnistät koneen DVD pesässä ja kone lataa silti ensin windowsin, niin silloin askeleessa 2 on ongelma ja silloin kannattaa lukaista netistä miten sinun koneessasi pääsee muuttamaan bios-asetuksia (ja sieltä boot priority-asetuksista DVD-asema ekaksi).
   
 12. Nollabitti

  Nollabitti Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, nyt homma on hoidettu torstaina. Kokeilin ensin omalla koneella ja sitten tietysti jouduin ajamaan "Repairin" 32-bittisenä. En ole suotta valinnut nimimerkiksi Nollabittiä - homma ei ole läheskään aina hanskassa.
  Bonjasin loppujen lopuksi ongelman olleen sen, että käynnistin koneen 32-bittisellä Windowsilla ja sitten Windows Explorerilla yritin käynnistää 64-bittisen asennuslevykkeen, siitä syntyi se konflikti. Käynnistin nyt 64-bit versio pesässä ja kaikki on OK.

  Kiitos kaikille avusta ja neuvoista!

  Jatkan tähän perään, tekemättä uutta threadia - mistä saisin ajurit Ubuntuun? Kone on laiska Pentti kolmonen ja sitä käytettäisiin lähinnä pankkimaksujen ja mailien lukemiseen. XP:kin tuntuu tuolle vähän raskaalta ja asensin Ubuntun. Linux-versioista etsin erittäin kevyttä, mutta törmäsin maksullisiin versioihin joita en halua kokeilla kun en ole varma miten ne toivat. Nyt pitäisi saada ensisijaisesti langaton yhteys WLAN toimimaan. Onko näitä ajureita erikseen eri Linux-versioille? Käytössä on PCMCIA-kortti Cisco Aironet.

  Kiitoksia taas jo etukäteen - olette mahtavia neuvoja aloittelijalle joskin usein neuvot menevät yli hilseen....
   
 13. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Asensitko jo Ubuntun ja totesit ettei netti toimi? Yleensä kyllä vanhemmissa koneissa toimii Ubuntu jne. heittämällä verkkokortinkin kanssa. Tosin tein juuri pikaisen nettihaun ja tuon Cisco Aironetin kanssa näyttää olleen muillakin ongelmia juurikin siksi, että se on PCMCIA-kortti ("The distros haven't been keeping up with the advancements in pcmcia lately and its a little bit of a juggle to get things tweaked for ease nowadays").

  Tuolla asiasta hieman:
  http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/pcmcia-cisco-aironet-350-a-25570/

  Ratkaisuehdotukset eivät sovellu aloittelijalle, sanoisin, ellet sitte ole valmis oppimaan paljon uutta ja tekemään sen eteen töitä.

  Jos erityisen kevyttä Linuxia etsit, niin sitten jokin Puppy Linux voisi olla oiva. Ubuntukin vaatii jo aika hyvää konetta.