Vinkkejä rakentamiseen, akustointi, turvajärjestelmä ym.

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Jauho, 13.10.2014.

 1. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Monta asiaa, mikä hieman askarruttaa. Toivottavasti teillä on ideoita tilanteeseeni. Mitä kaikkea huomioisitte omakotitalon rakentamisessa? Lähinnä kiinnostaisi vetää kaapeloinnit pois näkyvistä sekä miettiä kodin akustointia. Myös kaikenlaiset pikku jipot ja niksit kiinnostaa.

  Akustointi

  Akustoinnista voi tehdä tietysti niin ison asian kuin haluaa. Monessa paikassa mainitaan, että kannattaisi kiinnittää huomio jo rakentamisvaiheessa tilojen akustiikkaan. Miten tämä sitten käytännössä hoidetaan? Meidän projektissa on kohta tulossa sisäseinien asennukset. Itse en löytänyt kuin korvaavia ratkaisuja katon rakentamiseen (ecophon ym. paneeleita). Meillä on olohuone on auki ylös, joten tila varmasti hieman kaikuu. Kattoa emme halua muuttaa. Meille tulee perinteinen lautapanelointi kattoon, joten en usko, että kattoon istuisi akustiikka levyt pintaan. Lähinnä kiinnostaisi seinän akustointi ratkaisut.
  Rappuset eivät mene tuosta olohuoneen kautta yläkertaan, vaan omasta aukosta, joten siinäkin on varmaan hieman kaikua aiheuttava tila.

  Kannattaako seinän gyproc korvata jollakin akustointilevyllä? Miten toimisi akustiikkalaasti? Minkä hintaisia? Onko kuitenkin helpoin tapa asentaa valmiin talon seinille erilliset akustointipaneelit? Hinnat ovat kyllä kovia….

  Viihdehuone
  Yläkerran aulaan tulee viihdehuone. Sen ei ole tarkoitus olla huippu varusteltu pimeä leffahuone, vaan enemmänki satunnaiseen viihdekäyttöön ja muuhun kotiin istuva tila. Tarkoitus on asentaa valmiiksi kaiutin piuhoille liittimet seiniin. Myös hdmi-liitin ja piuha tykkiä varten kattoon. Tykin kuvan heijastan valkoiseen tai hieman hartmahtavaan seinään. Pimeäksi en tilaa saa. Kyllä siitä kuitenkin kelpaa potkupalloa katsoa ja junnujen videopelejä pelata. Tykki pitää ehkä kuitenkin vaihtaa valotehoisempaan malliin. Onko näissä asioissa jotain tärkeää huomioitavaa? Liittimien tietysti pitää tukea uusimpia tekniikoita ym.

  Kodin turvajärjestelmä.
  Kiinnostaisi laittaa sellainen, mistä ei tule merkittäviä kuukausimaksuja. Tällä hetkellä laittaisin sosafe-järjestelmän. Toimii gsm-liittymällä. Se sisältäisi x määrän seuraavia komponentteja:
  • valvontajärjestelmä sarja
  • paloilmaisin kosteussensori
  • lasisensori
  • ovi/ikkunasensori
  • ulkosireeni
  • liiketunnistin
  • kauko-ohjain
  • varoituskylttejä
  Liiketunnistimen voi korvata valvontakameralla, mutta kiinnostaisi sellainen, minkä saisi yhdistettyä verkkoon, joten kuvaa voisi katsoa milloin haluaa. Ei tarvitsisi jokaisen hälytyksen jälkeen panikoida, vaan voisi tarkistaa tilanteen kameralla. Muitakin ehdotuksia otan vastaan.

  Niksipirkka
  Auton lämmitystolpan ajastin sisälle. Tällainen tuli äsken mieleen. Asiaa en ole vielä pohtinut. Helpoin tapa olisi tietysti laittaa perinteinen rulla-ajastin lämmitystolppaan ja siihen pois/päältä kytkin kodin sisälle. Itse ajattelin kuitenkin sellaista, mistä ajastimen ajan voisi sisällä asettaa.
  Rikkaluukut. Pohdimme, onko käytännöllistä laittaa pari rikkaluukkua esim. keittiöön ja eteiseen. Onko sallittua asentaa keskuspölynimurin imuluukku autotalliin (paloturvallisuus)? Pitää varmaan tarkistaa lvi-suunnittelijalta…
  Onko näihin asioihin tai aivan johonkin muuhun niksejä?
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 075
  Saadut tykkäykset:
  307
  Taitaa kuitenkin olla parempi laittaa sen Gyprocin päälle. Akustolevyn eivät kovin kummoista kuormaa kestä, jos se on ainoa seinämateriaali, niin siitä on kohtuuhelppoa kaatua läpi, mikäli takana ei ole mitään tukemassa.

  Akustointilevyt taikka tuotteet eivät ole halpoja, se on totta. Elämä on.

  Yksi ihan kotimaisella kielellä tehty artikkeli sisustuksen ehdoilla akustoimisesta löytyy täältä.

  Ihan oikea ohje varmasti. Se, mitä tällä sitten tarkkaan ottaen on milloinkin tarkoitettu, en tiedä. Äkkisältään tulee mieleen esimerkiksi juuri katon levytys; rakennusvaiheessa on mahdollista tehdä katon levytys/alaslasku ainoaksi katoksi sen sijaan, että sen paukuttelee jälkeen päin olemassa olevaan kattoon, kuten yleensä. Vastaavasti valaistuksen paikat ym. voidaan ottaaa huomioon, samoin kuin pistorasiat jne, jos akustointi on työlistalla samaan aikaan.

  Pääsääntöisesti kuitenkin se ensimmäinen akustoitava on juurikin se katto, koska pinta-alana se on suuri, ja vaara siitä, että aikuiset/lapset/kotieläimet/imuri rikkoo kalliin akustolevyn on moninkertaisesti pienempi, kuin seinälle nakatun levyn osalta.
   
 3. Freekster

  Freekster Active Member

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  2
  Missäpäin suomea tarvitsee moiset turvajärjestelmät?
  Täällä helsingin kantakaupungissa riittää että muistaa välillä lukita ulko-oven :p

  Onko puu vai kivitalo? Sillä on aika iso merkitys.
  Saako ääni mennä seinästä läpi?
  Jos saa, niin laita gyprocin tilalle puukuitulevyä. Silloin matalammat taajuudet soljuu hyvin seinästä läpi ja parantaa akustiikkaa.
   
 4. JTu

  JTu Member

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  211
  Saadut tykkäykset:
  1
  Rakennutan parhaillaan taloa, joten muutama näkökulma tällä huimalla kokemuksella. Asumiskokemukset vasta ensi vuonna :)

  Meille tulee juurikin tuollainen ”viihdetila/arkiolohuone” yläkerran aulaan. On vaaleita seiniä ja kattoa, pl. valkokangasseinä. Ikkunoita riittää, ja ainoa pimennys on sälekaihtimet. Missään nimessä yksikään oikea videopuristi ei suostuisi edes astumaan tilaan, mutta itse ajattelin, että ko. n. 50m2 tila (josta osa 5,5m korkeaa tilaa) on miellyttävämpi ihan myös yleisenä oleskelutilana kuin 20m2 tummaksi sisustettu kotiteatteri. Tarkoituksena tehdä tilassa paljon muutakin kuin tuijottaa leffoja, joten kompromissi siis siinä mielessä.

  Etukäteen kannattaa tosiaan miettiä kaikkien laitteiden sijainnit, jotta kaapeloinnit (tai pelkät putket) voi tehdä seinien sisälle. Jos vaan mahdollista, vedä/vedätytä riittävästi putkia ja näille rasiat valmiiksi. Pieni kustannus verrattuna siihen, että myöhemmin tarvitsee vetää pintoja kokonaan uusiksi. Itsellä signaalikaapelit sekä virtapiuhat seinän/katon sisällä jokaiselle aktiivikaiuttimelle samoin kuin videotykille. Ja tietysti tarvittavat vahvikkeet koolauksille seiniin/kattoon, joihin laitteet saa sitten kiinni.

  Talon materiaali luonnollisesti vaikuttaa paljon akustointiin, puutalot ovat ainakin lähtökohtaisesti hieman helpompia. Toki näissä äänieristys on sitten se kolikon kääntöpuoli. Mikäli kattoa aikoo akustoida yhtään enempää, kannattaa myös valaistus- ja iv-suunnitelmat synkata tämän kanssa.
   
 5. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kattoon vaan ne akustiikkalevyt. Jos jaksaa vähän enemmän nähdä vaivaa, niin aika laille jokaiseen makuun sopiva vaihtoehto on löydettävissä. Jos puupintaisen katon haluaa, niin esimerkiksi Ideapuulta voi tarkastella ja kysyä vaihtoehtoa (omakohtaista kokemusta ko. yrityksestä ei ole).
  http://www.ideapuu.com/tuotteet/akustiikkapaneelit/valikoima/
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2014
 6. JJtalo

  JJtalo Member

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä tuo puupaneeli on varmasti akustisesti parempi kuin kipsilevy. Onko katto vino vai suora, onko kuinka paljon lasipintaa ? Kaikua on hankala arvioida ennenkuin kaikki kalusteet ovat paikallaan, koska ne vaikuttavat siihen paljon. Jyväskylän asuntomessuilla oli muutama kohde jossa oli panostettu ison tilan(olohuone ylös asti auki) akustiikkaan, muistikuva ainakin jäi että selvä ero vastaaviin akustoimattomiin oli kuultavissa. Toki se sitten maksaa, jotain diy virityksiä voi tehdä mutta se on sitten ihan omasta mielikuvituksesta ja tietotaidosta kiinni kuinka onnistunut tulee niin akustisesti kuin visuaalisestikkin.
  Onko pohjapiirrustusta heittää ?
  Tuota auton lämmitys juttua olen itsekkin miettinyt, ja itellä juuri rakenteilla talo ja 2 auton talli. Tallin seinään tulee pistorasia, ja itselläkin käynyt mielessä jos sen saisi ohjattua kellolla tai sitten katkasijalla sisältä. Taloon tulee muutama ylimääräinen katkasija eteiseen juuri tämmöisiä/ylimääräisiä pihavalo-ryhmiä varten, katotaan mitä niistä ajanmyötä virittää, putkitukset on talon sähkökaapista tallin sähkökaappiin valmiina.

  Muita niksejä: Jos tulee keskuspölynimuri, jotku ovat laittaneen putken lattian alle tai pitkän seinän sisälle jos mahdollista, missä voi säilyttää pölynimurin letkua. (en laittanut itelle mutta pomolla on näin ja kuulemma ihan toimiva ratkasu )
  Lattiakiertoon tislattua vettä jos on oikeen kalkkinen vesi kuten täällä kokkolassa, termostaatit eivät ala jumittaan vuosien saatossa niin herkästi.( en laittanut itelle joten en osaa sanoa onko mitään hyötyä, kaverilla 7v vanha talo ja alkanut termostaatit vissiin vähän takkuaan)
  Maatyö vaiheessa kaivaa maahan pihalle 90m vesijohtoputkea, ja näin saa vesipatterilla varustettuun iv-koneeseen kesällä jäähdytyksen ja talvella esilämmityksen. Jos maalämpöpumppu niin sillonhan tämän saa siitä maapiiristä, kuten nykyään porukka tekeekin. ( ei ole itellä mutta tiiä vaikka olisin toteuttanukki jos olisin tarpeeks ajoissa kuullut, itellä siis kaukolämpö )
   
 7. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Puutalo on kyseessä.
  Seinän takana on päämakkari, joten mielellään äänieristys saisi olla kunnossa.

  Moinen turvajärjestelmä ei ole kallis. Talon emäntä saa mielen rauhan kun on hälytysjärjestelmä kunnossa. Itseä ei niinkään murtovarkaat pelota, mutta varsinkin vesivuoto ja palohälytys kännykkään ovat hyödyllisiä kun et itse ole kotona. Talo on rauhallisella paikalla, mutta kohtuu vilkas tie näkyy n. 70m pusikon takaa varsinkin kun pimeällä on ulkovalot päällä. Ei sitä tämän päivän hörhöistä koskaan tiedä...
   
 8. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Katto on suora ja lasipintaa on melko paljon.
  Nykyisessä talossa on halppis kalkinpoistaja. Se hajoittaa kalkin pienemmäksi eikä niin helposti tuki laitteistoa. Näin ainakin luvataan. Siirrän sen sitten uuteen taloon.
  Lattiakierron tislattuvesi on aivan uusi juttu. Pitääpä tutkia asiaa.
  Nuo maalämpöpumppu viritykset talon viilentämiseen ovat kuulemma melko tehottomia. Siksi päädyin ilmalämpöpumppuun. Pumppu tulee talon yläkertaan. Helteillä voi muuten olla tuskaisen lämmin yläkerrassa, varsinkin isot ikkunat ovat aurinkoon päin.
   
 9. JJtalo

  JJtalo Member

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tutulla on joku semmonen kalkinpoistaja jossa on kierretty sähköjohtoa vesijohdon ympärille, näitä tiesti on monenlaisia mutta se ei kuulemma tehnyt mitään kalkille, edelleen kertyy laattojen saumoihin ja suihkuseiniin ja hanojen juureen. Itekki tämmöstä mietein mutta jäi laittamatta tuon takia. Ja täällä sitä kalkkia riittää ! Muistan lukeneeni että kokkolassa olisi suomen kalkkisin vesi, jotain ph-arvoa tai jotain ne sillä koittaa pitää kurissa kun muuten vesi on niin huonoa. Kaikki jotka tulevat muualta tietävät että paikallinen hanavesi maistuukin ihan paskalle.
  Ootko huomannut veden kalkkisuudessa eroa tuon laitteen käytössä ?
  Ei tuommosella maalämpövirityksellä välttämättä koko kämppää saa tehokkaasti viilennettyä, mutta on siitä apua. Ja sähköä se ei vie kuin pienen kiertovesipumpun ja puhaltimen moottorin verran, ~30w, eli käyttö on lähes ilmaista.
   
 10. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samanlainen kalkinpoistaja on meilläkin. Ei tuo vekotin sitä kalkkia poista. Hajottaa vain pienemmäksi, joten varmaan lähes samalla tavalla se suihkuseinissä ja saumoissa näkyy. Toki se voi pienempiniä partikkeleinä valua paremmin viemäriin. Kyllä sadetinsuihkun suuttimet on kuitenkin mennyt tukkoon vaikka tuo on käytössä ollut, eli en voi kehua. Mutta menisikö pahemmin tukkoon jos sitä ei olisi käytössä? En tiedä, eikä ole mielenkiintoa ruveta tekemään testejä.

  Näillä näkymin en ala tekemään rakennusvaiheessa mitään rakenteellisia muutoksia seiniin/kattoon akustiikan parantamiseksi. Asennan sitten akustiikkapaneeleita pinnalle kun on sen aika. Toki se on hyvä huomioida jo tässä vaiheessa, ettei sijoita lamppuja niiden eteen.
   
 11. Freekster

  Freekster Active Member

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  2
  Äänieristys ja akustointi on lähes vastakohdat. Eli jos haluat seinän eristävän ääntä et voi korvat gyprocia millään akustoivalla materiaalilla. Äänieristämällä estät äänen kulkeutumisen seinän läpi jolloin se jää kuunteluhuoneen riesaksi. Mutta jos on puutalo ja ulkoseinät ei ole gyprocia, niin akustiikka on jo sitä kautta parempi.
   
 12. memahyv

  memahyv New Member

  Liittynyt:
  14.11.2001
  Viestejä:
  272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heität rahaa hukkaan. Ilmalämpöpumppu syö maalämmöstä saatavan (rahalisen) hyödyn. Hanki maalämpö jäähdytyskonvektorilla, niin saat "ilmais"kylmää kesällä.
   
 13. Teukka76

  Teukka76 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 375
  Saadut tykkäykset:
  2
 14. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin tekisin jos tulisi maalampö lämmitys. Kaukolämmöllä talo lämpenee, niin ei kannata. Tätä aikoinaan pohdin ja selasin ilmalämpöpumppu ja maalämpö foorumit läpi.
   
 15. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  katso liitettä alakerrasta.jpg
  katso liitettä alakerrasta 2.jpg
  katso liitettä yläkerrasta.jpg

  Tuossa muutama piirros. En oo paljoa suunnitteluohjelmalla piirrelly, mut mitat ja mittasuhteet on kuitenkin aika lähellä totuutta.
  Saisi hyvän kokoisen kuvan jos tykillä heijastaisi yläkerran olkkarista kuvan tuonne pariovien yläpuolella... Huono vitsi.

  Mutta niin kuin sanoin, niin näillä näkymin toteutan akustoinnin jälkikäteen akustointipaneeleilla.

  Turvajärjestelmästä sen verran, että vielä on 3 vaihtoehtoa jäljellä: sosafe, suojaakotisi ja nettiliike. Onko kenelläkään kokemuksia?
  Sosafeen hommaisin erikseen lisäksi ip-valvontakameran. Nuo kaksi muuta sen jo sisältävätkin.

  Tuosta autonlämmitys ajastimesta. Jos en kerkeä asiaa tarkemmin pohtia, niin asian ajaisi myös kauko-ohjattava pistorasia. Esim. http://www.datatarvike.com/kauko-ohjattava-pistorasia---kauko-ohjain-ajastimella/
   
 16. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisia rasioita laitoit?

  Kaiuttimien paikat olen katsonut ja niille rasiat pitäisi hommata. Niille hommaan varmaankin perus terminaalin ruuvikiristimillä.
  Esim. http://www.hifitalo.fi/intertechnik_t105_kullattu_valkoinen

  Tykille pistorasia kattoon ja hdmi rasia. Minkälainen hdmi rasia pitäisi laittaa, ettei laita sellaista mikä ei tue uusimpia formaatteja? Väh. 1.3 pitäisi varmaan olla tukemaan 3D:tä. Ehdotuksia?
  Esim. https://www.stayhome.fi/product/8421/seinakosketin-1xhdmi-liitoksella-19-pin-n---n-01m-valkoinen

  Vahvistinta varten näin jossakin sellaisen terminaalin, jossa oli valmius mm. 5.1 kaiutin systeemille, hdmi:lle, kaapeli tv:lle. Nyt en enään löydä sitä. Tämänkin pitää tietysti tukea tarvittavaa hdmi laatua.

  Otan vastaan myös ehdotuksia hyvästä ja edullisesta hdmi piuhasta tykiltä vahvistimeen ( 10 m ). Nykyisin ollut 5v käytössä Lindy merkkinen ja on toiminut hyvin.

  Osa piuhoista on jo vedetty.... Rasia valintoja kerkeen vielä miettiä.
   
 17. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 107
  Saadut tykkäykset:
  121
  Kaiuttimien sijoituspaikkoja kannattaa mallailla esimerkiksi Dolbyn ohjeen tai Hifimaailman artikkelin mukaisesti.

  Sikäli kun kaapeleista oli kyse, niin mitään "1.3 kaapelia" ei ole olemassakaan. Kaapeleita on olemassa kahta erilaista päätyyppiä; Category 1 eli "Standard", taikka sitten Category 2, tuttavallisemmin "High Speed". Näistä tulee käyttää jälkimmäistä.
  (Erikseen on vielä molemmat kaapelityypit lisänimellä "with Ethernet", mutta eipä ole suuri vaiva vetää laitteille normaalia ethernetiä, jos sille tarvetta ilmenee. Tätä en pitäisi kynnyskysymyksenä.)

  High Speed-kaapeli tukee laitteiden sähköisiä profiileita aina uusimpaan HDMI 2.0 profiiliin asti, eli läpäisee 3D- sekä 4K 60hz-kuvasignaalit. HDMI Forum, Inc.:
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2014
 18. krauta

  krauta Member

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  253
  Saadut tykkäykset:
  6
  Onko kaiutinjohdoille, tai ainakaan AV-johdolle, pakko laittaa lainkaan rasiaa? Eikö voisi laittaa putkia rakenteiden sisään laitekaapista ja jättää pää tyhjäksi, säästyy rahat ja tulee suoria vetoja ilman liittimiä. Putken sisällä sitten sellaisia kaapeleita kuin haluaa, ja siihen päälle sitten joku siisti peitelevy. Esim. TV:n, tykin, kaiuttimien, saunaan, suihkuun ja vaikka jääkaapin taakse tarpeeksi iso putki laitekaapista, missä voi vedellä antenni-, LAN-, AV-johdot yms.
  Näin ei jää johtokasojakaan näkyville, kun voi vetää ylimääräiset takaisin laitekaappiin.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2014
 19. Jauho

  Jauho New Member

  Liittynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain käsityksen, että hyvä korkeus takakaiuttimille olisi n. 60-90cm pään yläpuolella istuttaessa. Tuossa huoneessa ei oikeastaan kaiuttimia voikkaan siirtää kuin korkeussuunnassa.

  Vanhasta muistista vetäsin tuon 1.3 ja 1.4. Kyllä tuo 1.3 edelleen käytössä on, mutta minulle uutta tietoa on tuo 1.4:n standard/high speed versiot. Näköjään juuri tullut tuo 2.0. Hyvä selvennys kuitenkin! 5 vuotta sitten nykyisen kotiteatterin kokoonpanon väsäsin, jolloin vasta tuli tuo 1.4 ja silloin kaikki sen tekniikan omaavat laitteet ja kaapelit olivat tosi kalliita.

  Jep, omat ethernet rasiat laitan erikseen.

  Löysin sen kuvan, mitä olin hakenut:
  Esim. http://www.mountsforless.ca/index.php?main_page=product_info&cPath=37_38&products_id=323

  Varsinkin kun selvensit tuon uusimman hdmi versiot, niin tuota linkin rasiaa en tarvitse. Hommaan hdmi rasian erikseen, jotta varmasti tukee uusimpia versioita. Lisäksi tuossa linkin rasiassa tulee ahtaaksi kääntää hdmi-piuha ohuessa seinässä vielä tuohon liittimeen. Mutta hommaan kuitenkin vastaavan kaiuttimille ja subbarille.
   
 20. JTu

  JTu Member

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  211
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ihan tavallisia ABB:n kamoja, näitä samanlaisia on muillakin valmistajilla:
  http://www.asennustuotteet.fi/catalog/18365/Tele ja data tuotteet_FIN1.html

  Omaan silmään kaiutinpistorasia näyttää seinässä paremmalta kuin mikään kaiutinterminaali. Tosin itselle ei tule kumpaakaan, vaan signaalikaapelit viedään dks-rasioille ja xlr-rungot tulevat kiinni sopiviin dks-liitinlevyihin. Näiden vieressä pistorasiat. Eli aktiivikaiuttimet kyseessä.