[Arkistoitu] Viinimonopoli

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Pete_83, 07.02.2006.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. Pete_83

  Pete_83 New Member

  Liittynyt:
  31.12.2000
  Viestejä:
  662
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitä mieltä olette Alkon monopolista? Parantaisivatko vapaat markkinat valikoimaa vai johtaisiko se markkinoiden täyttymiseen halvoilla "talousviineillä"? Alkon katteet ovat keskivertokauppoja korkeammat, mutta olen kuullut, että Alko saisi suurostajana laatuviinejä halvemmalla, josta johtuisi se, että laatuviinit ovat Suomessa halvempia kuin maailmalla. Pitääkö moinen paikkansa? Itse en ole asiaan perehtynyt...
   
 2. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17
  Itse olen ALKO:n viinivalikoimaan ihan tyytyväinen - ainakin suuremmilla paikkakunnilla. Jollain maalaispaikkakunnalla tosin kun alkoon eksyin, niin oli kyllä todella vaikea löytää mitään ostokelpoista. Ja tämä on kyllä todellinen uhka, jos viinit tulisivat tavallisiin kauppoihin, niin valikoimassa olisi 10 halpaa punaista ja 15 halpaa valkoista, ja se siitä. Etenkin kun ajattelee suomalaisten ruokakauppojen muutenkin kammottavan suppeaa ja yksipuolista, lähinnä eineksistä ja puolivalmisteista koostuvaa, ruokavalikoimaa muutenkin, niin tuskin viineissä valikoima suhteessa sen parempi olisi.
  (Italiassa tai Ranskassa pikkuisen kulmamarketinkin liha- ja kalatiski on parempi kuin täällä hehtaarihallikokoisen ison S-market /Citymarket tyyppisen kaupan, ja usein jopa Stockmannin tiskikin häviää.)

  Kohtalaisen kalliit, eli yli 20 euroa pullo viinit ovat kyllä alkossa erittäin edullisia ihan mihin tahansa verrattuna, ja 10-20 euroakin viinit ovat ihan kilpailukykyisiä.
   
 3. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 273
  Saadut tykkäykset:
  29
  Yksi mahdollinen skenaario voisi olla sellainen, että jos viinien myynti vapautuisi niin kuten tuossa TPI totesikin niin marketit keskittyisivät myymään halpoja viinejä ja sitten syntyisi erikoisliikkeitä joista saisi viinejä eripuolilta puolilta maailmaa nykyistä huomattavasti laajemmassa valkoimassa, mutta tuolloin myös hintataso olisi korkeampi, koska kyseessä olisi pienemmät sisäänostomäärät kuin esim nykyisin Alkossa. Voisiko siis käydä niin, että keskihintaiset viinit loistasivat poissaolollaan...?
   
 4. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Quebecin osavaltiossa Kanadassa on itseasiassa melko samantyyppinen järjestelmä kuin Suomessa. Tosin ilman demareita eli verkkokauppakin löytyy ja myymälät on jaettu eri kategorioihin, Express, Classique, Selection, Signature (huippuviinit yms) ja Depot (alelaari).

  Nykyisen järjestelmän hyvyys riippuu siitä mitä haluaa. Jos haluaa kännit halvalla tai mahdollisimman halpaa viiniä, vapaat markkinat toimisivat paremmin ja kahden euron vodkan saisi Lidlistä mukavasti.

  Jos taas makunystyrät kaipaavat parempaa, nykyisessä järjestelmässä häviää lähinnä väkevien puolella, joissa hinta ei ole halpaa, ei tosin erityisen kallistakaan. Viineissä hyvät viinit ovat Suomessa halpoja verrattuna siihen mitä ne maksavat muualla Euroopassa vapailla markkinoilla. Lisäksi Systembolagetin jälkeen Alko on toiseksi suurin viiniostaja maailmalla. Vapailla markkinoilla katoaisi sekä hintaetu (erikoistuneet viinikaupat nostaisivat katetta Alkoon nähden) että saatavuus (Suomi on pieni markkina jos ostajat jakaantuvat pieniksi yrityksiksi).

  Alkoholin saatavuus ei nykyisellään ole huono, Alkoja löytyy tiheään ja isojen kauppojen vierestä. Vapaa kilpailu tarkoittaisi lähinnä sitä että erikoiskauppoja olisi vain isommissa kaupungeissa ja muualla tyydyttäisiin siihen halpaa bulk-kamaan mitä Kesko suostuu myymään.

  Lisäksi Alkon etuina ovat hyvä tuotekontrolli, eli kovin huonoja tuotteita Alkon hyllylle ei eksy, sekä palautusoikeus. Vapailla markkinoilla on turha viedä 100 euron huippuviiniä takaisin kauppaan korkkivian takia.

  Alkon kate on korkeampi kuin K-kaupan maitotölkissä mutta jos K-kauppa haluaa myydä viiniä samalla katteella kuin maitoa, pitäisi myös myyntimäärien olla sama. Ja tämä tietää melkoista marjamehuvalikoimaa..

  Keskiverto-Alkon tuotevalikoima on varsin kilpailukykyinen verrattuna Eurooppalaisiin ruokakauppoihin, useimmiten jopa parempi. Lisäksi ruokakaupan myyjä ei tiedä viineistä mitään eikä viinejä ole juuri kuvattu, kuten Alko tekee.

  Alkon sijaan olennaisempaa olisi vapauttaa autokauppa ja -verotus.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.