Vieläkö kannattaa satelliittiin uhrata ?

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana sateki, 09.06.2013.

 1. sateki

  sateki Member

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  2
  Täällä aina silloin tällöin kyselen, nykyään harvemmin kun ongelmat on saatu ratkaistua, luulen...

  Anyway, taloyhtiössämme ( H:gissä ) on n 10 v sitten katolle asennettu n metrin vati ja siinä 1LNB. Oli vuosia lintujen käytössä. Käännätin sen ammattilaisten toimesta Astraan josta katselimme F1 kisoja RTL:ltä jokunen vuosi sitten.
  Nyt taas myrskyt peilin kääntäneet pieleen, ainakin näin oletan tapahtuneen.
  Kannattaako enää uhrata aikaa, vaivaa, rahaa ja tupakkia sen kääntämiseen kohdilleen ? Kun netistäkin kaikkee saa helposti. ja kun ymmärrykseni mukaan ilmaiset kanavat on vähentyneet muutenkin, vai olenko väärässä ?

  Jos sen säätö edelleen kannattaa, mihin tähtäämme ? Kiikarissa siis ilmaiskanavat, mahdollisimman pienin investoinnein. Viimeksi ostin siis ihan halvan universaalivast.ottimen , 50 €, ja sillä hyvin katselin. Naapureista muutama päätyi ostamaan samanlaisen. Kaikki eivät vast.otinta edes hankkineet.
  Piuhat ja laitteet kun on, aikeenamme antaa asukkaan itse päättää haluaako katsella vai ei.
   
 2. 2x4x

  2x4x Member

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  3
  Onhan siellä 19,2E Astra 1 positiossa todella paljon pääasiassa saksankielisiä ilmaisia kanavia. Täältä näet mitä kanavia on siellä ilmaisena http://www.flysat.com/astra19.php , ilmaiskanavat vaaleammalla pohjalla ja sid/code sarakkeessa ei lue salausjärjestelmän nimeä (esim. nagravision, mediaguard tms).

  Suurimmasta osasta saksan yleisradion kanavista löytyy myös HD versio, joiden katselemiseen tarvitset dvb-s2 boksin. Itse ostin sellaisen viidellä kympillä saksasta, suomessa halvimmat 70-80 eur + postikulut. Itselläni moottoriantenni ja tätä positiota katselen eniten. Johtuupi siitä että ymmärrän saksaa ja täällä on myös kattavasti englanninkielisiä uutiskanavia.

  Kannattaisi varmaan itse opetella sen lautasen suuntaaminen, jos luonnonvoimat sitä siirtelee useasti. Ei ole rakettitiedettä. Kannattaa katsella ja kysellä huoltovalikko.com keskustelupalstalla, joka on aktiivisin satelliitti-tv asioissa.
   
 3. sateki

  sateki Member

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  2
  OK, hyvä tietää ja kiitos !
  Lähinnä kyse on siitä, että asuntoja 5 kpl, kaikkia ei kiinnosta lainkaan. Minua toki kiehtoo. Ei sitä jatkuvasti viitsi suunnata ja siitä maksella jos kaikki ei halua siitä maksaa.
  Ja sijainti on aika kettumainen, katon reunalla, varmaan 6m korkeudessa. Älyttömän hankala säädellä.
  Kävin kerran koittamassa, ja luovutin, oli sen verran pelottava paikka ja hankala roikkua.
  Helposti siihen ei saa kiinni myöskään tukia, että ei kääntyisi uudestaan.
  On vaan just korkeimpaan ja hankala pääsyisimpään paikkaan tuo asennettu, miksi, tiedä en.
  Kun tuon lautasenhan olisi voinut vaikka pihanurmelle asentaa....
  Juttelen naapureiden kanssa aiheesta.

  Eki
   
 4. sateki

  sateki Member

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ai niin ,

  minäs kokoinen vati pitää Helsingissä olla, jos tuota mainitsemaasi Astraa jahtaan ?
  Nykyinen on ainakin metrin kiulu.
  Meinaan jos vaikka 60cm on jo OK, voisin sen vaihtaa pienempään, ja tuoda varressaan niin alas kuin mahdollista,
  saattaisi pysyäkin sitten säädöissään paremmin.
  Harmittaa vain siksi, kun nyt se (taas) makoilee ihan tyhjän panttina koko lärpäke.
  Ja laitetilassa on vehkeet ( se purkki , josta menee nippu ylös lautaselle ) ja kaapelit kaikki vedetty asuntoihin valmiiksi. Asunnoissa ei tartte kuin kytkeä vastaanotin SAT merkittyyn rasian napaan ja näkyi.

  Edit: Lyngsat sivuilta katselin footprinttiä. Tulkitsenko oikein, jopa 50 cm riittäisi ? Tai 60 cm ainakin olisi OK ?
  Edit 2: Noita eri sivuja katseltuani ja hiukan googlattuani, tarviiko jotain erikoista LNBtä tms
  nähdäkseen noita HD kanavia ? Ja miksi on Astra 1H, 1KR, 1L, 1M, 2B ja 2B ? Ja mitä nuo vaikuttaa tavalliseen katsojaan, eli esim minuun ? Tarvitseeko jotain ottaa huomioon kun säätää kohdalleen tai hankkii uutta LNBtä jne jne ? Etten vain käännätytä, ja sitten huomaamme että LNB olisi pitänyt myös uusia, tai että hankimme itse LNBeen , joka onkin väärän tyyppinen...

  Eiköhän me tuo kohdisteta taas , ja katsotaan mitä tuleman pitää.
   
  Viimeksi muokattu: 16.06.2013
 5. 2x4x

  2x4x Member

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  3
  Pienin lautanen, joka minulla on ollut on 80 cm ja sillä näkyi 19,2E aina parvekelasienkin läpi (vaimentaa signaalia). Nuo lautaset ei montaa kymppiä maksa http://www.satshop.fi/antennit/satelliittiantennit.html. Sää eli vesi ja vesihöyry ilmassa vaimentaa myös signaalia eli pienellä lautasella voi sateella tulla kuvaan häiriöitä tai rankkasatella kokonaan hävitä, mutta isommalla olisi säävaraa. Lautasta ei voi laittaa mihin paikkaan tahansa vaan pitää olla näköyhteys satelliittiin, puita tai rakennuksia ei saa olla edessä. Esim. minulla ei näy nyt kesällä kaikki satelliitit, jotka näkyy talvella kun puissa on lehdet. Sopivan satelliitin paikan etsintää löytyy ilmaisia ohjelmia Applen ja Android puhelimille ja tableteille. Katso vaikka tämän ohjelman video webbi-sivun alaosasta
  https://play.google.com/store/apps/...xLDEsImNvbS5ub3JzYXQuU2F0ZWxsaXRlTG9jYXRvciJd

  Noissa taloyhtiö-jutuissa käytetään multiswitchiä ja quatro-lnb:tä, jotka ovat arvokkaampia. Jos otat oman lautasen vain itsellesi, niin tarvitset vain lautasen (kymppejä ja johonkin se pitää kiinnittää), single-lnb (5-15 eur, parhaana pidetään Inverto Black Ultraa (11,5 eur yo. linkissä)), valmiin kaapelin F-liittimillä tai kaapelia ja F-liittimiä, jotka itse asennat (kierretään kuorittuun kaapeliin). Digiboksihan sinulla oli jo. Kaapeli tulee saada jotenkin kämppään sisälle, se onnistuu esim. tälläisella lättänä kaapelilla ikkunan karmin raosta http://www.satshop.fi/liittaminen/antennikaapelit/antennikaapeli-latta-52cm.html, jollaista olen käyttänyt muutaman vuoden. Satelliitin suuntaamiseen tarvitaan käytännössä myös suuntausmittari esim. tämä 6 euron http://www.satshop.fi/tarvikkeet/suuntausmittarit/satellite-finder-suuntausmittari.html. Sen kun saa vinkumaan voimakkaasti voi digiboksilla kokeilla minkä satelliitin se löysi tekemällä kanava haun. Pelkällä digiboksilla suuntaaminen on vaikeaa ja käytännössä mahdotonta. Satelliitin itä-länsi suunnan etsimiseen voi käyttää em. android-ohjelmaa tai maamerkkejä suuntaukseen voi ottaa dishpointer.com sivuston Google Mapsin satelliitti-kuvista, jotka Helsingissä ovat suhtkoht tarkkoja. Itä-länsi suuntaukseen löytyy myös oma Android-ohjelma https://play.google.com/store/apps/...SwiemVraXRlei5jb20uc2F0ZWxsaXRlZGlyZWN0b3IiXQ..

  Single-lnb:llä voi katsoa vain yhdellä virittimellä, jos digiboksissasi on kaksi viritintä tarvitset twin-lnb:n. Satelliittisignaali kulkee antennikaapelissa UHF-taajuusalueen yläpuolella 950-2150 Mhz alueella. Satelliitista lähetään taajuusalueella 10,7-12,75 Ghz, joten se ei yhtenä 2 GHz könttänä mahdu tuohon reilun 1 GHz alueeseen antennikaapelissa. Lisäksi on satelliitissa on käytössä pysty- ja vaakapolarisaatio, jolla saadaan tuplattua tuo 2 GHz taajuuskaista. Siksi digiboksi ohjaa lnb:tä lähettämällä sille ohjeita antennikaapelia pitkin, mikä neljästä 1 GHz taajuuskaistasta on käytössä. Noissa taloyhtiöjutuissa lnb:stä tulee ne 1 GHz taajuusaluetta erikseen omina kaapeleina lnb:stä multiswitchiin, josta se jaetaan kuhunkin asuntoon, jossa digiboksi voi valita mitä neljästä taajuusalueesta käytetään. Eli satelliittihommissa antennikaapelia ei voi ketjuttaa virittimestä toiseen kuten antenni- tai kaapelitv-jutuissa.

  Satelliitteja on useita samassa positiossa, jos siinä on paljon välitettäviä kanavia ja suuri lähetysteho. Usein on myös ylimääräistä kapasiteettia, jos joku hajoaa. Ne ovat niin lähellä toisiaan, että täältä katsottuna ne ovat samassa pisteessä ja voidaan vastaanottaa samalla lnb:llä. Usein näkyy myös vierekkäisten satelliittien signaalit samalla lnb:llä esim. 9E ja 10E, kauempana toisistaan olevat eivät näy esim. 19,2E ja 16E.

  Jos on kiinnostunut noista satelliitti-tv hommista niin aika pienillä investoinneilla pääsee alkuun. Jos haluaa tihruta useampia satelliitteja, niin voin hankkia kääntömoottorin (n. 50 eur) lautaselle. Sitä ohjataan digiboksilla samaa antennikaapelia pitkin. Sen suuntaminen on vaikeampaa kuin pelkän lautasen, mutta on onnistunut minultakin webistä ohjeita lukemalla. Sellaista ei voi laittaa taloyhtiö-juttuihin, joissa on monta samanaikaista käyttäjää (kuka päättä mitä satelliittia katsotaan). Omat vehkeeni olen saanut suunnattua tuollaisella 6 euron piipparilla ja digiboksilla, tosin parvekkeelta on lyhyt matka telkkarilla katsomaan tuleeko kuva.
   
 6. sateki

  sateki Member

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitosta pukkaa !
  Selvennykseksi siis :
  Lautanen on, ja kiinni jo, ollut vuosia. Alunperin katselivat Thorista cd:tä , oletan.
  Kun kukaan ei omistanut vastaanottimia cd:hin, käänsimme sen Astraan kolme-neljä vuotta sitten. Sieltä tapitimme esim F1siä menestyksellä, kunnes tuulenvire käänsi vadin keturalleen.
  Nyt on taas pari vuotta oltu sat.pimennossa.
  Sain taas vimman pistää sen kuosiin, siksi kyselen.

  Multiswitchi on, lautaselle/lnb:lle menee nippu piuhoja, ja laitehuoneesta menee piuhat jokaiseen asuntoonkin.

  Eli saan sen 99% varmuudella näkyviin säädättämällä peilin kohdilleen, mutta en itse. Paikka on niin hurja kavuta....
  Mutta en viitsisi maksaa pelkästä suuntauksesta, jos samaan hengenvetoon voin systeemiä parantaa, uudella LNB:llä ( onko n.5ssä vuodessa tapahtunut kehitystä noissa ? ) ja ehkä peiliä pienentämällä ( että ei myrskyt niin vaivaisi ).
   
 7. petri_leskinen

  petri_leskinen Member

  Liittynyt:
  04.07.2004
  Viestejä:
  340
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni sulaa hulluutta olisi lautasta lähteä pienentämään tuosta! Kyllä metrinen peili pitää pysyä säädöissä ihan kepeästi paikassa kuin paikassa. Muuta kuin lautanen takaisin säätöihin ja KUNNOLLA kiinni. Siellä on sen verran vaimennusta kumminkin että lautasta ei kannata senkään takia pienentää.
   
 8. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 057
  Saadut tykkäykset:
  20
  Samaa mieltä! Lautasessa on oltava sää-ym varaa. Canal digitalilta, kun viimeksi sain kylkiäisenä lautasen, niin pyysin metristä ja sainkin. Monet ihmettelivät, että miten sellainen onnistui, yleensä tarjosivat pienempää. Muuton jälkeen nykyisessäkin asunnossa on edellisen asukkaan jäljiltä metrinen vati ja lautasen sijainti on sellainen, että lautasvaraa on oltavakin. Ja todella-lautanen kunnolla kiinni, sitä ei voi liikaa korostaa.
   
 9. 2x4x

  2x4x Member

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  3
  On ne lnb:t hieman viidessä vuodessa kehittyneet, mutta ei sillä ole merkitystä 19,2E kanssa, joka on niin vahva. En usko, että vaihtamisella olisi suurta merkitystä. Et missään vaiheessa kertonut onko lautanen ns. prime focus (lnb keskellä lautasta) vai offset (lnb tangon varassa lautasen alareunassa). Ennen muinoin laitettiin 1,2 m - 1,8 m prime focuksia taloyhtiöihin, jos lautanen on viisi vuotta sitten ollut uusi, niin se on todennäköisimmin offset. Prime focukseen ja offset lautaseen tulee erilaiset lnb:t. Prime focuksen lnb:tä voi käyttää offset lautasessa, mutta vaatii offset lautasen kartion muotoisen syöttötorven. Offset lautasten lnb:ssä se syöttötorvi on piilossa muovikuoren alla (esim se johon linkkasin), mutta se ei toimi kunnolla prime focuksessa. Offset lnb:t ovat halvempia kuin prime focuksen, valmistusmääristä ja yksinkertaisemmasta kiinnityksestä johtuen.

  Ammattilaiset kun asentaa satelliittisysteemejä he haluavat riittävän ison lautasen, jotta olisi säävaraa ja etteivät asiakkaat valittaisi huonolla säällä häviävää kuvaa. Lisäksi kun signaalia jaetaan monelle niin siinä tulee häviöitä, joten tarvitaan vahvempi sinkku kuin yhden käyttäjän systeemeissä. Outoa ettei lautanen pysy paikoillaan, jos on ammattilaisen asentama. Yrittäisen vedota siihen uudelleen suuntauksessa. Kaverilla oli aikoinaan samanlainen ongelma itse asennetun offset lautasen kanssa ja sai sen korjattua laittamalla fillarin sisäkumia putken ympärille. Mulla ei noita ongelmia ole parvekelasien suojassa. Tosin joissakin satelliiteissa osa kanavista ei tule lasien läpi, mutta näkyvät ilman laseja.
   
 10. sateki

  sateki Member

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitos kaikille !
  En juu maininnut LNBeen mallia , kun en muista, enkä nyt näe. Keikalla kaukana kotoa tovin vielä. Mutta melko varmasti on Offset mallinen, kun jotenkin hahmottelen ettei se LNB omien muistikuvieni mukaanmole keskellä kiulua, vaan yhden varren nokassa alareunassa kiinni.
  Täytynee joo pyytää erifirma, vaihdattaa se LNB, ja tarkistaa se kiristys että pysyy.
  Firma jokavsen silloin käänsi/sääti, on lopettanut jo.