Videotykin asentajaa

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Mal74, 16.09.2012.

 1. Mal74

  Mal74 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.09.2012
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisko joku viihdepuolen asioista tietävä ja tulis suunnitteleen ja asentaan mulle videotykin ja kotiteatterin pientä maksua vastaan. Asun Tampereella. Tykkiä en ole vielä hankkinu. Kangas on jo. Ota yhteyttä lmika74@gmail.com
   
 2. quin-

  quin- Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.09.2004
  Viestejä:
  321
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lainataanpa vanhaa ketjua. Kävin katselemassa videotykkiä muutamassa paikallisessa liikkeessä, ja alkoi askaruttamaan tuo tykin kuvan piirtäminen. Näissä kun tuu olevan paljon erilaisia lens-shift ja muita säätö mahdollisuuksia mallista riippuen, niin onko jotain selkeää keinoa selvittää, sopiiko tykki omaan tilaan. Tykin ja kankaan etäisyys ja suunta kun tuntuu vaikuttavan tuohon.

  Oma tilani ei sinänsä ole mitenkään erikoinen - etäisyys 3.6 metriä, tykki tarkoitus asentaa n. 185cm korkealle hyllylle, ja kangas vastakkaiselle seinälle n. 70cm maasta, jolloin kankaan yläosa olisi suurinpiirtein samalla korkeudella kuin tykki vastakkaisella seinällä. Kankaan koko vielä haussa, mutta jotain 77"-92" välillä. Kattotelinettä en halua.
   
 3. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 425
  Saadut tykkäykset:
  96

  Interwebistä löytyy jos jonkinlaisia laskureita mutta ainakin ennen vanhaan kätevintä oli ladata valitun tykin manuaali jossa oli usein hyvin selkeästi graafisesti näytetty paljonko kuvaa pystyy lens-shiftin avulla siirtämään mihinkin suuntaan ja minkä kokoista kuvaa pystyy projisoimaan...
   
 4. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Tässä ainakin yksi nyrkkisääntö joka kannattaa sisäistää.. Eli jos laitteessa ei ole linssinsiirto-ominaisuutta (lens shift) kannattaa muistaa että tykin ollessa oikeinpäin esim. pöydälle laitettaessa kuva heijastuu kankaalle niin korkealle kuin tämä pöytä on. Eli jos pöytä on 1m korkeudella heijastettavan kuvan alareuna heijastuu seinään metrin korkeudelle + siitä ylöspäin. (olettaen että tykki ampuu suoraan eteenpäin eikä tykkiä ole kallisteltu, eikä siinä ole tätä mainittua linssinsiirto ominaisuutta)

  Päinvastoin käy kun laitat tykin ylösalaisin. Eli jos tykki on esim. kattotelineessä ylösalaisin, katosta 50cm alaspäin, niin heijastetun kuvan yläreuna on seinässä katosta 50cm alaspäin luonnollisesti.

  Jos siis sijoitat tykin tuohon 185cm korkealle hyllylle tarvitset todellakin sen linssinsiirron. Mutta toi tosiaan kannattaa demota netistä löytyvillä (tykin valmistajan omilla) sivuilla.

  Itsellä on tykki kattotelineessä mutta kattoteline ei ole katossa vaan korkean hyllyn ylimmäiseen lautaan pultattuna.

  Esim. Epson 8100 mallissa on hyvä linssinsiirto 96,3% pystysuunnassa, en osaa päissäni nyt laskea mutta luulisin että tuolta etäisyydeltä tuolla korkeudella saisi kuvan haluttuun korkeuteen tuolla linssinsiirto %:lla
   
 5. quin-

  quin- Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.09.2004
  Viestejä:
  321
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksista. Suurin piirtein näin olen homman ymmätänytkin. Sinänsä outoa, kun tuntuu, että kuvista päätellen isossa osassa kotiteattereissa tykki on juuri tuollaisella hyllyllä suhteellisen korkealla, taikka stitten katossa väärinpäin. Olisi fiksua jos tuon piirron saisi reversattua niin, että kuvan saisi lähtemään myös ylhäällä olevalta hyllyltä tavallaan alaspäin. Ei meinaan kuullosta kauhean fiksulta kääntää tykkiä väärin päin hyllylevylle :) Valitettavasti lepakkoasentoon kattoteleiseen ei saada, eli hylly on ainoa vaihtoehto.

  Optoman HD25 tykkiä olen katsonut, siinä tuo "throw" on 1.5-1.8, mikä ilmeisesti tarkoittaa sitä, että pienin mahdollinen kuva tuolle 3.6m etäisyydeltä on (3.6/1.8=) 2 metriä. Tämä olisi juuri ja juuri rajoilla jos ottaisin 92" screenin, pienempää ei ilmeisesti saisi? Muutoin tuossa ei sitten taidakkaan olla näitä lens-shiftejä tai muita, joten vieläkin pihalla, että soveltuisiko tuo itselleni. Tietysti voisin tuon hyllylevyn alemmaskin asentaa, mutta jos kuvan alareuna tosiaan on tykin tasolla, niin tuonhan pitäisi silloin olla käytännössä sylissä. Erikoista.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2013
 6. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Liian monilla se kuva onkin siellä katon rajassa ja sitä tiirataan sitten niskat juntturassa yläviistoon, plazan gallerioiden perusteella. Ominaisuus on kuitenkin optinen, eikä siihen auta "reversaaminen" (mikä ominaisuus kyllä yleensä tykeistä löytyy, sillä siis kuvan piirtokohta ei muutu vaan pelkkä kuvan sisältö kääntyy ylösalaisin). Se mikä auttaa, on linssisiirto.

  Edullisissakin tykeissä on "sähköinen trapetsikorjaus", eli kuvaa voi siirtää ruuvaamalla laitteen jalkoja toisesta päästä korkeammaksi tai matalammaksi, jolloin piirtokohta seinällä muuttuu. Tällöin kuva kuitenkin kallistuu ja vääristyy reunoilta / \ -tyylisesti. Tykin voi antaa yrittää kompensoida kuvaa suoraksi sähköisesti, eli skaalamalla kuvan ala- tai yläreunan pikseleitä tiiviimpään, jolloin projisoitunut kuva näyttää seinällä suorakaiteen malliselta, mutta sen tarkkuus ei ole enää lähellekään alkuperäistä FullHD:ta. Sähköistä korjausta ei oikeastaan tulisikaan koskaan käyttää tuon kuvan heikkemisen vuoksi, vaan pitäisi aina pyrkiä sijoittamaan tykki optisten rajojen puitteissa. Linssinsiirto laajentaa noita rajoja, siirrottomalla tykillä mahdollisia asennuskohtia on usein vain se yksi, linssi täsmälleen kankaan yläreunan kohdalla täsmälleen keskellä kangasta.
   
 7. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Monella nuo tuolit kun sattuu olee takakenossa niin siksi kuva on "katon rajassa.." ..Vituttais katella leffoja selkä suorana, särmänä ja nohevana.. intissä sai jo tarpeeks jäpitttää. Mutta kukin tyylillään
   
 8. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 425
  Saadut tykkäykset:
  96

  Tästä olen aivan samaa mieltä, en tiedä mikä pirun fixaatio jengillä on että pitää se kuva saada sinne lattian rajalle. Vaikeuttaa myös tavallisen kaiuttimen käyttöä keskellä...
   
 9. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Jep... tuolla 3.6 etäisyydellä saat 109" - 90" kuvan, kun pelataan zoomien ääriasennoilla. Kun taas esim. Epsonin 8100 -sarjalaisella saat 3.6m etäisyydeltä 56" kuvan (tai 120" toinen ääripää) eli hieman eri tason zoomi (linssinsiirron lisäksi)
   
 10. quin-

  quin- Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.09.2004
  Viestejä:
  321
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä on eri tykkejä katseltu ja varsin hankalaa on tuo sijoittleu tai siihen vaadittavien ominaisuuksien löytyminen. Ensin katsoin Optomaa, mutta siinä ei heittoetäisyys riittänyt tai sitten kuva olisi liian suuri. Myöskään kattoon tuo ei oikein soveltunut, koske kuva olisi joko liian ylhäällä tai sitten tykki roikkuisi liian matalalla. Kyseessä on pienen yksiön olohuone, joten huomaamattomuus on tärkeää.

  Seuraavaksi Bongasin Benqin W1070:n, jossa olisi specsien mukaan jonkinlainen lens-shift. Tämä on ilmeisesti kuitenkin melko huono offsetiltään, eli samat ongelmat kuin Optoman kanssa.

  Olin jo aikaisemmin katsonut Epsonin TW3200. Tässä täyttyisi nuo tekniset vaatimukset heittopaikan suhteen, eli riittävä heittosuhde tuolle 3.6m etäisyydelle vaikka takaseinästä. Tämä on kuitenkin järisyttävän kokoinen. Sohvan päälle jos laittaisi takaseinään hyllylle, niin tuo tulisi miltei 50cm ulos seinästä. Ei näytä kauniilta. Myös 3D jäisi puuttumaan, vaikka en tuota kovin tärkeänä pidäkkään. Tässä kuitenkin lens-shiftiä on sen verran, että tuo pitäisi onnistua saamaan myös kattoon tai sitten aivan katonrajaan piilotettuna hyllyn sisälle? Etäisyys siis 3.6 metriä, huoneen korkeus 2.5m, toivotun kankaan koko jotain 77"-92" välillä ja kankaan korkeus lattiasta max. 80cm, mieluitein vieläkin alempana.

  Onko tässä lens-shift tosiaan niin hyvä, että aivan katonrajastakin tuon saisi siirrettyä miltein lattian tasoon tuolta etäisyydeltä - kuvaa heikentämättä? Eli sininen meinaa kuvan mahdollista piirtoaluetta?

  [​IMG]
   
 11. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 425
  Saadut tykkäykset:
  96
  Siltähän tuo näyttää ja kyllä omassa Sanyossakin tuota varaa liikuttaa kuvaa alaspäin on merkittävästi. Kuvaa yhtään heikentämättä on sitten toinen kysymys, joillakin malleilla on havaittu jotain pieniä ongelmia kun on lens-shift varat käytetty maksimaalisesti, tiedä sitten tuosta Epsonista mutta sun ei käsittääkseni ihan tappiin edes tarvitse säätää...

  Mitä hyllyasennukseen tulee näin yleisellä tasolla, laitteille on speksattu aika tarkkaan kuinka paljon täytyy vapaata tilaa ympärillä olla ilman kierron riittävyyden takia joten "hyllyn sisään" piilottaminen ei kuulosta hyvältä.