VHS-nauhoista

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana mikkohuo, 21.03.2003.

 1. mikkohuo

  mikkohuo New Member

  Liittynyt:
  10.02.2003
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei,

  Vielä näin dvd aikanakin VHS-nauhurille on kovasti käyttöä, kun TV:sta tulee paljon sellaista, mitä tulee nauhoiteltua. Onko kokemuksia VHS-nauhojen eroista? Eli voittaako jotain jos ostaa kalliimpia nauhoja? Mitkä nauhat on todettu hyviksi, vai onko todellista merkitystä?
   
 2. BonBon

  BonBon New Member

  Liittynyt:
  20.12.2000
  Viestejä:
  248
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kai kuvan laadussa ole niin kauheasti eroja, nykyisin kaikki ns. suurmerkit ovat enemmän tai vähemmän ok. Kestävyydestä (tv- ohjelmia nauhoitettaessa useaan kertaan päälle ja mekaniikasta yleensä) sitten eroja löytyykin. Itselläni ainakin TDK ja Sony ovat osoittautuneet suhteellisen hyviksi.

  Emtecia (ent. BASF) vältän kuin ruttoa: Ostin jouluksi mutsille uuden Philipsin VR130- nauhurin ja siihen mukaan 3 kpl Emtecin 180- nauhoja. Viikon sisällä kaksi kolmesta nauhasta käyttökelvottomia, toinen meni kokonaan poikki kelattaessa nauhaa alkuun ja toinen "rispaantui" nauhan laidasta, jolloin nauhoitettu ohjelma ja kasetti oli käytännössä katselukelvoton. TDK:lla ei sitten ilmennyt mitään ongelmia, eli laite tällä perusteella oli kunnossa.
   
 3. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kyllä nauhalla on erittäin suuri vaikutus kuvan laatuun. Mitä suurempana kuvan katsoo, sitä selvemmin sen huomaa. Esimerkiksi TDK:n TV tai HS-nauhoissa on paljon huonompi kuvanlaatu kuin saman firman E-HG-nauhoissa. Itse käytän pääasiassa Sony E-HG, Fuji S-HG tai JVC:n SVHS-nauhoja. LP tai EP-nauhoituksiin vain aitoja SVHS-nauhoja, nuo VHS-nauhat eivät oikein LP-nopeutta kestä kuvanlaadun suhteen.
   
 4. Cosmo

  Cosmo ningjing zhi yuan Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.12.2000
  Viestejä:
  1 681
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä Ari juuri sanoi, TDK:n TV-nauhoja kannattaa todellakin välttää. Itselläni ainakin kuvanlaatu on kohtuuttoman sumea.
   
 5. BonBon

  BonBon New Member

  Liittynyt:
  20.12.2000
  Viestejä:
  248
  Saadut tykkäykset:
  0

  No joo, tarkemmin asiaa ajatellen olette oikeassa, mutta eipä niitä eroja tavallisessa töllössä kauhean hyvin huomaa. Tietysti sellainen juttu, että SVHS ja ET- nauhoituksissa kannattaa käyttää noita Arin mainitsemia nauhoja tai muuta vastaavia.
   
 6. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kyllä minä ainakin huomaan eron esimerkiksi TDK TV ja E-HG-nauhojen välillä perus-VHS:nä nauhoitettuna useammallakin eri nauhurilla nauhoitettuna ja toistettuna ihan tavallisella 32" laajakuva-tv:llä. Silti noita TV-nauhojakin tulee käytettyä silloin tällöin sellaisiin nauhoituksiin, joissa ei kuvan laadulla ole mitään väliä, kun niitäkin on joskus tullut ostettua halvan hinnan takia. Pitkään aikaan en ole uusia nauhoja ostellutkaan, VHS ja SVHS-laitteet kun ovat lähes yksinomaan ajansiirtotoiminnassa (jossa siis samat kasetit kiertävät koko ajan), tässä kohtuuhintaisia kiintolevytallentimia sisäänrakennetulla DVB-virittimellä varustettuna, eli siis nykyaikaista videotallenninta odotellessa.
   
 7. Gimble

  Gimble Member

  Liittynyt:
  25.02.2002
  Viestejä:
  476
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse en ole vielä malttanut ostaa aitoja SVHS nauhoja lainkaan. Mutta juuri tuon LP-option takia houkuttelisi. Turhaakin turhempia ohjelmia kun siunaantuu kasetille aika helposti ja neljänkin tunnin kasetti on aika nopeasti täynnä, ennen kuin kerkee katsomaan. Nykyään käytän Sonyn E-HG nauhoja SVHS-ET moodissa, nopeus on sillon tietenkin SP. Mihin suntaan arvelet omien kokemuksiesi mukaan kuvanlaadun muuttuvan, jos siirtyisin aitoon SVHS nauhaan ja käyttäisin sitä puolinopeudella?
   
 8. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kyllä sillätavalla silmämääräisesti (en ole tarkemmin tiirannut) LP SVHS-nauhalla näyttäisi jopa paremmalta kuin SL ET E-HG-nauhalla, joita tulee myös käytettyä aika paljon. Käytännössä yleensä siis 240 HG-nauha on 4-tuntinen ja 180 SVHS-nauha on "6-tuntinen". Tosin varsinkin laajakuvaohjelmissa täytyy yrittää käyttää mahdollisimman hyvää laatua, ne ovat kaikkei kriittisimpiä, kun kuva levitetään koko ruudun levyiseksi.

  Just katselin eilen sunnuntaina nauhoitettua moto gp-kilpailua HG-nauhalta VHS LP:nä (kun sattui olemaan koneessa sellainen ja ei ollut SP:llä mahtunut ja kyllä oli surkea kuvanlaatu... olin jo melkein unohtanut, miten huonolta VHS LP näyttää, ja katsoin kuitenkin sen televisiosta 4:3-tilassa, ja silti ei tarkkuutta riittänyt...

  Mutta nuo JVC:n 180 SVHS-nauhat eivät ole kauhean kalliita ainakaan Stockmannilla, josta itse olen niitä ostanut, ja muutama kappale pyörii tuossa päivittäisnauhoituspinossa muiden nauhojen joukossa, ja noiden kuvanlaatu aina kyllä eroaa selvästi VHS:stä. Lisäksi mulla on muutama TDK:n 240 SVHS-nauha lomamatkoja varten, eli kun lähtee lomalle, niin laittaa tuollaisen 240 SVHS-narun koneeseen ja ohjelmoi videon EP-nopeudella 12 tuntia ohjelmaa kasetille... Jopa EP-nopeus on siedettävä SVHS-nauhalla "olosuhteiden pakossa", VHS-narulla se tekee vain katselukelvotonta jälkeä.
   
 9. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 904
  Saadut tykkäykset:
  92
  Jos joku vielä pyörittelee nauhoja niin bongasin tyhjiä, vielä muoveissa(!) olevia VHS-kasetteja divari Kalevassa Flemarilla (Helsingissä siis).