"Varo vanhenevaa Blu-ray-sädettä!"

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana jhu, 08.01.2008.

  1. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Bittorrent sukupolvea ei ehkä myöskään kiinnosta. Ja julkistihan Panasonic ilmeisesti hieman vanhemman sukupolven kukkarolle suunnatut 46-65 tuumaiset youtube plasmatelkkarit.
     
  2. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18
    Sonera tarjoaa nyt 18 kk sopparin tekijälle 100M/10M -liittymän vuodeksi 32,90e ja siitä eteenpäin 42,90e. Tuo 100M* putki mahdollistaa mm. HDTV-kanavien välityksen IP:n yli. (kun yksi kanava vie sen n.20Mbit/s), tarvii vaan hankkia IP-boksi. :D

    Itse vaihdoin juuri ylikalliista 4M Welhosta (36e) Soneran 10M/10M hintaan 22,90e/kk

    *edellyttää vähintään Cat5-tasoista kiinteistön sisäverkkoa.
     
  3. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuluttajien määräävä enemmistö ei osta 100-megaisia liittymiä vain katsoakseen elokuvia netin kautta, ainakaan operaattoreiden toivomilla hinnoilla. Hommassa pitäisi olla jotain muutakin pointtia, tai vaihtoehtoisesti huomattavasti alhaisemmat hinnat. Taitaa elokuva- ja tv-viihde olla aika pitkään omassa ylhäisessä yksinäisyydessään resurssivaatimuksineen verkkoliikenteessä. Elokuvien hintoihin verkkolevityksellä tuskin olisi kovinkaan kummoista vaikutusta. Lisäksi systeemi vaatii huomattavaa laitekannan rakentelua ja virittelyä. Harva viitsii katsoa elokuvia tietokonemonitorilta ja senkin jälkeen on melkoinen määrä perheitä, jotka eivät kaipaa olkkarin nurkkaan puhisevaa tietokonetta, joka häviää käyttömukavuudeltaan ja nopeudeltaan stand-alone-playerille. Tietenkin voi tulla markkinoille jokin killerapp, nettiyhteydellä varustettu dvd-soitinta korvaava boksi, mutta nettiliittymän hinnan järkevyys korostuisi vain entisestään tuollaisen yhden asian pömpelin yhteydessä. Kaiken tämän jälkeen tulee vielä kulutustottumusten muuttumisen hitaus. Musiikkia on myyty verkossa jo vuosia, mutta silti verkkokauppa on edelleen melko marginaalista pipertelyä. Elokuvien kohdalla datamäärät ovat ihan omaa luokkaansa tämän rinnalla, mikä hidastaa entisestään kulttuurin murrosta.

    Ai niin joo, viimeisenä, joskaan ei vähäisimpänä kysymys, miksi elokuvastudiot ja laitevalmistajat haluaisivat kampittaa omat investointinsa hd-formaatin levyihin, tuomalla markkinoille kilpailevaa tekniikkaa ennen kuin ovat myyneet kuluttajille edellisen? Microsoftilla on luonnollisesti omat intressinsä ohittaa tämä välivaihe, mutta ei se yksin kykene määräilemään, varsinkaan kun muut alan toimijat tuskin kaipaavat sitä monopolisoimaan markkinoita samalla tavalla kuin it-puolella.
     
  4. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoituksella en tehnyt ketjusta pollia, koska niitä tosiaan on liian paljon muutenkin ja ne tappavat keskustelun aiheesta.

    Alaa harrastajana pitkään seuranneena olen itsekin siihen lopputulokseen päätynyt, että nettijakelusta ei ainakaan 5 vuoden aikajänteellä tule varteenotettavaa elokuvien ja tv-sarjojen jakelukanavaa kotitalouksiin.

    Jos lähdetään siitä, että katselu tapahtuu televisiosta (eikä tietokoneen ruudulta), tarvitaan siihen kytkettävä päätelaite viihteen katselua varten. Päätelaitteen kautta käytettävän palvelun tulee olla helppokäyttöinen, mielellään käytettävyydeltään jotain AppleTV:n tai PS3 tai Xbox360:n luokkaa. Tällainen vaatimus karsii käytännössä kokonaan pois halvat kiinalais- ja korealaisvalmistajat, koska kloonilaitteita ei tule olemaan tällaisissa palveluissa. Standardoidusta päätelaitteesta on nykyisen hd-formaattisodan perusteella turha haaveillakaan. Halpojen päätelaitteiden (n. 100 e) puute jo sellaisenaan tulee tekemään tällaisen jakelukanavan siirtymisestä valtavirtaan mahdottoman.

    Sitten tarvitaan se nopea nettiyhteys, vähintään se 24M mutta luultavimmin ainakin 100M saataville suurimpaan osaan kotitalouksista. Ilman merkittävää parannusta olemassa oleviin puhelinverkkokaapelointeihin 100M jää haaveeksi (voin kyllä olla väärässäkin, en ole sen alan asiantuntija). Joka tapauksessa 24M ADSL-nettiyhteyskin on sen verran epävarma siirtonopeudeltaan, että striimattavat videopalvelut tuntuvat aika hankalilta toteuttaa. Ainakin operaattorin pitäisi varata merkittävä osa kaistasta nimenomaan videopalvelulle, jotta tämä toimisi. Tällainen menettely toisi taas verkko-operaattorin välttämättömäksi osapuoleksi videopalvelun toteuttamiseen, joka entisestään hankaloittaisi palveluiden saatavuutta. Jokainen operaattori haluaisi tehdä omat sopimuksensa jakelijoiden kanssa, jolloin kuluttajan käytettävissä olevat sisältövaihtoehdot olisivat entistä rajallisemmat.

    Jo nyt sisällön jakelua Yhdysvaltain ulkopuolella rajoittavat monimutkaiset lähetysoikeus- ja jakelusopimukset, jotka ovat tiukasti kielialueisiin sidottuja. Keski-Euroopassa on yleistä, että elokuvat ja tv-ohjelmat dubataan, mikä tuo oman mausteensa soppaan. Suomi ja Skandinavia eivät sellaista kaipaa, mutta ovat käytännössä pakotettuja seuraamaan Keski-Euroopan sopimuskäytäntöjä, koska jakelijoiden emoyhtiöt ovat kansainvälisiä. Pelkästään EU:n alueen monimutkainen sopimustilanne voi tehdä elokuvien ja tv-sarjojen nettijakelusta mahdottoman.

    Kaikkien näiden yhteenvetona lienee yksinkertaisinta todeta, että liikkuva kuva tullaan suurimmaksi osaksi myymään optisella medialla. Varsinkin tv-sarjojen jakelu "kausibokseissa" varmasti kasvaa entisestään. Ihmiset haluavat yksinkertaisia palveluja, jotka eivät vaadi tietotekniikan asiantuntemusta, sekä edullisia palveluja, joihin kulutettavaa summaa pystyy itse säätelemään. Nettijakelu tulee toimimaan täydentävänä palveluna ja lisämateriaalin lähteenä. Ehkä ne DVD-levyjen ekstrat siirtyvät pikku hiljaa nettiin.

    Lisäksi nettijakelun kilpailijana tulee vielä pitkään olemaan perinteinen kaapeli-tv (ja satelliitti-, ja jopa terrestriaali-tv). Tämän jakelukanavan kilpailuvalttina on lähestulkoon rajaton sisältötarjonta ja tallentavien päätelaitteiden ansiosta asiakkaat eivät ole enää sidottuja kiinteisiin lähetysaikoihin.

    Mutta voihan olla, että kaikki edellä mainittu osoittautuu vääräksi jonkun todellisen killer-appin myötä, joka saa taakseen sekä viihdemaailman että kuluttajat. Nyt vain on aika vaikea nähdä sellaista tapahtuvaksi.
     
  5. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Verkkomusiikki on vahvassa kasvussa ja opettanut ihmiset ostamaan mediaa verkosta. Kun mp3 kauppa mainostaa "Nyt meiltä myös mp4!" ei kulttuurimuutos ole niin iso kuin fyysinen tuote -> mp3 muutos.

    Sopivan laitekannan puute on vielä este, mutta kuhinaa valmistajien piirissä selväsi on: xbox videolatauspalvelut, JVC:n iPod TV, Panasonicin youtube TV:t, Applen huhutut lisäsopimukset elokuvatuottajien kanssa jne.

    Elokuvastudiot eivät liene juurikaan investoineet hd-formaatin levyihin, ja valmistajista ainoa merkittävästi investoinut on Sony. Sonyn omat studiot tietysti kannattavat Sonya, mutta muut tuskin ovat sen innostuneempia Sonyn monopolista kuin MS monopolistakaan.
     
  6. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisesta, markkinoilla vielä testaamattomasta pipertelystä on vielä melkoinen matka siihen, että syntyy riittävästi markkinamomenttia optisten tallenteiden syrjäyttämiseen. Varmaan jotain pikkukivaa syntyykin ladattavien postimerkkileffojen muodossa (vrt. soittoäänien tilaaminen), mutta en usko ihan muutaman vuoden sisällä tapahtuvaan suurempaan murrokseen. Kun pitäis nyt ihan ensimmäiseksi keksiä hyvä perustelu, miksi ihmisten kannattaisi maksaa niistä 100-megaisista nettiyhteyksistä. Jos teknologinen pohja ja infrastruktuuri ei ole riittävä, ylemmän tason palveluiden kanssa piperteleminen on pelkkää hörhöilyä. Verkon pitää ensin nopeutua ja halventua. Ei elokuvien nettilevitys toimi yksinään asiassa minkäänlaisena veturina kun kuluttajille on jo valmiina käytännöllisempiä, helpompia, halvempia ja ennen kaikkea tutumpia vaihtoehtoja.
     
  7. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pakkausmenetelmät kehittyy, nettiyhteydetyhteydet kehittyy... Pidän täysin mahdollisena etten edes osta HD DVD tai blue ray soitinta (ellen nyt sitten PS3:sta erehdy ostamaan.) koska leffat saa verkon kautta helposti. Jo nyt voin varata haluamani leffan videovuokraamon nettisaitilta ja noutaa sen automaatista seuraavaksi voin todennäköisesti ladata sen nopeammin kuin jaksan kävellä vuokraamoon ja takaisin.

    Ripattuja HD leffojahan saa netistä jo nyt ja joku jaksaa niiden latautumistakin odotella nykyisillä nopeuksilla joten kehitys on varmasti samansuuntaista tästä eteenkin päin.

    10 vuotta sitten kesti CD:ltä ripatun musiikkikappaleen MP3 pakkaus kymmeniä minuutteja, nykyisin sen lukeminen CD:ltä kestää pidempään kuin itse pakkaaminen. Netistä puhumattakaan. Torrentilla siirtyy kokonainen albumi muutamamassa minuutissa eikä homekorvat tai muutkaan erota laatua CD:stä.

    Itse väitän että kymmenen vuoden kuluessa pystyn takuuvarmasti streamaamaan Fulll HD tarkkuuden elokuvia suoraan televisiooni tai siihen kytkettyyn laitteeseen. Muussa tapauksessa syön pussillisen maissi herne sekoitusta...
     
  8. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikään sanomasi ei kuitenkaan tue väitettä, että blu ray olisi vanhentunut jo tullessaan. Siitä tässä ketjussa oli kyse. En minä sua estä odottelemasta sitä kymmentä vuotta verkkovallankumousta. Ole hyvä vaan. Saat jopa tulla sitten sanomaan tänne, että "mitäs minä sanoin", en pane pahakseni.
     
  9. Fagor

    Fagor Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä verkkomusiikin hankkiminen vielä mitään kauhean yleistä ole, vaikka infrastruktuuri on ollut kuosissaan jo jonkin aikaa. Kaikki Pekka Peruskäyttäjälle tarjolla olevat nettiliittymät ovat riittävän nopeita musiikin latailuun tai streamaamiseen, ja kelvollisia musiikintarjoajiakin alkaa löytyä. Latailu (laillinen) taitaa silti olla aika pientä fyysisen median myynnin rinnalla

    Leffojen hankinta samalla tavalla ei tule onnistumaan vielä aikoihin, ainakaan teräväpiirtomuodossa. Videopuolen palveluntarjoajat vasta suunnittelevat tai testaavat erilaisia teräväpiirtostreamaus- tai latauskonsepteja. Lisäksi kovin monella ei taida olla intoa tiirata filmejänsä tietokoneensa ruudulta, jonka kautta suurin osa hankinnoista todennäköisesti kuitenkin tehtäisiin.

    Ehkä sitten kun leffoja on tarjolla samanlaisilla ehdoilla kuin miten nykyään saa musiikkia (eli ilman drm:ää, biisin voi tallettaa omaan käyttöön ja kuunnella millä laitteella huvittaa), voisi nettilatailu yleistyä. Silloin voisin tallettaa filmit omalle NAS-palvelimelleni ja katsoa niitä olohuoneen mediatoistimella silloin kun huvittaa, ellen sitten halua laittaa samaa pätkää pyörimään lastenhuoneessa. Tässäkin suurimpana esteenä tulee varmasti olemaan vaadittava nettiliittymän kaista, että leffa siirtyisi kohtuuajassa asiakkaalle. Lisäksi tekijänoikeuksioen omistajilla on varmasti sanansa sanottavana haluaisivatko he sallia vapaan kopioinnin :)
     
  10. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuolla perusteella myös markkinatalous ja raha ovat jo so laast siison ja vanhentuneita keksintöjä... kannattais välillä kurkata ulos ovesta oikeaankin maailmaan, ettei tule kulttuurishokkina sitten kun joku ihme sinipukuinen kaiffari, jonka selässä lukee "POLIISI" tulee ovelle koputtamaan...
     
  11. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei se ihan markkinoilla testaamaton ole, esim.
    http://www.apple.com/itunes/store/movies.html,
    http://www.xbox.com/en-US/live/marketplace/moviestv/,
    http://www.sf-anytime.com/,
    http://www.cdon.com/main.phtml?navr...genre=16134&selected_flik=cdon_streaming_2006
    ja jopa http://www.nokia.com/A4136001?newsid=1157495.

    Toistaiseksi testin tulos on ollut se että ei ole (vielä) mikään hittituote, mutta selvästi investointihalukkuutta ja siis uskoa tuollaisen palvelun tulevaisuuteen eri tahoilta löytyy.
     
  12. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    En ole varma tulkitsenko tätä oikein, mutta sanotaanko tuossa että latailu olisi n. 10% fyysisestä myynnistä ja albumien myyminen downloadina (digital album sales) olisi selvästi isompaa kuin fyysisten lättyjen myyminen verkkokaupassa (internet album sales) ?? Usan 2007 tilanne siis.
     
  13. wrinkly

    wrinkly Guest Guest

    Liittynyt:
    13.11.2001
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    1
    Taitaa sama "sääntö" päteä jos lähdet kaupasta tai vuokraamosta levyä hakemaan. Eli ennakointia tämä tarkoitta kuten on laita levyä ostettaessa / vuokrattaessa. Ei ihan tätä päivää että vain istutaan soffan (tietysti Suomi sellaisen ;-)) kulmalle ja aletaan selailla mität leffaa verkosta nyt katsoisin.

    Mitä taas tulee elokuvakirjaston luomiseen, niin tämän hetken hintaoptimi taitaa olla 500GB kovalevyissä. Jos oletetaan HD elokuvan vievän noin 25GB, niin yhdelle levylle menee 20 elokuvaa. Levyjen hinta kannettavissa koteloissa on noin 100€ eli tekisi 5€ per elokuva - ei paha jos ostohinta verkosta on järkevä. Tietysti haittana on, että kun levy hajoaa, niin menee koko 20 elokuvan kokoelma - ja isoilla tulevaisuuden levyillä vielä paljon enemmän. jonkinlainen peilaava back-up systeemi voisi olla asiata.

    Jos tämä business malli toteutuu ja jos itselläni on jokus riittävän nopea verkkoyhteys, niin voisin hyvin ajatella ettö tekisin elokuvaostokset vaivattomasti kotoa käsin. Mutta nykyinen 8Mb yhteys päästää dataa läpi max 0.5MB sekunnissa. Eli 25GB lataus kestäisi 50'000 sekunttia eli 14 tuntia olettaen että verkossa ei tehdä mitään muuta! Käytännössä olettaisin tähän menevän ainakin yhden vuorokauden. Tämä ei oikein hoututtele. Parin tunnin latausaika lienee max jota helpohkosti sietää mikä tarkoittanee 100Mb verkkoyhteyttä ja todella nopeita ja suurikapasiteettisia servereitä elokuvien jakeluun.
     
  14. Fagor

    Fagor Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siltä tuo minustakin näyttäisi. Eli jos ihmiset siellä hankkivat musiikkia tietokoneen avulla, he ostavat albumin digitaalisena iTunesista tai vastaavasta enemmin kuin tilaavat sen cd-levynä nettikaupasta. Enpä kyllä olisi uskonut.
     
  15. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin alkuun luultavasti tarjottaisiin 720p eikä 1080p, mikä pitäisi olla HD Ready katsojille täysin ok ja suurelle osalle Full HD katsojistakin siedettävää ainakin vuokrakäyttöön, riippuen siitä onko tarkoitus katsoa kuvaa vai elokuvaa. Lisäksi bittivirrasta tingittäisiin vielä jonkin verran lisää, jonka jälkeen toimivalla 8Mb yhteydellä katsomisen voisi aloittaakin n. 2-3 tunnin odotuksella luottaen siihen että loppuosa elokuvasta ehtii latautua katselun aikana.

    Ja onhan 14 tuntiakin paljon nopeampi kuin postipaketti Amazonista Suomeen.

    Levytilan hintaoptimi on hyvin pian teran levyissä, mutta silti latauspalvelu olisi luultavammin vuokrauspalvelu kuin ostopalvelu, siihen suuntahan musiikkikauppakin yrittää mennä. Jos markkinat suovat.
     
  16. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olin hämmästynyt myös verkkokaupan mitättömästä osuudesta fyysisten levyjen myynnissä, itse kun kuulun tuohon väliinputoajasukupolveen joka ostaa levynsä fyysisinä kappaleina verkkokaupoista.

    Yksittäisen kappaleiden latausten muuntamien albumeiksi 1/10 "säännöllä" kasvattaa latailun yli nelinkertaiseksi fyysisten levyjen verkko-osteluun nähden! Nykyisellä muutosvauhdilla latailu ylittää albumien fyysisen myynnin kivijalkakaupat mukaan lukien kolmessa vuodessa !!?!

    Tarkoittaako tuo sitten sitä että CD levyt seuraavat VHS:n viitoittamaa polkua 5-10v sisällä? Topicciin palataksemme DVD seurannee Mooren lain tahdissa 2-3v myöhemmin ja BR siitä taas 2-3v päästä - ellei sitten ajatus uuteen elokuvakiekkoon siirtymisestä tunnu musiikkilatauksiin tottuneista massoista aivan naurettavalta jo ennen sitä.
     
  17. Laffer

    Laffer Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2001
    Viestejä:
    2 308
    Saadut tykkäykset:
    2
    25GB ehkä pelkästä elokuvasta mutta näin ekstrojen fanina nekin pitää talteen saada niin helposti tulee kokoa jollekkin collectors setille 100GB. Ja jos katsoo mikä on esim nyt jonkun sf-anytime palvelun hinnoittelu eli 4€ leffa niin mieluummin käyn vaikka vuokraamosta hakemassa leffan.

    Hd-materiaalia ei ihan köykäisillä linjoilla imutella, 25 gigankin pätkää saa omalla juuri päivitetyllä 2megan yhteydellä imeä 3,5 päivää olettaen että kone on koko ajan päällä ja yhteyttä ei käytä muuhun. Ei kiitos
     
  18. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18
    Sama. Kyllä kuulostaa uskomattomalta. Itse ostan ehkä parisenkymmentä CD:tä vuodessa, joista oikeastaan kaikki verkkokaupoista - lukuunottamatta muutamia poikkeuksia kun eksyn Keltaiseen Jäänsärkijään. Musiikkilatauksesta en kyllä maksa, ellei sitä _pakoteta_ ainoaksi vaihtoehdoksi.
     
  19. hartzu

    hartzu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.12.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    4
    Sama täällä, tosin paljon tulee ostettua myös kivijalkamyymälöistä. Kerran meinasin maksaa latauksesta, kun ko. julkaisu ei ollut saatavilla levynä lainkaan, mutta jäi maksamatta, koska idiootti iTunes store on sekin aluekoodattu, eli Suomen iTunesista et voi ostaa sitä, mitä USAn kaupassa olisi tarjolla. Eikä ne olleet edes halpoja, ottaen huomioon alemman laadun.
     
  20. jakoskin

    jakoskin Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2002
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sikäli mikäli jossain vaiheessa käy tosiaan niin ettei levyjä ja leffoja ole saatavilla fyysisessä muodossaan vaan verkkokauppojen imurointihyllyillä, niin centtiäkään en kenellekään niistä anna. Silloin siirryn rikollisten isoon joukkoon ja imuroin/kopioin kaiken täysin surutta. Vai onko niin, että tulevaisuudessa filatelistitkin vaihtelevat postimerkkejä vain digikuvan muodossa? Idioottimaista.