Valokuitukaapeli

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Topaasi, 04.11.2011.

 1. Topaasi

  Topaasi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.11.2011
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taloon tulee valokuidun pää, mutta odottaa vielä kytkemistään, kun ei palveluntarjoajaltakaan tahdo saada asiasta tietoa..
  Onko kokemuksia valokuitukaapelista?
  Toimiiko kaapeliverkon boksi, vai pitääkö aina olla oma valokuituboksi (ainakin motorola valmistaa)? Ja jos toimii kaapeliboksilla, niin vaatiiko jonkun muuntimen väliin?
  Viimeksi kun harkitsin kuidun kytkemistä, kaatui se siihen että myyjän tietojen mukaan vain motorolan boksi käy, jotka on melko onnettomia perusbokseja ilman tallennusta.

  Googlettamalla ei ole myöskään osunut silmiin kattavaa tietopakettia asiasta, eli jos jostain löytyy, niin linkkejä otetaan ilolla vastaan!
   
 2. jobin

  jobin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla tulee valokuitu ja DNA/Welhon kautta olen liittymän ottanut. Googleen hakusanoiksi "dna valokuitu" -> Rakentajille -> Pientalorakentajan tietoliikenneopas. Siellä on hyvä kuva mitä sähkökaappiin tulee.

  TV:n katselua varten tarvitaan kuvasta 2, 3 & 4 ja sitten digiboxi olkkariin.
   
 3. h-p

  h-p Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.03.2007
  Viestejä:
  863
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaisanetin Kotikuitu on täällä käytössä.
  Tuohon kuului mukaan se muunninpalikka joka muuttaa signaalin DVB-C:ksi. Se on samassa kotelossa Intenon kuitumodeemin kanssa ja siitä kytkettynä vanhaan antenniverkkoon. Samat boksit ja kortit käy kuin ennenkin. (asuttiin kaapeliverkon alueella ennen tänne muuttoa)
   
 4. ämpeg4

  ämpeg4 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  13.07.2008
  Viestejä:
  91
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa kysyä isännöitsijältä onko taloon hankkeilla koko taloa palveleva laajakaistaliittymä, jolloin kustannus sisältyy yhtiövastikkeeseen ja jakaantuu asunnon pinta-alan mukaan. Päätös laajakaistan hankinnasta taloyhtiöön voidaan tehdä yhtiökouksessa yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä.

  Oma kokemus on hiljattaisesta putkiremontista, jossa asuntoihin asennettiin IT-kaappi. Siihen tulee ja haaroittuu tähtiverkkona radio-tv-kaapelointi. Lisäksi talokeskuksesta tulee ethernet-verkko asennettuna ja jatkona Ethernet-yhteys haluttuun rasiaan asunnossa. Valokaapeli tulee myös asunnon IT-kaappiin. Käytännössä tässä vaiheessa hyödynnetään valokaapelissa olevista neljästä kuidusta ja kuudesta ethernet-johtimesta asunnon sisällä vain näitä ethernet-johtimia eikä itse valokuituja. Kaapeliyhtiö kytkee siis vain lyhyellä ylimenokaapelipätkällä IT-kaapissa tarvittavan kytkennän asunnon tiettyyn huoneeseen menevään Ethernet(RJ-45)-rasiaan. Näin varsinainen valokuitu välillä talokaappi - huoneiston IT-kaappi jää myöhempään muuhun asuntokohtaiseen käyttöön.
  Kustannukset alenivat kuitenkin keskimäärin puoleen aikaisemmasta, jossa laajakaista oli yhteisantenniverkon kylkiäisenä yksittäisinä sopimuksina kaapeliyhtiön kanssa. Nyt ei tarvita enää mitään bokseja ainoastaan RJ-45-verkkokaapeli huonerasiasta koneeseen.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2011
 5. Topaasi

  Topaasi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.11.2011
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos "jobin", dna:n sivuilta löytyikin jo paremmin faktaa.
  Liekkö käsitin oikein, että ktv - mediamuuntimen avulla (joka tulee aina kuidun kytkemisen yhteydessä?) toimii dvb-c boksit?

  Niin ja kyseessä okt-kohde, joten hallitus päättää yksimielipuolisesti asioista, mutta maksajan rooli on aina selvillä :OI
   
 6. antiHD

  antiHD Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  311
  Saadut tykkäykset:
  13
  Juu, oikein olet käsittänyt. Omakotitaloon tai asuntoon tuodaan yleensä neljä kuitua, yksi niistä jää käyttämättä /varalle, yhtä käytetään tv-palveluiden tuomiseen ja juuri tämä kuitu kytketään mediamuuntimeen jolla muunnetaan signaali koaksiaalikaapelia varten ja siitä signaali johdetaan antennivahvistimen kautta sitten antennipistorasioille. Kaksi muuta kuitua (laajakaistaa varten) sitten muunnetaan ethernet-kaapeliksi sopivalla muuntimella eli päätelaitteella. Toinen kuitu siis sisääntulevaa signaalia ja toinen ulosmenevää signaalia varten (kussakin kuidussa kun signaali eli valo voi kulkea vain yhteen suuntaan). Kuidulla siis tarkoitan nimenomaan "johdinta", kaapeli on sitten se jonka sisällä kulkee useampi kuitu, 4:stä useampaan.
   
 7. poopee

  poopee Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  542
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikka onkin vanha aihe, mutta asiaan. Väärin, ettei kuidulla voida ajaa useampaa signaalia vaan yhden yksimuotokuidun sisällä voidaan ajaa WDM-tekniikalla jopa 160 kanavaa eli 80 kanavaa molempiin suuntiin. Eli helposti 80Gbit/s tietoa. Juuri tuota WDM-tekniikka käytetään hyväksi esim. merenpohjassa ja esim. meillä menee yksi ainoa kuitu päätelaitteeseen ja toinen on tarkoitettu kaapelitelevisiota varten.

  wdm

  "WDM mahdollistaa myös kaksisuuntaisen lähetyksen, jolloin yhteen kaksisuuntaiseen yhteyteen tarvitaan vain yksi kuitu eikä enää yhtä kuituparia. Tämä tietysti edellyttää kalliimpaa tekniikkaa lähetyksessä ja vastaanotossa, sillä ne on integroitava yhteen. "
   
 8. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  WDM-ratkaisuja ei omakotitaloissa nähdä. Korkeintaan kaksitaajuusratkaisuja, joissa samaan kuituun saadaan sekä tuleva että lähtevä signaali (eri taajuuksilla).
   
 9. poopee

  poopee Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  542
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tästä voidaan kinastella, mutta kaikkialla puhutaan nimenomaan WDM-tekniikasta ja sen tuomasta mahdollisuudesta siirtää tietoa molempiin suuntiin. Päätelaitteissa käytetään 1310nm ja toiseen suuntaan 1500nm molemmin puolin.

  kuitumuuntimet Tuolta löytyy ihan WDM kuitumuuntimia. Ei operaattori estä ostamatta tuollaista.
   
 10. h-p

  h-p Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.03.2007
  Viestejä:
  863
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei varmaan, mutta mitä sillä tekisi?

  edit:
  Mitään näistä tajua, mutta eikö tuo kaksitaajuus ole nimenomaan se WDM?
   
  Viimeksi muokattu: 01.05.2014
 11. poopee

  poopee Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  542
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sitä juuri koitin selittää. Ja sekin on jo hyvin vakiintunut systeemi.