Valokatkaisimen vaihto

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana ZeiZei, 18.02.2004.

 1. Niku

  Niku Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.12.2002
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko tuo kytkentä turvallinen ja laillinen, vai ainoastaan toimiva? :) Ts. saako noin tehdä? Tuolla keinolla nimittäin onnistuu mullakin kauko-ohjattavan himmentimen (JO-EL) asentaminen seinärasiaan...

  //Niku
   
 2. Ode_81

  Ode_81 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.01.2004
  Viestejä:
  177
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis laillinen siinä mielessä, että jos sähkäri tulee ja laittaa teipit ja kytkee himmentimen niin on laillinen. Maallikkohan ei lain mukaan tuollaista toimenpidettä saa tehdä.

  Mutta jos haluaa lakia rikkoa, niin homma onnistuu turvallisesti kun muistaa vaan kytkeä kohteen jännitteettömäksi. Teippaus muuksi väriksi on siis sallittua kaikilla muilla johdinväreillä, paitsi keltavihreän suojajohtimen osalta. Eli en halua tässä yllyttää sähkötöihin, mutta kyllä tuo on siis laillinen tapa. On sitä sellaisiakin asennuksia nähty missä vaihejohdinta (mu/ru/ha) on käytetty nollana (si) ilman teippaustakin, mutta mikäli teippiä löytyy niin kannattaa johtimet merkata.
   
 3. Niku

  Niku Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.12.2002
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, kiitos!

  Eihän noita toki itse saa tehdä. :)

  //Niku
   
 4. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voisko joku nyt auttaa ku on pieniä ongelmia dinalightin asennuksen kanssa.
  Avasin valasinkytkimen rasian. Valasinkytkimen alla seinällä on pistorasia ja nyt piuhojen kanssa oon pikkasen pulasa.
  Eli kyseessä on kruunukytkin mikä nyt seinässä on vielä kiinni. Siihen tulee kattolampusta yksi musta piuha, sekä yksi ruskea piuha. Sit vielä samasta rööristä koteloon tulee lisäks musta piuha..joka kytkeytyy kruunukytkimen p liittimeen. Samaisesta p liittimestä mihin tuo musta piuha tulee, niin siitä lähtee musta piuha putkea pitkin alas ja menee todennäkösesto pistorasiaan. Sit putken taaimmaisena piuhana kulkee sininen piuha, joka on yhtenäinen piuha ja nousee putkessa alhaalta ylös. Eli miten mä nyt liitän ton dinalightin kiinni?
  Tiivistelmä;
  -Putkesta ylhäältä tulee yksi musta joka on kiinni valasinkytkimen (^) liittimessä
  -Putkesta ylhäältä tulee yksi ruskea joka on kiinni valasinkytkimen (^) liittimessä, ei samassa kuin edeltävä, vaan oma liitin samalla ^merkillä
  -Putkesta ylhäältä tulee yksi musta joka on kiinni valasinkytkimen (P) liittimessä
  -Putkesta alhaalta tulee yksi musta joka on kiinni valasinkytkimen (P) liittimessä..samassa liittimessä kuin tuo äskeinen
  -Putkessa kulkee pätkimätön sininen piuha

  Apuva!
   
 5. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Piirrä Paintilla kuva, käyttäen erivärisiä viivoja. Ettei jokaisen lukijan tarvitse sitä kuvaa alkaa piirtää ymmärtääkseen mitä kytkennässä tapahtuu. Huonomuistiset eivät pysty koko tekstiä päässään hahmottamaan.
   
 6. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu tsori. Jotenki vasta omaa viestiä uudelleen lukien tajusin kuinka sekavaa mun teksti on..varsinki tuo edeltävä. Tässä on..

  [​IMG]

  Nro 1 tulee ilmeisesti siis sulakeboksilta..nro 2 tulee ilmeisesti pistorasialta kytkimen alapuolelta..nro 3 on valisimelle menevä virtapiuha..ja nro 4 on sininen piuha joka näkyy vaan että se tulee alhaalta ja menee ylös lampulle. Eli jos katkasen sinisen piuhan ni saanko siitä maan valaisimelle ja maan pistorasialta?
   
 7. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kyseinen valonhimmennin kytketään keskelle kaapelia "sarjaan", kuin 2-napaisen on-off-valokytkimen korvikkeeksi.

  Verkkovirtakaapeli siis katkaistaan kokonaan ja paljastuneet 4 piuhaa liitetään laitteen taakse ruuviliitoksiin kuten ohjeessa sanotaan. Tarvitaan siis sekä vaihe että nolla. Suomen tapauksessa on ihan sama kumpiko on vaihe ja kumpi nolla, tässä maassa saa töpseliä kääntää vapaasti, kaikkien laitteiden tulee toimia kummin päin tahansa se vaihe onkaan. Ellei laitteen manuaalissa ehdottomasti muuta väitetä.

  Sinun siis pitää

  A) "varastaa" siitä sinisestä kaapelista sähköä, älä kokonaan katkaise sitä, muuten jossain päin kämppää jokin pimenee tai kadottaa tarpeellisen vaiheensa. Kämpässä kun piuhat kiertelevät rasiasta toiseen. Ilman sähköpiirustuksia älä siis lopullisesti katko piuhoja, ota "rosvoliittimellä" sähkö katkaisematta sitä sinistä.

  B) Toisen sähkön otat piuhastasi numero 1. Mainituista kahdesta kaapelista on nyt ilmeisesti saatavissa verkkovirtaa, sen voi vielä kokeilla testikuormalla, eli jatkojohto, jonka pistoke on katkottu pois ja irtojohtoja tökitään eri paikkoihin, ja katsotaan herääkö henkiin jatkojohtoon liitetty lamppu tai porakone tai muu esine. Pelkkä jännitekoetin voi valehdella, oikealla virralla se testi pitää tehdä.

  Nuo kaksi piuhaa siis kytketään himmentimen ottopuolelle.

  C) Himmentimen antopuolelle sitten kytketään kuorman molemmat piuhat. Kuvan perusteella ne lampulle menevät musta ja ruskea. Jos sinne lamppurasiaan siis se kuorma on tarkoitus liittää. Se laite, jota halutaan himmentää ja kytkeä/katkoa. JOS siellä lamppurasiassa köpöttelee sininen piuha, ÄLÄ koske siihen. Vain musta ja ruskea kytketään himmennettävään valaisimeen.
  _______________________

  Todellakaan kuvasi ei vielä paljasta murto-osaakaan kaikista kytkennöistä, eli joku kokenut Rane-konkari mielessään pohtikoon, mitä muuta seinien sisällä kulkeekaan, ja kertokoon muille. Minua etenkin häiritsi se maininta, että sininen johto tekstissä menee lampulle, mutta kuvassa sellaista ei näy lampulle menevän. Minä vastasin kuvan perusteella. Joku muu viisaampi neuvokoon lisää. Etenkin jos uusi mahdollisesti tarkempi kuvaus taas panee kytkennät sekaisin.
   
 8. Jantsa

  Jantsa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu siis sorry siitäkin että kuvasssa sininen piuha ei menny lampulle, sinne se tosissaa menee.
  No mut anyway sain himmentimen toimimaan niinku pitääkin. Laitteen ohjeissa oli neuvottu väärin virran tulo ja lähtö liitin, mutta päättelemällä sain skulaamaan.
  Tässä siis ratkasu; sininen piuha keskeltä poikki, toinen pää kytketään seinästä tulevaan maahan ja toinen lampusta tulevaan maahan himmentimen liittimiin.
  Sen jälkeen ruskee piuha himmentimen lähtöön ja mustat piuhat mitä kuvassa näky kytketään himmentimen virran ottoon. Yksinkertasta ku saippuanteko.
  Nyt on hienoo ku kamelonilla voit laittaa himateatterin valot pois/päälle tai himmentää/kirkastaa niitä maun mukaan.
  Se siitä, jos jollain ongelmii kytkee ni kysykööt multa, mä varmasti handlaan nyt jutun :king:
   
 9. tsu

  tsu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.07.2007
  Viestejä:
  32
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisi hieman kysyttävää tuon Dinalightin toiminnasta käytännössä. Tuohonhan ohjelmoidaan käytettävät napit, joten toimiiko säätö sitten ihan "suoraan" (vrt. Univexin "aktivointipainallus") nappia kerran painamalla?
   
 10. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mites tässä 6-kytkimessä pitäs tuolla pihan puolella kykeä led-valosarjan muuntaja?

  Kytkimestä siis ohjataan ulkovaloa ja siitä menee sähköt läpi ulos jakorasialle josta edelleen valolle ja pistorasialle.

  Pistorasiat pelaa mutta sähkäri jättänyt tuon ulkovalon kytkemättä, eikä tuota ole pariin viikkoon saanut kiinni liekkö ränni päällä... :grr:

  [​IMG]
   
 11. uppiskuppis

  uppiskuppis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ymmärsinkö oikein että led-valosarjaa voidaan napsutella 2 eri paikasta?
  Ja värit tarkoittaa vaihetta, nollaa ja suojamaata?

  Minun käsityksen mukaan tuo ei toimi mitenkään. Toiselta katkaisijalta pitäis tulla 2 kpl ns. ohjattuja vaiheita ja 1 suoraan pistorasialle (jos halutaan että siinä kokoajan sähkö)
   
 12. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 161
  Saadut tykkäykset:
  15
  Onko valaisimen paikkaan vedetty karvat jo valmiiksi? Siis Musta, Sininen ja KeVi. Saako tuon muuntajan tosiaan asentaa ulos? Jos saa, niin muuntajan liitinrimassa on merkinnät L, N ja Maa. L on vaihejohdin (musta), N on nolla (sininen) ja Maa on tuo KeVi.

  Ja jos tosiaan pitää täällä kysyä tällaisia, niin paras odottaa sähkärin seuraavaa tipatonta päivää. Ite ei kande mennä sörkkimään, ellei tuon vertaa ole tietotaitoa.
   
 13. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  tuo katkaisijalle on pikemminkin keskukselle siis, sieltä tulee syöttö...pikainen sutaisu paintilla.

  Tuo on siis 1-kytkin lisäliittimillä eli siitä menee sähköt myös läpi pistorasioille ulos. Valoille on ainoastaan tuo yksi kytkin.

  Led sarja on ulkokäyttöön tarkoitettu mutta siinä ei ole maalle liitäntää. Ulkoa jakorasialta on vedetty MMJ 3x1,5 kaapeli valaisimen paikkaan mutta se on kytkemättä jakorasiasta. Jakorasiasta jatkuu myös MMJ pistorasioille jotka siis ovat kytkettynä.

  Pitää mitata huomenna tuo muuntaja liekkö se sökö, kaikki pitäs olla ok mut ei valot pelaa...
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2010
 14. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 161
  Saadut tykkäykset:
  15
  LED-sarja voi olla vaikka veden alle tarkoitettu, mutta muuntajat asennetaan yleensä sisätiloihin, ellei tuon sarjan kohdalla muuta ole erikseen mainittu. Maaliitännän puute vihjaa kuitenkin sisäasennukseen. Mikäs sarja on kyseessä?

  Mikäli ulkovalaisimelle halutaan 230V, niin jakorasiassa musta johdin kytketään valaisimelle menevään ruskeaan johtimeen. Sininen ja KeVi kytketään samanvärisiin.

  Pahoin pelkään, että tuo LED-sarja vaatii matalajännitepiuhan vetämisen sisältä ulos ja hieman uudelleenjärjestelyjä tuon valokytkimen piuhoitukseen.

  Oliko sähkärille alun perin selvillä, että ulkovalaisin tulee olemaan tuollainen LED-sarja? Asennus meinaan viittaa siihen, että uskoi ulkovalaisimen olevan 230V-tyyppiä.
   
 15. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nyt pelaa, ulos menevä musta karva oli poikki jostain matkalta, onneksi tuossa kulkee 5x1,5 piuhat ja yksi karva oli vapaana...
   
 16. _oPa_

  _oPa_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2008
  Viestejä:
  41
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omat sähkömiehen taidat ovat nyt sen verran kadoksissa, että Nexan himmennintä ei onnistunut asentaa. Kyseessä siis tälläinen rasiaan asennettava himmenin/virtakytkin:

  [​IMG]

  Rasiassa elämä näyttää jokseenkin tältä (kuva liitteenä):

  - musta johdonpää tulee sivulta
  - ruskea johdonpää tulee sivulta (lamppu)
  - musta johdonpää tulee alhkaalta (pistorasia?)
  - sininen johdin tulee alhaalta ja menee sivulle (lamppu).

  Kaivattaisiin siis rautalankaversio, miten liitäntä tehdään. Kevyt aivastus itsellä ehkä olisi, mutta enpä pelkällä aivastuksella viitsi lähteä kokeilemaan.

  Edit: Tämähän ratkesi jokseenkin näin: musta yhteen ja kiinni tulopuolelle. Sinisestä ryöstö tulopuolelle. Ruskea kiinni tuohon säätelevään out-liitäntään. En tiedä onko 100% oikein, mutta toimii. Paperille piirrettynä lukion fysiikan opeilla myös vaikutti oikealta.

  Edit2: Nexan toimivuus on hyvä tässä versiossa. Kämpän toiselta puolelta (n. 15m ja useampi seinä välissä) pystyy tuota ohjaamaan. Toisen rasiaan katkaisijan taakse tulevan himmentimen kanssa on kuitenkin ongelmia ollut. Lisäksi käyttölogiikka ei ole ehkä se paras, koska ei saa ns. täydelle teholle laitettua yksinkertaisesti. Klikattaessa tämä himmentämään valo himmenee edes takaisin niin kauan kunnes himmennyksen pysäyttää => aivan arviolta saa laittaa missä kohtaan on kirkkaimmillaan ja reaktioaika vaikuttaa myös.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 03.05.2010
 17. supa

  supa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2000
  Viestejä:
  2 108
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mulla tismalleen samanlainen kytkentä. Pitäisi vaihtaa himmentimen tilalle tavallinen kytkin loisteputkia varten.

  Katossa valaisinpistorasiaan tulee musta, sininen ja kevi. Valaisinpistorasiasta himmentimeen musta ja ruskea - sininen ja kevi kulkevat kokonaan himmentimen ohi. Himmentimestä alaspäin menee musta.

  Jos tiedossa joku kohtuuhintainen sähkäri PK-alueelta niin saa ehdottaa, mutta mielellään kyllä yrittäisin itsekin ymmärtää tuon kytkennän.
   
  Viimeksi muokattu: 03.05.2010
 18. Leffa-Lefa

  Leffa-Lefa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.02.2008
  Viestejä:
  372
  Saadut tykkäykset:
  0
  1967 rak. kerrostalo, putkiremppa vähän yli 4 vuotta sitten ja nyt jo kylpyhuoneen valokatkaisin hajosi neljän vuoden jälkeen. Ostin uuden katkaisimen (IP44) ja vaihdoin sen ja huomasin että hajonnut katkaisin ei ollut IP44. Putkirempan yhteydessä kylpyhuone uusittiin ja eteisessä ollut sähkötaulu uusittiin myös vikavirtasysteemiksi, eikö tuon katkaisimen olisi pitänyt olla IP44 tasoa? Nykyään kun nämä katkaisimet ym. ovat sellaisia, että johtimia ei kiinnitetä ruuveilla vaan tökätään sisään niin onko mitään kikkaa saada johdin helposti pois siitä loukusta? Vetämällä ainakin saa käyttää voimaa aika pirusti ennen kuin johto irtoaa.
   
 19. jjabi

  jjabi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2011
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  2
  Liittimen päällä pitäisi olla liuska jota painamalla esim. ruuvarilla johtimen pitäisi irrota nätisti.
   
 20. jjabi

  jjabi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2011
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  2
  Himmennin ei tarvitse kuin kovan vaiheen ja sitten vaiheen joka menee suoraan lampulle. Pyörittämällä sitten säätää paljonko sähköä pääsyetään läpi.

  Eikun sori olikin vaihto pois hinmentimestä. Eli samainen homma. Ruskea tulee kytkimen alle L liittimeen ja musta valolle ylös jompaan kumpaan nuolella merkittyyn liittimeen, kytkimen takana on kaavio josta näkee kumpaan kytkettävä. Jos menee pieleen niin kytkin vain toimii väärin päin.

  Ainahan nuo pitäisi sähkärin antaa hoitaa...
   
  Viimeksi muokattu: 03.11.2012