vahvistintehojen vaikutus saundiin 70w vs.120W?

Keskustelu osiossa 'Yleistä kaksikanava-äänentoistosta' , aloittajana Pekurides, 08.02.2017.

 1. Pekurides

  Pekurides New Member

  Liittynyt:
  28.12.2015
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  heippa,
  Suhteellisen hifi-noobina askarruttaa onko samalla äänenpaineella joka kuitenkin vähän reippaampi ja herkillä kaiuttimilla käytännössä vaikutusta "saundin tukevuuteen" eri tehoisilla vahvistimilla?
  Aiheesta enemmän kokemusta kitarapuolen putkivaffareista joilla aina tehokkaampi tuntunut isommalta saundiltaan vaikka pienemmällä paineella paukuteltu menemään.

  Ihmettely sai alkunsa kun lisäsin denon avr3310 kotiteatterin(7x120w) etukanavien pre-outteihin marantzin pm-17mk2 integroidun 2x70w jota käytän 2ch ja monikanavatoiston pääkaiuttimien päätteenä etuaste ohitettuna.

  Tiedossa oli että joutuu muutaman pykälän ruuvaamaan etukaiuttimia isommalle saadakseen kanavatasot balanssiin mutta oikean 2ch-kamppeen piti keskusteluiden mukaan päihittää av-vahvistin joka osa-alueella mennen tullen:)
  A/b testien jälkeen verrattuna 2ch toistossa denon vs. marantz en kuitenkaan äkkiseltään huimaavia eroja huomannut, hiukan stereokuva ehkä syveni ja elävyyttä tuli mutta tehokkaampi av-denon vahvempi keskialueella ja ehkä juurikin sen takia tuntuu potkivan isommin ja tämmöinen teho pohdiskelu noussut mieleen.

  Kaiuttimet suht ok MA gs10 jalustat ja suht hyvä takkahuone kuuntelutila 25mm2 jossa verhoa,sohvaa,mattoa,akustolevykattopintaa ja paneliseinää vaimentamassa heijastuksia.
  kamppeethan about saman hintaluokan pelejä että onko tuossa keskitasosessa luokassa kuitenkin erot sen verran pienehköjä vai onko av-vahvistimien 2ch.laatu vain yllättävän hyvä keskitasossa?
  marantzi vissiin -01 ja denon -10 vuosilta suurinpiirtein.

  Vai olenko tottunut vaan denoniin niin marantzi vie hetken lisää sisäänajoa korville:)

  tämmöistä pohdiskelua.. yst.terv.pekka
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 765
  Saadut tykkäykset:
  202
  Absoluuttiset watit vaikuttavat seuraavasti: tehon kaksinkertaistaminen antaa kolme desibeliä lisää painetta.

  Eli nostamalla 70w -> 120w saat teoreettista maksimipainetta suunnilleen 2db lisää.

  Tuo "stereovahvistin voittaa aina AV:n" on markkinointiosaston ja hh.orgin propagandaa, joka ei pidä paikkaansa. Maailmassa on huonoja vahvistimia ja hyviä vahvistimia riippumatta kanavamäärästä tai siitä, onko persiissa HDMI vai ei. Ja tarkoitan huonolla sitä, että virranantokyky ei riitä edes suht tavalliseen kaiuttimeen.

  Tekniikan maailmassa edes omistaja ei sokkona tunnistanut omaa monen tonnin stereopeliään verrattuna alle tonnin av-virvaan. Hifimaailman stereovahvistintesti suututti monta tilaajaa sekä hifikauppiasta sijoittamalla mustana hevosena mukana olleen Cambridge Audion virvan kohtuullisen korkealle testisijoille todeten, ettei sillä ole mitään hävettävää.
   
  Pekurides tykkää tästä.
 3. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 709
  Saadut tykkäykset:
  204
  Jatkuvalta teholtaan 70 W vahvistin saattaa ääriesimerkkitilanteessa omata suuremman dynaamisen tehon (esim. 150 W) kuin 120 W jatkuvatehoinen vahvistin (esim 140 W). Musiikkisignaalilla jatkuvalla teholla ei ole merkitystä, dynaamisella teholla taas on.
   
  Pekurides tykkää tästä.
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 765
  Saadut tykkäykset:
  202
  Pitää paikkansa, mutta jos alamme spekuloimaan dynaamisella teholla, voimme saman tien ottaa valmistajien ilmoittamat jatkuvatkin tehot pohdinnan alle. Olen kohtuullisen varma, että tuokaan Denon ei jaksa puhkua 140w kaikki kanavat kuormassa eli liki kilowattia edes sekuntia.

  Kysymys on kuitenkin turha, jos itsensä hifinoobiksi ilmoittavan kysyjän kaiuttimet ovat tyypilliset jalustakaiuttimet - ne kun eivät pääsääntöisesti hanskaa tuota sataakaan wattia ilman, että ääni on ruvella tai pahimmassa tapauksessa kaiutin entinen. Voisin arvailla, että todelliset käyttötehot on siinä 10w pinnassa, ellei kysyjällä ole nupit kaakossa.

  Totuus sitten selviäisi vahvistimien kykyjen osalta mittapenkissä ja powercube kertoisi vielä, miten reagoi muuttuvaan kuormaan.
   
  ahis01 tykkää tästä.
 5. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 046
  Saadut tykkäykset:
  83
  Jos se Marantz on jo yli 15 vuotta vanha kapistus, niin mahtaako siinä olla elektroniikkakaan ihan huippuvireessä enää?
   
 6. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 709
  Saadut tykkäykset:
  204
  Totta on, että joskus tehoissa on vähän markkinointiosastolta tarttunutta ekstraa mukana. Monikanavatoistossa huipputeho kohdistuu harvoin kaikkiin kanaviin samalla hetkellä. Helikopterin ylilento menee kaiuttimissa "aaltona" jne.

  Kaiuttimet kestävät yllättävän paljon lyhyitä tehopiikkejä, kunhan vahvistin ei leikkaa ja energia ei kohdistu kaiuttimen kriittisiin taajuuksiin. 100 W tehon kestävä kaiutin saattaa sietää jopa 1000 W lyhyitä tehopiikkejä. Puhekelat eivät ehdi lämmetä liikaa ja kartiot eivät repeydy irti, jos teho jakautuu sopivasti pienien ja suurien taajuuksien kesken.

  Tyypillinen hifilaatuinen jalustakaiutin antaa n. 85 dB/W/m. Huonekorostuksen kanssa päästään kaiutinparilla 90-95 dB/W äänipainetasoon kuuntelutilassa kuunteluetäisyydestä ja akustiikasta riippuen. Yhden watin sähköisen tehon jatkuva syöttäminen kaiuttimeen olisi epämiellyttävän meluisaa. Keskimääräinen teho on käytännössä hädin tuskin wattia, mutta huipputehot kasvavat silti helposti kymmeniin watteihin. Tehot vaihtelevat järjellisillä kuunteluvoluumeilla 0,001 W ja 10 W välillä dynaamisella musiikilla. Sitten kun tulee 6 dB voimakkaampi rummunisku, 10 W piikkien sijaan vahvistin joutuukin puskemaan 40 W hetkellisesti.

  Niinpä...
   
 7. Dragon/

  Dragon/ Active Member

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 331
  Saadut tykkäykset:
  15
  Kantsisko kokeilla suoraan kytkettynä niitä vahvistimia eikä kierreättää avr:n etusen kautta
   
 8. Pekurides

  Pekurides New Member

  Liittynyt:
  28.12.2015
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juup, leffojen monikanavaääni avr kautta ja vinyylit ja cd-soitin pääsääntöisesti suoraan marantzin etuseen.
  Tosin olen myös verranut streamia ja cd-levyjä soittavan panasonic 570bluray pelaajan analogisia ulostuloja/marantz vs. Hdmi/denon/marantz-pääte. Ja kovin vaikea eroja kuuntelemalla löytää, tunnetasolla sitten analoginen signaali marantziin tietysti paras,
  tosin ei pitkälle toista tonnia uutena maksaneen av-vaffarin dac-muuntimetkaan ihan huonoja varmaan voi olla?
  Niin, ja kyllähän se on myönnettävä että on tuossa marantzissa ehkä puhtaampi toisto ja soi hyvin musikaalisesti mutta keskialue on hiukan kuopalla joka vähän ihmetyttää...
  Tämä marantz ollut kuulemma studiossa varalaitteena ja silloin tällöin kerran vuodessa testailtu jotain ettei konkat kuivu.... Jne.