Vahvistin vaihtoon TrueHD:n takia?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana atrrr, 11.02.2009.

 1. atrrr

  atrrr Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.11.2005
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  0
  Katson BlueRay-leffoja PS3:lla. Kannattaako vanha vahvistin (Pioneer VSX-1015 liitetty optisella kaapelilla) vaihtaa uuteen (vaikkapa SC-LX71), jossa olisi HDMI-liitäntä ja tuki uusille ääniformaateille kuten Dolby TrueHD:lle?

  Ovatko TrueHD-äänet vain uusimmissa BlueRay-elokuvissa? Vanhoissa levyissä ei ole merkitty sen logoa kanteen.
   
 2. pinkeliviinica

  pinkeliviinica Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  jos käytät vain optista niin et tarvitse uutta vahvistinta koska optista pitkin siirtyy vain 6.1kanavainen ääni pakattuna.
  hdmi on ainoa josta saat 7.1 äänet ja pakkaamattomana.
  truehd äänet löytyvät vain jos leffan julkaisija on maksanut rojaltit että saa käyttää truehd:tä... sama myös dts ma:n kanssa.
  useimmiten kuitenkin aina bluray sisältää tuon truehd:n ja useimmiten vain 5.1 kanavaisena (vasta kourallinen leffoja tullut joissa 7.1äänet)

  itse ainakin sinuna odottelisin vielä parempia vahvistimia ja sitä että ko vahvistimet halpenee niin paljon että on mielekkyyttä vaihtoon ja jotain konkreettista hyötyäkin.
  (pakkaamaton ääni vs pakattu on kyllä se must juttu mutta kuuletko sinä sen eron onkin toinen :) vertaa esim cd laatua ja 256kbit mp3sta, erotatko ne toisistaan ? )
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2009
 3. nugent

  nugent Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2008
  Viestejä:
  803
  Saadut tykkäykset:
  133
  Erotan !!!

  Ainakin Hellboy 2 ja Prinssi Kaspian (molemmissa DTS HD master audio 7.1)
  kuulostavat aivan toisenlaisilta nyt (Yamaha RX-V3900 HDMI:llä) kuin edellisellä
  kokoonpanolla. (Yamaha DSP-A1 optisella kaapelilla.) Ja jälleen kerran myös
  DTS pistää Dolbya päihin aika nätisti...
   
 4. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olethan tietoinen ettei PS3:sta saa HD ääniä ulos bitstream muodossa. Vahvistimessa olevat DD TrueHD ja DTS MA dekooderit jäävät työttömäksi pleikkarin kaverina. PS3:n kaveriksi kelpaa myös vanhemman polven vahvistimet, kunhan vain huolivat monikavana PCM äänen sisään HDMI-liitännästä.

  Ja vielä huom! Älä säikähdä tätä PS3:n puutetta. Ääni ei yhtään huonone tai parane riippumatta siitä tehdäänkö HD äänien purku PCM muotoon pleikkarissa vai vahvistimessa.
   
 5. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Toivottavasti tällä lauseella et tarkoita, että DTS MA on parempi kuin DD TrueHD?

  Kun puhutaan DVD:n ajan äänistä, DD vs DTS, silloin tuo pitää paikkaansa. DTS:llä on enempi bittejä käytettävissä joten ero on teoreettisesti perusteltavissa. Se, että kuuleeko sitä kukaan oikeasti on sitten ihan toinen juttu ja siitä ei kannata väitellä. Jotkut kuulee, toiset ei.

  Mutta nyt BD aikana kun on päästy häviöttimiin pakkauksiin, kuten DD TrueHD ja DTS MA, niin enään ei voi mitenkään olla mitään eroa. Ihan sama kuin väittäisi, että Word dokumentti joka on zipattu Winzip ohjelmalla ja sen jälkeen aukaistu, näyttää paremmalta kuin sama dokumentti lähetettynä 7-zipin kautta. Vain hörhöt ja uskovaiset voivat nähdä eron.

  Eroa voi syntyä ainoastaan miksauspöydällä. Jos saman elokuvan MA ääniraita on erillailla miksattu kuin TrueHD, niin silloin tietysti on eroja. Mutta ero on tällöin syntynyt ennen kuin ääni ajettiin koodereiden läpi, ei niistä johtuen. Jos sama miksaus ajetaan molempien putkien läpi, ei äänessä voi olla edes yhden bitin eroa koko leffan aikana.
   
 6. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Mutta jos vahvistimen nyt uusii, tuskin kannattaa ostaa "vanhaa laitetta", joka ei ymmärrä purkaa HDMI liittimeen tulevaa uutta ääniformaattia. Sinänsä tämä tuskin on ongelma, sillä näin osaa tehdä käytännössä kaikki uudet vahvistimet.


  Mitä itse eroon tulee, niin eron kyllä kulee, kunhan laitteisto ei ole mitään kurkkupurkkitasoa. DD bittivirta taisi olla alle 500kpbs, mikä lopulta on älyttömän vähän kuuteen kanavaan.
   
 7. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 816
  Saadut tykkäykset:
  301
  Bluray-leffoissa DD-bittivirta näyttää olevan yleensä säädetty maksimiin, eli 640 kbps:ään. DVD:llä tietty vähemmän, mutta niissä ei olekaan sitä pakkaamatonta ääniraitaa.
   
 8. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lieneekö että tästä johtuu mun vahvistimen kyykkääminen BR:llä muttei DVD:llä?

  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=74517
   
 9. roflator

  roflator Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.05.2007
  Viestejä:
  1 129
  Saadut tykkäykset:
  0
  640kbps blu-raylla. dvd:lla bittivirta on 448kbps max. Onhan tuo liki 50% lisää tilaa äänen tallentamiseen versus dvd.
   
 10. nugent

  nugent Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2008
  Viestejä:
  803
  Saadut tykkäykset:
  133
  Tässäpä tietoa noiden uusien formaattien bittivirrasta. Ihan virallista.

  DTS-HD MA supports variable bit rates up to 24.5 Mbit/s on a Blu-ray Disc.
  Dolby TrueHD:sta sanotaan seuraavaa:
  The maximum encoded bitrate is 18 Mbit/s (the same as the uncompressed rate).
  Elikkä eroa on 6.5 Mbit/s DTS:n hyväksi. Että sillee...
   
 11. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 816
  Saadut tykkäykset:
  301
  Yritin urakalla googlata, että mihin DTD-HD MA saa noita bittejä törsättyä enemmän. En saanut selvyyttä asiaan, mutta joka tapauksessa sekä Dolby TrueHD että DTS-HD MA tukevat 8 kanavaa 24-bittisenä 96kHz näytteenottotaajuudella ja 6 kanavaa 192 kHz näyttöönottotaajuudella, molemmat häviöttömästi pakattuna. Häviöttömästi pakattu = lopputuloksessa ei eroa.

  Jaahas, teinpäs laskutoimituksia. Näköjään jos on 192 kilohertsin kamaa 24 bitillä ja 6 kanavaa, niin täysin pakkaamattomana se kuluttaisi 27 megabittiä sekunnissa. Jos pakkausalgoritmi oikeasti onnistuu pakkaamaan 27 megabittiä 24 megabittiin, niin sanoisin sen olevan aika kehno. Väittäisinpä jopa niin, että tässä voi olla kyseessä jonkin sortin mainoskikka, koska suurempi luku näyttää paremmalta. Leffojen kannalta äärilukemilla ei ole muutenkaan merkitystä, kun ääniraita on yleensä 48 kilohertsiä. Pitäisi joskus tutkia, että missä lukemissa käytännössä heilutaan. Heitin kokeeksi Master and Commanderin sisään, ja sen DTS-HD MA -raita pomppasi taistelun melskeessä jonnekin 5.5 megabittiin. Tässä mielessä joku 18 Mbps vs 24.5 Mbps -vertailu on aika teoreettista.

  Että sillee...
   
 12. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Niinhän se tosiaan on.

  Esim vertailuna katsoin Kuningattaren sisar viimeviikolla, ääniraitana DTS HD ja täytyy sanoa, että jopas oli tuhlattu bittivirtaa mitäänsanottomattomaan ääniraitaan. Lukemattomia leffoja DD TrueHD äänillä on tullut katsottua ja taso on ollut jotain aivan muuta.

  Kyllä tuo 18Mbps pitäisi riittää enemmän kuin hyvin, kunhan vaan lähdemateriaali on kohdallaan :)
   
 13. plundstr

  plundstr Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.09.2005
  Viestejä:
  556
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitäs tuolla erolla on tekemistä äänenlaadun kanssa? Ei yhtään mitään. DTS MA:n suurempi bittivirta vain mahdolistaa joskus tulevaisuudessa siirtää enempi tavaraa. Nyt molemmat kykenevät siirtämään täyden kahdeksan kanavan kompressoimattoman 24/96 PCM äänen läpi, yhdenkään bitin katoamatta tai muuttumatta matkalla. Vasta sitten kun studiot rupeavat tuottamaan alkuperäisääniraitoja jotka menevät yli tuon 18 Mbit/s jää DD TrueHD vanhanaikaiseksi. Itse veikkaan, että kun tämä hyppy joskus otetaan, se tulee olemaan isompi kuin tuo DTS MA:n tarjoama 24,5 Mbit/s, joten DTS MA jää samalla kertaa vanhanaikaiseksi.

  Tällä hetkellä molemmat siirtävät alkuperäisen tavaran muuttomattomana ääniketjun läpi, joten äänenlaatu on varmasti sama. Eikä siinä yhtään auta DTS MA:n kasvuvara. Ellet sitten väitä, että DTS MA keksii ääneen lisää informaatiota ja siten parantaa kuunteluelämystä :)
   
 14. phelin

  phelin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  2 070
  Saadut tykkäykset:
  3
  Näistä olisi muuten kiva, jos joku todella asioista perillä oleva selittäisi yksityiskohtaisesti erot. Dolbylla on ymmärtääkseni bitstreamissa mukana erityistä metadataa, jota vahvistin voi käyttää mm. dialogin normalisointiin tai dynamiikan kompressointiin. Onko DTS:llä vastaavaa? DTS-HD MA käyttää vaihtelevaa bitratea ja Dolby vissiin vakiota, joten kumman tilavaatimus on loppujen lopuksi pienempi? TrueHD tukee yli 8 kanavaa (14 itseasiassa, mutta BD:llä raja on 8) ja DTS taitaa rajoittaa kanavat 8:aan.
   
 15. alfredJ

  alfredJ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  PS3 Slim -mallilla onnistuu myös bitstreaminä.