Vahvistimen bassotoiston laimeus. Tietoa, ehdotuksia tai ratkaisuja?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Jva79, 11.12.2019.

 1. Jva79

  Jva79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tilanne vaikuttaa korjaantuneen. Aloin turkimaan johdotuksia ja huomasin, että oli mennyt vahvistimella oikea ja vasen kanava ristiin (mennyt vissiin sekaisin, kun siirsin romut uuteen tv-tasoon pari viikkoa sitten). En tiedä miten tuo vaikuttaa, mutta samalla huomasin, että osa banaaniliittimistä oli aika löysällä/muuten huonosti.
  Nyt tulee direct-tilassa leffoissa vähän liikaakin bassoa ja nyt voi alkaa miettimään niitä akustointeja, suuntauksia ja sijoituksia.
  Ei saundi vieläkään sama ole kuin putkivahvistimella, mutta ei enää tunnu, että jotain olisi vialla.
  Pahoittelen tavallaan aiheetonta vänkäämistä, kun lopulta oli omaa huolimattomuutta koko vika.
  Tavallaan siksi, että aiempien kokemusten perusteella edelleen väitän, että vahvistimien välillä on suuria eroja muunmuassa bassotoistossa.
   
 2. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 627
  Saadut tykkäykset:
  65
  Siis kaiuttimien vaiheistus oli väärä? No eipä ihme, jos ei tule bassoja. Hyvä jos vika löytyi ja oli helppo korjata. Kyllähän vaihvistimien välillä on eroja bassotoistossa, mutta itse en ainakaan kuule niitä kovinkaan helposti.
   
 3. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 257
  Saadut tykkäykset:
  14
  Kyllä vaihevirheen (toisen kaiuttimen + ja - väärinpäin) pitäisi kuulua muutenkin jos kaiuttimet edes jotenkin on oikein suunnattu ja kuunnellaan keskeltä. L/R kanavien ristiinmeno taas on eri juttu eikä bassoihin vaikuta.
   
 4. Jva79

  Jva79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ollu vaiheistus väärin, vaan l/r ristiin.
   
 5. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 770
  Saadut tykkäykset:
  747
  Toisaalta ongelmalla on ollut toistuvuutta liki kymmenessä osoitteessa aiemminkin eli voisiko sittenkin lopullinen ratkaisu löytyä muusta? Ehkä sen omaan makuun olevan vahvistimen löytyminen voisi olla ratkaiseva rauhoittava askel?
   
  Jva79 tykkää tästä.
 6. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 257
  Saadut tykkäykset:
  14
  Eihän erot toimivissa vahvistimissa ole niin suuria, että ongelmat sillä selittyisi tai korjaantuisi. Vahvistimien sävynsäädöissä, loudness yms. toiminnossa ja taajuuskorjaimissa taas on suuria eroja. Siis jos niitä käyttää, ilmeisesti syytä olisi (minä ainakin käytän). Jos putkivahvistimella hakee vain löysää bassoa, niin eikös saman saa tehtyä sarjavastuksella kaiutinjohdossa...
   
 7. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 545
  Saadut tykkäykset:
  271
  No ettei vaan nyt sitten menneet + ja - sekaisin, kun bassoa on niin pirusti? Jos ongelma on siis vaivannut jo pitkään eri setupeilla...
   
 8. Jva79

  Jva79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se varmasti niin on. Nyt kuitenkin pahin hätä ohi. Katsotaan sitten uudestaan, kun saa nuo muuten kohdalleen.
  Aiemmin tosiaan olin jo tuon vahvistinhomman tiedostanut, mutta en sen kummemmin asiaan paneutunut, kuin että todennut vaihtamalla paranevan ja sen, että kaverin vahvistimella omista kaiuttimista tulee enemmän bassoa.
  No niistä radiotehnikoista tuli kuitenkin sen verran sitä yläbassoa, että aseiden laukaukset elokuvissa kuulosti uskottavalta, mutta oikein matalaa ei toistanut.
  Seuraava setti, missä oli suht hyvä subbari ja pienet pääkaiuttimet taas toisti matalaa, mutta ne aseiden laukaukset ja bassorumpu oli vaisuja.
  Sitten aloin tietoisesti etsimään pääkaiuttimia, joissa pääsisi "lähes" ilman kompromisseja ja ilman subbaria. Joten lienee ymmärrettävää, että huoli oli kova, kun odotusten toteutumisen sijaan sekä ylä- että alabassot oli hävinnyt.
  Nyt kuitenkin tilanne on parempi kuin edellisellä setillä, joten sen suhteen olen nyt tyytyväinen. Toki se e,ttä olen kuullut paremmastakin, pitää korvat ja silmät auki vahvistimien myynti-ilmoitusten osalta.
   
 9. TimoJ

  TimoJ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  1 257
  Saadut tykkäykset:
  14
  Cerwin Vega tarjoaa sellaisia, XLS-15 tai XLS-215. Toki vaatii korostusta, taajuuskorjausta ja järeän vahvistimen.
   
 10. Jva79

  Jva79 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oli näköjään jäänyt osa lauseesta pois, kun olin korjannut tekstiä, eli sieltä puuttui se suht pienessä koossa. 12" ja 15" lattiamalleja olisi ollut useitakin vaihtoehtoja, mutta 8-10" jalustamalleja ei niinkään löydy.
   
 11. Cronicle

  Cronicle Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse painin joskus samantyylisen ongelman kanssa ja ongelman korjasin muutos vahvistimen asetuksista kaiuttimen koko small -> large. Itsellä kokemusta vain sauraman nitroista ja kyllä noissa ainakin riittää alapäätä vaikka ei olekkaan seinässä kiinni, joskin noissa kotelo on merkittivästi isompi sekä suurempi elementti.
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Small/large -asetuksella ei ole mitään tekemistä kaiuttimien koon kanssa, vaan nimi on historiasta.

  Small-asetus siirtää bassot jakotaajuudelta subwooferille, jos sellainen löytyy. Jos ei löydy, niin bassot jäävät kokonaan pois.

  Large-asetus taas päästää koko signaalin ilman bassojen uudelleenohjausta kaiuttimella.
   
 13. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 020
  Saadut tykkäykset:
  625
  Jos subbaria ei ole käytössä niin etukaiuttimille "large" asetus vaikka kyseessä olisi pienet kottaraispöntöt. Ainoa poikkeus mikäli large/small -asetuksen yhteydessä on ylipäästön rajataajuuden asetus ja mahdollisuus asettaa ylipäästön rajataajuus tosi alas (20 Hz - 40 Hz) niin pienimmät refleksiviritteiset kaiuttimet saattavat hyötyä kaikkein alimpien bassotaajuuksia leikkaamisesta, jotka eivät muutenkaan kuuluisi, mutta poisleikkaus estää bassoelementin hulvattoman lepattamisen ja koko toiston säröyttämisen bassokeskiäänisen hoitamalla taajuusalueella.
   
 14. jomb

  jomb Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä on ollut sama ongelma kuin aloittajalla vahvistimia on vaihdeltu ja kaiuttimia ollut kymmeniä eri osoitteissa mutta ikinä ei ole setit soineet kunnolla.
  Joku aika sitten ostin audio pro a26 "aktiivikaiuttimet" ja näillä oli heti selvästi erilainen/parempi bassontoisto kuin monitor audio bx5 kaiuttimissa jotka minulla nyt viimmeisinä ollut.
  A26 myin jo pois koska keskiäänet oli liian surket joskus oli myös hetken tangent aktiivit ja näissä taisi myös olla kunnollinen bassontoisto.
  Vahvistimina ollut vain monikanava vahvistimia harman/kardoneita ja nyt yamaha rx-a730.
  Vai onko vaan niin että monikanava vahvistimet ei vaan toimi 2.0/2.1 käytössä? Monikanavasettiä ei itsellä ole ikinä ollut olen vaan liitäntöjen takia pysynyt avr vahvistimissa.
  Joku näitä vahvistimia vaivaa koska myös vaimo on aina valittanut että ei tule bassoa eikä soi kunnolla. Onko muut huomanneet samaa ongelmaa?