Uuden television osto.

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana KILLPATRICK, 04.03.2020.

 1. 007

  007 Secret Agent Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.11.2003
  Viestejä:
  753
  Saadut tykkäykset:
  16
  Viime vuonna tuo LGn 77” OLED 1000€ hinnanpudotus oli ainut merkittävä isoissa ruuduissa, muita ei tullut. Jos tulevaisuutta meinaat niin eikö silloin HDMI 2.1 ole must? Silloin tuo Sony tippuisi pois Samsungin yhtä vastaan.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2020
 2. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
  En tosiaan ole aiemmin seurannut telkkarien hintakehitystä, kun ei ole niin kiinnostanut. Onko tosiaan 77" Oled ollut noin kallis?
  Ilmankos niitä on pidetty kalliina, ovat tietysti vieläkin kilpailijoita kalliimpia. Lisäksi 85" koossa ei ole mitään vähänkin järkevän hintaista oled TVtä. 77" jää aika kauaksi koon puolesta 85":sta. Panasonicit ovat hävinneet kokonaan markkinoilta, sehän on ollut aiemmin laatumerkki, hinnatkin kyllä olivat kilpailijoita kalliimmat.

  En minä mikään rikas ole, taidan odottaa tuohon loppuvuoteen. Olen perehtynyt hyvissä ajoin tuohon DV-formaattiin ja 8K:hon muunmuassa odotellessa loppuvuotta.
   
 3. scented

  scented Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 772
  Saadut tykkäykset:
  159
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/5153/nrfmx/LG-75UN8500-75-4K-Ultra-HD-LED-televisio
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60608/nmttn/LG-82UN8500-82-4K-Ultra-HD-LED-televisio
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/47064/nmckc/LG-86UN8500-86-4K-Ultra-HD-LED-televisio

  Itse mietin myös uuden telkun ostoa huvin vuoksi, koska miksikäs ei. Onko noissa uusissa LG:n ledi-telkuissa jokin isompi puute? Äkkiseltään katsottuna 82'' tuumainen poikkeaa muista koista va-paneelilla, kun muut koot ovat ips-paneelilla. Löytyy hdmi-2.1 ja 100/120hz paneelit. Myöskin direct-led on plussaa edge-ledin nykyisenä omistajana. Lieköhän noissa aiempien vuosien malleihin jokin selkeä parannus?
   
 4. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
  Tuo on aivan totta. HDMI 2.1 on hyvä huomioida, siitä pointsit Sampalle. Näyttää olevan montaa mieltä BF:n hintoja alentavasta vaikutuksesta! Tietysti riittää, jos yksikin hyvä malli on tonnin alennuksessa.
  Tässä on ruvennut huomaamaan, miksi monet raastavat hiuksiaan, kun eivät tiedä, minkä telkun ostaisivat.
  Sampassa on kieltämättä muutamia hyviä puolia, ei ainakaan ole vaaraa kuvaruudun palamisesta- hyvä one connect box- ja tuo kätevä seinäteline, joka uppoutuu telkkariin ja saa telkun seinään kiinni.
   
 5. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 288
  Saadut tykkäykset:
  352
  Näin voisi kuvitella jos vain seuraa noita tarjouksia.
  Esim1, esim2, tuppaa olemaan kiinni myös maahantuojasta nuo tarjousnäkyvyydet.

  T: Vesku
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Panasonicilta löytyy hyviä OLEDeja, mutta koot ovat samoja - tai pienempiä - kuin LG:llä. Käyttävät samoja LG:n paneeleja, joten kokovaihtoehtoja ei siksi ole enempää. Silti mietin, että miksi Panalta ei ole tuota 77" versiota. Kun tuntuu, että Pana repii paneeleista enemmän irti kuin LG ja olisinkin ehkä Panan voinut tuossa 77" koossa ostaa, mutta kun sitä ei ole. En tiedä, onko tuo sopimuskysymys vai onko sitten isommissa paneeleissa jotain, miksi Pana ei ole niitä halunnut. Toki hintakin olisi voinut olla aika kova, kun Panan 65" OLED:kin on paljon LG:n vastaavaa kalliimpi. OLEDeja ei yli 77" koossa ole myynnissä järkevään hintaan.

  Vaikka OLEDeja onkin toki ollut jo jokusen vuoden markkinoilla, niin ainakin oma fiilis on, että kyseessä on vielä suht uusi tekniikka ja sen vuoksi hintaa ja joitakin lastentauteja ehkä LCD-telkkuja enemmän.

  Tosin tuosta OLEDien hinnoista pitää todeta, että ellen ihan väärin ole ymmärtänyt, niin jenkeissä LG:n OLEDit ovat Samsungin telkkuja halvempia, kun taas täällä hintaero on juuri toisinpäin ja reilusti vielä.

  Nyt en puhu 100% varmuudella, mutta yhden LG:n LCD-telkun omistaneena ja hieman testejä lukeneena oma ymmärrys on, että LG:n LCD-telkut eivät ole mitään verrattoman hyviä kapistuksia. Mieluummin menisin Samsungin suuntaan. Puutteina ilmeisesti huono mustan taso ja huono kirkkaus ja huonot värit. Eli koko kuva. :D Mutta en tietenkään jokaisesta LG:n LCD-telkusta voi mennä sanomaan. Mutta, jos ei jotain ihme syytä ole ostaa LG:n LCD:tä niin suosittelen Samsungia.

  Jep, raastamistahan se on. Itsekin tuolla toisessa ketjussa aiemmin juuri kirjoittelin noita mietintöjä, kun olin telkkua ostamassa. Mutta lopulta LG:n ostin, koska siinä on musta musta, ääretön kontrasti ja Dolby Vision. Samsung olisi jäänyt ostamatta jo tuon puuttuvan DV:n vuoksi. Jos se sinua kiinnostaa myös, niin valinta menee hankalaksi. :) Ja uudemmissa Samsungin malleissa on vielä vähennetty noita erillisiä kirkkausalueita, joka ainakin teoriassa tarkoittaa isompaa blooming-efektiä ja tumman pään ongelmia. Teoriassa siis. Käytännössä sitä ei välttämättä huomaa. Mutta siis viime vuoden malleissa niitä oli enemmän ja silti testeissä kultasilmät näkivät selkeän eron OLEDeihin. OLEDissahan jokainen pikseli on erillinen valoyksikkönsä, jonka kirkkaus voi olla maksimi ja ympäröivät pikselit silti pikimustia. Samsung on LCD, mikä tarkoittaa, että se ei ole itsevalaiseva, vaan pikseleiden takana on erillinen valonlähde paneelimuodossa. Ja se on Samsungeissa jaettu pieniin osiin "alipaneeleiksi", jotka valaisevat tietyn alueen, kun pitää. Mutta se tarkoittaa myös, että valoa aina vuotaa vähän myös sen pikselin ympärille, joka on valaistu. Valoisassa huoneessa tuota on lienee mahdotonta huomata, mutta täysin pimeässä esimerkiksi avaruuden kirkkaiden tähtien kanssa helpommin. Ja tuo tietenkin korostuu sitten HDR-katselussa, kun kirkkaus on vielä suurempi ja valopaneelin pitää loistaa kirkkaammin.

  Samsungin paremmaksi puoleksi voi tietenkin laskea suuremman kirkkauden HDR-katselussa. Varsinkin päiväsaikaan. Mutta ei LG:kään himmeä ole. Ihmettelen niitä kommentteja netissä, joissa porukka toteaa palauttaneensa LG:n koska sitä ei voi katsoa, jos on valot päällä tai ikkunasta tulee sisälle valoa. Kyllä LG on tavallisessa katselussa kirkkaampi kuin mikään normaali kotitv, mitä olen nähnyt. Ja en oikein ymmärrä, että miksi SDR-katseluun sitä kirkkautta pitäisi satoja nitsejä saadakaan. Meilläkin tv on kohti ikkunaa, joka on eteläpuolella taloa eikä se haittaa katselua ollenkaan.

  HDR-katselussa LG:n etu on ääretön kontrasti ja musta musta. Ja kyllä kirkkauttakin piisaa. Eilenkin taas vaihteeksi Last of Us -peliä HDR:nä pelatessa välillä häikäisi silmiä kirkkaat lamput. Toki pimeässä huoneessa pelasin, mutta koska tykin kanssa olen aina tottunut pimeässä leffat katsomaan, niin kyllä telkkarinkin kanssa niin tulee tehtyä.

  ABL (automatic brightness limiter) on LG:ssä oleva toiminto, joka vähentää kuvan kirkkautta sitä enemmän, mitä isommalla alueella ja mitä enemmän kirkkautta kuvassa pitäisi olla. Ennen ostoa pelkäsin, että miten tuon kanssa käy, mutta yhtäkään kertaa en leffoja katsellessa ole nähnyt sitä toiminnassa. Ilmeisesti Matrixin valkoisen huoneen kohtauksessa sen huomaa, mutta en ole kokeillut.
  Tietokoneen laitoin juhannuksena telkkariin kiinni ja siinä huomasin, kun resurssienhallinnan avasin, jossa on valkoinen tausta, että kirkkaus pieneni selkeästi. ABL:ää ei saa pois päältä, vaan sen kanssa pitää vain elää. Mutta kuten totesin, niin en kertaakaan ole sitä oikeassa leffassa nähnyt vielä toiminnassa.

  Toinen LG:n ikävä toiminto - kirkkauden pienentäminen hiljalleen, jos kuvassa on jotain staattista - on sellainen, jonka joskus huomasin. En niinkään siinä, että kirkkauden pienenemistä huomaisi, vaan sen kun se sitten taas pomppaa isommaksi, kun kuva muuttuu. Tosin sitäkin vain todella harvoin. Sen saa kuitenkin huoltovalikosta pois päältä. Itse otin pois.

  OLEDeissa on toki teoreettinen mahdollisuus kuvan kiinnipalamiseen, mutta jos telkkua ei käytä vain pelikäyttöön tunteja päivässä, niin ilmeisesti kiinnipalamisen mahdollisuus on käytännössä vain teoreettinen. Itse en siitä ole jaksanut sen enempää huolestua.

  Samsungin etu on tietenkin paljon edullisempi hinta. Jos siinä olisi DV, niin olisin kyllä itsekin sen saattanut valita. Tosin noiden tämän vuoden mallien hinnoittelua en niin tarkkaan ole nyt seurannut. Taitavat kuitenkin olla hieman kalliimpia kuin viime vuoden, koska ovat 8K-malleja.
   
 7. Kimsor

  Kimsor Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2006
  Viestejä:
  479
  Saadut tykkäykset:
  105
  Jaa lg:n lcd töllössä va-paneeli ?
  Olen ollut siinä uskossa että niissä on kaikissa se todella paska ips paneeli.
   
 8. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
 9. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Jeps, juuri tuollainen.
  Tuosta liikkestä en kyllä osaa sanoa juuta enkä jaata. Jos heille voi soittaa, niin puhelimessa voi saada paremman kuvan siitä, onko kauppa luotettava.
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Lisätään vielä LG:n "huonoksi puoleksi" mahdollinen stutter eli 24 fps -kuvan nykiminen. Tuohan ei sinänsä ole LG:n ongelma, vaan ongelma on siinä, että 24 fps on vain yksinkertaisesti liian pieni framerate kuvan sulavalle liikkeelle.
  LG:ssä tuon vain huomaa helpommin, koska paneelin ja pikselien päivitys on niin nopeaa.

  Sen vuoksi monet 24 fps -puristitkin saattavat LG:n kanssa käyttää hieman interpolointia. Itse käytän sitä paljon, koska mielestäni 24 fps on jäänne 100 vuoden takaa eikä sellaista pitäisi nykyään edes olla.

  Monet valittelevat tuon interpolaation tuomaa saippuaoopperaefektiä, mutta mielestäni osittain haukkuvat väärää puuta. LG tekee melko hyvää jälkeä siinä, että interpolaatio ei tee kuvaa liian "ylisulavan" näköiseksi. Mutta ilmeisesti monet vain kokevat sen, että kuvassa on (keinotekoisesti) yli 24 fps automaattisesti "saippuaoopperaefektiksi". Itse olen aina ajatellut, että tuo efekti oli enemmän sitä, että 10 vuoden takaiset interpolointialgoritmit eivät tehneet tasaisen sulavaa jälkeä, vaan nopeus/sulavuus vaihteli ja se vaihtelu toi ylimääräistä nopeutusta kuvaan. Pienenä sivuhuomiona: jostain kumman syystä leffateatterissa Bilbon hyppääminen aidan yli oli Hobitin 48 fps-versiossa juuri sitä saippuaoopperaefektiä, vaikka leffa oli kuvattu aitona 48 fps:nä. (offtopic: ostaisin Hobitit UHD:nä jos tulisivat 48 fps -versiona myyntiin)
  Vastaavaa "nopeutusta" en itse nykyisillä interpolaatioalgoritmeillä huomaa. Tai sitten olen vain tottunut.

  Tosin LG:n interpolaatio tuo joskus kuvaan pientä repimistä, mikä ei ole niin kivaa. Tosin ei edes joka leffassa.

  Hyvänä puolena paneelin nopeudelle on sitten se, että se on tällä hetkellä paras valinta pelaamiseen.
   
 11. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 436
  Saadut tykkäykset:
  86
  Kannattaa muistaa että yhä useampi tuotanto tukee 12-bittiä ja DV jota Samppa ei vielä osaa.
  https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1587366105
  Sampalla on ollut periaatteena olla maksamatta lisenseistä, joka tulee luultavasti muuttumaan 10-bittisen HDR10+ saatua useasti turpiinsa.
  Lisäksi Samsung Electronics on kunnostautunut negatiivisten tulosvaroitusten antajana.....
   
 12. 007

  007 Secret Agent Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.11.2003
  Viestejä:
  753
  Saadut tykkäykset:
  16
  Jos mahdollisimman hyvää kuvaa haluaa niin LGn ledit kannattaa jättää heti alkuunsa pois ostoslistalta. Eivät ole pärjännyt missään vertailussa moneen vuoteen muille merkeille. Jos ei ole niin väliä kunhan jotain näkyy niin silloin ne ovat hintansa puolesta järkeviä ostoksia. Itsellä parhaillaan LGn 50” 4K käytössä ja hyvinhän silläkin pärjää. Seuraavaksi kun päivitän isompaan niin vaadin kuvaltakin enemmän, koska kannattaa muistaa että huono kuva pienellä ruudulla saattaa vielä toimia mutta 85” se on melkeimpä katselukelvotonta.
   
 13. scented

  scented Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 772
  Saadut tykkäykset:
  159
  UM-mallissa näyttäs kans olevan 82'' va-paneelilla, mikä lie syy, ettei muissa koissa :). No mietiskellään, onhan nuo sampat aika samaa hintatasoa kuin lg, jostain vain luin, että osa sampoista on lukittu dynaamiseen ledeilyyn, mistä en tykkään sitten yhtään. No katsellaan sellainen samppa vertailuun, mistä saa pois dynaamisen ledeilyn...ja sampat näyttäs olevan lähes järkeensä edge-ledejä, mistä en myös hirveästi diggaile.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2020
 14. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  [​IMG]

  Verkkokauppa muutaman vuoden takaa :)
  77C8 taisi pudota lopulta 6000eur hintaan, 77C9 siihen 4000euroon...katsotaan miten jatkossa.
   
 15. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
  Älytöntä hinnoittelua, hyvän auton hinta töllöstä!
   
 16. Kimsor

  Kimsor Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2006
  Viestejä:
  479
  Saadut tykkäykset:
  105
  Ne ekat 55" swarowski timanteilla reunustetut oledit oli kanssa jotain 10k tullessaan. Lopulta taisi lähteä alle 2k. Kiireiset uutuuden ostajat saa maksaa aika kovaa hintaa. Ilmaahan noissa on ja paljon.

  Ekat 8k mallitkin oli vuosi sitten juuri likemmäs 8000€ tullessaan. Nyt saa jo alle 2000€ jonkun lg:n lcd-nanopaskeen 75" koossa.
   
 17. JanneB

  JanneB Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2016
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  25
  Tai hyvän töllön hinta autosta :)
   
 18. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 436
  Saadut tykkäykset:
  86
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
  nepa tykkää tästä.
 20. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87