Uuden omakotitalon lämmitysratkaisut?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Käikäle, 15.06.2010.

 1. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2
  Noinhan sen pitää olla.

  Matalaenergiatalon ainoa *kannattava* lämmitystapa on suorasähkö - tai jossakin on väärää suunnitelua:D
   
 2. peruk

  peruk Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.06.2009
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  0
  Investointikustannus oli ainakin 17000e vähemmän kuin naapurilla, jolla samanverran lämiitettäviä neliöitä.
   
 3. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Onko naapurin talo myös A-luokan matalaenergiatalo? Jos ei, paljonko olisi lisäkustannus ollut hänelle rakentaa talostaan semmoinen?
   
 4. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Investointi on ollut todellakin pieni, sitä en voi kyllä kieltää ja mihin tahansa muuhun verrattuna tuolla saa jo roiman määrän sähköä. Ja nimenomaan uuteen taloon aina vesikiertoinen lattialämmitys niin lämmitysmuotoa on helppo sitten vaihtaa mihin vaan jos joskus mieli sitten muuttuisikin.

  Itse ajattelen asian niin että alan "säästämään" tuolla omalla maalämpö hankinnalla välittömästi. Ja arvostan myös alhaisia asumiskustannuksia. Ja vaivattomuutta. Toisaalta vaakakupissa on sitten suurempi lainamäärä pankin lapussakin. Toisaalta korkojen ollessa näin matalalla saan melkoisen hyvän tuoton lainarahalle. 10 000€ "maksaa" alle 100€/vuosi(0,12% + 0,7%) ja säästö mitä tuolla saan löytyy aiemmista viesteistä.

  Täällä Ylöjärvellä voi tontin myös vuorata ostamisen sijaan ja mun kaaliin ei kyllä sekään sovi että 6%(2500e/vuosi) hankintahinnasta maksetaan vuodessa vuokraa mieluummin kuin kerralla 40 000e. Mutta ilmeisesti meitä on moneen junaan...

  Tuossa joku on keräilly hiukan erilaisten omakotitalojen kulutuksia ja tuosta voi tietysti hiukan miettiä mitä tuossa omassa torpassasi sitten voisi kulua. http://rakennusprojekti.fi/?p=2387

  Itsellä on kaksi tuttua joilla toisella (2011) valmistunut 180m2 + 45m2 tallia ja sähkön kokonaisvuosikulutus mlplla ~9000kwh. Toisella (2011) 150m2 + 60m2 tallia ja mlp 8500kwh.

  Jos jostain sanotaan että onko järkeä vai ei niin sen voisin kyllä todeta että MUN mielestä takkaa ei ole mitään järkeä rakentaa ainakaan sen takia että se jotain säästäisi. Yleisesti tuttujen kanssa höpistessä olen todennut että tuolle kivikasalla tulee piippuineen ~5000e hintaa. Rak mk:ta tutkimalla selviää että että voidaan laskea että takalla säästetään 2000kWh (~2m3 puuta) vuodessa. Eli 5000€/240e -> tma 21v. Maalämmöllä tuon voi sitten kertoa kolmella. Pitkään saa heittää "ilmaista" puuta takkaan että se hintansa kuittaisi.. Ja toisaalta jos asunnon neliöhinta on 1000-2500€/m2 niin tuo kimpale vie vielä melko ison siivun tuosta lattiasta :D
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2013
 5. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  No jos naapurillesi on tullut maalampö ja hän on siihen tuon verran laittanut ENEMMÄN rahaa kiinni kuin sinä niin voin sanoa että naapuriasi on viety kuin pässiä narussa.

  Tuon kokoiseen asuntoon piisaa 6kw pumppu esim nibe 1245 5800€ + 150m reikää, 30€*150=4500€ -> 10 300€

  Sanoit että olit asennuttanut varaajasi ilmaiseksi, joten mlp asennus olisi myös ollut ilmainen. Tarvikkeita olisi tarvinnut ehkä muutamalla sadalla enemmän kuin tuohon tehowattiin. Joten mun matikka päällä laskisin että maalämpö olisi maksanut sinulle ~10600-850=~10 000e enemmän kuin tuo tehowatti.

  En ainakaan saa mitenkään tuollaista laskutulosta aikaiseksi että sun järjestelmä 2850€ ja naapurin 19850€. Ja sehän ei ole naapurisi maalämpöjärjestelmän vika että hän ei osannut itse asentaa pumppua ja lattialämmitystä
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2013
 6. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  25
  Mielipiteet ja perustelut ovat kuin persreikiä: jokaisella on omansa. Meille takka oli selviö, eikä tullut edes mieleen laskea tuolle kustannukselle kuoletusaikaa, vaan varaava takka laitettiin mm. siksi että

  -lämmitysjärjestelmämme toimii muuten sähköllä (en asuisi enkä ostaisi ok-taloa, jossa ei ole varajärjestelmää, mikäli sattuu pidempi sähkökatko keskellä Suomen talvea),

  -koska takan avulla saa erittäin nopeaa lämpöä pirttiin (joskus sitä vaan huomaa palelevansa, vaikka lämpötila olisi ihan normaali ja tällöin takka on todella näppärä keksintö - tämä on tullut käytännössä todettua monta kertaa) ja

  -koska myös sauna on puulämmitteinen, ja hormit ovat samassa piipussa (piippua ei siis muurattu pelkästään takkaa varten ja koska sauna ei ole sähköllä, sitä ei tule lämmitettyä joka päivä - muuten meidän taloudessa melkein tulisi).

  Kuinkas kauan maalämpö lämmittää, mikäli sähkönjakelu katkeaa? Tai pumppu yksinkertaisesti hajoaa jonain jouluna, kun ulkona on 30 astetta pakkasta ja varaosia saattaa saada joskus uuden vuoden jälkeen?
   
 7. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 951
  Saadut tykkäykset:
  292
  Tähänkin pitää soveltaa Murphy:n lakia (vai onko se jonkun muun?):
  Laite lopettaa toimintansa silloin, kun siitä on eniten haittaa ja varaosien/korjauksen saanti on hankalinta/kalleinta tai kestää kauimmin.
  Malliesimerkkejä: Lämminvesiboilerin vastus paukahtaa joko jouluaattona tai kiirastorstaina klo 1700 jälkeen...
  Saunan viemäri on tukkeutuu joulusaunan aikaan...
  JNE, JNE...

  T: Vesku
   
 8. JJCool

  JJCool Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.09.2003
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä jokaisessa maalämpöpumpussa on sähkövastukset vikatilanteiden varalle.
   
 9. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Ja nehän vasta lämmittääkin, kun iskee tuollainen lahkosen kuvaama "sähkönjakelu katkeaa" -tilanne päälle? Kuitenkin useita kertoja vuodessa saamme lukea uutisia kuinka paikkakunta X on ollut sähköittä niin ja niin monta päivää tai viikkoa lumimyrskyn tai trombin tai syöksyvirtauksen tai milloin minkäkin vuoksi.

  Luohan se takka hengiltäpaleltumisen ehkäisyn lisäksi myös tunnelmaa.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2013
 10. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  624
  Saadut tykkäykset:
  25
  Todennäköisesti mekaaniseen laitteeseen voi tulla myös sellainen vika, ettei sähkövastuksista ole juuri apua.
   
 11. ex.faitteri

  ex.faitteri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.11.2011
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voihan sitä vaikka piirikortillakin kärähtää jotain, joka vaientaa koko laitteen.
   
 12. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin rakennan haja-asutusalueelle ja juurikin tuon takan rakennan sen takia että jos menee sähköt niin saa jossain loimussa istua sormet ristissä ja ihmetellä että koska lattialämmitysputket jäätyvät tallissa.

  Mutta karu tosiasia on se että nyky-yhteiskunta halvaantuu totaalisesti ilman sähköä. Vanhassa rintsikassa varmaan pärjäis parhaiten puuhellalla ja takoilla. :D Itsellä ensimmäinen jännitys kohdistuu nimenomaan noihin lattialämmitysputkiin. Jotkut tutut ovat laittaneet laittiakiertoon glykolia niin saa jättää tallin halutessaan täysin kylmäksi eikä tarvi jännittää.. Toisena kakkimassa ei varmaan montaa kertaa tarvis käydä kun tuo pienpuhdistamo tuskin tykkää jos sen roiskii täyteen.

  Itseasiassa olen ajatellut kyllä että aggrekaatti olis ihan jees peli mutta tuppaa sekin olemaan melkoisen kallis jos meinaa sillä esim mlp pyörittää. Tarvis varmaan olla +5kw tehoa, kolmivaiheinen ja todennäköisesti tarvisi tulla melko puhdasta sähköäkin. Ja dieselillä tarvisi käydä. Hinta taitaa noissa jo olla kolmatta tonnia.. Intin huutokaupasta halvalla sellainen soppatykin kokoinen ;D

  Mites tuollainen vesikiertoinen takka sähkökatkon tullessa? Eipä taida laitteella olla mitään virkaa jos ei saa kiertovesipumppua pyörimään?
   
 13. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Haja-asutusalueella et saa vettäkään kaivosta ilman sähköä, eli turhaan murehdit WC:n käyttöä. Käyttövesi on noin muutenkin ollut se suurin pulma näiden pitkien sähkökatkojen aikana, kämppä kyllä pysyy järkevän lämpöisenä kun takkaa lämmittää pari-kolme kertaa päivässä ja kynttilöistä saa valoa jos tarttee. Kaasuhella on jo normaaliolosuhteissa paras väline ruuanlaittoon, edut vain korostuu sähkökatkon aikana. :)

  Vesitakassa on _pakko_ olla hyvä painovoimainen kierto, muuten siitä tulee höyrypommi jos sähköt menee. Mutta se nyt ei paljoa lämmitä lattiaa vaikka varaajaan saataisiin kuumaa, lämmityspiirissä ei kierrä ilman sähköä juuri mitn. Aggrekaatilla joo jos välttämättä haluaa päristellä, itse en oikein näe tarpeellisena investointia varavoimaan ellei kyse ole lehmien lypsämisestä tai vastaavasta tapauksesta jossa on oikeasti pakko käyttää sähkölaitteita elämän jatkamiseksi. Tavis selviää muutaman vuorokauden mainiosti ilman sähöä. Älkääkä sitten tehkö mitään pellepeloton syöttöjä, Fortumin ulkoistetut sähkärit ei tykkää siitä että saavat näpeilleen, ei kuulemma ole yksi eikä kaksi tapausta jossa aggrekaatilla on lykätty tavaraa valtakunnanverkkoon. =)
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2013
 14. lmfmis

  lmfmis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 018
  Saadut tykkäykset:
  2

  No eipä - paitsi jos varaaja on samalla tasolla/ylempänä, niin saa kyllä vapaakierron toimimaan.

  Kiehumistapauksia vatren noissa on siten 95 ast asetettu ventiili joka päästää takkaan kylmää vettä joko kierukkaan tai vesitilaan. Toimii. On kokeilu :D


  Kokeilin pyörittää omia kierovesipumppuja invertterillä ja auton akulla - ihan hyvin toimi. Tosin käyttöaikaa tuli todella vähän, noin 20 min. Ehkä oli huono akku...

  Jokin UPS kiertovesipumpuille voisi olla hyvä idea.
   
 15. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toistan. :) Landella hanasta ei tule vettä kuin muutaman kymmenen litraa sähkökatkon jälkeen. Vesitakkaan on _pakko_ saada hyvä painovoimainen kierto jos tulta haluaa polttaa ilman sähköjä.
   
 16. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Äkkiä voisin kuvitella että vesi on se mikä viimeiseks tosta mun mökistä loppuu. Alueella vesiosuuskunta minkä vesi tulee tampereen vedeltä. Tampereen veden pohjavedenottamo on sitten muutaman kilometrin päässä ja jos sieltä loppuu veden tulo niin sitten myös puoli Tamperetta on ilman vettä...
   
 17. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 951
  Saadut tykkäykset:
  292
  Onko välissä isokin vesitorni?
  Kun jos sulta ja naapureilta on sähkö poikki, niin se voi olla vedenottamoltakin...

  T: Vesku
   
 18. Juhivol

  Juhivol Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  102
  Saadut tykkäykset:
  0
  juu mut eikös se pointti tolle vastaukselle ollu että ei kannata yleistää että landelta loppuis vesi ennemmin kuin citystä....
   
 19. peruk

  peruk Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.06.2009
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, hivenen tuo heittoni oli sitä kuuluisaa omenoiden ja appelsiinien vertailua. Meillä ei ole minkään valtakunnan jäähdytyksiä toisin kuin hänellä ja eikä hän kai muutenkaan halvinta ostanut. Enemmän lähinnä kiinnosti muiden ajatukset omasta ratkaisustani. Itse en myöskään pataani asentanut, sen sain puristettua talotoimittajalta erinäisten valituksen aiheiden hyvittämiseksi.

  Me laitettiin myös takkaleivinuuni. Sen hinnalla olisi jo toki pitkän pätkän jotain lämpöpumppu-ratkaisua maksanut. Eikä ilmaista puuta ole saatavilla. Merkittävä painoarvo oli sen toiminnalla vara-lämmönlähteenä ja päätettiin laittaa kerralla kunnollinen.

  Lämmitysratkaisua arvioidessani tuntui siltä, että aina tonnin lisää laittamalla sai huomattavasti parempaa tilalle. Ja kun se maalämmön investointi ei tässä kohtaa tuntunut sopivalta niin päätimme minimoida itse alkuinvestoinnin. Pumpputeknologia menee kuitenkin vauhdikkaasti eteenpäin niin voi katsella rauhassa haluaako vaihtaa järjestelmän joskus tulevaisuudessa. Aurinkokeräimet olisi itse asiassa itseäni kiinnostava ratkaisu käyttöveden lämmittämiseksi, mutta se teknologia ei ole tällä hetkellä lähellekään niin valmista, että niitä omalle katolle ilmestyisi.
   
 20. fraatti

  fraatti Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.02.2008
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä miten putket vedenottamolta kulkevat ja miten jossain majailevat vesitornit asiaan vaikuttavat mutta siitä olen kuitenkin jokatapauksessa aivan varma että jos sähköt tuolta seudulta häviää syystä tai toisesta, siirtoyhtiön prioriteettilistalla on varmasti kärkisijoilla hoitaa sähkö pumppaamolle joka palvelee kymmeniä tuhansia tamperelaisia, ylöjärveläisiä jne. Näytti keskimääräinen pumppausmäärä olevan vuonna 2011 4925 m3/päivässä. Yks mökki mettän keskellä ei liene se kiireisin kohde. No onneksi kuitenkin piuhat nykäistiin maakaapelilla kun tontille tuotiin sähköt.

  Yksi pisimmistä vedenjaon katkoksista taitaa olla Nokian vesikriisi mikä oli taasen aivan herran hallussa...(tai silloinkin vettä tuli mutta oli käyttökelvotonta) Ja yleensäkin se ei oo ihme jos sähköt on poikki mutta se että hanasta ei tule vettä on varsin harvinaista. (Jollei nyt satu sitten kiinteistökohtainen vesiputkijäätymään)
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2013