Upgrade (2018)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 03.04.2019.

 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 214
  Saadut tykkäykset:
  153
  [​IMG]

  Leigh Whannellin Upgrade (2018) on viime aikojen parhaita tieteistoimintatouhuiluja, sukkela australialainen yllättäjä.

  Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa tietotekniikka helpottaa elämää, esimerkiksi autot ovat itseohjautuvia ja ihmisten toimintakykyä voidaan parannella subkutaanisin ATK-asennuksin. Täysin luotettavaa tekniikka ei kuitenkaan ole, vaan päähenkilö automekaanikko Grey Trace (Logan Marshall-Green) ja hänen vaimonsa Asha Trace (Melanie Vallejo) joutuvat auto-onnettomuuteen ja heidät ryöstetään. Grey halvaantuu kaulasta alaspäin, mutta omalaatuinen tietokonenero Eron Keen (Harrison Gilbertson) tarjoaa uusinta lääketieteellistä tekniikkaa avuksi.

  Greyn niskaan asennetaan tietokonesiru ”Stem”, joka korjaa katkenneen selkäytimen, ja Grey nousee ylös rullatuolista, yli-inhimillisen reippaana kuin Kuuden miljoonan dollarin mies konsanaan.

  Stem ei kuitenkaan ole pelkkä kone vaan itsetajuinen olio, joka osaa keskustella isäntänsä kanssa. Stem auttaa Greytä löytämään ryöstäjät, jotka murhasivat Ashan, ja kostamaan heille, koska poliisietsivä Cortez (Betty Gabriel) ei tunnu pääsevän jutussa puusta pitkään.

  Toimintakohtausten uskomaton vikkelyys perustuu siihen, että Stem ottaa ohjat ja pätkii roistot poikki ja pinoon hillittömän tehokkaasti. Stem ei kunnioita ihmiselämää, ja kyyti alkaa vähitellen hirvittää Greytä.

  Ryöstömurha paljastuu tilaustyöksi ja syylliseksi näyttää osoittautuvan Eron Keen, mutta tämä paljastaa, että kaiken takana on hänen keksimänsä ylivertaisen tehokas tietokonesiru Stem, joka pystyy hallitsemaan kaikkea digitaalista ja joka haluaa itselleen ihmisruumiin voidakseen selviytyä ja operoida maailmassa tehokkaammin.

  Loppu on traaginen, koska Stem hävittää kaikki vastustajansa.

  Upgrade on tiivis ja viihdyttävä jännitystarina; tutuista aiheista — kaikenkattavan digitaalisuuden ja autonomisen tekoälyn vaaroista, ihmisen ”päivittämisestä”, omankädenoikeudesta — on keitetty onnistuneella tavalla uudenlainen soppa. Tulevaisuuden tekninen rekvisiitta on realistista ja toimivaa, huumori vähäeleistä ja näyttelijäsuoritukset sujuvia — keskeisessä konnaroolissa nähtävä Benedict Hardie on ilmiselvä Australian Jasper Pääkkönen. Käsikirjoituksen pienehköt dramaturgiset kömmähdykset eivät haittaa menoa.

  Jos piditte elokuvista Hardcore Henry, Ex Machina ja Repo Men, saatatte pitää myös tästä.

  Tilaääntä hyödynnetään ja takakanavat ovat — ymmärrettävästä syystä — runsaasti käytössä. Blu-raylla on 5.1-kanavainen ääni, mutta elokuva olisi saattanut hyötyä 6.1 kanavasta.

  Niskaani asennettu a.i.v.o.y.d.i.n.s.ä.h.k.ö.s.i.r.u. käskeepakottaapakottaapakottaa a.a.a.a.a.antamaan a.a.a.a.arvosanaksi.i.i.i.i

  3½/5

  Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 1.6.2018. Ensi-ilta Australiassa: 14.6.2018.

  Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-50) ei ole mitään lisämateriaalia, mutta kuvanlaatu on varsin hyvä:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. ipeniemela

  ipeniemela Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.09.2004
  Viestejä:
  787
  Saadut tykkäykset:
  54
  Sanoitkin jo melkolailla kaiken tarvittavan, ihan pätevätä tavarata on tämä elokuva ja mainittakoon vielä, että hetkittäin tätä tulee väkisinkin verrattua Venomiin johtuen Logan Marshall-Greenin ja Tom Hardyn hämmästyttävästä yhdennäköisyydestä. 3½/5 annan minäkin arvosanaksi ja näillä näytöillä Leigh Whannellin tulevilta Escape From New York- ja Invisible Man-versioilta on lupa odottaa paljon.
   
 3. opelman

  opelman Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 589
  Saadut tykkäykset:
  55
  Tämäpäs oli hyvä elokuva. Oonkin aina miettinyt mikä se ääni joka sisälläni kuuluu on.
   
 4. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 127
  Saadut tykkäykset:
  82
  Oli ihan kelpoinen teos. Lopputulema ei ollut ihan kaikkein ennalta-arvattavinta mallia. Näyttelijät minulle täysin tuntemattomia. Positiivinen ylläri kaiken kaikkiaan. HD-telkkaritallenteena katsoin. ***½/*****.
   
 5. Mediggo

  Mediggo Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.03.2021
  Viestejä:
  121
  Saadut tykkäykset:
  16
  Blu ray meni suoraan hankintalistalle, kun olin tämän telkusta katsonut.