Ultrakompakti kamera aktiiviseen elämäntyyliin?

Keskustelu osiossa 'Digikamerat' , aloittajana ElvisThePelvis, 07.12.2005.

 1. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sonyn lituskoja on muutamalla kaverilla ollut, ja kohina on yleensä hiukankin heikommissa olosuhteissa ollut kaameata. Itse olen hankkimassa joulun tienoilla Panasonicin FX9:iä kun rahat ei tunnu riittävän LX1:seen. Elvis älä nyt hosu liikaa ettet myöhemmin kadu. Ensi vuonna saattaa aina tulla parempi malli..
   
 2. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  Niin, toisaalta jos odotan vielä viisi vuotta, niin saisin todella pienen kameran, jossa on aivan uskomattomia ominaisuuksia :D No joo, ehkä mä kummiskin ensi kuussa sen kameran ostan, niin pääsen kuvailemaan. Ja tosiaan esim. dcresourcen sivuilla asiaa tuntevemmat ovat verranneet FX9:ää ja T9:ää, ja T9:ssä todettiin (paljon) vähemmän kohinaa, ja yleisesti todettiin, että vaikka T5, T7 ja aiemmat mallit ovat olleet kohinarikkaita, niin T9 on ensimmäinen todella lupaava ja hyvä T-sarjalainen.

  Ja muistetaan vielä se, että olen innoissani jo kaverinkin ultrakompaktista kameresta, joka on seuraavanalainen:

  http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dscu20.asp
   
 3. Klage

  Klage Member

  Liittynyt:
  24.05.2004
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos tuolla viitataan autofokukseen, niin FX9:n speksisivulla mainitaan, että:

  "The AF method can be selected according to the shooting situation: 5-point, 3-point high-speed, 1-point high-speed, 1-point normal-speed and Spot. In 1- point high-speed AF, the AF time has been dramatically reduced to achieve outstanding focusing with speed and precision as good as the FX8".

  ja vielä varmemmaksi vakuudeksi FX8 speksit mainitsevat, että

  "An AF method can be selected according to the shooting situation: 5-point, 3-point high-speed, 1 point high-speed, 1-point normal-speed and Spot. In the newly incorporated 1 point high-speed AF, the AF time has been dramatically reduced to approx. half the level* of the previous DMC-FX7".

  Eli ei siis eroa tuossakaan. Ei silti, kyllähän FX9 varmasti on pikkuisen parempi kuin FX8. Itse vaan olen sen verran nuuka ihminen, että ajattelin tuossa kohden säästää 1 gigan muistikortin verran.
   
 4. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joulun jälkeen tulee tilattua Panasonic DMC-FX9, jollei jotain suurempaa satu. Mites tuota voi vertailla Cannon Ixus 55:seen
   
 5. Crannog

  Crannog New Member

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  1 344
  Saadut tykkäykset:
  0
 6. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  Itse tulen ostamaan sen Sonyn T9:n ens kuun alussa tai ehkä vasta helmikuussa. Pitää vähän katsella missä hinnoissa se liikkuu, ja odotella josko Stockan kantistarjoukseen se tulisi, koska monesti juuri Sonyn elektroniikkatuotteet ovat siinä tarjouksessa.
   
 7. oohoo

  oohoo New Member

  Liittynyt:
  23.11.2004
  Viestejä:
  199
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ero tarkennuksessa FX8:n ja FX9:n välillä on "extra optical zoom", jolla voit saada päästä esim. 4x optisen zoomiin, jos kuvaat vain 3 MP:llä. Käytännössä saman asian ajaa kuvankäsittelyllä rajaaminen, mutta se on tietenkin "hankalampaa".

  FX8 vaikuttaisi hintalaatusuhteeltaan olevan tällä hetkellä hyvä ostos, erot FX9:iin ovat ilmeisesti se megapikseli + tuo "extra optical zoom"-toiminto.
   
 8. shack

  shack New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.05.2002
  Viestejä:
  2 880
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mietityttää vain, että onko tuo aidosti mukamas optinen zoom vai meneekö enemmän digitaalisen puolelle kun kikkaillaan tuolla yhdellä mpixillä.
   
 9. ricke

  ricke Member

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  217
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suurin ero noiden kahden välillä omasta mielestäni on parempi näyttö fx9:ssä. Lisäksi siinä on pari uutta kuvausmoodia, jotka saattavat olla taskupokkarissa ihan oleellisiakin puuttuvien manuaalikontrollien vuoksi. Esim. itseäni kiinnostaa tuo uusi Starry night -moodi.

  Kyse on ihan aidosta rajauksesta :) Saman homman voi tehdä kuvankäsittelyssä 6mpix-kuvalle jälkeenpäin. Mahdollisena etuna on tietysti 3mpix kuvien pienempi koko, jos muistikortin koko on rajoittava tekijä.
   
 10. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt tuli hankittua Ultrakompakti kamera aktiiviseen elämäntyyliin! Tilasin Panasonic Lumix DMC-FX9:in Pixmaniasta alennuskupongin kanssa 384. Saapa nyt nähdä millainen peli on kyseessä. Panasonic on lähiaikoina nostanut osakkeitaan hiljalleen tekemällä laadukkaita plasmoja ja digikameroita. Toivottavasti DHL ei vitkuttele, ja paketti tulee viimeistään ylihuomenna.

  Nyt kun täytyy hankkia uusi muistikortti, kannattaako tuohon hankkia mitään Ultra Fast-korttia, vai hakea Prismasta se perus SD?
   
 11. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  DHL kävi tunti sitten ovella, ja nyt on kuormitettu tuota 16mb:n muistikorttia, niin paljon että ei jaksa enää tyhjentää sitä uudelleen ja uudelleen. 512mb tulee kyllä hankittua tänään että pääse ottamaan kuvia toden teolla.
   
 12. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  dille, itselläni on vielä sittenkin auki tämä digikamerahankinta. Arvostaisin kovasti sitä, jos voisit kertoa minulle seuraavista kohdista, nyt kun sulla on FX9, mikä on vielä sittenkin yksi varteenotettava vaihtoehto mullakin:

  1) USB2.0. Itselleni ei ole tullut selväksi, onko FX9:ssä USB2.0 vai se hitaanpi USB. Ulkomaisilla testifoorumeilla siinä näyttäisi olevan se hitaanpa kun taas esim. Tekniikan Maailma testissään väitti, että FX9:ssä on USB2.0. Mikä on asian oikea laita?

  2) Kuvat hämärissä olosuhteissa. Oletko ottanut kuvia vielä esim. sisällä illalla jolloin vain joku kynttilä tai ei kovin tehokas lamppu palaa tai oletko ottanut ulkona esim. katuvalaistuksessa kuvia (en puhu nyt siis ihan pilkkopimeästä). Olisi kiva tietää tuleeko näistä kuvista mielestäsi ihan hyväksyttävän näköisiä.

  3) Kohina. Suurinpiirtein jokaisessa testissä tai käyttäjäarvostelussa on FX9:n heikkoudeksi mainittu kohina. Jotkut ovat sitä sanoneet jopa 'kohinakunkuksi' leikkisästi. Mitä mieltä olet tästä väittämästä, nyt kun olet näppäillyt kuvia sillä? Toki kaikissa ultrakompakteissa sitä kohinaa on, mutta esim. jopa tällaisissa todella litteissä lelun näköisissä malleissa kuten Sony DSC-T9 on mainittu olevan vähemmän kohinaa.
   
 13. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kamerassa ei ole USB2.0:aa. Ainakin samasta usb-portista iPod(5G) siirtää 2.0:an vauhtia, mutta tämä ei. Positiivista on kuitenkin se että tämä kamera ei vaadi XP:ssä mitään Pansonicin omia ohjelmia toimiaksee kunnolla. Mites on Sonyjen laita nykyään. Tosin itse käytän Muistikorttilukijaa(2.0 usb), joten eipä tämä yleensä hirmuisesti hetkauta.

  Lupaan palata kahteen seuraavaan kysymykseesi myöhemmin, kunhan pääsen ottamaan muutaman kuvan tuolla yön pimeydessä oikeilla säädöillä. Kävin tuossa ottamassa muutaman kuvan valmiilla Night Scenery-ohjelmalla, joka sattumalta pistikin valotusajan 8 sekunnin pituiseksi, ja käsivaralla kuvista tulikin aika abstraktia taidetta.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  Kiitti vastauksestasi ja odotan noiden kahden muun kohtien vastauksia mielenkiinnolla. Itse mä olen ajatellut, sitten kun sen kameran hankin, ihan USB:n kautta kuvia siirrellä, kun ei välttämättä aina jaksa sitä muistikorttia kaivaa kameran sisältä. Eihän siinä sillä lailla ole väliä onko se USB2.0 vai USB1.1 koska tuskin monella nyt kauhea kiirus on kuvia siirtäessa, mutta onhan se toisaalta niinkin, että ihmetyttää miten tuollaisessa kalliimman puoleisessa aika uudessa ultrakompaktissa ei sitä USB2.0:aa ole, kun monissa vanhemmissa malleissa se on.

  Sonyn uusimmista malleista en ole varma, mutta kaverin ultrakompakti-Sonyssä, joka on 2-3 vuotta vanha, se XP:ssä ilman omia ohjelmia siirto onnistuu kyllä, ja pitäisin ihmeellisenä, jos ei nykymailleillakin onnistuisi.
   
 15. Tinttara

  Tinttara New Member

  Liittynyt:
  12.12.2005
  Viestejä:
  360
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikään yökuvausohjelma tai muukaan nippeli ei taio valoa lisää. Jos haluat kuvata hämärässä, et kiinnitä huomiotasi siihen, onko kamerassa joku yömoodi, vaan sinua kiinnostaa optiikan valovoima (=suurin mahdollinen aukko) ja käytettävissä olevat ISO-arvot ja niiden kohina. Totuushan on kuitenkin se, että kameralla kuin kameralla tarvitaan hämärässä jalustaa tai salamaa.
   
 16. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin ja? Mitenköhän tässä kamerassa säädät manuaalisesti aukon kokoa? Millä muulla kun valmiilla ohjelmallisella tavalla saat säädettyä valotusajan 8:aan sekunttiin? Itse en ainakaan ole hoksannut miten. Panasonicit ovat kuuluisia niiden kohinasta ja kyllä tämäkin yksilö kohisee ISO 400:lla aika mukavasti jos sille antaa 1/8 sekunttia tuollan pimeydessä.

  Täysin noviisina lähdin kaupassa iltahämärässä käymään, jolloin päätin turvautua noihin valmisohjelmiin, enkä ole vielä jälkikäteenkään löytänyt tuota aukon koon säätömahdollisuutta. Tämä seikka mielestäni pakottaa käyttämään noita yömoodeja, koska ne yleensä kuitenkin toimivat ihan kivastikin. En minä tätä kameraa hankkinut taiteellisiin yökuviin kuitenkaan. Ryyppykuvissa kohteet on yleensä tarpeeksi lähellä, jolloin salaman käyttäminen on miltei pakollista, ja kyseessähän on kuitenkin Ultrakompakti kamera aktiiviseen elämäntyyliin
   
 17. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  Samaa mieltä. En mäkään, vaikka haluankin keskimääräistä paremman/kalliimman ultrakompaktin, oleta, että sillä saisi jotain todella tarkkoja ja taiteellisia kuvia, joita voi julistekokoon tulostaa. Itse asiassa en edes tulosta niitä kuvia, vaan säilytän tietokoneella, jotta sitten joku ilta kun fiilis iskee, voi kaihoisasti muistella niitä hyviä aikoja. En mä silti sitä sano, että mulle riittää, että siinä kuvassa näkyy utuisia hahmoja, vaan totta kai haluan, että kuva on hyvä, ja siksi valinta näiden mallien kuten Panasonic FX9, Sony T9, Fujifilm Z1 (moni tuntuu tätä pitävän ideaalisena hämäräkuvaukseen, koska korkeilla ISO-luvuilla sen kohina ei ole suuri, mutta kaikissa testeissä tämä kamera on jäänyt viimeisten joukkoon)/Z2, Canon Powershot SD30 (Digital Ixus i Zoom) tai Sony N1 (ei saa mustana :weep: ).

  Kyllähän se niin on tosiaan, että ryyppykuviin lähes täysin sitä kameraa käyttäisin ja kovolla kuvia pitäisin. En tiedä sitten onko monella se käsitys "hämäristä olosuhteista" että se tarkoittaa lähes pilkkopimeää. Mä tarkoitan hämärillä olosuhteilla esim. valaistua katua talvisena yönä tai tunnelmavalaistua asunnon olohuonetta.

  dille, missä pidät yleensä sitä kameraasi. Onko se mielestäsi tarpeeksi pieni, että sitä voi pitää povarissa hyvin? Itseäni tossa Sonyn (ja Fujifilmin) koossa kiehtoo se litteys, nimittäin se ei tunnu niin möykkymäiseltä pikkutakin povarissa. Tulisin myös ehkä vähän heilumaan/tanssimaan (en tiedä kummalta se mun "aktiivinen elämäntyyli" näyttää :D), joten siinäkin mielessä ei-möykkymäisyys olisi hyvä juttu, ettei se kamera hölskyisi taskussa aivan mielettömästi.
   
 18. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 452
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ainahan voit sanoa että se on KAMERA joka siellä alhaalla pullottaa :cool:
   
 19. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, kamera on tämän päivän meikäläisellä ollut, joten kovin vähän se on taskussa viettänyt aikaansa, mutta yleensä tulee kyllä pidettyä kameraa farkkujen etutaskussa, ja juuri sopivan pieni. Pienemmästä ei tällä kädellä saa saisi enää otetta. Tuli käytyä testaamassa tuota Sonyn lituskaa(T7), ja tuntui siltä että sen korkeus teki siitä liian ison möykyn farkuissa kannettavaksi verrattuna tähän FX9:siin. Tässä vielä pientä kokovertailua perään Labellon huulipuikon sekä normaalin AA-pariston paksuudessa.
  [​IMG]Siitä meneekö tämää pikkutakin povariin, en ole aivan varma mutta kyllä minä ainakin tulen kantamaan tätä housujen taskussa.
   
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 485
  Saadut tykkäykset:
  147
  Niin, mutta jos se on mun povarissa, niin se kyllä pullottaa vähän väärästä paikasta. Ei taida käydä flaksia yökerhossa, jos mun kuppikoko on isompi kuin saalistettavalla :hitme:

  Mä en ole noita Sonyn lituskoja kädessä pitänyt, mutta katsonut läheltä niitä olen, ja kyllä sellainen menee jopa aika helpostikin pikkutaakin povariin. Saas nähdä mihin päätyy. Näppäsitkö tuon kuvan muuten sillä Panasonicillasi. Nimittäin jos näppäsit, niin 'kohinakunkun' maine taitaa olla ansaittu.