Ultrakompakti kamera aktiiviseen elämäntyyliin?

Keskustelu osiossa 'Digikamerat' , aloittajana ElvisThePelvis, 07.12.2005.

 1. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Lopultakin kamera on ostettu ja tulossa postissa! :D EtP:n kameravalinta aktiiviseen elämäntyyliin on *rumpujen pärinää* Panasonic TZ5. Vaikka tässä on jo tovi oltu kovasti Fujifilmin leirissä, niin firman nykyiset otteet eivät ole vakuuttaneet. Tässä mielessä harmittaa, kun ei tajunnut silloin aikanaan millainen kultakimpale F31fd oli, ja nyt sitä ei niin vain saakaan. F50fd osottautui kohinaa omaavaksi megapikselihirviöksi, ja vaikka F100fd on monien mielestä jopa yhtä hyvä ellei parempi kuin F31fd, niin toisaalta ns. pink banding -ilmiö (joka tosin ei joka mallikappaleessa esiinny ja jota Fujin uusi firmis ei korjaa kauheasti) sekä muiden kuin ns. low light -kuvien "elämättömyys" eivät houkuta.

  Miten sitten päädyin Panasoniciin, tuohon pokkareiden kohinakuninkaanikin tunnettuun merkkiin? Olin seurannut aiemmin vain Panan FX-sarjaa, ja se ei kiinnostanut tippaakaan juuri järjettömän kohinan takia. TZ-sarjasta en ollut tietoinen ennen TZ5-hypetystä, ja kun sitten tutustuin kyseiseen sarjaan, niin innostus kasvoi. Kohinaa on edelleen, mutta sen määrä on vähentynyt, ja vastaavasti korkeampien ISO:jen käyttö on mahdollistunut kuten vaikkapa tämä ketjusta löytyvä kuvagalleria todistaa. Kun mukaan heitetään joukko kivoja ominaisuuksia kuten ERITTÄIN miellyttävä käyttöliittymä, todella kehuttu 3" näyttö, HD-videokuvaus (joskin äänenlaatu, joka tulee monona, on kritisoitu) sekä korkeatasoinen kuvanlaatu (etenkin värejä on kehuttu), niin valinta ei ole kovin vaikea. Tietenkään ei sovi unohtaa sitä, että alle 400 euron ei saa kovin montaa muuta saman laatuluokan kameraa, jossa on 10x zoom ja 28mm:n linssi.

  Ei TZ5 ihan ultrakompakti ole. Sehän luokitellaan "ultrazoom compact" luokkaan, ja sen paksuus on 3.62cm kun monien ultrakompaktien paksuus on alle 2cm. Tällä ei ole kuitenkaan väliä, sillä kriteerini ovat hiukan muuttuneet. Alunperinhän etsin ns. baari-iltakameraa. Nykyään kun omasta luuristakin jo löytyy 3.2 MP:n kamera ja kun tosiaan varsinaiset ultrakompaktitkin meikäläisen piukoissa vetimissä (ellei nyt se puvuntakki ole päällä, jolloin tanssiessa tapahtuisi toki se "tiiliskivi taskussa" -efektii), niin olen luopunut koko käyttökohteesta. Sen sijaan kamera tulee yleiseen ulko- ja sisätilakäyttöön sekä ajoittaiseen sisäkonserttien (rock) tallentamiseen, jossa voi hyväksyä keskinkertaisen laadun. Edelleekään ei ole tarkoitus tehdä kuvista mitään suuria otoksia, vaan ihan perus-tietokone-dia-selaukseen niitä on tarkoitus ottaa.

  Kun näin metromiehen maineessa Plazalla olen, niin lienee syytä mainita värivaihtoehdoista. :D Vaikea oli päättää kyllä, kun TZ5:sta saa mustana, hopeisena, sinisenä ja tumman ruskeana. Loppusuoralle sijoittui lähinnä musta ja tummanruskea (10 euroa kalliimpi) malli, joista valitsin lopulta mustan.

  Näin sain tämän ketjun päätökseen osaltani kivasti. :) Lupaan toki tulla arvostelemaan kamerani, kunhan sitä saan testattua, ja jossakin vaiheessa voinen jopa niitä paljonpuhuttuja low light -otoksia esitellä.
   
 2. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Tänään tuli Panasonic TZ5 uuteen kotiinsa. Vähän ennakkotunnelmia...

  Ostin kamerasta mustan version, ja livenä se näyttää erittäin tyylikkäältä. Kameran rakenne on erittäin vankka (metallinen). Se on erittäin hyvin suunniteltu, koska näppäimet ovat sijoitettu loogisesti, niitä on mukava painaa, ja itse kameraa on mukava pidellä käsissä (tuo etuosan nahkainen otepala on ihan kiva lisä). Tässä on siis 3 tuuman lcd-näyttö, johon on pikseleitä tungettu tuplasta enemmän kuin normidigipokkarissa -> kuva lcd-näytöltä on erittäin kirkas ja tarkka. Käyttöönotto oli erittäin vaivatonta (akku lataukseen pariksi tunniksi ja sitten muistikortin kanssa kameran sisään, käynnistys, kellonasetus ja se on siinä).

  TZ5 on jokseenkin painava, joten vaikka se ei nyt rasita käsiä, niin en voisi esimerkiksi kuvitella heiluvani sen kanssa konserttiyleisössä pidellen sitä yhdellä kädellä pääni yläpuolella pitkiä aikoja. Koko on sitä luokkaa, että ei sitä farkkujen taskuun oikein tungeta (kyllä se vähän löysempien farkkujen taskuun menee, mutta en raskisi alkaa tuollaista tunkemaan sellaiseen), mutta esimerkiksi takin taskuun/povariin tuo menee helposti.

  Käväisin äskettäin ostamassa tälle kantolaukun. Dpreviewn foorumeilla suositeltiin muun muassa Loweprota, ja merkin Rezo 30 sopii tälle kameralle täydellisesti. Olisihan Pansulla ollut omakin nahkainen laukku myytävänä, mutta mielummin tällaista pidän. En ole oikein koskaan perustanut lcd-suojakalvoista, koska vaikka ne toki suojaavat näyttöä, niin ne myös tuovat sen tunteen, ettei käyttäjä olisi kameraansa koskaan käyttänyt (kun on tehtaalla laitetut suojakalvot vielä kiinni -- joskaan TZ5:ssä sellaista ei ollut). Koska tuo näyttö on kuitenkin sen verran suuri, että sormi voi ajoittain lipsahtaa siihen, ja toisaalta näyttö voi osua laukkuun laittaessa johonkin, niin päätin tilata lcd-suojan. Jälleen Dpreviewn foorumeilta löytyi eräs hyvä suositus: 3M Vikuiti™ DQC-160. Ainakin Amazon.de:stä löytyi nimenomaan TZ5:lle tehty malli. TZ5:een on myös saatavilla HD-kaapeli (komponentti), joka tietenkin olisi kiva ajatellen töllöäni (Sony 40D3000), mutta komponenttikaapelien paikat ovat jo varattuja (Wii), joten ajattelin töllöstä toistaa kuvat vaikkapa Wiin kautta (laittamalla muistikortin Wiihin). Onhan minulla toki sitten HDMI-kaapeli yhdistettynä läppärin ja töllön väliin, niin sitäkin kautta voi...

  Mitä tulee ensivaikutelmiin, niin olen erittäin tyytyväinen ostokseeni. Kunhan tässä pääsen räpsyttelemään TZ5:llä oikein urakalla, niin tulen kertomaan tänne sitten sen suorituskyvystä (low light -kyvykkyydestä etenkin). En odota tältä ihmeitä, mutta niin paljon noita TZ5:n kykyjä on ylistetty, että kokoluokassaan se on varmasti ihan kärkipäätä.
   
 3. juhaa

  juhaa Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Et voi olla tosissasi, tämän on pakko olla pilaa?
  Harkinta aikaakaan ei ollut kuin 2.5 vuotta :D
   
 4. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Juu, niin on päässyt käymään. Toki tilanteen selitys onkin sitten niin järkeenkäypä, että se vie pohjan näiltä ivailuilta: harvoinpa sitä kuluttaja ostaa edes vuoden aikana kaiken mitä vaan tulee mieleen -- etenkään jos ei löydy mieleistä mallia ja etenkään jos on muitakin rahareikiä.

  Ehkä asia on niin, että plazalaiset ovat keskimäärin niin rikkaita ja sellaisia kuluttajia, että hankkivat elektroniikkaa sitä mukaa kun malleja vaan mieleen juolahtaa, ja siksi eivät pysty samaistumaan tällaisen köyhän opiskelijan kulutustottumuksiin, jossa voidaan ostaa tavaroita vain silloin, kun tavara itsessään tuntuu "oikealta ostokselta" ja, mikä tärkeintä, on sopiva rako taloudessa se ostaa. ;) Olipas pitkä virke...
   
 5. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 415
  Saadut tykkäykset:
  14
  EtP ja köyhä opiskelija. Nyt ei joku täsmää... ;)
   
 6. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 694
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä ketju on omalla tavallaan legenda, joten ei voi muuta sanoa kuin onneksi olkoon! :)

  Tuo on kamerana myös kiinnostanut, pitkä zoomi ja puoli-hd-videota.

  Toisaalta olen huomannut että kovin kiirettä ei ole ollut kameran ostossa. Yritän nykyään ostaa sellaista joka on viiden vuoden päästäkin validia kamaa, mutta eräs ominaisuus tuossa oli mikä luultavasti jää jälkeen. Muistkortti nimittäin on SDHC, missä Wikin mukaan on sovittu maksimikoko 32Gt, kun taas avoimemmassa CompactFlashissä keinotekoisia rajoituksia ei ole. Suurin CF taitaakin olla se 64Gt. Pieni asia sinänsä, mutta HD-videota tallettaessa tila olisi tarpeen.
   
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Kiitos onnitteluista. :) Vaikka tämän kameran videokuvauksellisia ominaisuuksia onkin kehuttu, niin eiköhän sitä kannattaisi mielummin HD-videokamera mielummin hommata, jos 32Gt:ä ei riitä. TZ5:ssä on vielä sekin, että ääni tallentuu vain monona, ja ei kuulemma muutenkaan millään hyvällä laadulla. Sekin on syy kai mielummin hommata järeämpi tai asianmukaisempi vehje videokuvauksiin.

  Nyt saatan muistaa väärin tämän, mutta muistelen etäisesti lukeneeni TZ:n videotallennuksesta sellaista, että kamera tallentaisi vain 2Gt:hen asti, oli muistikortti kuinka suuri tahansa. Kuulostaa vähän hassulta, ja, kuten sanottu, saatan muistaa tai olla käsittänyt tuon täysin väärin, mutta asiasta kannattanee ottaa selvää.
   
 8. Topias

  Topias New Member

  Liittynyt:
  01.02.2003
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinulla varmaan on yli 2Gt muistikortti ja varmaan jossain vaiheessa testaat myös tuota videokuvausta, niin voitko ilmoittaa tänne, että onko videopätkän koko tosiaan rajoitettu tuohon 2 gigaan? Entä minkälaista videota saa aikaan normaalissa sisävalaistuksessa, riittääkö valo? Ja muutenkin tänne pitää raportoida kamerasta kaikki mahdollinen ;). Itsekin olen jo useamman vuoden kameran vaihtoa suunnitellut ja TZ5 vaikuttaisi oikein hyvältä vaihtoehdolta ainakin paperilla. Kameran tarjoama videokuvaus kiinnostaa myös kovasti.
   
 9. juhaa

  juhaa Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  One note, to record in HD, you need an SD card with a minimum write speed of 10mb/s.
  Bad thing? The File sizes are obscenely large. A 4min 15sec VGA (640x480) video at 30fps will eat 344 mb. At this rate, it will finish off an 8GB SD card in 1 hour, 30 min. Recording in full 720P HD will devour the same SD card in 33min 50sec.In case you were wondering, though you can only record up to 2GB in one session, you can always start recording again right after it stops. 2GB in HD equates to a measly 8min 20sec.

  http://modifierwong.tabulas.com/
   
 10. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Kiitos juhaa varmistuksesta, juuri tuota muistelin. Ainahan sitä voi tosiaan samantien jatkaa videokuvan tallentamista, mutta jotenkin sain tuosta Maman kommentista sellaisen kutinan, että hän nimenomaan haluaisi yhtämittaisesti sitä tallentaa pidemmältikin.

  Eipä minulla ole kuin Sandiskin 2Gt:n muistikortti (Ultra II). Videokuvaustakaan en harrasta (ei oikein ole vuosien varrella tullut kauheasti kuvattavaa, ja jos onkin tullut, niin itse kai on ollut aina ennemmin se kohde :D), mutta voin toki sitten ajan myötä arviossani kertoa siitäkin.

  Eilen tuli uusista rullaluistimista näpsittyä kuva sisätiloissa ok-valossa ilman salamaa ISO800:lla, ja eipä sen laadussa ollut valittamista ainakaan siinä koossa mistä sitä katselin. Kun vaan tilaisuus tulee, niin pitänee käydä laittamassa TZ5 polvilleen, ja kuvata ilman salamaa baariolosuhteissa.
   
 11. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 694
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, kyllä mulla oli tiedossa tuo 2Gt:n rajoitus, taitaa liittyä ihan FAT16/32-formaattiin. Harmi sinänsä kun tietää että ei voi olla iso muutos tehdä kuvaus niin että kun tiedosto on täynnä, tehdään uusi.
  Sinänsähän kukaan ei varmaan pitempää otosta kuvaakaan.
   
 12. Sedator

  Sedator Member

  Liittynyt:
  30.08.2004
  Viestejä:
  245
  Saadut tykkäykset:
  0
  2GT on kuitenkin useampi minuutti yhtä klippiä, joten se ei kovin paha rajoite ole. Olen itse kuvannut sillä sisällä, ja video on kohtuullista. Tuon Panasonicin videokuvauksen pahin kompastuskivi on tarkennuksen hakeminen. Kun kuvaa liikkuvaa kohdetta, menettää tuo fokuksen luvattoman helposti. Tarkennus häviää varsin helposti pisimmällä polttovälillä. Tuo tarkennusongelma tekee pitkän polttovälin videokuvauksesta lähes käyttökelvotonta reilusti liikkuvaa kohdetta kuvattaessa, tai esimerkiksi paneroitaessa maisemaa tjms.

  Silloin kun fokus säilyy, niin tuo 720@30fps kuva on hyvää. Ei ehkä ihan videokameran tasoa, mutta parasta mitä olen nähnyt pokkareista saatavan.

  Olin 80v synttärivastaanotolla kuvaamassa sekä tuolla Panasonicilla, että digijärkkärillä. Kuvia tuli otettua yli 200. Täytyy kyllä myöntää, että kuvaaminen oli huomattavasti mukavampaa järkkärin etsimen läpi, kuin Panasonicin näytön kautta. Jonkin ajan päästä tuo Pansonic jäikin puvun takin taskuun. Syinä etsimen käytön lisäksi oli järkkärin nopea+täsmällinen tarkennus, lähes täysin viiveetön laukaisu ja käsin tapahtuva zoomaus. Jos olisin ollut esim. normivieraana vaikka häissä ja ottanut muutamia tai kymmeniä kuvia, niin järkkäri olisi taas jäänyt varmasti kotiin.

  Panasonic TZ5:n hyviä ominisuuksia on toimivat ennakkoasetukset ja aivan loistava kuvanvakain. Esimerkiksi laajakulmalla voi saada täysin tärähtämättömiä kuvia jopa sekunnin valotusajalla. Tein vertailun: kuvanvakain käsivaralta vs. ilman kuvanvakainta monopodin kanssa. Ja yllätyksekseni tuo käsivaralta kuvanvakaimen kanssa pesi järjestelmällisesti tuon monipodin ilman kuvanvakainta. Kuvanvakain + monopod ei tuonut toivomaani synergiaa. Tässä tapauksessa kuvan vakauttamisen summa oli vähempi kuin kummankin osatekijän määrä. Jos Kuvanvakaimen avulla voi valotusaikaa pidentää noin kahdeksankertaiseksi, ja monopodin avulla noin nelinkertaiseksi, niin yhdistelmällä valotusaikaa pystyi lisäämään ehkä ainoastaan kymmenkertaiseksi; ei 32 kertaiseksi.
   
 13. Sedator

  Sedator Member

  Liittynyt:
  30.08.2004
  Viestejä:
  245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ennustan, että kyllä onnistuu. Varsinkin jos kuvaa hieman ennen valomerkkiä otsa/poski pöydässä olevia herrasmiehiä. Pöydillä tanssivia kissoja kuvattaessa kuvan tärähtäminen (O.I.S. 2 asennossa) ei ole ongelma; varsinaiset kohteet vain liikkuvat liikaa salamattomilla baarikuvaussuljinajoilla.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Tänään tupsahti tilaamani lcd-suoja TZ5:een. Asennus kävi nopsaan, ja suoja sopi täydellisesti kameraan. Kyseessä on tällainen jäykkä pleksimäinen kalvo, joka muun muassa tarjoaa suojaa naarmuja vastaan. Mitä testailin tuossa, niin se ei vienyt mitään pois mitä tulee näkyvyyteen.

  Amazon.de:n kautta tosiaan tämän (3M) Vikuiti DQC-160 for TZ5 -suojan tilasin, ja sen lähetti firma nimeltä schutzfolien24.de (en tiedä sitten olisiko edullisempaa firman sivujen kautta tuo tilata). Ohuessa liuskapaketissa on yksi kalvo mukana, ja hintaa tuli lähetyskuluineen hieman yli 10 euroa. Tuli muuten nopsaan, koska tilauspäivämäärästä taisi mennä vain muutama päivä, niin kirjekuori jo postilunkasta tippui.

  Suosittelen! :thumbsup:
   
 15. Yen

  Yen Active Member

  Liittynyt:
  14.01.2005
  Viestejä:
  1 421
  Saadut tykkäykset:
  0
 16. Kiila

  Kiila Active Member

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 663
  Saadut tykkäykset:
  0
  Canonin A85 sanoi sopparin irti ja nyt olis sopiva aika vaihtaa uuteen ja pienempään. Aikoinaan tuli tehtyä virheratkaisu ja hankittua A85 IXUS400:n sijaan kun ajattelin, että 85:lla voi edes vähän kikkailla säätöjen kanssa. Niinhän siinä siten kävi että kikkailu jäi aika vähiin ja koska kamera oli hiukka liian iso taskuun niin jäi kuviakin ottamatta.

  Panasonic Lumix DMC-FX37 kiinnostaisi kokonsa (94.7 x 51.9 x 22.0 mm) ja ihan hyvien arvioiden puolesta. Kävin tänään vilkaisemassa saman kokoista DMC-FX33:a ja se menisi mukavasti taskuun. Hyllyssä oli myös IXUS 90 IS ja vaikkei se kovin paljon suurempi ollutkaan niin DMC-FX33 tai esim IXUS 80 IS olivat paljon mukavamman kokoisia ja muotoisia. Onko kellään kokemuksia tuosta FX-37:sta ja mitä siitä on joutunut köyhtymään?
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2009
 17. Kiila

  Kiila Active Member

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 663
  Saadut tykkäykset:
  0
  FX37 lähti tänään Briteistä kohti Suomea joten kohtahan se nähdään menikö rosvosektoriin. Sain muuten ensimmäistä kertaa puhelun Luottokunnalta, sieltä varmistettiin että olen itse käytellyt korttia tuonne Brittien suuntaan. Mukava huomata, että mahdollisia väärinkäytöksiä valvotaan.
   
 18. mikkol79

  mikkol79 Active Member

  Liittynyt:
  21.06.2004
  Viestejä:
  1 396
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aika huolellisella noita TZ-sarjalaisia pulpahtelee. Aktiiviseen elämäntyyliin tämä olisi kyllä aika helmi, TZ7. 60fps 720p HD video on kyllä suht hyvä ominaisuus.

  "the first camera to record AVCHD lite HD videos. The ZS3 is also packed with some impressive video and audio features such as 48kHz sample rate and Dolby Digital Stereo Creator for high quality audio, a Wind Cut function and Intelligent Auto mode for video recording"

  Tällä hetkellä noilla video-ominaisuuksilla revitään pokkareissa erot kun kaikki kennot tuntuu olevan tota 10-12Mpix paskaa.
   
 19. CeeLo

  CeeLo New Member

  Liittynyt:
  10.06.2006
  Viestejä:
  1 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, missäs ne 'baarikuvat' ja muut aktiivielämän kuvat viipyy. Tähän mennessä ois tämän ketjun elämäntapakuvailujen perusteella pitänyt kertyä yöelämää jos melkoinenkin määrä. Vai Stockan herkkuunko se on jumittunut:p
   
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Eipä tätä ole koskaan tullut vietyä baariin. Jossain vaiheessa täällä taisin todetakin, että kun kännykästäkin löytyy 3.2MP:n kamera, niin mieluiten kannattaa tätä harkita yleispätevänä kamerana, joka kooltaan olisi hyvä sitten vaikka illanviettoihin kämpillä jne. Sen verran kiirettä on pitänyt, etten ole ehtinyt koostamaan kuvin varustettua arvostelua; mitä nyt on silloin tällöin on TZ5:n ketjussa tullut todettua, että hyvä peli on. Enköhän tässä joku ilta (eittämäti laatuviskin kanssa) raapusta jotain tännekin... :D