Uloinen eSATA kotelo tobbyyn

Keskustelu osiossa 'Topfield' , aloittajana tobbyman, 03.04.2011.

 1. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Minä ainakaan "neuvonut" yhtään mitään Mate74.

  Kunhan totesin hyvää/huonoa-listaan tuon muiden missaaman asian.

  Sitä voi toki teoretisoida/kyseenlaista tai esitellä wähäwirtaisten speksejä - mutta tosiasia on, että boksin ulos ulkoistettu kiintolevy tuottaa tosiaan 0W sitä lämpötehoa sinne boksin sisälle....Sen faktan halusin tuoda pöytään. En muuta.

  Saivartelua:
  Tai itseasiassa lämpötehollinen luku voi olla jopa negatiivinen -5W tai jotain - jos ulkoistetun kiintolevyn virransyöttökin syötetään muualta kuin Toppystä.

  Lisää löylyä:
  Kannattaa muistaa, että siellä Toppyn boksin sisällä ei lämmöstä kärsi pelkästään kondensaattorit. Myös muut komponentit kuluvat nopeammin loppuun, jos boksin sisällä on lämmintä.

  Ammattisuunnittelijan näkökanta:
  Periaatteessa ihanteellisin lämpötila boksin sisustan elektroniikalle on +22 C.

  (Se on ns. normilämpötila liki kaikessa normaalikomponenteilla tapahtuvassa kestoikämitoituksessa/suunnittelussa)

  Tuskin monessakaan boksissa +22 C lämpötilaan boksin sisällä päästään vaikka kuinka olis konkat vaihdettu ja wähäwirtaiset levyt kehissä?

  PS. Tosiaan hyvä ketju, monenlaista vinkkiä annettuja joka kodin boksiaskartelijoille.
   
 2. topfieldowner

  topfieldowner Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo täytyykin lukea oikein ajatuksella, äkkiä sen jo eilen illalla lukaisin, mutta ei ihan heti auennut miten hän saa Topparin IDE-liitännän toimimaan siten, että pääsee USB/IDE muuntimen (USB2) avulla käsiksi Topparin kovalevyyn (juttu vaikutti unilääkkeen tapaan, eivätkä ajatukseni enää kantaneet perinteistä ajattelutapaa pidemmälle).

  Jos sen pikalukuna oikein tulkkasin, niin hän valmisti tavallisen kahdelle IDE-levylle tarkoitetun lattakaapelin tapaisen erikoiskaapelin, joka on 'proprietary' sikäli, että yksi kolmesta lattakaapeliliittimestä onkin eri sukupuolta kuin tavanomaisesti (ilmeisesti se IDE/USB sovitin vaatii tuon).

  Perinteisesti ajatellen tuntuisi siltä, että tuo toimisi siten, että Toppari näkisi USB2:een kytketyn PC:n toisena levynään (jollei se rele katkaise yhteyttä Topparista USB2:lle, kun Topparin laitetaan virta päälle, täytyy vielä lukea juttu oikein lukutikun kanssa, taisin jo melkein nukkua siinä kohtaa).

  Mutta voihan olla, että idea onkin, että kun Toppari' nukkuu' niin levyä voidaan lähestyä lattakaapelia pitkin 'vastakkaisesta suunnasta' kuin Topparin käyttäessä sitä.

  Ainakin tähän ketjuun saatiin esille runsaasti erilaisia virityksiä, jotka soveltuvat kukin erilaisiin tarpeisiin! Ken haluaa termisistä syistä ulkoistaa, siihen on hyvä mahdollisuus vakio-osilla - ja ainakin SATA levyn tapauksessa suht pienellä vaivalla. Ken ei pelkää lämpöhalvausta, voi kuitenkin saavuttaa nopean tiedonsiirron Toppyn ja PC:n välillä aika minimaalisilla ulospäin näkyvillä muutoksilla (ja kyttyrittä), kunhan siirtää joko Toppyn tai PC:n toisen luo (eivätkä ne muutokset sisälläkään kovin mullistavia ole). Ja kenelle levyn helppo siirrettävyys on tärkeä kriteeri, hänellekin on 'mobiili' ratkaisu!

  Hyvää keskustelua kaiken kaikkiaan. :) Omasta mielestä parasta oli pieni aivovoimistelu (IDE/USB projekti tosin vaatii hieman suuremman, pitää ihan lukea toiseen kertaan).

  Laittakaa lisää vastaavia linkkejä tänne, jos joku on surffannut esim. Saksan sivustolla ja löytänyt mielenkiintoisia virityksiä!
   
 3. topfieldowner

  topfieldowner Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinulle siis 'mobiili' (kovalevy) ratkaisu soveltuu parhaiten, hyvä niin! Mielelläni kuulisin aikanaan miten projektissa kävi! Ja näkisin ehkä jokusen valokuvankin, kun omissa tämän palstan (mielikuvitus)projekteissani ovat valokuvat jääneet mielikuvan tasolle (ja on ollut pakko korvata ne 'selityksellä').

  Tilasit sitten vissiin sen DX:n adapterin, joka laitetaan suoraan Toppyn emolevylle ja jossa on liitin 180 astetta käännetty Turbosatin adapteriin nähden!? (http://www.dealextreme.com/p/sata-to-ide-converter-driver-706)
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2011
 4. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo tuon ide/sata palikan tilasin, tai oikeammin kolme.
  http://www.dealextreme.com/p/sata-to-ide-converter-driver-706
  Ja tuon molex jakajan
  http://www.dealextreme.com/p/pc-1-to-2-power-cable-splitter-9817
  Ja tuon
  http://www.dealextreme.com/p/4-pin-1-to-2-splitter-power-cable-20cm-length-58692

  Olen jo pitkään ajatellut tätä ratkaisua, ajatus sai enenmmän tuulta alleen kun nostin tuon topparin kovalevyn tuonne tobbyn katolle, jotta saan sen nopeasti irti ja pc:hen kiinni
  Ja se tiedonsiirron nopeus on kyllä ihan omaa luokkaansa (suoraan pc:hen kykettynä ja TopfHDRW ohjelmaa käyttäen) verrattua tuohon Altair/usb viritykseen, vaikka onkin ne usb-accelerator ja Altairin turbo päällä.

  Suomen sivuilta ei kauheasti löytynyt vastaavia keskusteluketjuja, joten tämä on aivan hyvä ketju jos joku pohdiskelee kiintolevyn ulkoistamisasiaa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2011
 5. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pienin askelin projekti etenee.
  Liittimet tuohon takakanteen jo virittelin, hieman roustoi työtä on, mutta ajanee asiansa katso liitettä Toppyyn sata ja dc liitin2 – Kopio.jpg
  Edit: Kuvan nimeksi olis pitänyt tullla (Toppyyn eSATA ja DC-liitin), koskapa eSATA liittimen siihen laitoin.

  DX:n tilauksen status on nyt että "packacing", että lienevät jo sitten sieltä jossain vaiheessa lähdössä nippelit tännepäin.

  Edit: 12 Voltin virtajatkojohdosta tuleekin vähän outo (Tobbyn takaseinä-eSATA kotelo), kun uros DC-liittimet tulee molempiin päihin?
   
  Viimeksi muokattu: 23.04.2011
 6. mate_1974

  mate_1974 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  296
  Saadut tykkäykset:
  0
 7. topfieldowner

  topfieldowner Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kelpo idea, jos löytyy välikaapeli (Molex -> ulkoisen e-SATA kotelon virtaliitin, tässä tapauksessa ilmeisesti uros DC-liitin); voi tietenkin viritellä itsekin! Helpompi bonjata jo liittimen 'formaatista', että kyseessä on kovalevyn virtasyöttö!

  MUTTA: Eivät näköjään toimita noita Suomeen!
  [This Supplier/Shipping Company does not deliver to your selected Country/Region]

  Toimittavat näköjään venäjälle ja muihin pohjoismaihin kuin Suomeen tai Islantiin! Miksiköhän olemme näin 'paitsiossa'?
   
  Viimeksi muokattu: 23.04.2011
 8. mate_1974

  mate_1974 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  296
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei!

  Noita liittimiä tulee uudempien emolevyjen mukana, löytyy varmaan suomestakin kun keksii sopivat hakusanat.
   
 9. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tattista Mate, vaikka minusta tuo työstön siisteys on vähän niin ja näin.
  Pitää koittaa sitten vähän parsia, kun homma on valmis kaikilta osin.

  Eikös tuollainen kalustejohto parikaapeli ole ihan riittävän "tehonkestoinen" tuohon 12V virran siirtoon (2-napainen, musta, monisäikeinen litteä 2x0,75 mm)
  http://www.kouluelektroniikka.fi/cg...sr=o6r1335dl0vua75q89pmfe6l81&prodid=5122 750 , tehon kesto vastaavalla johdolla on 300V 6A, eli eikös se 12 voltilla ole jo vaikka mitä?

  Tuo molex runkoliitin olis kyllä ihan hyvä ajatus, jos vain olisi helpommin saatavissa.
   
 10. mate_1974

  mate_1974 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  296
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei!

  Palailtiin kotiin ja kurkkasin pöytäkoneen taakse, siellä näytti olevan tuollainen yo. linkin liitin PCI paikassa. Ei ole ollut käyttöä tuolle, kun nuo ulkoiset on yleensä USB 2 liittimellä.

  Otin sen irti ja nakkasin kuva tuonnne:
  [​IMG]

  Jos haluat, voin sen myydä sen, ota yhteyttä vaikka yksityisviestillä.
   
 11. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1

  Koulufysiikan alkeista tehon kaava: P = U x I

  Eli teho on yhtä kuin jännitteen ja virran tulo.

  Kun jännite pudotetaan tasolle 12 VDC - niin jos halutaan siirtää vastaava määrä tehoa kuin mitä tehtiin 230 VAC, niin virran on kasvettava. (Vaikka otettaisiin huomioon sekin, että vaihtovirran tehollinen jännite on kakkosenneliönjuuri nimellisjännittestä - niin silti)

  Itseasiassa tehohäviöt kasvavat johtimessa virran neliössä, joten on edullisempaa nostaa jännitettä kuin dimensoida kaapeleita kestämään suuria virtoja. Juuri tuon seikan vuoksi meillä sähköverkossa siirretään tehoja korkeajännitteillä eikä esim. 12 VDC:llä, joka olisi kyllä turvallisempi vaihtoehto ihmisille.

  Palaten kysymykseesi: kiintolevyn tarvitsema teho on niin mitätön, että 0,75 mm2 kuparikaapeli riittää moninkertaisesti. Riittäähän se kodissa 60W hehkulampuillekin aivan mainiosti kuumenematta, joten kyllä sillä yksi kiintolevy pyörii vaikka olisi millainen Siikakeitin tahansa.
   
 12. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksesta Bluray, tuo "siikakeitin" oli hauskasti veistetty :D

  Asiasta kolmanteen, osia ei vielä ole tullut.
  Ja rupesin tuossa miettimän, että eihan se minun tilaamani palikka voikaan toimia siinä emolevyssä suoraan, kun se on kiintolevyyn tarkoitettu, joten kun se tökätään emolevyyn, niin pinni 1 muuttuukin pinniksi 20.
  Eli joudun sen ide jatkojohdolla muuttamaan peilikuvaksi (ideliitin irti ja kääntö ympäri ja johdot kiinni)

  Edit Kyseenalaisen teoriani mukaan siis pinni 1 muuttuisi pinniksi 39, mutta taidan jättää tämän teorian vain teoriaksi teorioiden joukkoon ja rupean etsimään sitä toimivaa adapteria.

  Tiedättekö saako mistään ide 40 pin (irto) urosliittimiä lattakaapeliin?
  Piirilevyyn kyllä löytyy ide uros ja naarasliittimiä, mutta ajattelisin että tuo ideliittimen sorvaaminen tulisi helpommaksi.

  Jos jonkun Plazalaisen nurkkiin on jäänyt moisia liittimiä tai urospuolisia ide 40pin lattakaapeleita voisin ostaa.

  Mitä olet mieltä, että onko ajatuksessani totuuden jyvänen.

  Edit: Testasin kyseisen palikan suoraan tuohon topparin emolle (ei toimi), vaikka on jumpperit miten 1 teran WD-levyssä (palikassa itsessään ei ole mitään jumppereita PATA/SATA palikka toimii kyllä tietsikassa tuoden idekovalevyn näkyviin, saas nährä pitääkö se vielä ostaa tuo turbosatin palikka.
  Taisi tuo Idekaapeli teoriani olla sen verran kaukaa haettu, että en sitä ainakaan topparissa viitsi kokeilla, ehkä jossain vanhassa tietsikan risassa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2011
 13. topfieldowner

  topfieldowner Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tsekkaa sivu 86: http://www.partco.fi/luettelot/sivut/
   
  Viimeksi muokattu: 05.05.2011
 14. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos topfieldowner, pitää viikonlopun aikaan katsoa tuo Partco, on vaan yhden liittimen takia kallis rahti.
  Mutta täytyy katsoa jos löytyis jotain muuta "tarpeellista" siihen mukaan.

  Tuli eilen DX:ltä ne nippelit mitä tilasin, (olipa pakkaus) tavarat oli kuplamuovipussissa, kas kun eivät ole Siwan muovikassiin niitä pakanneet.
   
  Viimeksi muokattu: 06.05.2011
 15. topfieldowner

  topfieldowner Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niinpä näyttää olevan - nyt kun sitä itsekin vilkaisin (kirje 7e + alv!). Ei ole tullut koskaan mietittyä toimituskuluja, kun olen aina asioinut siellä tiskillä. Mutta kaipa noita joku muukin liike myy, tuo vain tuli ensinnä mieleen.
   
 16. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo hyvä linkki oli tuo minkä laitoit.
  Olen jotain pic piirejä sun muuta itsekin Partcolta tilannut, mutta silloin tosiaan tulee laitettua vähän muutakin "tarpeellista" mukaan.
  Partcolla on hyvät valikoimat, ja noita uros lattaliittimiä ei ihan joka puodissa ole.

  Tämä SATA/PATA palikka ei näytä ainakaan suoraan toimivan tuolta emolta, sen ainakin testasin.
   
 17. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pistin nyt DX:ä tilaukseen noita adaptereita jokusen, kun kerran nuo aikaisemmin tilaamani ei olleet Toppy yhteensopivia.
  http://www.dealextreme.com/p/sata-to-ide-hard-disk-mini-vertical-bridge-adapter-card-12537

  Ilmeisesti on siitä piirisarjasta kiinni, "It is now possible to use Sata drives with an Ide - Sata convertor, But you need to get the right type (host),
  and chipset"
  http://toppyharddrive.blogspot.com/

  Tuossa linkki jossa suositeltu samaa adapteria, jonka nyt laitoin tilaukseen.
  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=65562&page=7

  Ja tuossa keskuteluketjussa viitataan samaan adapteriin.
  http://www.toppy.fi/keskustelu/topic/20-kovalevyn-vaihtoa/page__st__300

  Tuo DX:n12537 adapteri on ilmeisesti ollut kuitenkin toimiva, kun olen nettiä selannut.
  Minun tapauksessani ehkä pitää koteloida tuo adapteri, koska jää vapaasti ide ja sata johdon väliin roikkumaan.

  Katsotaan nyt nämäkin, kohtahan tässä on adaptereihin jo mennyt sen Turbosatin adapterin hinta toimituskuluineen.
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2011
 18. scott

  scott Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.07.2003
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  2
  Topfieldin kovalevyn kanssa voi halutessaan käyttää ulkoista virtalähdettä. Minulla on ollut 2 vuotta käytössä Deltacon HDD Power Supply omassa topparissa (TF600PVRc), joka pyörittää WD:n 1.5T kovoa:

  http://www.deltaco.fi/?itemid=(PSR-HDD)

  Kovalevy on kiinni edellä mainitulla Deal Extremen Sata-Ide-adapterilla. Se toimii varsin hyvin topfieldissä.

  Meni 2 vuotta sitten usko Topfieldin hakkurivirtalähteeseen, kun boksi sekoili ja alkuperäinen kovalevy hajosi vieden mennessään kaikki tallennukset. Konkat on toki vaihdettu, mutta topfieldin virtalähde lämpenee turhan paljon uusillakin kondensaattoreilla. Suosittelen myös käyttämään pc-kotelon tuuletinta Topfieldissä, kun eivät paljon maksa (ulkoisella virtalähteellä jää kovalevyn virtaliitin käyttämättä).
   
 19. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain juuri Matelta tietää, että ovat vaihtaneet piirin 12537 adapterista, thanks Mate tiedosta.
  Kehnompi homma, lähetin viestiä DX:n, josko tarkastaisivat asian ja jos piiri on JM20330, niin perun koko tilauksen, Piirinhän tulisi olla SPIF223A, eikös näin olekin.

  Eihän tuo kamala raha ole mutta en viitsisi noita huvikseenkaan ostella laatikon pohjalle, kun en mihinkään muualle ole näitä tarvitsemassa.

  http://dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=84046&page=5
   
 20. tobbyman

  tobbyman Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.03.2011
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pikkuhiljaa on projekti edennyt, nyt on topfieldissa ulkoinen kiintolevy.
  Tilaa oli 972 gigaa ennenkuin siirtelin vanhalta levyltä ohjelmia uudelle.
  Hieman vaatii vielä tuunaamista, mutta pääpiirteissään on jo toimiva/toiminnassa.

  EDIT: Pata/Sata adapteri ei ole DX:n.

  Edit: tässä vielä linkki aiemmin laittamaani kuvaan, liittyen tähän projektiin (Toppyn takaseinän eSATA ja DC ulostulot)
  https://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=13295&d=1303564648

  alla muutama kuva projektista
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 12.06.2011