Tykki upotettuna alaslaskettuun kattoon

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana herlokkis, 30.10.2010.

 1. herlokkis

  herlokkis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.08.2010
  Viestejä:
  43
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mites tuo olisi paras toteuttaa....onko joku asentanut menestyksellä?
  Optoma HD20:stä ajattelin ja alaslaskettu katto on viitisen senttiä alempana kuin ylempi katto.
   
 2. Kylooni

  Kylooni Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2006
  Viestejä:
  221
  Saadut tykkäykset:
  0
  Katso että on tarpeeksi tuuletustilaa, kaapeleille tilaa ja että tykki on helppo ottaa pois sieltä kun vaihdat tykin/lampun. Käytännössä tuo toimii (olen elämässäni tasan yhden moisen ratkaisun nähnyt), mutta ei se nyt mitenkään erikoinen ole. Se tykki minkä näin, oli kaiken lisäksi konfattu väärin...
   
 3. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitos ideasta. Itse rakennan juuri vinon sisäkaton liitoskohtaa kuvan mukaisesti:

  [​IMG]

  Taidan upottaa tykin tuonne seinän sisään nurinpäin, eli periaatteessa tuo on kattoasennus (jotta kuvan saa projisoitua alemmaksi) ja tykki olisi täysin piilossa. Kuten kuvasta huomaa, tila on hyvin tuuletettu, tai siis ei varsinaisesti mutta se on tilavuudeltaan arviolta 5m3. EDIT: Jaa, eipä tuota nykytykeillä tarvitsekaan pistää "katto"asennukseen:
  http://sanyo.com/projector/products/z800/feature.html

  Eli tykki tulisi kuvassa oikealle, keskimmäiseen koolausväliin. Mielipiteitä?
  Lens shiftiä (ylös-alas) pitäisi ainakin olla hävyttömän paljon, koska tykki tulee suhteellisen korkealle, noin 2,7 metriin.

  Jos heijastusetäisyys on 5,3 metriä, tykin korkeus on 2,7 metriä ja kuvakoko on 100" niin mikä on alin mahdollinen korkeus tuolla Sanyolla screenin alareunalle? Eli tahdon kuvan mahdollisimman alas.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2010
 4. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  100" kangankaalla kuvan koko kulmasta kulmaan 16:9 screenillä on siis 254 cm ja pystymitta tällöin 124 cm. Tuolla tykillä kuvan (kuten antamasi linkin takaa löytyy) pystyy siirtämään vertikaalisesti kuvan verran alaspäin. Eli tykin vaakalinjasta saat kuvan alareunaa alaspäin 1.5 kertaisesti tuohon kuvan pystymittaan nähden eli jos tykki on siellä 2.7 metrin korkeudessa, kuvan alareuna on alimmillaan 84 cm lattiasta.

  Edellinenhän on vielä sillä oletuksella, että tykki on vaakatasossa. Eli jos lähdet kallistamaan tykkiä (mikset?), niin tällöinhän kuvan saa helposti paljon alemmaskin, mutta tietenkin keystonea tarvitaan enemmän. Tässä raja tuskin tulee vastaan.

  Suosittelen tutustumaan: http://www.projectorcentral.com/Sanyo-PLV-Z700-projection-calculator-pro.htm -- huomaa, että tuota Z800:sta tuolla ei vielä näyttänyt olevan.
   
 5. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuolla laskurilla tuota ihmettelin, lens-shiftiä tuosta en kyllä löytänyt. Keystone taas on kirosana, mieluummin katson pelkkää seinää ilman kuvaa kuin käytän sitä.

  84cm riittää mainosti, ja voinhan pistää isomman kuvan, mikäli valovoima riittää ja näin saan kuvaa vielä hieman alemmaksi.
   
 6. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  En minäkään... :) eli ihan omalla matikalla tuli tuo vastaus eli 270 cm - 124 cm * 1.5 = 84 cm.

  Kunnes huomaat että siinä leffassa, jossa kuvasuhde onkin jotain muuta kuin 16:9, se kuvan alareuna ei olekaan enää siinä 84 sentin kohdalla, vaan ylempänä.

  Mikäs siinä keystonessa tökkii? Väittäisin, ettei lens-shiftikään pidä kuvaa täydellisenä eli jo senkin käyttö tekee ainakin pienen kompromissin kuvan laadussa.
   
 7. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Keystone raiskaa pikselit. Lens shifti ei tee digitaalisesti mitään vaan optisesti. Lisäksi reunoille jää vinoneliön muotoinen, eli sen lampun vinoon projisoima harmaa kuva.
  Keystone on vähän kuin käyttäisi kameran digitaalista zoomia. :mad:
   
 8. Ikidur

  Ikidur Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.07.2009
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tykkiä alaspäin kallistellessa voi tulla raja vastaan siinä, että kangasta saattaa joutua kallistamaan alareunasta ylöspäin (kangas takakenoon) jotta focus säilyisi terävänä koko kuva-alueella. Linssinsiirtoa käyttämällä en ole tästä kyllä ollenkaan varma, mutta ilman linssinsiirtoa homma on selvä. Edellistä tykkiäni tilttasin hitusen ylöspäin ja vastaavasti valkokangas oli hieman etukenossa, mikä oli ihan ok. Kankaan kallistaminen takakenoon voi vaikuttaa vähän luonnottomalta, jos semmoiseen joutuu.
   
 9. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  No kyllähän ainakin Panasonicin PT 900:sen lens-shifti (optinen) aiheutti kuvaan myös epäterävyysongelmia. Ideaalinen tilanne on ettei tarvitse tehdä sähköistä eikä optista korjausta kuvaan.