Työtuolia etsimässä

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana ElvisThePelvis, 23.02.2011.

 1. Don MC

  Don MC Active Member

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 146
  Saadut tykkäykset:
  5
  http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=161707746
  Kannattaa ekaks tarkastaa, että tapin koko on sama.

  Itsellä nuo pyörät ja tämä tuoli.
   
 2. Käikäle

  Käikäle Member

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  990
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei meillä ainakaan fysioterapeutit suosittele Sallia ainoaksi tuoliksi jos istumatyötä tekee
   
 3. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 035
  Saadut tykkäykset:
  86
  Ikean Markuksen omistajille voin suositella tuota netistä löytyvää vinkunanpoistamiskeinoa. Oma tuoli ei kamalasti vinkunut, mutta jonkinlaista ylimääräistä ääntä siitä pääsi. Irrotin istuinosan neljä ruuvia ja Bilteman silikonisprayllä suihkuttelin istuimen alta paljastuvan kehikon metalliosia. Toimenpiteen jälkeen tuoli onkin ollut käytännössä täysin äänetön. :thumbsup:
   
 4. sammy73

  sammy73 Member

  Liittynyt:
  03.05.2006
  Viestejä:
  325
  Saadut tykkäykset:
  1
  Markus ostettu ja kyl hyvältä vaikuttaa parin tunnin jälkeen, kuvassa vanha tuoli minkä töistä joskus sain, sitä piti jo viritellä pyykkinarulla :thumbsup:

  katso liitettä markus_vs_vanha.jpg
   
 5. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 035
  Saadut tykkäykset:
  86
  Erinomainen valinta. :thumbsup: Oma tuolini toimii edelleen samoin kuin uutena, joten ei voi edelleenkään valittaa.
   
 6. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kaivetaanpas vanha ketju esille taas.
  Minä tilasin eilen tällaisen tuolin. Mielestäni laatu/kustannus saattaa olla tasapainossa. Täytyy kertoa kokemuksista, kunhan saan tuolin käyttööni.
  https://www.on24.fi/sisustus/pöydät_tuolit/työtuolit/140594
  Taloudessa on kolme kissaa ja tuo on aina otettava huomioon kalusteita hankittaessa.
  Lähinnä yksi kissa kiipeää tuoleille tähystämään lintuja. Tässä tuolissa ei ole houkuttelevaa rakennetta katille, joten saattaa kestääkin meillä. Selkänojaverkko ei ole hyvä kiipeilyalusta ja istuintyyny ei ole vaarassa yleensä, ei nykyisessä tuolissakaan.
  Tuoli on erittäin tyylikäs ja käytännöllinen säädöiltään, tuo kestävyys tietysti askarruttaa. Pyörimismekanismi on tuollaisissa tuoleissa kovilla, niin nykyisessäkin. Mekanismi jäykistyy ajan mittaan ja saattaa olla hankala voidella.
   
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 035
  Saadut tykkäykset:
  86
  Ikean Markuksen hankkimisesta tulee kohta kahdeksan vuotta täyteen, joskin tuoli korvautui uudella vastaavalla nyt vuoden alusta. Markus tosiaan palveli hyvin, mutta tekonahkaa oleva päätuki ehti olla jo vuosia hirveässä kunnossa (se ikään kuin kuoriutui pois takaraivon kohdalta paljasten vaalean/harmahtavan pinnan). Ongelma on merkillinen siinä mielessä, etten tapaa nojata päätukeen kuin vain toisinaan. Minulla oli kyllä ostettuna tälle tuolille suositellut hoitoaineet, mutta Ikea suositteli niitä nimenomaan aitoa nahkaa oleville osille.

  Päädyin ottamaan Ikeaan yhteyttä ja lopulta päädyin uuteen Markukseen (mietin toki myös uutta Järvfjället-tuolia, jonka voi nähdä säädettävämpänä Markuksena, mutta tuolin saama nettipalaute ei ollut kovin lupaava). Uudenkarhea Markus näkyy saaneen design-päivityksiä kahdeksan vuoden aikana. Silmiinpistävin asia oli se, että tuolissa käytetty aito nahka oli mattamaisen karheaa siinä missä vanhan Markuksen nahka oli enemmän sileän kiiltävää. Huomasin myös, että päätuki vaikuttaa olevan samaa materiaalia kuin esim. istuinosa eli aitoa nahkaa. Olisikohan Ikea saanut sen verran palautetta tekonahan heikosta kestävyydestä, että ovat tämän korjanneet. Kohdassa missä selkänoja kiinnitetään istuinosaan on käytetty tekstiiliä nahan sijaan (mikä toki on järkevä säästökohde, kun ko. kohta istuinosasta peittyy selkänojan alle). Yleisvaikutelma ulkonäöstä miellyttää, sillä vaikkei tämä olekaan yhtä näyttävän näköinen kuin aiempi versio, niin jotenkin tuo mattanahan silmiinpistämättömyys viehättää. Se täytyy sanoa myös uuden Markuksen kunniaksi, että tuoli pitää vähemmän ääntä kuin vanhempi versio, jossa silikonispray-käsittelynkin jälkeen kuului pientä kalketta, kun tuolia yritti liikuttaa sivuttain. Tämä uusi tuoli on mielestäni täysin äänetön.

  Ilmeisesti kaikilla ei esim. Markuksen ristiselkätuki osu kohdilleen jne. mutta itse olen edelleen tästä tuolista sen verran vakuuttunut, etten tule jatkossakaan vaivaamaan päätä sillä, mikä olisi hyvä työtuoli. Toki tästä on mahdollista saada mukavempi tuoli, mutta uskallan väittää, ettei mikään tuoli pääse lähellekään Markuksen hinta-laatusuhdetta.
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2019
 8. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Voisihan tuotakin kokeilla, jos tuo Samurai ei ole hyvä. En arvannutkaan, että tuota Ikean tuolia on vielä myynnissä. Siinä vaan arveluttaa se, että katti mielellään hyppää tuohon niskanojan päälle, kun se on sen verran paksu, että siinä voi makoilla. Samuraissa ei ole sitä mahdollisuutta, ei kattikompliantti!
  Hyvä, että Ikean tuolia on kehitetty, ainakin se on halpa-hyvä asia. Vaikuttaa kestävältä EtP:n kokemusten mukaan, mutta ei ehkä sovi kissaperheeseen, sopiiko mikään, kohta nähdään.
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 035
  Saadut tykkäykset:
  86
  Täälläkin on kissatalous, joskin katit on kyllä koulutettu olemaan hyppimättä tiettyihin paikkoihin. Pienempikään (ja siten ketterämpi) katti ei ole yrittänyt mennä Markuksen selkänojan päälle. En kyllä itse näkisi tuota päänojaa paksuna, enkä varsinkaan sellaisena, että kissa pystyisi siinä makoilemaan ellei nyt kyseessä ole hämähäkkimiehen elkeet omaava katti.

  Kestävä tämä Markus nimenomaan on. Vaikken ollutkaan halukas maksamaan työtuolista 400-1000 euroa, niin omaan hyvin pienen toleranssin sille, jos tuoli tuntuu kovin natisevalta/heiveröiseltä/heiluvalta. Esimerkiksi mitä olen Sotkassa ja vastaavissa paikoissa testannut tuoleja, niin en niitä ottaisi, vaikka maksaisivat kymmenen euroa. Markuksen koen todella jämäkäksi tuoliksi, minkä varmaan osaksi tekee ehkä himpun verran yksinkertaistettu rakenne ja leveä istuinosa. Edes tämä selkänojan verkko-osuus ei ole vanhassakaan tuolissa reagoinut vuosien kuluessa siihen, kun tällainen satakiloinen aktiivisen elämäntyylin omaava mies istahtaa huonoryhtiseen asentoon kerta toisensa jälkeen.

  Siihen kuitenkin lienee syynsä miksi aika ajoin Markusta näkee ihan ammattiympäristöissä unohtamatta toki sitä, että Forsbergin Sarallakin moinen taisi kämpillään olla. :D
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  5 885
  Saadut tykkäykset:
  198
  Tuo onkin se juttu, miksi en ole vuosiin enää käyttänyt noita konttorituoleja. Ovat hienoja, mutta monet eivät ole ergonomisesti kummoisia. Toki ergonomisesti on järkevää vaihdella asentoa paljon ja "rönöttäminen" on myös ihan hyväksytty istumismuoto - jopa hyvä sellainen - kunhan se ei ole jatkuvaa.

  Itse suosin sähköpöytiä, jotka on helppo nostaa ylös ja työskennellä seisten. Satulatuolit ja ihan perinteiset koululaisen tuolit ovat hyviä oikein säädettynä. Toki itse olen aika pieni kaveri, jolle pienetkin tuolit käyvät. Satakiloisella toki pitää tuolien olla kestävämpiäkin.

  Mutta noin yleisesti ergonomiasta, niin kaikille olisi tärkeää opetella säätämään työpiste oikein. Hyvä tuoli itsessään ei vielä auta juuri mitään. Vähän sama asia kuin kaiuttimet versus akustointi. Täällä aina hoetaan kaiuttimien ostajalle sitä, että suurimmat erot saa aikaan akustoimalla. Sama homma myös ergonomian suhteen.

  Olen useammassakin työpaikassa työskennellyt joko työsuojeluvaltuutettuna tai -varavaltuutettuna ja ollut paljon säätämässä ihmisten työpisteitä ja opettamassa sitä. On ikävän näköistä, kun koodaajalle hankitaan yhteensä tonnilla hyvä sähköpöytä ja loistava työtuoli ja laitetaan valaistus kuntoon ja sitten istutaan tuolin reunalla työpöytä säädettynä puoli metriä liian korkealle ja joko huone pimeänä tai sitten on käännetty työpiste siten, että ikkunasta tuleva valo heijastuu suoraan näytöstä.

  Eli ensin perusasiat työpisteen säätämisessä kuntoon. Tuokin on vain siten jännä, että kun kysyy koodaajilta tuota niin suurin osa sanoo, että jeps iisi nakki, totta kai on säädetty. Sitten kun menee katsomaan työpisteitä, niin 90% on ihan persiillään.
   
 11. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  2 945
  Saadut tykkäykset:
  209
  Oli ns. hyvä (ja kallis) Kinnarps, mutta en milloinkaan saanut sitä oikein istumaan kropalleni. Hankin joku aika sitten Eames 219 kopion ja kaikista riskeistä (50-luvun designista johtuen ei ole kuin kaasujousi ja keinumisen vapautus/lukitus) huolimatta on osoittautunut oikein oivaksi istuimeksi. Aitoa nahkaakin pois lukien takaselkänoja. Laatu aika hyvä, ei tietenkään alkuperäisen tasolla, mutta en alkuperäistä olisi raaskinut ostaakaan (vaikka sinänsä muotoilun ja estetiikan ystävänä olisin halunnutkin suosia esim. vintagen muodossa).
   
 12. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Miten olet kouluttanut kissat? Olemme oppineet ennakoimaan kissojen käytöstä, kun muutamme kalustusta.
  Tuo Samurai-tuoli on hyvä säädöiltään. Tietokonepöytäni on matala(50cm) ja tuolissa pitää siksi olla hyvät säädöt. Tilaakaan ei ole isommalle pöydälle(nykyinen 50x50cm) Ikean pöytä sekin. Saahan tietokoneen näytön kulmaa onneksi hyvin säädettyä. Täytyy ehkä teettää koroke pöydälle, jos osoittautuu liian matalaksi.
  Tuo Markus-tuoli vaikuttaa kyllä käyttökokemustesi perusteella olevan kestävä.
   
 13. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 035
  Saadut tykkäykset:
  86
  OT: Kärsivällisesti ja johdonmukaisesti ohjaamalla ja komentamalla kissat pois (yleensä alas) kielletyistä paikoista, joskaan en ole arastellut aggressiivisempaa hätistelyä ja äänenvoimakkuuden kohottamista. Tästäkin on varmasti monta koulukuntaa ja joidenkin mielestä kissojen tulisi antaa käyskennellä missä haluavat (osan mielestä jopa kaupunkiympäristössäkin ulkosalla). Itse olen taas sitä mieltä, että se on koko perheen yhteiseksi hyödyksi, jos kissat eivät ravaa esim. tasoilla, missä on ruokaa, kuuma liesi tai arvokkaita, helposti rikki pureksittavia/arvokkaita asioita. Kissojen tulee toki sallia olla kissoja, mutta kieltäydyn itse ajattelemasta niin, että lemmikin otto tarkoittaa sitä, että koko huusholli toimii lemmikin ehdoilla. On toki selvää silti, että kyllähän kissat käyvät öisin (kun kukaan ei vahdi) esimerkiksi keittiön tasoilla, mutta päiväsaikaan tietävät pysyä poissa, ja onhan niillä esimerkiksi kattoon asti ulottuva kiipeilypuu (aivan ehdoton hankinta, jos on kissoja ellei ole muuta korkean paikan kiipeilyratkaisua), missä kiipeillä. Onhan siinä saanut kateille ärähdellä välillä, mutta niin vain ne nukkuvat allekirjoittaneessa kiinni ja tulevat tuon tuosta kehräten puskemaan ja pyytämään syliin/leikkiin, vaikka toki tämän päivän lumihiutalekulttuurin mukaan tällainekin kasvatus varmasti lähentelee rääkkäämistä. :rolleyes:

  Takaisin työtuoleihin ja ergonomiaan... Kyllähän Markus kannustaa istumaan ryhdikkäästi, mutta tarkoitin vain lähinnä sitä, että useimmiten pidän selkänojaa makaavammassa asennossa (joskaan en ihan siinä ääriasennossa). Olen kyllä koittanut panostaa työpisteen ergonomiaan seuraavin keinoin:..
  • Markuksen korkeusasetus säädetty siten, että kun jalkani ovat maassa, niin polvitaipeet muodostavat 90 asteen kulman
  • Näyttö on asetettu korokkeelle, jotta silmät olisivat linjassa näytön yläosan kanssa
  • Näyttö on sijoitettu paikkaan, johon tulee mahdollisimman vähän heijastuksia
  • Näytön kanssa käytetään ns. bias valaistusta (takaosaan liimattu 6500K:n LED-nauha), joka paitsi vähentää silmien rasitusta niin myös poistaa tai vähintään häiventää epätäydellisyyksiä paneelissa (minkä takia myös olohuoneen telkkarista moinen viritys löytyy)
  • Työpöytä on suht. hyvällä korkeudella ajatellen käsitaipeideni kulmaa, kun sormeni ovat näppäimistöllä
  Siitä kai pitäisi oppia pois, että pitää ranteita kiinni pöydässä (tai omassa tapauksessani jämäkässä, nahkaisessa rannetuessa), sillä tämä monesti johtaa siihen, että kädet eivät pysy suorassa vaan nousevat ranteita ylemmäs, mikä ei ole ergonomista. En tosin ole koskaan kokenut kipua tai edes uupumista ranteissa (no pun intended). Saa nähdä miten käy, kun päätin tilata mekaanisen näppäimistön (ovat paljon korkeampia kuin modernin kompaktit näppikset) ja sille puusta tehdyn rannetuen.
   
  nepa tykkää tästä.
 14. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  2 945
  Saadut tykkäykset:
  209
  Menikö mitat oikein? Kuulostaa mahdottoman matalalle (ja pienellekin kyllä). En usko, että 50 cm korkealla pöydällä on mahdollista saada aikaan ergonomista istuma-asentoa, lähinnä pakko puolimaata pöydän alla jörndonner-asennossa? Saako tuoleja ylipäänsä säädettyä niin matalaksi, että jalat mahtuu alle?

  50 x 50 koko viittaa läppärillä työskentelyyn ja kuulostaa kyllä pidemmän päälle kivuliaalle katsella sitä noin rajusti alaviistoon. (Omasta mielestäni pelkkä läppärillä työskentely on aina muutenkin huono kompromissi ergonomian kannalta.)
   
 15. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Tuolini on nykyisin tällainen, nahkapäällysteinen:
  https://www.masku.com/tuotteet/lepotuolit/171348-tema-lepotuoli/
  Siinä istutaan siis matalalla ja ergonomia on kohtalaisen hyvä. Minulla on fullhd AIO pöytäkone:
  https://www.comx-computers.co.za/57-317303-specifications-78439.htm
  ja silmät ovat lähellä kuvaruudun yläosan tasoa. Jalat eivät ole pöydän alla, vaan edessä. Pöytä on tällainen(pienempi):
  https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/80215332/
  Siksi arvioinkin, että pöydän alle tarvitaan koroke, että Samurai-tuoli toimii kokonaisuudessaan pöydän kanssa.
  Pöytätason alle olen teettänyt hyllyn, että sai printterin koneen alle. Pyrkimys oli tehdä erittäin tiivis, kompakti työpiste ja se on toiminut oikein hyvin tähän saakka ja varmaan muutosten jälkeenkin.
  AIO-pöytäkoneen jalustaan on istutettu kaikki tekniikka ja pöydälle mahtuu hyvin näppäimistö ja hiiri, jota käytän reiden päällä, olen tottunut siihen ja olen opettanut sen vaimollekin, jolla on läppärityöpiste myös olohuoneessa.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2019
 16. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Noin ensituntumalta Samurai vaikuttaa oikein hyvältä. Kasausohjeet olivat pyllystä. Tein lopuksi aivan eri järjestyksessä istuinosan kiinnityksen, ei meinannut ensin onnistua millään, hermot menivät.
  Sitten purin hieman osia ja tein eri järjestyksessä ja onnistuihan se.
  Samoin niskatuen kiinnitys askarrutti kovin. Viimein runttasin oikein voimalla sen rungon yläosaan, pari ruuvia piti ensin löysätä tietysti niskatuesta. Menihän se paikalleen, ohjeissa ei tuosta voimankäytöstä mainittu sanaakaan. Luulin, että en snaijaa jotain, kun ei onnistunut millään. Säätönivelestäkin irtosi sisuskalut ja oli kauhea homma saada kaikki osat paikoilleen, tosi tarkat toleranssit osilla.
  Selkänojassa on pari säädettävää hihnaa, oikein hyvä asia.

  Käsinojat otin äkkiä pois, en pidä sellaisista lainkaan.
  Istuin on todella raskas, luulisi olevan kestävä. Edellinen istuimeni painoi ehkä puolet tuosta Samuraista.

  Elvikselle: kissakin kävi testaamassa tuolin ja antoi sen olla rauhasa. Saattaa jäädä pysyväksikin tuo istuimen rauhoitus, ainakin toivon niin! Tuoli ei oikein houkuttele katteja kiipeilemään.
   
  Viimeksi muokattu: 07.02.2019
  ElvisThePelvis tykkää tästä.
 17. aapol

  aapol Member

  Liittynyt:
  21.11.2005
  Viestejä:
  831
  Saadut tykkäykset:
  7
 18. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  5 885
  Saadut tykkäykset:
  198
  Ei mikään tuoli ole niin hyvä. Ihan vaan vinkiksi. Sellaista istuma-asentoa ei ole olemassa ( tai mitään asentoa ) joka jatkuvasti olisi ihmiselle kovin hyväksi. Itse ajattelisin ennemminkin niin päin, että kun on hyvä tuoli löytynyt, niin voi sitten hyvillä mielin istuakin välillä. Huono tuoli on tietenkin vielä tuplasti ikävämpi asia.
  Vaikka sähköpöytä olisikin ja seisoisi jatkuvasti, niin silti istumistakin tulee huomattavan paljon. Silloin hyvä tuoli on hyvä juttu.
   
 19. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17
  Tuo pöytä tuli tavallaan kaupan päällr Ikeasta, kun ostin samanlaisen isomman. Ostan huomenna TR-kalusteesta Julia työpöydän90x50cmx

   
 20. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 019
  Saadut tykkäykset:
  17