Twin Peaks

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana Jorse, 12.06.2005.

 1. Jorse

  Jorse trust no one Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.04.2001
  Viestejä:
  5 076
  Saadut tykkäykset:
  8
  Threadia en itse tv-sarjalle löytänyt.

  Loppukaneetti heti alkuun: älyttömän yliarvostettu sarja. En ole jaksoakaan katsonut tv:n välityksellä, ja dvd-paketti tuli sitten ostettua parttiarallaa vuosi sitten. Pilotti muulla ykköskaudella höystettynä. Vihdoin ja viimeinen, tarkalleen ottaen tänään, sain tuon kauden päätökseen. Kaksi viimeistä jaksoa olivat jääneet älyttömän kauaksi aikaa katsomatta. Sitten asiaan.

  Mikä sarjassa siis mättää? Ensimmäisenä osoitain syyttävällä sormella näyttelijöitä. Mukana on pari osuvaakin tapausta, ja jopa tämä McLahlan on ihan iskussa, toisin kuin yleensä. Valtaosa näyttelijöistä kuitenkin törkeästi ylinäyttelee roolinsa, aivan kuten Blue Velvetissäkin suurin osa castingista tekee. Oli tämä tarkoituksellista tai ei, tämä ns. teatterinäyttely ei ole koskaan meikäläiselle sopinut. Se pilaa täysin tunnelman, josta tässäkin sarjassa hyvin pitkälti on kysymys.

  Toinen Twin Peaksin tunnelmanmurskaaja on yleisesti kovasti kehuttu musiikki. Noin kolmea kappaletta käytetään jokaisessa kohtauksessa, ja jotain ihme pimputuksia ja lurituksia alkaa välillä soida ihan väärässä paikassa takoen tunnelmaa turpaan. Musiikkin kun yhdistää paikka paikoin järkyttäviin roolisuorituksiin, ei sarjassa pääse syntymään minkäänlaista tunnelmaa. Sarjaa katsoessa en missään vaiheessa päässyt muutamia irtohetkiä lukuun ottamatta kunnolliseen mysteeritilaan, toisin kuin useissa muissa Lynchin teoksissa.

  Mikä on oikeastaan kaikkein valitettavaa, on että itse ensimmäisen tuotantokauden tarina kyllä toimii vallan mainiosti. Lähtökohta on kaikessa yksinkertaisuudessaan äärimämisen mielenkiintoinen, mukana on jos jonkinlaista viritystä, henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Kaiken lisäksi sarjassa on muutamia todella hienoja kohtauksia, kärkipäässä tämä junavaunun löytäminen, jossa sitä paljon kaivattua tunnelmaa todella on. Sarjan toteutus kuitenkin lyö liian kovaa munille hienoa käsirkirjoitusta, että homma ei toimi. Aivan puhtain paperein kirjoitusosastokaan ei pääse, homma junnaa vähän paikoillaan silloin tällöin.

  Yritin kovasti tykätä sarjasta, mutta en valitettavasti onnistunut. Hirvittäviä odotuksia ei palkittu millään lailla. Sarja oli vähän tylsä, täysin ilman tunnelmaa, huonoilla näyttelijöillä varustettu hukattu mahdollisuus. Potentiaalia on kyllä käsikirjoituksessa valtavasti, sitä ei vain pystytä hyödyntämään.

  2½ / 5

  Lynkkausta odottaen.
   
 2. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 111
  Saadut tykkäykset:
  495
  Ei muuta kuin päät poikki vaan tuollaisilta tyypeiltä :D

  Tärkeintä on kuitenkin, että olet edes yrittänyt päästä sarjan tunnelmaan mukaan. Tiedän tyyppejä jotka ovat tuominneet sarjan edes katsomatta sitä :hitme: Ja jollei homma sinulle auennut niin se on sääli, koska kyseessä on kuitenkin maailman paras sarja mitä on tehty, ja mitä tullaan tekemään.

  Minulle sarjan luoma tunnelma on jotain täysin yliluonnollisen mukaansa tempaavaa. Twin Peaks vie vaan mennessään jokaisella katselu kerralla.
   
 3. Johnny Fortune

  Johnny Fortune Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.10.2003
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  1
  Twin Peaks on minun mielestäni maailman paras sarja Monty Pythonin Lentävän Sirkuksen ohella. En ole vielä nähnyt kuin ekan kauden ja muutamia jaksoja tokasta kaudesta, mutta sarja hurmasi minut jo ekoilla jaksoilla. Loistavat henkilöhahmot ja hieno mysteeri.
   
 4. Sir Filmipätkä

  Sir Filmipätkä Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2004
  Viestejä:
  870
  Saadut tykkäykset:
  0
  Twin Peaksia en ole pahemmin katsonut kun satunnaisesti ja nämäkin ensimmäisenkauden jaksoja ja sitte Fire walk with me:n. Mutta jo Lynchin elokuvia seuraamalla pääsee perille että ylinäyttely on usein hyvinkin tarkoituksellista (Naomi Watts Mulhollandissa) ja jos Twin Peaksisa ylinäyttelyä löytyy lienee sekin juuri tarkoituksellista. Minusta tosin näyttelijäkaarti on varsin nimekäs ja onnistunutkin. Itse Twin Peaksin tarina on omasmielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen, vaikka käsittääkseni toisella kaudella se menee vielä mystisemmäksi. Idyllinen pikkukylä missä mikään ei ole sitä miltä näytttää eikä kukaan sitä miltä näyttää. Kerrassaan nerokasta. Niin ja niistä musiikeista se alkutunnari on varmasti parhaita tv-sarjojen alkutunnareita ikinä.
   
 5. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Twin Peaksin ensimmäinen kausi jää täysin kesken. Sarja muuttuu paljon toisen kauden aikana, osan mielestä huonompaan suuntaan, mutta itse kyllä pidän paljon myös tuosta suunnasta. En nyt ymmärtänyt ihan täysin, että katsoitko siis pelkästään ensimmäisen kauden vai hankitko sen epsanjalaisen boxin missä on kaikki? Ykköskausi jää ihan törkeään paikkaan kesken minusta ja sarjaa ei pitäisi tuomita sen perusteella. Näyttely on muuten aivan tahallaan sellaista kuin se on ja itse ainakin pidän sitä yhtenä parhaista osa-alueista Twin Peaksista. Se on jotenkin niin outoa ja sellaista "sekopäistä". Se ei ole oikeastaan ylinäyttelyä, kaikki hahmot ovat vaan niin helvetin outoja. Sinänsä pakko ylistää Lynchiä ja muita episodien ohjaajia että he saivat koottua kasaan sarjan mikä on noinkin outo ja silti toimii.

  Minusta sarjan musiikki on myös ylivoimaisesti parasta mitä on ikinä TV-sarjoissa nähty. Se ei ole taustamusiikkia vaan se on yksi "hahmo" kokonaan ja puoliksi vastuussa koko sarjan tunnelmasta. Mietippäs missä muussa sarjassa musiikilla on noin vahva osa.

  Miten se alkutunnari voi muuten olla ylikäytetty? Se on vähän kuin sanoisi, että Beatlesin Let it be on ylikäytetty. Ei se silloin ollut kun se tuli :D
   
 6. Jorse

  Jorse trust no one Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.04.2001
  Viestejä:
  5 076
  Saadut tykkäykset:
  8
  Kas, kunnonkin vastaus Kurtulta.

  Pelkän ykköskauden tosiaan vain olen katsonut. Se kieltämättä jää mielenkiintoiseen tilanteeseen, mutta kun tuo ei tuon tuotantokauden perusteella iskenyt (ja valtaosa pitää kuitenkin 1. kautta parempana) niin annan kyllä suosiolla olla. En oikein tue tätä "pitää katsoa vähintään kolme kautta, että sarja alkaa iskeä. Kyllä ne mulle tarkoitetut sarjat on myyvät itsensä heti yhdellä kaudella, yleensä jo ekojen jaksojen aikana.


  Juuh, no sillä ei ole niin väliä. En tuosta tyylistä kuitenkaan tykkää tippaakaan.

  Sehän soi joka jaksossa suurinpiirtein joka toisessa kohtauksessa. Siten ylikäytetty.
   
 7. javir

  javir Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.09.2004
  Viestejä:
  1 009
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mielestäni on jotenkin hölmöä arvostella sarjaa joka on tehty joskus 15v sitten jos katsoo sen vasta nyt. Erittäin harvat sarjat kestävät ajan hammasta. Kaiken lisäksi se mikä oli omasta mielestä hyvä vaikka 10v sitten, näyttää nykyään naurettavalta. Yhtä hyvin voisi ottaa jonkun monta kymmentä vuotta vanhan suositun tv-sarjan ja haukkua kuinka huonolta se nyt näyttää.

  Itse katsoin sarjan telkusta silloin kuin se tuli, enkä muista yhtään tuttua tai puolituttua joka ei olisi sarjasta pitänyt. Tietysti piirit olivat paljon pienemmät, mutta silsi sarja oli kyllä aivan loistava. Ehdottomasti aikansa parhaita sarjoja ja omalla sarallaan paras.
   
 8. Jorse

  Jorse trust no one Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.04.2001
  Viestejä:
  5 076
  Saadut tykkäykset:
  8
  No just. Vaikka olen ensimmäisenä sorsimassa vanhoja / "vanhoja" (<--70) leffoja, niin kyllä 15 vuotta on silti vähän lyhyt aika vielä. Ja toisekseen, siinähän ne oikeasti hyvät tv-sarjat erottuvat. Tääläkin kirjoittavista 90% on sitä mieltä, että Twin Peaks rokkaa edelleen, joku tykkää myös X-Filesista jne. Vaikka Twin Peaksissakin toki on omat 90-luvun alun merkkinsä (hiusmuoti nyt aina ensimmäisenä näkyy), niin ei sarja ole sinällään ajan saatossa ehtinyt juuri yhtään vanhentua. Kyllä se iskee edelleen, jos on iskeäkseen.
   
 9. dixi

  dixi Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.02.2003
  Viestejä:
  713
  Saadut tykkäykset:
  2
  On siellä ehkä jotain pieniä muotijuttuja mukana, mutta minusta sarjan muoti ja tyyli ja ajankuva on "ajaton", vaikea yhdistää täysin johonkin vuosikymmeneen.
   
 10. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 026
  Saadut tykkäykset:
  625
  Twin Peaksin musiikkipuoli on erinomaisesti hoidettu, mutta mielestäni vieläkin paremmin se on hoidettu sarjoissa The X-Files, MillenniuM ja Miami Vice.

  Twin Peaksissä sinänsä hieno musiikki on hieman ylikierrätettyä ja paikotellen jopa hieman tunnelman vastaista. Tv-sarjojen aateliin TP kuitenkin musiikin suhteen kuuluu ehdottomasti. :thumbsup:
   
 11. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Eipäs nyt jutella hauskoja. X-Filesissa ja Millenniumissa on erittäin hienot TAUSTAMUSIIKIT. Twin Peaksissa on taas musiikkia käytetty luomaan tunnelmaa ja Twin peaksissahan on usein kohtauksia jaksojen lopussa joissa kuvataan esimerkiksi liikennevaloja ja annetaan musiikin tehdä tehtävänsä.

  Miami Viceä en viitsi kommentoida ;)

  P.S. Sain muuten muutama päivä sitten katsottua Millenniumin viimeisen jakson, joten on ihan tuoreessa muistissa tuokin sarja ;)
   
 12. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Jepajee tulipa katsottua koko ykköskausi kolmessa päivässä. Melkoisen koukuttava sarja! Loppu oli hieman outo niin jatkuuko kakkoskausi tuosta kohdasta? Who pulled the trigger?
   
 13. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Jatkuu. Mutta ampujaa ei muistaakseni ihan pian paljasteta. Itse asiassa en kyllä itsekään muista, kuka se oli, vaikka olen sarjan pariin kertaan nähnyt. Hmm.
   
 14. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Eiköhän ampuja ollut sama joka tappoi Laura Palmerin eli
  vanha kunnon Leland Palmer in disguise
  .
   
 15. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ai juu!

  Ja sitten ne paljastivat Lelandin ampujaksi vielä tyylikkäästi hyvissä ajoin (kauan ennen kuin paljastui Lauran murhaajaksi), jolloin kukaan ei enää uskonut, että hän olisi tyttärensäkin tappanut. Hyvin nokkelaa.
   
 16. Lazze

  Lazze a world of pain Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.04.2002
  Viestejä:
  669
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itseasiassa
  Cooperia ampui Josie Packard, ei suinkaan Leland Palmer.
   
 17. big j

  big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.02.2002
  Viestejä:
  3 408
  Saadut tykkäykset:
  119
  Ensimmäisen kauden katsoin vihdoinkin dvd:ltä ja kyllähän se nostatti niin hyviä fiiliksiä, että vanhat toisen kauden narut oli aivan pakko etsiä ja jatkaa suoraan niihin tapahtumiin. Ei ole vanhentumisefektejä havaittavissa. Helvetin hyvää tunnelmaa ja Killer Bob on vieläkin skeeri. Windom Earlen sekoleikit kohtapuoleen edessä narumuistelossa.


  " I'll catch you with my death bag." - Killer Bob
   
 18. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Aah, voit hyvinkin olla oikeassa. En nimittäin ole pitkään aikaan kakkoskautta katsonut. Minulla oli vain sellainen mielikuva, että homma tapahtui muistamallani tavalla enkä tosin ollut varma.. siitä tuo "eiköhän" sana tuossa alussa. Mutta hyvä kun tuli korjattua :)
   
 19. Mikkoz81

  Mikkoz81 Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.01.2003
  Viestejä:
  842
  Saadut tykkäykset:
  3
  Siis Twin peaksihän on jotain elämää suurempaa. Se omalaatuinen lämmin tunnelma on jotain mihin ei muut sarjat pysty. Tullut kateltua tuo ykkös kausi varmaan jotain 4 kertaa+ ekstrat ja kommenttiraidat. Tietenkin tuli seurattua myös aikanaan telkkarista.
  Hitto kun tulis se kakkos kausi dvd-levitykseen. Joskushan tais olla huhuja että tulis joskus 05-06 pihalle kun lisenssit päättyy/siirtyy tjsp.
   
 20. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Juu, se on mielenkiintoista, miten sitä oikeasti uskoo nähneensä tapahtumat muka-muistamallaan tavalla. Niin kävi minullekin. Olin sanomasi jälkeen ihan varma...