Tv-sarjojen nykytila

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana Sly, 01.01.2009.

 1. Sly

  Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2003
  Viestejä:
  2 172
  Saadut tykkäykset:
  7
  Voisi tässä näin vuoden alkajaisiksi pohdiskella vähän tv-sarjojen nykyistä tasoa ja muuta aiheeseen liittyvää. En pidä itseäni minään erityisenä sarjafriikkinä, joten monella muulla saattaa olla toisenlainen näkemys asiaan, mutta oma tuntuma on, että 2000-luvun aikana etenkin draama-sarjojen taso on noussut kohisten. Mielestäni asiaan vaikuttaa ainakin kaksi tekijää. Ensinnäkin sarjojen käsikirjoituksiin on panostettu aivan toisella tavalla kuin aiemmin, hyvänä esimerkkinä esim. HBO:n tuottamat sarjat. Toisaalta sarjanäyttelijöiden arvostus on noussut 90-luvulta lähtien merkittävästi. Aiemmin sarjoissa näyttelijöitä pidettiin automaattisesti b-luokan näyttelijöinä ja siirtyminen kuuluisasta sarjatähdestä elokuvatähdeksi harvinaista. Yhtenä esimerkkinä 80-luvun megatähti Don Johnson, joka yritti löydä läpi huonolla menestyksellä myös elokuvapuolella. Oikeastaan ensimmäinen nykytähdistä nopeasti ajateltuna, joka on onnnistunut hyppäämään tv-tähteydestä suureksi leffatähdeksi on George Clooney. Hänen jälkeen useat muutkin ovat tässä onnistuneet. Osaltaan tv-tähtien arvostuksesta kertoo se, että heidän ansionsa yhdestä sarja-kaudesta ovat helpostikin samaa luokkaa kuin suurien näyttelijänimien korvaus yhdestä elokuvasta.

  Itselle eräs erityisen suuri harmistuksen aihe on laadukkaiden sitcomien lähes täydellinen häviäminen. 80-luvun lopusta aina 2000-luvun alkuun kestänyt sitcomien kulta-aika päättyi yhtä nopeasti kuin alkoikin eikä muistona ole enää muuta kuin uusinnat. Itse toivoisin kovasti Seinfeldin, Frendien, Frasierin ja kumppaneiden jatkoksi hyvin kirjoitettua komediaa. Oikeastaan ainut edes hiukan kiinnostava parhaillaan pyörivä sitcom on HBO:n Lucky Louie Ylen lauantai-illassa.

  Henkilökohtaisella tasolla tämän ajan suurimmaksi tv-vitsauksesksi osoittanut tosi-tv näyttää voivan paksusti eikä ko. formaattia edustavien ohjelmien määrä näytä olevan ainakaan laskussa. Toki tähänkin laajaan joukkoon mahtuu joitakin ihan positiivisia poikkeuksia kuten Idols joka saisi jo korvata esim. aikansa eläneet Euroviisut. Kaiken kaikkiaan halvalla tehty ja ilman ammattinäyttelijöitä toteutettava tosi-tv formaatti tuntuu olevan kuitenkin suurin este uusien laatusarjojen kehitykselle.

  Antakaahan näkemyksenne aiheeseen.
   
 2. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 507
  Saadut tykkäykset:
  79
  Bruce Willisiltä taisi onnistua vielä aiemmin?
   
 3. scf77

  scf77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  245
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllähän nyt eletään ehdottomasti tv-sarjojen kulta-aikaa. HBO:n lisäksi kannatta tietenkin mainta muutkin jenkki-kaapeli yhtiöt kuten FX, Showtime ja AMC, jonka paljon kehuttu Breaking Bad alkaa tänään neloselta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Breaking_Bad
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2009
 4. Rokkari

  Rokkari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2005
  Viestejä:
  2 385
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa tsekata How I Met Your Mother. Tulee maikkarilta nimellä "Ensisilmäyksellä", joskin juuri nyt taitaa olla tauolla. Tällähetkellä ainut sitcom joka pistää naurattamaan ääneenkin.


  HBO ja Showtime ovat kyllä tehneet 2000-luvulla hienoa jälkeä mitä draamoihin tulee. Omiin suosikeihin lukeutuvat mm. Six Feet Under, Deadwood, True Blood, Dexter ja Tudors. Myös FX:ltä on tullut laatua kuten Shield. Uusin ja kivasti kehuja kerännyt Sons of Anarchy on vielä näkemättä. Kaapelin puolella näyttelijätkin harvoin tosiaan ovat mitään b-luokan kamaa.
  Joululomalla on tullut pidettyä Deadwood maratoonia ja Timothy Olyphant ja Ian McShane ovat kyllä kertakaikkisen loistavia rooleissaan. Helposti elokuvatasoa ja parempaakin.
   
 5. warre

  warre Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  14.02.2000
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  26
  Vaikka Shieldin ja Housen kaltaisia poikkeuksiakin on, minua ärsyttää monissa nykysarjoissa se että ne monesti on venytetty "ikuisuussarjoiksi" jotenkin väkisin vaikka perusastelma sopisi paljon paremmin huomattavasti lyhyempään sarjaan. Esimerkiksi niin Lost kuin Prison Breakin olisi minusta saaneet ehdottomasti jäädä yhteen kauteen. Kuten myös Dexter koska mielestäni pääosan esittäjän karisma ei riitä kantamaan noin pitkää sarjaa, saisivat päättää sarjan ensitilassa Dexterin kuolemaan tai lopulliseen kiinnijäämiseen.
   
 6. Rokkari

  Rokkari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2005
  Viestejä:
  2 385
  Saadut tykkäykset:
  0
  Michael C. Hallista olen kyllä erimieltä, vaikka muuten mielestäni Dexter olisi ehkä toiminut yhden kauden minisarjana paremmin kuin pitkänä sarjana. Kyllähän sitä mielellään yhä silti katsoo kun kuuluu parhaimpiin sarjoihin televisiossa tällähetkellä.
   
 7. itnortti

  itnortti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  582
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin frendeissä hyvää olivat muutamat ekat kaudet. Loput olivat samojen vitsien toistoa. Jo ennen vitsiä tiesi mitä tapahtuu. Sen sijaan esim. frasier säilytti tasonsa huomattavasti pidempään vaikka tietynlaista samojen vitsien toistoa oli siinäkin. Sama ilmiö on jo nyt huomattavissa esim. how I met your motherissa jossa ensimmäinen ja toinen kausi olivat hyviä. Sen jälkeen taso on laskenut vaikka väliin on mahtunut erittäin hyviäkin jaksoja.

  Mitä tulee sitcomien nykytilaan niin itse en niitä ihan hirveästi kaipaa. Ainoa sitcom jota seuraan aktiivisesti (katson nopeasti) on the big bang theory joka sekin näyttää hiukan huonontuneen toisella kaudella. Sen sijaan komedia-sarjat kuten worst week, 30 rock ja testees iskevät ehkä juuri siksi että ne eivät ole sitcomeja. Tuohon kun lisää komedialliset sarjat kuten chuck ja psych niin aika hyvin ovat pullat uunissa.

  Kaiken kaikkiaan tarjonta on tällä hetkellä erittäin hyvää. Tosin jos lähtee prosentuaalisesti katsomaan niin iso osa sarjoistahan on roskaa ja monet sarjat lopetetaan kesken. Joka tapauksessa jäljelle jää niin paljon sarjoja ettei ainakaan oma aikani riitä kaikkien seuraamiseen. Jopa monet hyvät sarjat jäävät säilöön pitkäksi aikaa ja katsotuksi tulevat vaina "pakolliset". Yhtään vain ok-tason sarjaa en seuraa kun ei tarvitse.
   
 8. Slayer

  Slayer Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.12.2002
  Viestejä:
  767
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole kovin paljoa edes koittanut uusia sarjoja katsella, mutta viimevuosina on oikeastaan vain kolme iskenyt kunnolla: Deadwood, Rome ja Californication. Noistakin ensimmäisenä ja jälkimmäisenä mainituista ekan kauden jälkeen meno huonontunut tasaisesti. Katsottavia silti.
   
 9. itnortti

  itnortti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  582
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen samaa mieltä lukuunottamatta dexteriä. Itsekin epäilin tuon sarjamurhaaja-idean kantavuutta mutte niin sitä on vaan 3 kautta nyt takana ja tyytyväinen olen ollut. Kolmas kausi on ollut kyllä hitusen heikompi kuin kaksi ensimmäistä mutta ei mainittavasti. Kaiken lisäksi sekä sarja että hahmo ovat kehittyneet eli ei olla jääty toistamaan yhtä ja samaa.

  Haluaisin nähdä enemmän sarjoja kuten 24. Tuossa on oikeastaan kaksi eri puolta. Ensinnäkin sarjassa jokainen kausi on ikään kuin oma minisarjansa sarjan sisällä. Toki hahmot saattavat esiintyä myös tulevilla kausilla mutta kuitenkin yksi kausi on aina enemmänkin kokonaisuus. Toisekseen kyseessä on toimintasarja joita televisiossa on hyvin vähän. Itse asiassa ei tule oikein yhtään vastaavaa sarjaa mieleen. The unit -nimistä yritin katsoa mutta se ei iskenyt. Toiminta oli ripoteltu yksittäisiin tehtäviin ja aina välillä seurataan perhedraamaa.
   
 10. att

  att Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2003
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisäksi myös mm. John Belushi, Will Smith ja Michael J. Fox. Joista tosin ensimmäinen ei ole tehnyt elokuvia enää yli 25 vuoteen ja viimeinenkin työskentelee nykyään hyvin harvakseltaan.
   
 11. Slayer

  Slayer Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.12.2002
  Viestejä:
  767
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös Frendien näyttelijät voisi laskea myös tähän kategoriaan, vaikka ei moni heistä olekaan niin paljoa näytellyt. Kuitenkin nimi maksaa hitokseen mihin tahansa ikinä heitä haluaakaan.
   
 12. tuppe

  tuppe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.01.2003
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  sarjat on parempia mutta itseä ottaa ohimoon suomihuumorin tila.
  nyt kun tullut, ja tulee esm sisko ja sen veli teemalta, uusintana joitakin vanhempia hardwickin tekeleitä niin voi sitä aikaa.
  esm tankki täyteen ja omalla tavallaan reinikainen, sisko ja sen veli, olivat sellaista huumoria jota ei enää nykyään tehdä.

  asiastahan on jossain jo keskusteltu ja verrattu tekotapaa, nykyään pitää saada otos tehtyä kerralla, kässäri tulee aamulla, ei harjoitella, pienet rahat, vertaa johonkin tankki täyteen jossa etsittiin antaumuksella näyttelijöitä, paikkoja, harjoiteltiin ja viilattiin kässäriä.
  nyt tulee spämminä joku juginews? tjs huumoriohjelman mainos tv:ssä ja jotenkin jo ennakko antaa odottaa silkkaa peetä, överiksi vedetyt naamamasikit jne.
  ei ymmärrä.
   
 13. att

  att Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2003
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minusta TV:stä tulee nykyään paljon vähemmän katsottavia, juonellisia sarjoja kuin esim. 80-luvulla. Nykyään valtaosa katsomistani viihdeohjelmista on erilaisia kilpailuja ja reality-sarjoja. Näytellyistä, käsikirjoitetuista (joidenkinhan mielestä monet reality-sarjat kuuluvat tähän kategoriaan) sarjoista olen viime vuosina katsellut lähinnä Täydellisiä Naisia, Housea, 24:aa, Stargate SG-1:a, Roomaa sekä tietty Deadwoodia, Pakoa on tullut seurattua sivusilmällä. Monia sarjoja on tullut aloitettua, mm. Lost, mutta ne ovat ruvenneet tökkimään niin pahasti, että kesken ovat jääneet.

  Ainakin tuntuu siltä, että 80- ja 90-luvuilla sarjat (oli Columboa, Dallasia, Lovejoyta, Miami Vicea, Hart & Hartia, Hollywood Beatia, Taisteluparia, Bergeracia, Taisteluplaneetta Galacticaa (nykyversio ei niin iske), Hill Street Bluesia, MacGyveria, Tankkia Täyteen, Spedeä, Lemmenlaivaa, Bill Cosbya, Robin Hoodia, Ally McBealiä (tätähän tehtiin sentään vielä tällä vuosituhannellakin), Raikulipoikia Lennossa, Twin Peaksiä, Allo Alloa, V:tä, Shogunia, Okalintuja jne jne) olivat keskimäärin parempia kuin nykyään. Voi toki olla, että monet em. sarjoista eivät iskisi enää tänä päivänä, mutta mielikuva on kuitenkin sellainen, että aiemmin oli taso TV-sarjoissa parempi.
   
 14. itnortti

  itnortti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  582
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hiukan hankala tehdä vertailuja kun puhut ensin juonellisista sarjoista (käsitän tuon niin että juoni jatkuu jaksojen välissä) ja vertailussa esität lähinnä vanhoja ei-juonellisia sarjoja. Lisäksi vertaat 80 ja 90-lukuja tähän päivään eli siis pahimmillaan 20v aikana esitettyjä sarjoja (joista muuten osa on alkanut jo ennen 80-lukua) nykyhetkeen - sanotaan nyt vaikka vuoteen 2008 (tänä vuonna alkaa kuitenkin kasa uusia sarjoja suomen telkkarissa). Totta kai 20v aikana esitettyjen kaikkien sarjojen laatu vaikuttaa paljon paremmalta kun sitä vertaa 2008 esitettyihin juonellisiin sarjoihin.
   
 15. itnortti

  itnortti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  582
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tätä täytyy vielä kommentoida sillä itse en katso ainuttakaan kilpailu/reality-sarjaa. Siitä huolimatta aika ei riitä muille kuin omasta mielestäni hyville sarjoille. Joukossa ei ole mitään "ihan ok"/"ei kummonen mutta kattohan tuon samalla kun söi pizzan" -tyylisiä sarjoja. Ne tippuvat heti pois koska tarjontaa on niin paljon.

  Nopeasti katsottuna seuraan määrällisesti seuraavanlaisia sarjoja:
  Jatkuvajuoniset, 40-50min/jakso: 7
  Sitcomit/komedia, 20min/jakso: 5
  Sarjat joita en ole vielä kerennyt katsoa: 4
  Lisäksi vajaa 10 sarjaa on nyt tauolla.

  Itse seuraan siis parhaimmillaan/pahimmillaan varmaankin 20 hyvää sarjaa kerralla. Tuon lisäksi tulee katsottua satunnaisia jaksoja conania, dokumentteja jne. mielenkiinnon mukaan. Käytännössä varastossa on koko ajan sen verran katsottavaa etteivät pidemmätkään esitystauot hirveästi haittaa. Olen aivan 100% varma että tilanne ei ollut tuo esim. 10v sitten. Hyvä jos viikossa tuli muutama hyvä sarja. Sen lisäksi tuli katsottua muutamaa kohtalaista koska muutakaan ei ollut tarjolla.
   
 16. att

  att Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2003
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juonellisella tarkoitan tässä lähinnä käsikirjoitetun synonyymiä. Ei varmaan paras termi, mutta kuitenkin. Ennen vanhaanhan ei niin paljon erilaisia kilpailuita TV:stä tullut.

  Tiedetään, 80-luvulla niitä tuli kuitenkin lähinnä katsottua, teki kyllä mieli mainita erikseen 70-lukukin ja lisätä listaan mm. Perhe On Pahin ja Onnen Päivät.

  Jos nyt ihan vain tarkastelleen 2000-lukua ja mietitään uusia, todella kiinnostavia, käsikirjoitettuja, 2000-luvulla alkunsa saaneita TV-sarjoja, niin minulle tulee lähinnä mieleen vain 24 ja Deadwood sekä joukko ihan OK sarjoja kuten Rooma, House ja Täydelliset Naiset. Johan tätä vuosikymmentäkin on eletty 9 vuotta eli kiire tulee saada tälle vuosikymmenelle enemmän "klassikoita". 80-luvulle ajoitan ainakin itse paljon enemmän "klassikoita" (pakko muuten mainita vielä esim. Näkemiin Vaan Muru (2 ensimmäistä kautta) sekä Kyllä Jeeves Hoitaa, näin hyviä sarjoja ei vain ole sittemmin tehty). Kertooko tämä sitten enemmän aikojen muutoksesta vai ihmisen vanhenemisesta, se on sitten toinen asia.
   
  Viimeksi muokattu: 02.01.2009
 17. scf77

  scf77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2002
  Viestejä:
  245
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itsekkään en meinaa ehtiä katsoa kaikkia hyvä sarjoja. Shieldistä ja Dexteristä en ole katsonut vielä yhtään kautta. Rescue Me 1. kausi DVD tuli juuri pistetty tilaukseen, joten se seuraavaksi.

  Täytyy kyllä olla tyytyväinen, en juuri kaipaa 80-luvulle Lemmenlaivan ja Ritari Ässän pariin. Tokihan siltäkin aikakaudelta esim. Miami Vice ja Twin Peaks toimii edelleen.
   
 18. att

  att Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2003
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täydennettäköön edellistä vielä listalla 80-luvun ehdottomista "klassikoista", joiden joukkoon minusta kuuluvat ainakin MacGyver, Hill Street Blues, Auf Wiedersehen Pet, Miami Vice, Allo Allo, Lovejoy sekä Dempsey & Makepeace (Jeeves and Wooster sekä Twin Peaks menevät harmittavan niukasti 90-luvun puolelle) - varmasti joku ehdoton huippu jäi vielä listasta poiskin. Osittain varmaan aika kultaa muistot eivätkä kaikki sarjat toimisi enää tänä päivänä yhtä hyvin, mutta mitä nyt viime aikoina on esim. Allo Alloa ja Lovejoyta tullut katsottua, niin kyllä ne edelleen tuntuvat pesevän ja vielä linkoavankin uudemmat sarjat - Deadwoodia lukuunottamatta, joka oli kyllä todella mainio.

  Minulle monet uudet sarjat menevät siihen "ihan OK" kategoriaan, kyllähän ne ihan hyvin tehtyjä ja kiinnostavia ovat, mutta ne eivät vain jaksa innostaa samalla tasolla kuin nuo vanhemmat legendat, wow-efekti puuttuu. Mutta toisaalta tämä ei ole mikään ihme, minusta esim. musiikinkin todelliset huippuvuodet osuvat 1980-luvun puoliväliin ja viimeisimmän 15 vuoden ajalta lähes ainoa maininnan arvoinen "uutuus" on Robbie Williamsin soolotuotanto.
   
 19. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 477
  Saadut tykkäykset:
  73
  Kari Salmelainen (niin se Napakymppijuontaja) sanoi vähän aikaa sitten Hesarin henkilökuvassa, että hänen mielestään televisio-ohjelmat tehdään pääosin 25-vuotiaille naisille. Alan vähitellen kallistumaan samalle kannalle. Pahimpina viikkoina televisiosta ei tule uutisten lisäksi muuta katsottavaa kuin urheilu.
   
 20. att

  att Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2003
  Viestejä:
  1 059
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jotta ei tulisi tehtyä vääryyttä, niin 2000-luvun legendojen joukkoon täytyy nostaa vielä Raid. Olin aivan varma, että se tuli jo 90-luvun puolella, mutta tarkastus paljasti tekovuodeksi 2000. Raid on ehdottomasti kaikkien aikojen paras kotimainen sarja ja olen erittäin iloisesti yllättynyt, jos joku panee joskus paremmaksi.