TV-sarjoja HD:nä?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana Darth Saul, 02.02.2007.

 1. Darth Saul

  Darth Saul Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.01.2005
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä ketjussa voisi höpistä tv-sarjoista, jotka ovat saatavilla (tai mahdollisesti joskus tulevat) HD-formaatissa.

  Itse suhtaudun hieman skeptisesti koko HD-hommaan, etenkin tv-sarjojen kohdalla. Etenkin videolle kuvattujen sarjojen kuvanlaadun suhteen teknologia tuskin tuo mitään näkyvää parannusta. Ja näitähän on siis vaikkapa koko 80-luvun legendaarinen sitcom tarjonta yms.

  Koska valtaosa nykyisestä DVD-kokoelmastani on nimenomaisesti tv-sarjojen kausibokseja, olisi kuitenkin kiva kuulla, että onko HD-tekniikalla mitään annettavaa vaikkapa 50-60-lukujen klassikoille, jotka on kuvattu aikanaan filmille. Ja sitä myöhemmistäkin olisi tietysti kiva kuulla jotain kommenttia.

  Uudet sarjathan kuvattaneen jo HD-valmiina, mutta se ei tietysti kiinnosta ketään, koska tv:n tarjonta on ollut viimeiset 10 vuotta täyttä tuubaa...


  Tällä hetkellä ei vielä taida olla yhtäkään HD-kausiboksia saatavilla, vai...?
   
 2. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  DVD-puolella olikin juuri maininta, että Star Trekin (alkuperäissarjan) uudistetusta versiosta on vuoden lopulla tulossa DVD:iden ohella myös HD-julkaisu. Eipä tosin tämä "Lucasoitu" versio pahemminkaan kiinnosta.
   
 3. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  En nyt noin voimakkaasti sentään kärjistäisi. :rolleyes:
  Tuskin nykysarjat olisivat sellaisia kuin ovat jos ne eivät kiinnostaisi ketään.
   
 4. Hessu

  Hessu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.12.2001
  Viestejä:
  1 469
  Saadut tykkäykset:
  3
  Joo..... HBO:n sarjat, Lost, Galactica, Buffy. Tuubaa on ollut.

  Kausibokseja on jenkkilässä Sopranos Season 6. Löytyy HD DVD ja Blu-Ray-versioina. Itse tilasin Blu-Rayn. On vielä matkalla.

  Galactica Season 1 on näkynyt HD DVD-julkkarilistoilla, mutta ilman päivämäärää. 2007 se on kuitenkin.
   
 5. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 110
  Saadut tykkäykset:
  495
  Aika järkyttävä mielipide... :hitme:
   
 6. Ephram

  Ephram Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.03.2004
  Viestejä:
  357
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinpä! Nykyään hyviä sarjoja tulee enemmän kuin on niitä aikaa katsoa. Missattua tulee monta helmeä, jotka onkii esiin vasta sitten kun kaveri vihjasee, että "sekin on muuten hyvä sarja".

  Minusta nykyajan sarjatuotannoissa aletaan todella näyttämään parasta. Tuotantoarvot ovat kohdillaan. Rahalla ei toki saa aina hyvää, jokaiselle löytyy silti nykypäivän sarjoista jotakin. Jos sarjamaku sattuu olemaan "yleinen", ja Lostit, Prison Breakit ja 24:t käyvät viihteestä (kuten minulle), riittää katsottavaa aivan valtavasti.
   
 7. JaniH

  JaniH Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.08.2000
  Viestejä:
  6 723
  Saadut tykkäykset:
  15
  Smallvillen vitoskausi löytyy HD DVD:ltä. Kuvanlaadultaan ihan nättiä jälkeä, miinuksena kohinaa ja posteroitumista, mutta tarkkuus ja väritoisto ainakin ajoittain ihan referenssitasoa.
   
 8. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  No, nykyään ehkä tehdään liikaa taiteellisia kompromisseja suurten katsojalukujen toivossa. TV-sarjojen kulta-aikaa oli 90-luku jolloin elokuvamainen tuotannon taso löysi tiensä sarjoihin mutta myös taiteelliselle ambitiolle oli jotain tilaa. Twin Peaks, The X-Files ja Millennium hyvinä esimerkkeinä.

  Hyviä sarjoja tehdään silti edelleen eikä kaikki ole tuubaa tosi-tv:n tavoin.
   
 9. Hessu

  Hessu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.12.2001
  Viestejä:
  1 469
  Saadut tykkäykset:
  3
  Väittäisin, että väitteesi ei kestä tarkempaa vertailua (esim. taiteellinen Millennium?). 90-luvun sarjat painottuivat hirveän usein yhteen jaksoon ilman kunnon pitkäaikaista tarinankerrontaa. Henkilöille ei hirveästi rakennettu syvyyttä, eikä ainakaan ristiriitaisuutta. Montaa asiaa ei voitu käsitellä jne jne jne.

  Twin Peaks oli lähinnä oma juttunsa. Tietysti loistava, mutta ei mitenkään ilmentymä sen aikaisista tai edes jälkeisistä sarjoista.

  Nyt todella on sarjojen kultaaika. Niihin panostetaan kunnolla, niihin keksitään omalaatuisia ideoita ja maksukanavasarjojen ei juuri tarvitse jarrutella soveliaan sisällön kanssa.
   
 10. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Minusta on erittäin hyvä idea tuoda vanhempiakin sarjoja näille uusille formaateille. Sillä nyt voidaan saada vaikkapa koko kausi parilla kolmella levyllä, ja sehän tietää jossain vaiheessa erittäin edullisia kausibokseja.
   
 11. Lazze

  Lazze a world of pain Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.04.2002
  Viestejä:
  669
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eihän niitä jaksoja juurikaan sen pienempään levymäärään edelleenkään saada ahdettua, siis jos materiaali on HD:na. Tietenkin jos lätkäistään vaan SD-matsku uuden formaatin levylle, mutta siitähän tässä ketjussa ei ollut kysymys.
   
 12. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  Ai että esim. CSM filuissa ei ole syvällinen ja ristiriitainen hahmo? Millennium oli hyvin taiteellisen sarja groteskilla tavalla puhumattakaan esim. Mark Snown loistavista musiikeista tai erinomaisesta kameratyöskentelystä jollaista saa turhaan hakea nykysarjoista. Kummassakin sarjassa oli myös mytologiansa jota aina silloin tällöin vietiin eteenpäin. Näiden sarjojen ansiosta nykysarjat ovat kohtalaisen laadukkaista. Rima nostettiin korkealle ennenkuin katsojalukujen järjetön maksimointi alkoi. Nykyisin laadukas uusi sarja saa jatkaa vain jos se sattuu lyömään todella nopeasti läpi. Tämän tiputuspelin uhrina voin mainita sarjan "NightStalker".

  Nykysarjat voisivat olla vielä parempia mikäli katsojalukuja ei tuijotettaisi niin paljon.
   
 13. CrC

  CrC Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.01.2007
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ohoh, suosittelen että tutustuisit vaikka seuraaviin sarjoihin mitä 10 vuoden aikana on tehty, esim: Deadwood, Band Of Brothers, Taken, Weeds, My name is Earl, Lost, Firefly, Prison Break, 4400, Heroes.. Ei ne huonoja ole tai sitte sulla on äärimmäisen erikoinen maku :rolleyes: Olihan 90 luvulla kultaisia hetkiä, mm. Ren & Stimpy. Silti väittäisin että aika taitaa kullata muistot.
   
 14. Poistettu tili 10873

  Poistettu tili 10873 Guest Guest

  Saattaa kullata. Toisaalta kulloinkin ajankohtaista pidetään yleensä parempana ikäänkuin uusi olisi aina parempaa ja kehitys menisi joka asiassa vain eteenpäin. Ihmisellä on myös halu uskotella itselleen että hän kokee jotain ainutlaatuista ja ennen kokematonta, parempaa kuin muut. Mainitsemasi listakin on enimmäkseen melkoista sontaa, sakkana pohjalla Lost ja 4400. Makuasioita.
   
 15. Darth Saul

  Darth Saul Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.01.2005
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  0
  No erikoinen maku on, se täytyy myöntää. :D
  Kullatuista muistoista on paha mennä sanomaan, koska pidän todella paljon monista sarjoista, jotka on tehty ennen kuin katsoin tätä maailmaa ollenkaan, saatikka sitten telkkusarjoja...

  Tämä keskustelu on ehkä mennyt vähän ohi varsinaisen aiheen, tuon yhden humöörillä heittämäni lausahduksen takia. Mutta silti jos ajattelee vaikka sitä "kehitystä", mikä on tapahtunut vaikka 40-50 vuoden aikana, niin tulee tippa linssiin. :weep:

  Vrt.
  Star Trek TOS vs. Enterprise
  The Saint vs. Alias
  jne.
  Jollekin Batmanille tai I Love Lucylle tuskin edes löytyy minkäänlaista vertailukohtaa. Entä missä on nykyajan Love Boat? Missä nykyajan Columbo? Tai edes Spede Show...?

  Nykysarjojen "tuotantoarvot" ovat usein sitä, että efekteissä käytetään pakolla cgi:tä, taustamusana päivän hittejä, leikkauksessa kummallisia siirtymiä tai kuva-alan jakoa ja juoni on olevinaan jollain tapaa jatkuva.


  Mutta siis, jos vaihteeksi palattaisiin varsinaiseen aiheeseen, eli mitä sarjoja on tulossa HD:nä, ja onko niiden toteutuksessa jotain sellaista, mitä ei DVD-julkaisussa pystytä saavuttamaan?
   
 16. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  No huh huh! :D Eikös ole vain hyvä ettei moiselle roskalle ole nykyaikana vastinetta?

  Taidat Darth Saul olla vähän liikaa jumissa noissa vanhoissa sarjoissa ja suorastaan vierastat nykysarjojen visuaalista ilmettä. Nostalgia on kiva juttu mutta kannattaa rohkeasti tutustua uusiinkin asioihin, avoimin mielin.
   
 17. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Jenkkilän kanavathan ovat alkaneet suoltaa jotain näitä vanhempia sarjoja ulos HD:na, ainakin joitain kausia. Tilanne on kuitenkin hyvä siinä mielessä, että jenkeissä on jo pitkään kuvattu sarjat 35mm filmille eikä videolle kuten täällä meillä Suomessa. Jos sarja on kuvattu 35mm filmille, on parannusta varmasti luvassa, mutta videolle kuvatut nyt on mitä on. Tyhjästä on paha nyhjäistä niin kuin sanotaan.

  Kyllä jenkeissä kuitenkin on budjetit aina olleet vähänkään suosituimmilla sarjoilla sitä luokkaa, että filmille ne ovat menneet. Joten eiköhän sieltä ala kohta tulla vanhempaa materiaalia ulos kunhan HD ensin lyö itsensä läpi jossain formaatissa.
   
 18. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  Ongelma noissa filmille kuvatuissa on se että niistä on olemassa DVD:tä varten tehdyt SD-masterit ja sehän kestää ikuisuuden ennenkuin joku jaksaa vääntää laadukkaat HD-masterit... :rolleyes:

  Eikä tekijänoikeussotkutkaan mihinkään häviä HD-aikana, päinvastoin.
   
 19. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Näinhän se on. Tosin onneksi jenkeissä on muutama HD-kanava innostunut itse tilaamaan noita mastereita esim. vanhoista leffoista. Ja kyllä ne masterit pyöräytetään jos raha haisee tarpeeksi ;)
   
 20. Darth Saul

  Darth Saul Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.01.2005
  Viestejä:
  634
  Saadut tykkäykset:
  0
  No eihän se tosiaan korkeakulttuuria ole, mutta jos sitä vertaa vaikka nykyajan Pig Bothereihin, Idolseihin ja muuhun roskaan, niin se sentään on käsikirjoitettua, näyteltyä, siinä on narratiivi ja se kestää uudelleenkatseluakin.

  Periaatteessa Love Boat on samanlaista itseään toistavaa "formaattiroskaa" kuin vaikka Columbo, missä homman kulun tietää kaikkien jaksojen osalta takuuvarmasti yhden jakson nähtyään.
  Kumpikin vaan on niin hemmetin hyvin tehtyä, etenkin sympaattisten näyttelijäsuoritusten takia, että taidettahan se on.

  Itse asiassa sellainen sarja tosiaan oli olemassa yhden kauden ajan kuin Love Boat: The Next Wave, joka koetti toistaa samaa kaavaa uudistettuna pari vuosikymmentä myöhemmin. Sen katsominen oli opettavaista, koska se tuskallisella tavalla näyttää sen, mitä jää jäljelle kun sarjasta karsitaan kaikki hyvä pois. Toisaalta se myös näyttää sen, miksi alkuperäinen sarja oli niin toimiva kuin se oli.


  Vanhassa vara parempi.
  Kyllähän joku 24:n jaettu kuva-ala tai uuden Battlestar Galactican heiluva käsivarakuvaus antaa persoonallisen leimansa sarjoille, mutta pakko kysyä, että mitä lisäarvoa katsomiseen antaa se, että näkee Jack Bauerin kapuavan portaat kolmesta kuvakulmasta yhtä aikaa tai se, että katsoo 45 minuuttia helvetin ärsyttävästi heiluvaa kuvaa?

  Sama kuin jos taitoluistelussa ei osaa esittää taiteellisesti korkeatasoista ohjelmaa, niin koettaa peittää sen tekemällä teknisiä jippoja, kuten vaativia hyppyjä ja sen sellaista. ...minä oikeasti luistelusta mitään tiedä, mutta vaikutti tuo ainakin hyvältä analogialta ennen kuin kirjoitin sen tähän... :D