TV:n kalibrointi Powerissa hintaan 99eur. Kannattaako?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 22.06.2016.

 1. mkn

  mkn Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.02.2020
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta, ja nollasta lähdin tosiaan liikkeelle. Ei ole kuulunut Powerilta vielä mitään.

  Spyderin ulkopuolisissa käsisäädöissä ja tarkastuksissa olen käyttänyt lagom.nl:n kuvia, joista vallankin kontrastikuva paljastaa aika mukavasti, missä ongelmia saattaa olla. "Gamma calibration" kannattaa myös tarkastaa, joskin television oma selain saattaa skaalata kuvan, minkä jälkeen viivahässäkästä ei saa mitään tolkkua. Linkki kontrastin tarkastamiseen alla (toki muutkin vaihtoehdot löytyvät valikosta)

  http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast.php

  Näytön kalibrointiin olen tosiaan käyttänyt Spyderiä (vanhempia malleja kuin sivustolla):

  https://spyderx.datacolor.com/

  Nykyään heillä ei ole enää tuotteita televisiopuolelle. Pitää katsoa, jos tuolla Lagomin kontrastikuvalla saisi jotakin tolkkua väriehin. Nyt kolme tai neljä kirkkainta punaista palkkia ja ainakin kaksi violettia näkyvät samanlaisina. Kalibroimaton siis.
   
 2. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 234
  Saadut tykkäykset:
  806
  Onkohan tässä vanha kunnon kusetus eli myydään ilmaa tai naapuripitäjän siltaa?
  Otetaan tuollainen hieno sana kuin kalibrointi. Eihän ilman sitä voi tulla toimeen. Vähän kuin huolto jätetty autosta tekemättä.
  Mutta ei ne myyjätkään varmaan mitään kunnon koulutusta ole saanut. Käsketty myydä hienoa sanaa, mutta töissähän ne siellä vaan on. Miten niistä yhtäkkiä olisi tullut jotain hyvän kuvan experttejä?
   
 3. Electron

  Electron Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  1 210
  Saadut tykkäykset:
  53
  Liikkeitä on paljon ja liikkeissä ne on ihmisiä jotka nää hommat tekee. Voihan olla että joku "kesäapulainen" ei oikein ole motivoitunut kalibrointia hinkkaamaan eikä oikein ymmärrä miksi sitä halutaan. Värithän vaan latistuu niisä kännykkäsukupolven ihannoimista postikorttiväreistä.
   
 4. Boxer

  Boxer Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  580
  Saadut tykkäykset:
  60
  Useissa (kaikissa?) televisioissa on vaihtoehto: "palauta tehdasasetukset". Pikemminkin on niinpäin, että jos joku ei ole ollut tyytyväinen televisioonsa ja on palauttanut sen takaisin liikkeeseen, se myydään uudelleen "pakkokalibroituna". Näin löytyy hyväksyttävä selitys sille että pakkaus on avattu.
   
 5. mkn

  mkn Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.02.2020
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, minun televisioni pakkaustani ei näytetty edes avatun. Ehkäpä asentaja oli reiki-hoitoon erikoistunut ihmemies :)

  Otin kaikki lagom.nl:stä löytyvät testikuvat kuen http://www.lagom.nl/lcd-test/img/colorbands.png ja valkoisen/mustan erottelun näyttävät kuvat USB-tikulle. Sitten tökkäsin tikun televisioon ja avasin tuon colorbands-kuvan referenssiksi.

  Ensiapuna menin yli siitä, miestä aita matalimmalta näytti ja pudotin "ihonväriä" pari pykälää alemmas. Arvelin tuon korjaavan punaisen liikaa näkyvyyttä, minkä se tekikin. Yllättäen jopa tuon vertainen säätö tepsi ja väritoisto parani sananmukaisesti silmissä. Pitää katsoa tarkempia säätöjä myöhemmin. Nuo pikasäädöt vaikuttavat eri värien arvoihin ja niihin pääsi muistini mukaan monen monituisen mutkan kautta.
   
 6. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  https://www.power.fi/power-support/kaikki-palvelut/television-kalibrointi/tv-hdr-kalibrointipalvelu/sp-1051852/

  Näemmän ottavat 200eur kun tekevät CalMAN:lla AutoCal kalibroinnin SDR:lle ja HDR:lle.
  Näitähän ei saa palautettua jos joutuu vaikka palauttaaan tehdasasetukset.
  Kyseinen softa bugittaa edelleen ja laatu lopputulokselle on enemmän tai vähemmän kuraa, kertoo CalMAN:n Post-Cal raportti kuinka kivoja tuloksia tahansa.

  Itse vertaillut mm sitä että kun tekee värilämmölle huoltomenussa yksinkertaisen kalibroinnin tai kun sen tekee CalMAN:n AutoCal kalibroinnilla ei lopputulos ole sen huonompi, CalMAN:n arvauskalibrointi valkotasapainon osalta heittelee joka kerta eri tavalla kun sen tekee.

  En suosittele!
   
 7. testudo80

  testudo80 Aktiivinen käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  644
  Saadut tykkäykset:
  33
  TV:n kalibrointi?

   
 8. Bad_Taste

  Bad_Taste Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2005
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse ostin sunnuntaina sony xh8096 49" tv: gigantista, no itse en ollut kuullukaan koko kalibroinnista (edellinen tv 15v takaa) ja muija sit otti ton kalibroinnin (tinkasin gigantti 80e) ja paketti oli avattu ja varmaan kalibtoitu(?).

  No mitä jos joutu tehdas-asetukset palauttaa niin eikös kaikki asetukset lähde? Eikö pitäisi saada joku paperi tms. missä on nuo arvot tms.?
   
 9. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 945
  Saadut tykkäykset:
  462
  Hyvähän moinen lappu ois tulla mukana mut ottakaa nyt vaikka puhelimella kuva asetuksista joissa esim. väriarvoja ruuvattu.. Itse kalibrointiin ja sen pätevyyteen en ota kantaa, niitä kun tupataan tekemään vähän mutkia oikoen.
   
 10. Bad_Taste

  Bad_Taste Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2005
  Viestejä:
  394
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin tiistai iltpäpäivästä Gigantissa kysymässä ja sanoivat ettei anna eikä ole ikinä antaneet. No, selvitin asiaa ja kysyin jo kaupan purusta jos mitään omia kustannuksia moisesta opertaatioista tulee (asetukset häviää tms.) niin sanoi että kuljetusliike hoitaa TV:n heille ja kalibroi uudelleen sekä toimittaa takaisin.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 570
  Saadut tykkäykset:
  485
  Lupaavat "kalibroida", mutta mitään tositetta siitä, mitä tuo oikeasti tarkoittaa, ei anneta.

  On eri asia kytkeä automaattiset dynaamiset kuvapiirit pois kuin katsoa silmämääräisesti kirkkaus/kontrasti kuntoon kuin tehdä ihan oikea kalibrointi eli kalibrointilaitteen kanssa säätää kuvasäädöt mukaanluettuna värivalkotasapaino sekä värit oikeiksi.

  Koska palvelun sisällöstä ei ole tietoa ja koska kalibrointi pitäisi joka tapauksessa tehdä siihen tilaan ja siihen valaistukseen, jossa kuvaa katsotaan, niin en keksi mitään syytä nähdä moista aikaa ja vaivaa, jos näin ikinä kävisi. Satanen meni jo, ei siihen kaivoon kannata lapioida enää enempää.
   
 12. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 138
  Saadut tykkäykset:
  327
  Palataan tähän aiheeseen Powerin kalibrointi.
  Kannattaako?
  Kun se on mitä pisimmälti automaaginen toimenpide tuolla Calmanin automaagilla ja vain SDR.

  T: Vesku
   
 13. tmtm

  tmtm Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2008
  Viestejä:
  279
  Saadut tykkäykset:
  27
  Sen verran halpa palvelu, että eivät voi tehdä sitä kunnolla ja sen verran kallis, että on ihan kiva omistaa oma kolorimetri, jolla voi kotona kalibroida kaikki TV:t, näytöt ja tykit nyt ja tulevaisuudessa.
   
 14. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 709
  Saadut tykkäykset:
  300
  Kyllähän siellä on tarjolla myös HDR-kalibrointi, lisähintaan. Suosittelevat toki molempia jos ostaa HDR-kykyisen laitteen.

  Eri asia sitten on että kannattaako. Kun sen säädön voi tehdä itsekin tv:n omilla normaaleilla kirkkaus, kontrasti- ja värisäädöillä. Erilaisia testikuvia on saatavilla netistä ja ohjeita miten niiden kanssa säädetään, ei ole vaikeata jos omat silmät on kunnossa. Lopputulos ei ehkä ole pilkuntarkasti normien mukainen mutta väliäkö sillä jos lopputulos on että kuva näyttää hyvältä.
   
 15. northrob

  northrob Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  359
  Saadut tykkäykset:
  23
  Joo, millään ei ole mitään väliä :rolleyes: Mutta, kun kalibroinnin ideana on se, että saadaan se oma töllö näyttämään samalta kuin siellä värimäärittelijän ruudulla (D65 jne) eli ohjaajan visiolta. Tätä ei hyväkään silmäsäätö takaa. Juuri tämä standardoitu "erikoistapaus" on se mihin mittarin avulla tähdätään, kaikki muu on (turhaa) spekulatiivistä fiilistelyä.
   
  x_jmt_x tykkää tästä.
 16. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 945
  Saadut tykkäykset:
  462
  Milläpä laitteella katselisit noita testikuvia netistä ? Kai toki ymmärrät että se laite millä noita testikuviakin katsottaisiin tulisi olla viimeisen päälle kalibroitu kondikseen. Vai oikeastiko kuvittelet että esim. kalibroimattoman näytön kautta katsot testikuvia ja säädät silmin toista kalibroimatonta näyttöä, esim. uutta TV:tä kondikseen ? No mitäpä veikkaat, miten hyvin onnistuu ? ... Vähänkuin kännykän kaiuttimen kautta youtube videosta koittaisi rankata kaiuttimia "paremmuusjärjestykseen"...

  Ei siis toki millään pahalla, mutta silmin sinä et noita säädä lähellekkään oikeaksi. Käytän termiä oikeaksi koska niille väreille (joita säädetään) on ihan tarkat koordinaatit olemassa.
   
 17. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 709
  Saadut tykkäykset:
  300
  Ööö siis lataat testikuvan siihen ruudulle näkyviin mitä olet säätämässä. Ja sitten säädät, niin että siinä erottuu värit ja sävyerot niin kuin pitää.
   
 18. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 945
  Saadut tykkäykset:
  462
  Aa okei. Noniin.No tässä alla pari testikuvaa (Calman, sama kuin powerissa)

  50% harmaata. Sinä silmilläsi osaat sanoa miten hyvin tuossa harmaassa on RGB balanssissa ? (tähän tyyliin)

  [​IMG]

  Tässä 75% syaania, onko hue, saturation, brightness arvot ok vai pitäisikö hue (sävyä) hieman viilata esim. omalla näytölläsi / tv:lläsi ylöspäin vaiko kenties alaspäin ? Mitäs silmäsi kertovat ? (tähän tyyliin)

  [​IMG]


  Joo vilkkuvia palkkeja löytyy myös testikuvina ja niitä voi säätää silmillä. Ylläolevia et todellakaan.

  Jos sulla on jotain eriäviä testikuvia joilla kuva saadaan kondikseen, jossei pilkulleen mutta edes sinne päin niin paa toki jakoon ? Sharing is caring. Voishan sitä ite testata ja säätää tykin niillä ja sitten tarkistaa oikealla kolometrillä ja softalla.

  Silmiä on todella helppo huijata jo pelkästään taustaväriä vaihtamalla ... Aika moni alkaisi tässäkin kuvassa säätämään neliöiden kirkkauksia vaikka ne on samat. Taustaväri vaan eri.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2022
 19. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 709
  Saadut tykkäykset:
  300
  No, harmaalta se näyttää eli kai siinä on rgb:t balanssissa kun ei näytä esim vihertävältä... Mutta eihän yksivärisestä ruudusta voi kuvaa silmin säätää kun ei ole mitään mihin verrata. ruudulla pitää olla siis samalla kertaa näkyvissä useampi sävy samasta väristä että on edes jotain toivoa tehdä säätöjä, tummat ja kirkkaat sävyt mukaan lukien.

  No esim tuolta voi katsella säätöapuja:
  https://www.avsforum.com/threads/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.948496/