TV:n kalibrointi Powerissa hintaan 99eur. Kannattaako?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 22.06.2016.

 1. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Luodaan oma ketju Powerin kalibrointipalvelulle.
  Aika monta keskustelua aiheesta meni tuonne Gigantin kalibrointiketjuun, keskustelu Powerin kalibrointipalvelusta alkaen tästä

  Näemmä myös verkkosivuille on tullut tieto tästä palvelusta:
  https://www.power.fi/palvelutuotteet/television-kalibrointi/
  Ostaessasi käyttöönotto- ja kalibrointi- paketin saat seuraavat palvelut:
   • Laitteen purkaminen pakkauksesta ja silmämääräinen tarkastus
   • Paneelin perusteellinen tarkastus mahdollisten pikselivirheiden varalta
   • Kuvan kalibrointi
   • TV:n pakkaaminen laatikkoon noutoa/kuljetusta varten
   • Toimitamme kalibrointiraportin, jotta osaat palauttaa asetukset mikäli olet muuttanut säätöjä itse jälkikäteen
  Huomiona että he eivät edes mainosta kalibrointia valkotasapainon ja gamman osalta, voiko sitä sitten oikeasti edes kalibroinniksi sanoa...minusta ei.
  Josko tuossa on kyse vain puutteellisesta kuvauksesta eli myös valkotasapaino/harmaasävyt säädetään ja gamma jos television säädöt sen mahdollistavat (edit: aiemmin listalla luki "värien kalibrointi", nyt siis "kuvan kalibrointi").

  Jos asia tehtäisiin asianmukaisesti eli valitaan suotuisin kuvatila kalibroinnin lähtötilanteeksi, TV:stä kytketään kuvaa heikentävät ominaisuudet pois, säädetään valkoinen vaikkapa tasolle 120cd/m2 ellei asiakkaan kanssa muuta sovita, säädetään valkotasapaino ja gamma jos 10,- tai 20-pisteen säädöt löytyvät ( olisiko power law 2.2 sopiva "keskitie" tai BT.1886 ?!), säädetään värit jos CMS televisiosta löytyy ja jos ei niin usein löytyy rec709 tms asetus...tähän päälle muut Powerin listaamat asiat niin ei tuo 99 euroa palvelusta liikaa olisi, päinvastoin.

  Jos he olisivat halunneet kunnolla markkinoida palvelua, niin ainakin itse olisin laittanut sinne myös havainnollisia esimerkkikuvia mihin tällä kalibroinnilla pyritään.
  Vaikka sellaisia kuvia kuin tässä ohjeessa

  Tässä nuo kaksi (kolmas on toisen uudelleenkalibrointi asiakkaan reklamoinnin jälkeen) foorumille postattua Powerin kalibrointiraporttia:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Pre-calibration = lähtöarvot
  Post-calibration = kalibroituna
  Colorchecker = värien tarkistus

  Post-calibration:
  - Mustan gammaviivan tulisi kulkea samaa linjaa kuin keltainen referenssilinja ja olla arvoltaan noin 2.0 - 2.4
  Näin valovoimaisuus muuttuu tasaisesti ruudulla olevan valon mukaan.
  - RGB balance kohdassa punainen, vihreä ja sininen viiva pitäisi kulkea 100% linjaa pitkin.
  Näin valkotasapainossa ei näy värejä eli esim. mustavalkoista elokuvaa katsellessa siellä ei näy värisävyjä vaan ainoastaan harmaasävyjä mustan ja valkoisen väliltä.
  - Colorspace kohdassa dE2000 pylväät tulisi olla arvoltaan 3 tai sen alle.
  Näin värit ovat sellaisia joiden niiden elokuvaa tehdessä on ollut tarkoitus näyttää.
  - CCT tulisi olla 6500K eli valkoisen värilämpötila.
  - Luminance eli valovoimaisuus katseluympäristön mukaan, säätäisin kalibroinnissa tasolle 100 - 120cd/m2. Tätä voi itse säätää TV:n taustavaloasetuksella ilman että kalibrointi menee pahasti pieleen.
   
  Viimeksi muokattu: 24.09.2016
 2. Jmt1

  Jmt1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2009
  Viestejä:
  221
  Saadut tykkäykset:
  12
  Mitenköhän ne voi tuon langattoman verkon käyttöönoton tehdä myymälässä, kun asiakkaalla on kotonaan oma salasanalla suojattu langaton verkko? Vai tehdäänkö tuo asiakkaan luona ns. avaimet käteen periaatteella? Ihmetyttää myös tuo termi "terävyyden kalibrointi", olisi osuvampaa puhua valkotasapainon, gamman ja värien kalibroinnista.

  Olen huomannut että joissakin Powerin myymälöissä on sijoiteltu televisiolaatikoiden päälle noita esimerkkiraportteja kalibroinnista, mutta suurin osa kuluttajista tuskin tajuaa mitä eri käyrät ja arvot oikein tarkoittavat. Olisi ihan hyvä, jos kalibrointiraportin yhteydessä olisi yksinkertaisesti selitetty miten tuloksia kannattaa tulkita, esimerkiksi että jos valkotasapainon osalta deltaE-arvot ovat kauttaaltaan alle kolmen, niin poikkeamat ovat käytännössä niin pienet ettei ihmissilmä niitä enää huomaa. Tai se miten hyvin gammakäyrä seuraa tavoitetta, oli se tavoite nyt sitten 2.2, 2.4 tai BT.1886 (2.2 olisi varmaan edelleen paras yleiskäyttöä ajatellen, jos televisiota katsotaan myös kirkkaassa päivänvalossa).
   
 3. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Josko ovat ajatelleet että älypuhelimesta jaetaan data myös televisioon ja jos ei ole sellaista puhelinta, niin äkkiäkös sellainen myydään ja laitetaan käyttökuntoon sopivalla 4G-liittymällä varustettuna ;)

  Oletko katsonut Jmt1 onko ne liikkeessä esillä olleet kalibroinnit yhtään parempia kuin nuo kaksi jotka löytyvät tuolta Gigantin kalibrointiketjusta? Niiden perusteella en lähtisi palvelua ostamaan, mutta jospa siitä ovat petranneet ja saaneet vaikka lisäkoulutusta.
  Tänne voisi laittaa niitä raportteja analysointiin jos jollain sattuu olemaan :)

  Tosiaan raportin tulkintaan voisi olla selitykset, vaikka sitten tuolla verkkosivulla jossa palvelua mainostavat.
   
 4. mikita

  mikita Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2008
  Viestejä:
  233
  Saadut tykkäykset:
  12
  Aika hövelistit ihmiset laulavat wlan-salasanansa jos niitä kysytään "hyvään tarkoitukseen." Joskus itselle jopa tietokonehuollosta soitettiin perään (hw-vika) että kerrotko koneen salasanan jotta voidaan testata...
   
 5. Jmt1

  Jmt1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.04.2009
  Viestejä:
  221
  Saadut tykkäykset:
  12
  Vilkaisin tuota liikkeessä ollutta raporttia vain ohimennen joten en valitettavasti muista kuinka onnistunut tulos oli, johonkin LG:n 55" televisioon se oli tehty.

  En oikeastaan ymmärrä mitä liikkeessä tehtäisiin edes WLAN-verkon salasanalla, televisionhan on oltava kotiverkon alueella ennen kuin sitä voidaan alkaa siihen edes yhdistämään ja verkon salasanaa syöttämään. Tuo homma olisi tehtävä paikan päällä, mutta toisaalta tuohan on sen verran yksinkertainen perusjuttu että eiköhän suurin osa asiakkaista suoriudu siitä itsekin.
   
 6. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  WLAN:sta tuossa ei mainittu, josko tarkoittaa langatonta ulkoverkkoa eli internettiä ja siihen tuo älypuhelimen mobiilidatan jakaminen wifi yhteydellä onnistuu kyllä ja ihan liikkeessä.
  Niin ja ei se WPS napin painaminenkaan kaikille ole yksinkertaista :)
   
 7. Radikus

  Radikus Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  939
  Saadut tykkäykset:
  28
  Eihän tässä ole mitään järkeä.

  Todella kätevää kun telkun nettiyhteys on riippuvainen siitä että sattuuko tietty perheenjäsen olemaan kännykkänsä kanssa kotona vai ei.

  Tai vaikka asuisin yksin, niin en todellakaan laittaisi telkun yhteyttä menemään kännykän kautta.
   
 8. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 546
  Saadut tykkäykset:
  265
  Kai telkkariinkin voi manuaalisesti määrittää WLAN verkkoja, eli syöttää sinne SSID ja salaustapa ja salasana/avain vaikkei verkkoa näykään löydettyjen verkkojen listassa. Sitten kun telkkari on verkon alueella niin se yhdistää siihen noilla tiedoilla. Samalla tavallahan se menee jos SSID on piilotettu, eli ei näy löydettyjen verkkojen listassa edes verkon kuuluvuusalueella.
   
 9. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Järkeä tai ei, niin mahdollista kuitenkin :)
  Väitän että monella etenkin yksinasuvalla saattaa kännykän nopea 4G yhteys olla ainoa talouden nettiyhteys.
  (esim itselläni on tällä hetkellä lainassa 4G mobiililaajakaista reitittimessä kiinni nettitikulla ja kun se vuoden vaihteessa lakkaa niin kännykän 100M 4G jää näillä näkymin ainoaksi jonka kotiin tullessa tuikkaan reitittimen perään. Ei ole kätevää mutta siihen asti kun täällä on vaan yksi silmäpari niin saa riittää...tai kunnes tympääntyy siihen jatkuvaan liittämiseen niin ottaa kiinteän netin ;))

  Niin ja voi ne tosiaan sinne valmiiksi syöttää, mutta jos sitä ei osaa itse tehdä niin voi olla ylivoimaista kaivaa esille avainta Poweria varten.

  Mutta eiköhän rahaa vasten tule kotiinkin sen langattoman tai langallisen verkon laittamaan kuntoon, tuskin sisältyy tuohon 99 euroon kuitenkaan.
   
 10. Radikus

  Radikus Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  939
  Saadut tykkäykset:
  28
  Toki, mutta ei kaikkiin.

  Juuri ostin lapsille telkun joka ei tue SSID:n syöttämistä manuaalisesti, vaan ainoastaan listasta valittuna.
   
 11. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Tuo kyseinen kohta on näemmä poistettu jossain vaiheessa palvelun sisältämästä listasta.

  Laittakaahan lisää raportteja tulemaan, olisi mukava nähdä oliko nuo ekat vain alkukankeutta ja olisihan monelle hyödyksi tieto palvelun laadusta kun pähkäilee ottaako sitä satasen lisämaksusta vai ei.
   
 12. Muke

  Muke Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2014
  Viestejä:
  160
  Saadut tykkäykset:
  17
  Laitan tänne "raporttia" jonka sain kuulla tänään. Eli ostin 55" LG:n Oledin C6v niin Power ei saanut TV.tä kalibroitua vaikka heidän mukaan hyvät ( parhaimmat ) laitteet mitä power liikkeissä kalibrointiin on. Kuulemma kuva pikselöityi pahasti. En tiedä sitten onko Maanantai kappale vai joku muu syy. Huomenna pitäisi TV olla kotona jotta pääsee katsotaan onko kuva hyvä ilman kalibrointia.
   
 13. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Ehkä se ongelma on siinä ettei heitä ole koulutettu asiaan, se on ihan sama mitkä laitteet on jos ei ole tietoa kuinka homma hoidetaan.
  Sinänsä hyvä asia että on uskallusta nostaa kädet pystyyn ja myöntää ettei onnistu.
   
 14. Muke

  Muke Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2014
  Viestejä:
  160
  Saadut tykkäykset:
  17
  Mmh.. voi olla näin. Sen huomasin alusta saakka että siellä oli tietäviä kavereita eikä mitään joojoo hemmoja. Siksi teinkin kauppaa ja "uskalsin" ottaa kalibroinnin mutta näin kävi.

  edit: Tosin avforumsin mukaan ei sinänsä hätää koska kuva olisi hyvä muutenkin eikä paljoa kalibroinnille ole tarvetta:
  https://www.avforums.com/review/lg-c6-oled55c6v-uhd-4k-tv-review.12713
   
  Viimeksi muokattu: 16.11.2016
 15. mkn

  mkn Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.02.2020
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Wanha ketju, mutta vanha olen minäkin.

  Ostin eilen Powerista telkkarin ja koska tarjolla oli tuo kalibrointipalvelu, ostin sen. Syynä oli, että olen täysin kypsynyt monitorien kalibrointiin, vaikka itselläni on ollut Spyderin laitteet ja softat jo toistakymmentä vuotta. Kokemusta kalibroinnista on ja tiedän, että jos se hoidetaan kunnolla, sillä on todella iso merkitys. Kun työkoneessa on kiinni rinnakkain 2 x FullHD ja yksi 2560x1440, värintoiston täytyy olla mahdollisimman yhtenäinen.

  No, TV oli valmiina reilun tunnin päästä ja kotona ryhdyin sitten asentamaan sitä. Huomio kiinnittyi heti alussa laatikon teippeihin, joita oli vain yksi kerros. Näytti siis siltä, että pakkausta ei ollut avattu ylä- eikä alapuolelta lainkaan. Ensin ajattelin, että pakkaus on tullut tehtaalta teipittömänä, mutta se ei laatikon rakenteesta päätellen ole mahdollista.

  Kuva oli kelvollinen, mutta vaikutti olevan kalibroimaton. Katsoin sitten kalibrointiraporttia ja siinä POST-calibration raportista puuttuivat kaikki pylväsdiagrammit ja niiden numeroarvot. Käyrät olivat tarkalleen samat PRE-calibration -osuuteen verrattuna. Raportti oli englanniksi. Mukana tullut suomenkielinen osuus sisälsi ohjeet väriasetuksille, jos television sattuu/joutuu pistämään tehdasasetuksille. Kumma kyllä ohjeissa ollut yksi arvo poikkesi palvelussa "kalibroidusta" arvosta. Jälleen kerran haiskahtaa. Ja miten englanninkielisestä ohjelmasta on saatu ulos suomenkielinen raportti? No, softankehittäjänä ymmärrän, että onhan siinä voinut olla jokin XML-export tai vastaava, josta on sitten generoitu suomenkielinen ohje.

  Kalibrointisoftan raportti oli siis POST-calibration -osuuden osalta täysin erilainen kuin muiden löytämieni kalibrointien raportit, sillä se oli pitkälti blanko.

  Kaiken kaikkiaan (tuli ensin painovirhe "kakkiaan") tässä haiskahtaa nyt jokin.... Olisikohan liikkeessä arveltu, että kun kyseessä on parrakas, vanhempi herrasmies vaimoineen, homman kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana, uskovat nuo kuitenkin.
   
 16. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 113
  Saadut tykkäykset:
  828
  Hyvin läheinen tuttava (jääköön paljastamatta sen enempää) osti Gigantista uuden töllön ja soitteli sitten, että miksi kuva on niin huono, vaikka oli kuulemma liikkessä säädetty myyjän toimesta. Noh, kävinpäs katsomassa ja telkussa oli dynaamiset värit päällä ja kaikki mahdolliset asetukset tapissa. Ihan kuin olisi LSD-lasit päässä katsellut kuvaa. Että se siitä myyjän "säätämisestä".

  En nyt tosin ole varma, kun en kysynyt, että oliko kyseessä tuo maksullinen säätöpalvelu. Oli tai ei niin ei tuollaista "säätöä" edes ilmaiseksi saisi tehdä.
   
 17. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 137
  Saadut tykkäykset:
  327
  Vastaisen varalle jos on noita kalibrointipalveluita ostamassa, muistettava asia.
  Älä ainakaan hyväksy sellaista kalibrointia, jota et ole itse ollut seuraamassa.

  T: Vesku
   
 18. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Oletko kysynyt liikkeestä onko tuo vahinko vai tarkoituksella tehty petos?
  Vahingon varmaan korjaavat tai korvaavat, petos on sitten poliisi asia.
   
 19. mkn

  mkn Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.02.2020
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koska kauppaan on matkaa 100 km, pistin kyselyä pääkallonpaikalle. Jos eivät vastaa soitan sitten ja puhun vakavia. Petoksena sitä varmaan poliisi käsittelee ja sen aion kyllä tuoda esille.

  Tahallinenhan se on satavarmasti, kun pakkaus on oli melkoisen varmasti avaamaton. Teippejä ei saa pois vahingoittamatta pahvin kuviointia.

  Kuten sanoin, olen itse jokseenkin kypsynyt jopa puoliautomaattiseen kalibrointiin. Kotona kun on kaksi kolmen rinnakkaisen monitorin työpistettä ja lisäksi vielä pari läppäriä, yksi kammottava iMac ja vielä HTPC ynnä emännän työkone. Siksi olin valmis maksamaan moisesta. TV:n kalibrointi on vielä hankalampaa, kun sen joutuu tekemään käytännössä äärimmäisen hitaasti ja hankalasti kaukosäädinkapulan avulla.

  Spyderillä saa muuten kehnostakin lähtökohdasta edes jotenkin toimivan kuvan, joskaan mahdottomiin sekään ei pysty. Valitettavasti se ei vain toimi TV:n kalibroinnissa.
   
 20. zekeode

  zekeode Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siitähän tietää, että TV on avaamaton, jos telkkariin joutuu tekemään kaikki alkuasetukset itse.