TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

 1. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Muuten ihan hyvä, mutta tuon ylärajan olisi voinut rajata keskituloisten vuosiansioon joka YLE:n mukaan on 40 000 euroa jolloin tuloista otettava prosentti olisi tähän rajaan asti ollut 0,35%
  Tosin silloin ei oltaisi päästy samaan lopputulokseen koska eiköhän suurin osa YLE:n rahoittajista ole pienituloisia.
  http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2011/12/nain_yle-vero_maaraytyy_3109456.html

  21 875 euron bruttotuloista toki luulisi jotenkin tuon 140 euroa nipistävän, vaikka olisikin tiukkaa yksinhuoltajana tms.
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2011
 2. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Hyvä, että tähän saatiin ratkaisu. Vapaamatkustajien määrä on viime vuodet ollut aivan liian iso ja keplottelijoiden määrän kasvun loppua ei ollut näkyvissä, joten tilanne on ollut kestämätön. Niiden talouksien määrä, jotka aivan oikeasti eivät TV:tä omista, on ollut häviävän pieni.
  YLE:n palvelut ovat sellaisia, joita yksikään kaupallinen yhtiö Suomessa ei voi korvata. On siis oikein kerätä rahoitus jonkinlaisen verotuksen avulla. Joutuuhan tässä maksamaan veroista myös kaikenlaiset siltarummut, oopperat ja jäähallit, joita en koskaan elämässäni käytä.
   
 3. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 971
  Saadut tykkäykset:
  608
  Juuri näin. Moni hyvätuloinen on ilmeisesti jättänyt maksamatta vaikka olisi ollut varaa helposti hoitaa asia. Toisaalta nykyinen TV-maksu on ollut hirmuinen pienituloisille. Nyt näihin asioihin on tulossa järkeä.

  Nykyaikana ilman TV:tä, radiota ja internettiä eläminen alkaa olla melkoista informaation välttelyä.

  Näin on.

  Tuskin niissä siltarummuissa kukaan muukaan veronmaksaja ryömii mutta aika tärkeitähän ne ovat ettei vesimassat huuhtele teitä mennessään. :)
   
 4. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Kansalaisten mielipiteitä Yle-verosta

  Klipin lopun vanhemman rouvashenkilön näkemys alleviivaa kyllä TV-maksun typeryyden. Ko. henkilö on siis kiltisti maksanut maksunsa, vaikka kokee, ettei Yle tuota enää hänen ikäryhmälleen sopivaa sisältöä, eikä edes tekstitä kotimaisia ohjelmia (joita vanhemmat ihmiset eniten seuraavat jos seuraavat), mitä huonokuuloinen vanhempi ihminen kipeästi tarvitsisi. Unohtakaa vanhuksia ryöstelevät nuoret, sillä välillä kai pitäisi uutisoida siitä, miten eräs muu taho ryöstelee vanhuksia... :)
   
 5. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minun mielestäni taas paras ratkaisu olisi ollut lisätä vero kaupasta ostettuun televisioon/digiboxiin. Tosin se olisi saattanut tiputtaa televisioiden osto määrää ainakin Suomesta... Mutta hyvä näinkin!
   
 6. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja sinun mielestäsi pitäisi? Jos suurin osa kansalaisista ei halua YLEn tuottamia palveluita, niin miksi niitä pitää väkisin tarjota ja niistä väkisin maksaa.


  Toinen mielenkiintoinen asia tässä on mielestäni tämän maksun sitominen tuloihin. Villinä veikkauksena heittäisin, että vähätuloiset katsovat enemmän televisiota ja ainakin ajassa mitattuna näin "kuluttavat" YLEn palveluja huomattavasti parempituloisia enemmän. Paljonko luulette jonkun Jorma Ollilan tai Björn Whalroosin nauttivan YLEn palveluista verrattuna johonkin lähiössä asuvaan työtä vierastavaan henkilöön? Väitän kyllä saman pätevän jo normaalituloisiinkin, vaikka esimerkki olikin kärjistetty.

  Eli itse pyyhkisin YLEn velvollisuudet laista pois ja tämän jälkeen YLE saisi hoitaa rahoituksensa haluamallaan tavalla, kilpailla vapaasti ja reilusti muiden medioiden rinnalla. Jos asiakkaat eivät halua maksaa vaikka siitä sinfoniaorkesterista aiheutuvia kuluja, niin sitten sellaista orkesteria ei tarvita. Voisihan sitä toki yrittää subventoida kannattamattomia palveluita muilla palveluillaan, mutta eiköhän se nopeasti siirtäisi asiakkaiden kiinnostusta muiden medioiden suuntaan. Pitkällä tähtäimellä FST:kin saataisiin kannattavammaksi, kun se tarjoaisia suomenkielenopetusta ensin pari vuotta, jonka jälkeen vähitellen ajettaisiin ruotsinkielisiä ohjelmia alas. ;)

  Vieläkö tämän nykyisen muutoksen jälkeen muuta mediat (Alma ja Nelonen) maksavat YLElle jotain? Aivan käsittämätöntä tälläinenkin markkinatalouden aikakaudella.
   
 7. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tähän tuskin tulee muutosta eli ei maksa, kuten ei ole muutamaan vuoteen maksaneetkaan.
   
 8. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 971
  Saadut tykkäykset:
  608
  Suurin osa kuitenkin taitaa haluta näitä palveluita. Itse taidat olla vähemmistössä.

  Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Yhteiskuntamalliimme kuuluu itsestäänselvänä ajatuksena että yhteiskunnan kuluihin osallistutaan kantokyvyn mukaan. Hyvätulosille (jo keskituloisille) tämä Yle-vero on pikkurahoja.

  Eihän se kuormita sen enempää katsooko ohjelmaa yksi henkilö vain miljoona. Mutta palvelun tuottaminen vaatii tietyn määrän rahaa. Vähätuloisten keskuudessa on varmasti hyvin erilaisia katsomistottumuksia joten yleistäminen on turhaa.

  Jos Jorma Ollila tai Björn Whalroos todellakin haluavat katsoa TV:tä enemmän niin siitä vaan jättäytymään ennenaikaselle eläkkeelle telkkarin ääreen aamusta iltaan. Kai heillä sentään on siihen varaa?

  Et ymmärrä YLE:n tehtävien merkitystä. Kaupallisen median rinnalla tarvitaan vastapainona yhteiskunnan rahoittamaan mediaa.

  Asiakkaat?? Minä olen kansalainen, yksilö ja suomalainen henkilö enkä mikään helkkarin asiakas!

  Tällainen logiikka on aivan hölmöä. Entäs jos koululaiset saisivat valita täysin vapaasti mitä koulussa opiskelevat? Eihän matematiikkaa mihinkään tarvita jos kukaan ei sitä halua oppia, niinkö? Suomalaiset voivat olla ylpeitä orkestereistaan. Jenkkilää myöten Suomen klassisen musiikin tilaa ihastellaan joten kyllä me näköjään tuemme sitä oikein.

  Se että sinä et ymmärrä sinfoniaorkesterin arvoa on sinun ongelmasi. Toivottavasti sivistät itseäsi ettet anna itsestäsi näin junttia kuvaa. Suomessa sivistyminen on sentään tehty mahdolliseksi esim. YLE:n toiminnalla. Siitä vaan rohkeasti tutustumaan sinfoaorkesterin soittoon YLE Teema-kanavalla. :)

  Eikä kaikkien tarvitse juuri klassiseen musiikkiin vihkiytyä. Tärkeintä on tajuta että sillä (kuin muullakin kulttuurilla) on suuri arvo vaikka ei itse ole täysillä siinä sisässä. Samalla oppii myös näkemään kaupallisuuden ja markkinatalouden sudenkuopat kriittisin silmin.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2011
 9. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Montako laadukasta dokumenttia MTV3:lta, Neloselta, Subilta, Liviltä, AVA:lta, TV Viideltä, SuomiTV:ltä ja JIMiltä on tullut viimeisen vuoden aikana? Sanoisin, että yhteensä alle 5 ja ne kaikki MTV3:lta ja JIMiltä. YLE:ltä yli 100.

  Montako mustavalkoelokuvaa olette nähneet tänä vuonna MTV3:lta, Neloselta, Subilta, Liviltä, AVA:lta, TV Viideltä, SuomiTV:ltä ja JIMiltä. Vastaus on pyöreä 0. YLE:ltä yli 100. YLE voisi kyllä mielestäni lopettaa uusien ulkomaalaisten elokuvien näyttämisen ja kalliiden tv-sarjojen oikeuksien oston.

  Kansan enemmistö pitää YLEä hyvänä juttuna ja haluaa maksaa siitä. Jos YLE menetetään niin moraalinen rappio koko Suomessa on hyvin lähellä. Katsokaa niitä ohjelmatietoja muiden kanavien osalta. Ihan itkettämään se pistää. Koirien pukemista, kokkausohjelmia, huonojuonisia fiktiosarjoja, puolueellisia uutisia, tosi-tv:tä, soittovisoja. Sitten kun ei jaksa enää katsoa tv:tä niin surffamaan vähän Iltalehden sivuille. "Floridalainen valelääkäri täytti perseeni ruuveilla ja sementillä" ja muita laatu-uutisia...
   
 10. antiHD

  antiHD Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  319
  Saadut tykkäykset:
  18
  Ja mistäs tiedät kuinka moni haluaa tai ei halua Ylen palveluita, eli mihin perustat väitteesi ettei suurin osa niitä haluaisi? Oletko tehnyt jonkun tutkimuksen vai viittaatko johonkin viralliseen tutkimukseen? On tyhmää esittää tuollainen väite jos ei ole mitään virallista sen pohjaksi. Esim. tunnen sellaisia ihmisiä jotka seuraa etupäässä juuri Ylen ohjelmia.

  Ja lisäksi, kyllä noita palveluita pitää jonkun tuottaa. Kaupalliset kanavat ei tuota lainkaan kunnon kulttuuri-, taide- ja tiedeohjelmia sekä opetusohjelmaa. Me emme ole kuule samasta muotista kaikki, eikä todellakaan kaikille kelpaa tositv- ja muu roska sekä jenkkiläiset poliisisarjat.

  Lisäksi närästää kovasti sun kommenttisi työtä vieroksuvista ihmisistä, sellaisia tuskin kovin paljoa on. Ainakaan suomalaisissa, koska suurin osa joko tekee töitä, tai haluaisi tehdä töitä jos sitä vain saisivat tai kykenisivät (sairaus tai vamma estää). On typerää leimata ihmisiä jonkun oman virheelllisen mielikuvan perusteella.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2011
 11. antiHD

  antiHD Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  319
  Saadut tykkäykset:
  18
  Komppaan myös 71 dB:tä ja Tilt-typeä, oivia ja nasevia kannanottoja ja samaa mieltä heidän kanssaan.
   
 12. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Tuossa edellä on jo kerrottu asiaa esimekiksi dokumenteista. Kaupallisten kanavien dokumentit ovat Nelosen 4D-ohjelmien tasoa.
  Ainakin tilastojen mukaan YLE:n ohjelmat kiinnostavat ihmisiä. Vuonna 2010 oli keskimääräinen viikkotavoittavuus 87%:
  http://www.finnpanel.fi/tulokset/tv/vuosi/share/viimeisin/

  Sinulle on varmaan turhaa alkaa kehua YLE:n radio-ohjelmia. Se ainakin on varmaa, että sellaisia asiaohjelmia ei tulla kuulemaan kaupallisilta asemilta.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2011
 13. juka39

  juka39 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.02.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksi nuo rajat 50-140 eruoa per henkilö? Eiko oikeudenmukaisempi olisi jokin prosentin osa tuloista, joka tuottaa vaadittavan 500 miljoonaa euroa?
   
 14. Digital Man

  Digital Man Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.06.2000
  Viestejä:
  661
  Saadut tykkäykset:
  4
  Jokin tietty maksimisumma (jota korotetaan joka vuosi) on helpompi saada läpi. Joku prosentin osa tuloista olisi suoraan verrattavissa veroprosentin korotukseen kaikille.
   
 15. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  No siksi, koska kuten vähän kaikessa, niin päättäjät huomioivat eniten omaa nenäänsä (hyvätuloisten ja rikkaiden nenää) kuin sitten pienempituloisten nenää -- "kansan asialla" todellakin. :rolleyes: On totta, että uudessa Yle-verossa aivan pienituloisemmat pääsevät ilmaiseksi. Toisaalta eiköhän asia ole niin, että 50 euroa pienituloiselle on enemmän kuin maksimimäärä 140 euroa on ihmiselle, joka saa käteen kuussa vaikkapa yli 4000 euroa. Äkkiseltään tulee mieleen lähinnä vain sakot, joissa tässä yhteiskunnassa hyvätuloiset oikeasti joutuvat nyhtämään lähes yhtä kirpaisevasti tuohta kuin pienempituloiset -- mikäli olen siis ymmärtänyt oikein.

  Sama hommahan on vaikkapa tuloveron ja pääomaveron kohdalla: rikkaat rikastuvat entisestään, koska heidän on mahdollista päästä taloutensa takia pääomaveron piiriin (muun muassa osakkeiden omistus), jossa veroprosentti on alhaisempi kuin tuloveron piirissä, johon kuuluvat sitten tavalliset pulliaiset.
   
 16. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 971
  Saadut tykkäykset:
  608
  Jotkut kituuttavat luokkaa 8000 €/vuosi tuloilla kun taas joku erittäin suurituloinen saattaa ansaita 8 miljoonaa vuodessa. Tuossa on 1000-kertainen ero. En tiedä pitäisikö rikkaimpien tosiaankin rahoittaa YLEä tuhat kertaa enemmän kuin pienituloisten. Minusta tuo on ihan reilua että pienituloinen maksaa n. 3 kertaa vähemmän kuin hyvätuloinen ja kaikkein köyhimmät vapautetaan maksusta kokonaan.
   
 17. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Miksi näin? Ymmärrän kyllä sen, että 1000x on paljon, mutta siksihän se on paljon, koska paljon sitä rahaakin tällaisen kertoimen omaavilla on. Rikkaissa ihmisissä on sekin puoli, että vaikka he menettäisivät 80% omaisuudestaan, niin se jäljellä jäänyt 20%:kin rahaksi muutettuna on määrä, jolla selviää hyvin elämässä. Jos taas pienituloiselta otat 80% omaisuudesta pois, niin kyllä perikato silloin uhkaa. Yleensäkään en ymmärrä tällaista ajattelua, jossa rikkaiden oloa helpotetaan sen takia, että he ovat rikkaita.
   
 18. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Tuo vääntö on jo moneen kertaan nähty, Selänne -ketjussa muistaakseni viimeksi. Selänteenkin pitäisi myydä kaikki ferrarinsa ja lahjoittaa 80% varoistaan hyväntekeväisyyteen "koska pystyisi vielä selviytymään jäljellä olevilla varoilla" :sleep:
   
 19. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 971
  Saadut tykkäykset:
  608
  Rikkaiden tulee minun mielestäni maksaa runsaasti veroja mutta YLE:n rahoittaminen järjettömillä summilla ei ole enää mielekästä. Hehän voisivat hankkia itse esitysoikeudet katsomiinsa ohjelmiin halvemmalla!

  8000 € vuodessa tienaana siis maksaisi 50 € vuodessa eli n. 0,6 %. Jos tuo on kohtuutonta niin sitten se on. Minä en YLE-veroa keksinyt.
   
 20. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Ei tuo paha idea ole, mutta äläpäs nyt kärjistä toisen ketjun ajatuksia tähän aiheeseen. Jos minä taas jonkun koen olevan "nähty", niin sitten sen, että esimerkiksi aheikkinen tässä, sen sijaan että vastaisi kysymykseen, sivuuttaa sen vetämällä muiden ketjujen juttua mukaan, jotta EtP saadaan näyttämään hassulta. Miten on aheikkinen, oletko siis sitä mieltä, että rikkaiden "yhteiskuntamenoja" tulee helpottaa vain sen takia, että he ovat rikkaita?