Tuoko vahvistimen vaihto parannusta BD-elokuvien ääneen?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana vanbasten, 04.08.2010.

  1. Kirvasto

    Kirvasto Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2004
    Viestejä:
    510
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos dekooderissa on joku dynamiikan rajoitin niin se muuttaa asian. Mutta tuo zipmanin tekemä testi on sama jonka jake2.1 teki, eikä asiaa voi testata tuolla tavalla, koska downmiksaus tietenkin laskee kaikkien jäljelle jäävien kanavien tasoa, mutta se ei vielä tarkoita että dynamiikka olisi pienentynyt. (tai onhan se, mutta vain leikkaamalla hiljaisimpia signaalitasoja kuten sanoin edellisessä viestissä)

    Jake2.1 mittaisitko tuon niin että laitat vahvistimesta kaikki 5.1 kanavaa päälle ja sen jälkeen mittaat äänenpaineen pelkästään pääkaiuttimista (vasen ja oikea) ja toinen mittaus pelkästään subwooferista. Sitten vahvistimesta keskikaiutin pois päältä ja toista kaksi edellistä mittausta.

    Jos keskikaiutimen pois kytkeminen vaikuttaa subwooferin ja pääkanavien tasoeroon, niin sitten meidän pitäisi vielä varmistaa että LFE kanava on varmasti säädetty oikealle tasolle kun vahvistin on 4.1 ja 5.1 tiloissa. Jos LFE kanavan taso on molemmilla asetuksilla oikea, niin sitten dekooderi todella rajoittaa dynamiikkaa.
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2010
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Korjataan nyt noita muutaman vuoden takaisia viestejä sen verran, että en tosiaan mitannut dynamiikkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Mittaus olisi pitänyt tehdä kuten Kirvasto edellä kertoo. Mutta sen verran kyllä muistan, että pääkaiuttimien taso ei muuttunut juurikaan huomattavasti (veikkaisin maksimissaan 1 - 3 dB), kun subwooferin maksimi SPL nousi jopa yli 10 dB. Eli kyllä ilmiö on ihan todellinen, vaikka mittaamani lukemat saattavat olla hieman liian suuria.

    Ja jos luette tuota HTS:n ketjua, niin en ole ainoa asian huomannut ja todistanut. Lisäksi maininta dynamiikan rajoituksesta löytyy ihan Dolbyn virallisista papereista.

    Ei ole pakko uskoa, mutta hankkikaa nyt prkl se keskikaiutin ja vähän äkkiä. :)
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2010
  3. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paitsi, jos prosessoinnin sisäinen resoluutio on suurempi kuin tallenteen resoluutio jolloin äänenlaadussa ei menetetä mitään.
     
  4. jake2.1

    jake2.1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.11.2006
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0

    En aivan mitannut noin. Mittasin pelkkää subbaria ja sitten yritin mitata pelkkiä takakanavia, muut kanavat kytkettynä irti. Selvittääkseni putoaako niiden taso riippuen keskikaiuttimen asetuksista. Aivan tarkkaa tulosta en onnistunut saamaan, mutta pudotus oli mielestäni selvästi alle 3db. Takakanavia mittasin, koska ajattelin ettei tason muutos johtuisi ainakaan phantom kanavan jakamisesta pääkaiuttimille.

    Vaikuttaisi myös, että tason pudotus lfe kanavassa ei ole saman suuruinen eri elokuvilla. Esim Hifin testi dvd:llä lfe kanavan pistetaajuuteen keskikanavan asetus ei tuntunut vaikuttavan. Pitääkö joka dd elokuvalle laittaa subbarista eri asetus, varsinkin jos tuo tason muutos lfe- kanavan ja muiden kanavien kanssa ei ole saman suuruinen? Myöskään kanavien säätäminen kohdalleen ainakaan vahvistimen tuottaman testikohinan avulla ei onnistune. Eikä taida onnistua dts raitojen soittelu, jos dd vaatii 10 db tason noston subbariin.

    Katselin 2012 (vai mikä katastrofileffa se nyt olikaan). Jytinä kohtauksissa dd raita kuullosti huomattavasti dynaamisemmalta ja paremmalta centteri päälle kytkettynä, vaikka en edes vielä omista tuota kaiutinta. Enkä usko että se johtuu siitä, että kanavien taso nousee ehkä hieman kovemmaksi.

    Pää näissä menee jumiin, kun alkaa liikaa miettiä. Minä ainakin menen kauppaan ostamaan tuon kaiuttimen.
     
  5. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    43 senttisen vahvarilaatikon heittäminen vidduun systeemin keskuslaitteen roolista ajaa saman asian ilman kustannuksia. HTPC:n softakooderi ei näistä ongelmista kärsi.
     
  6. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Jatketaan wanhan ketjun aihetta liipaten.

    Osaavatko nykyvahvistimet tehdä HD-äänistä järkevän 'downmixin', jos haluaa pitäytyä 5.x-kanavaisessa järjestelmässä, jos varsinaista 5.x-ääniraitaa ei levyltä löydy? Ja onko lopputulos parempi kuin nykyinen iänikuisen Jammun toteuttama 5.1. Nykyään liitäntä on optisena Jammuun ja se ei syö hdmi:tä, joten PCM-monikanava ei kuulu tietenkään.
     
  7. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Oma kokemus:

    Vanhassa Onkyo TX-DS595 soittimessani on 5.1 analogi sisääntulot, joten asetin Blu-ray soittimen vaatimukseksi vastaavat ulostulot, jotta pääsisin kokeilemaan HD ääniä ja hankin Philips BDP-7600 soittimen. Nyt olen sitten yrittänyt vertailla Philipsin analogisiksi purkamat HD-äänet Onkyon purkamaan optisen kautta tulevaan DTS raitaan, tästä kuitenkaan paljon viisastumatta.

    Eroja kuulen kyllä, mutta kun ei ole absoluuttista totuutta johon verrata, en pysty varmuudella sanomaan kumpi ääni on parempi. Kallistun tällä hetkellä siihen, että Onkyon mahdollisesti parempi DA-muunnin tuottaa ei-HD äänistä jopa paremman lopputuloksen, mutta tämä on täysin subjektiivista, nämä äänet tuntuvat jotenkin soivan paremmin, vaikka Philipsin kulmikkaammiksi kokemani HD äänet saattavat olla tarkemmat, tiedä häntä.

    Ongelmia koekuunteluun aiheuttaa sekä äänitason erilaisuus, jota joutuu käsin korjaamaan, että subbarin tason sovittaminen, jota en ole saanut aivan samanlaiseksi järjestelmien välillä.