Tuntematon Sotilas (2017) (Aku Louhimies/ Eero Aho, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Professional, 17.04.2016.

?

Osuiko näyttelijävalinnat oikeaan...

 1. Kyllä

  28,3%
 2. Ei

  26,7%
 3. EVVK

  45,0%
 1. korppi

  korppi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.11.2003
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni katsojamäärät digi- vastaan filmikelalevityksessä eivät ole aivan vertailukelpoisia. Nykypäivänä kun saadaan periaatteessa elokuva mihin tahansa pikkuteatteriinkin uutena toisin kuin filmikelojen aikoina, jolloin piti pikkuteattereihin odotella vähintään viikkoja että saatiin elokuva kankaalle.
   
 2. vemkki

  vemkki Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 949
  Saadut tykkäykset:
  333
  Tarkkaa vertailukelpoisuutta ei tosiaan ole. Nykyisiä katsojamääriä vähentää se, että ihmiset käyvät vähemmän ahkerasti leffassa kuin menneinä vuosikymmeninä. Alkuperäisen Tuntemattoman sotilaan 2,8 miljoonaa katsojaa on aika häkellyttävä lukema.
   
 3. Super-J

  Super-J Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  4 024
  Saadut tykkäykset:
  407
  Pitää muistaa että ennen vanhaan elokuvissa käynti oli tavallisille kansalaisille ainoa tapa nähdä elävää kuvaa, mitään televisiotakaan ei vielä ollut sen alkuperäisen Tuntemattoman aikaan kuin aniharvoilla alan harrastajilla. Silloin tosiaan käytiin sitten leffassa ja ahkerasti. Nykyään ei tarvitse, jos vähän malttaa odottaa niin telkkarista tulee tai netistä jostain netflixistä tms.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ensimmäinen_televisiolähetys
   
 4. mustis

  mustis Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 511
  Saadut tykkäykset:
  18
  Digikaudella myös potentiaalisia katsojia on enemmän. Vuodesta 1992 vuoteen 2017 Suomen väkiluku on kasvanut puoli miljoonaa.
   
 5. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 934
  Saadut tykkäykset:
  857
  Riippuu miten laskee. Tuosta puolesta miljoonasta 200 000 on ulkomaiden kansalaisia ja todennäköisesti lopusta puolesta miljoonasta suuri osa heidän jälkeläisiään. Moni muuttanutkin saanut kansalaisuuden sillä välin, joten tilasto ei kerro edes täyttä totuutta. Voisin kuvitella, että elokuva kiinnostaa aika harvaa ensimmäisen polven maahanmuuttajaa. Tämä oli nyt siis vain yksi näkökulma, eikä tarkoitus olla mitenkään luokitteleva, mutta näinkin tämän voi nähdä. Sen sijaan vuonna 1950 väkiluku oli noin neljä miljoonaa, näistäkin iso osa suuria ikäluokkia eli ihan pieniä lapsia vielä. Tähän suhteutettuna ensimmäisen Tuntemattoman 2,8 miljoonan katsojaluku on aivan mieletön. Tosin vanhat luvut perustuvat arvioihin, mutta kuitenkin. Lukuihin vaikuttaa niin monta muuttujaa näin pitkällä ajanjaksolla, ettei lukujen vertailu ole hirveän mielenkiintoista vakavassa mielessä.

  Tänään muuten uutisoitiin Louhimiehen Tuntemattoman ylittäneen 800 000 katsojan rajan. Miljoona ei ole enää mahdottomuus. :)
   
 6. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  3 252
  Saadut tykkäykset:
  602
  Super-J on oikeassa.
  Korppi aloitti hyvän keskustelun. Kiitos siitä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2017
 7. Taavi

  Taavi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.11.2003
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  3
  Leffateatterikatsojia on ollut kahtena viime vuonna (2015 ja 2016) vuositasolla enemmän kuin koskaan kolmeenkymmeneen vuoteen. Toki jos viittasit 70-luvulle ja siitä kauemmas, niin kenties joo. Linkissä viimeisen 10 vuoden tilastot ja ennen vuotta 2012 kahdeksan miljoonaa vuosikatsojaa ylittyi vuonna 1983. http://moreenimedia.uta.fi/2017/09/26/hinta-tuplaantui-katsojat-jaivat-elokuvateatterit-elavat-ajassa/
   
 8. scented

  scented Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 936
  Saadut tykkäykset:
  234
  Ihan ok Eero Aho show oli. Muut näyttelijät eivät saaneet oikein lihaa hahmojensa ympärille, vaikkakin Jussi ja Aku yrittävät parhaansa. Sitten kuvaan astuu leikkaus, joka ei oikein toimi läpi elokuva, liekö hieman kiirus tullut leikkaillessa - harmi sinänsä. Ja onhan siellä Robinikin, joka ei sitten lainkaan passannut leffaa ja rikkoi immersiota. No oli tämä visuaalisesti ihan jees ja ihmeen hyvin imaisi mukaansa koko kolmeksi tunniksi. Kuitenkin lopputekstien rullatessa ei tuntunut jääneen käteen oikein mitään.
   
 9. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  6 151
  Saadut tykkäykset:
  1 128
  Hyvä. Ok. Varmaan 7/10?
  Synkkä. Kontrasti Laineen versioon jyrkkä. Parempi puolisko tuskaili keston kanssa. Laine kuitenkin upposi hyvin kotona.
  Kaikki henkilöt jotenkin kurjempia. Realistisuus? Älä kuvittele lähteväsi iloisesti juhlimaan Suomea tämän jälkeen.
  6h TV-version katselua en enää odota yhtä innolla.
  Nämä Suomen Stand Up tähdet ja etenkin tiki poksin etsijä Koskela, onnistuivat kuitenkin rooleissaan mielestäni hienosti. Joo Rokka oli hyvä, mutta rooli tietysti sellainen ja ei ihan vastannut sitä hehkutusta mitä olin kuullut ennen leffaan menoa.
  Mutta, kun se Veeruska rupesi tanssimaan, niin minäkin uskoin tuon puoli tomppelin Hietasen silmien sumuiseen tuijotukseen. Tuolta se mies näyttää, kun hän katsoo jotain enemmän kuin ...
   
 10. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Eero Aho veti hyvin, vaikka onkin liian vanha mies Rokan rooliin. Sen verran isoksi oli nostettu tämän yksittäisen taistelijan rooli, että leffan nimi olisi voinut olla Tuntemattoman sotilaan tarina Rokan näkökulmasta nähtynä. Monet kirjoissa ja aiemmissa leffoissa isoa roolia esittäneet hahmot oli jätetty pieneen sivuosaan, ja tilalle oli lisätty kivasti lisätty kotirintamaa ja perheellisen miehen turhautumista, jotta saatiin eheämpi kokonaisuus. Niin tai näin, ratkaisu toimi ja oli ihan hyvä päivity. Katsellaan sitten 30 vuoden kuluttua uusi versio, jossa varmaan on nippu uussuomalaisia pääosissa. Leffa jytisi ja paukkui, kuva oli kivan näköistä, pari alastonta naistakin oli saatu kuviin.... Ostan kiekon kotiin, kunhan ilmestyy. Nyt 4/5.
   
 11. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Suomen elokuvasäätiön kotisivulla on katsojamäärät. Aika komealta näyttää, kun leffan on nähnyt nyt 998 390 onnnelista ihmistä. Montako päivää menee, ennen kuin milli paukkuu?
   
 12. 100mo

  100mo Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.06.2001
  Viestejä:
  947
  Saadut tykkäykset:
  26
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 934
  Saadut tykkäykset:
  857
  Mahtava juttu.

  Onkos kv-versio muuten jo tullut esitykseen Suomessa? Jos, niin joku nähnyt?
   
 14. opelman

  opelman Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 640
  Saadut tykkäykset:
  63
  Nyt on sini levyltä katseltu tämä sini valkoinen elokuva. Kyllähän tää vaan oli hieno. Niin mentiin iloisesti vielä suursuomea tekemään. Mutta hymy se vaan hyytyi ja viimestään veli venäläisen toimesta ammuttiin naamalta pois. Kyllä vaan semmosta settiä pistivät Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen tulemaan että kevyesti ovat tän hetken kovimpia suomalaisia mies näyttelijöitä. Ettepäin. En osaa sanoa oliko taktiikka tuohon aikaan pelkkää ettepäin menoa mutta siltä se vaikutti. Rokkahan oli kuin rambo taikka korkeajännityksen sankari konsanaan. Paljon on viimeaikoina puhuttu Aku Louhimiehestä, mutta munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia. Pitää katella kv versio joku päivä. Tämä on kevyesti 5/5.
   
 15. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 853
  Saadut tykkäykset:
  149
  Tulipa ostettua uusi Tuntematon Blu-ray:na ja katsottua viikonloppuna, mutta eipä tämä oikein säväyttänyt. Kolme tuntia kului ihan hyvin, mutta lopussa oli vähän tyhjä olo. Minusta näyttelijäsuoritukset eivät olleet yhtä uskottavia kuin edellisessä versiossa. Rokasta oli tehty tässä versiossa sankari ja Eero Aho onnistui tässä roolissa ihan hyvn. Muut roolisuoritukset eivät oikein vakuuttaneet. Vähän tuli sellainen vaikutelma, että tätä on tehty hieman kiireellä. Aika nopeasti edettiin kohtauksesta toiseen. Mollbergin versiossa oli mielestäni paremmin onnistuneita näyttelijäsuorituksia, Tässä Louhimiehen versiossa Hietasen, Lahtisen, Rahikaisen, Lammion, Lehdon ja Koskelan roolit jäivät hieman vaisuiksi. Mollbergin version olen katsonut useita kertoja ja joka kerta siitä jää paha olo, mikä lienee sotaelokuvan tarkoituskin. Hyvää tässä uudessa versiossa oli äänitehosteet, jotka tärisyttivät sohvaa varsin mukavasti kranaattien, miinojen yms. ammusten räjähdellessä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2018
 16. Pystäri

  Pystäri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nostellaanpa jo vanhahkoa ketjua.
  Tuli eilen katsottua tämä vaimon ja 13V tyttäremme kanssa. Alun hidas tempo laittoi vaimon muihin hommiin ja tyttökin ehti käydä välillä muita puuhaamassa, mutta loppupuolisko katsottiin kaikki ja loppua kohden se paranikin. Tytön kommentti oli että hyvä, hienosti tehty, mutta ihan kamala(tarkoitti siis itse elokuvan tunnelmaa ja sodan kamaluutta). Hänen kanssa samaa mieltä, kaikkiin näkemiini sotaelokuviin verrattuna realistisin, surullisin ja masentavin kokemus, meni suoraan sanottuna tunteisisiin lopussa, en edes muista milloin näin olisi viimeksi tapahtunut. Itsellä tietenkin jotenkin muistissa edelliset versiot, tyttö pääsi katsomaan siis täysin tuorein silmin. Hienosti oltiin saatu vangittua sodan julmuus ja henkilöiden tunteet.
  Vatasen suoritus mielestäni paras. Edelleen oli muutamia näytelijäsuorituksia joissa ei ollut sellaista täydellistä luontevuutta. Silti antaisin 9/10 tästä ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.
  Se että oliko taas yks uus versio turha vai ei, mutta väittäisin että ilman tätä suurimmalta osalta nykynuorisoa jäisi Tuntematon katsomatta kokonaan.
   
 17. Aleksi17

  Aleksi17 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.12.2017
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  6
  Tuli ostettua Blu-ray ja katottua toi 3 tuntia kestävä teatteriversio.

  Olo nyt tyhjä ja aika ristiriitainen. Suurin miinus on ehdottomasti se, että tällä versiolla on aivan liikaa pituutta. Paljon tyhjäkäyntiä kasaantuu pienistä kohtauksista ja esim. Robinin rooli ja kohtaus tuntuu olevan mukana vain pakosta. Eniten pidin Jussi Vatasen Koskelasta, joka vähäisellä eleettömyydellään ja karismallaan saa aikaan erittäin uskottavan roolisuorituksen. Myös Eero Ahon Rokka on kaikessa ristiriitaisuudessaan erittäin onnistunut tulkinta. Elokuva on komean näköinen, joskin harmaa värimäärittely ja kohtausten/tilanteiden samankaltaisuus elokuvan edetessä syövät vaikuttavuutta. Vakuuttavimmillaan uusi Tuntematon on viimeisen noin 45 minuutin aikana kuvatessaan kesän 1944 kaoottista ja sekavaa vetäytymistä Kannakselta. Silloin elokuva pääsee "omilleen" kuvatessaan nuhjuisia, väsyneitä sotilaita sekä yhtä seonnutta upseeria. Epätoivo on silloin erittäin väkevästi läsnä ja elokuvan synkkä tyyli tuntuu oikeutetulta/oikealta.

  Elokuvaahan kuvattiin useamman tunnin edestä (tv-sarjaa silmällä pitäen) ja ehkä tekijät sokaistuivat editointivaiheessa siitä mikä on tärkeää ja mikä ei. Tuntematon sotilas kadottaa fokustaan etenkin keskivaiheilla ja myös tempo sekä sen mukana erityisesti intensiteetti kärsivät. Myös siirtymä Rokan talviselta maatilalta kesäiselle Syvärille vaikuttaa vähän turhan yllättävältä/kankealta. Louhimies ja co. ovat saaneet aikaan paikoin erinomaisen ja äärimmäisen realistisen tuntuisen sotaelokuvan mutta liiallinen pituus sekä aavistuksen monotoninen kuvaus vesittävät muita onnistumisia. ***1/2
   
 18. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  6 151
  Saadut tykkäykset:
  1 128
  Tästä tuli mieleen, että enkös aikoinaan lukenut, että ulkomailla ilmestyisi kattavampi bluray, jossa olisi mukana tuo TV-sarja?
  Onko julkaistu jossain/ edes koskaan tehty tuota TV-sarjaa? Olisiko jollain teistä tietoa Tuntemattoman TV-sarjasta ihan suoraan, ilman googlaus rumbaa?
   
 19. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 934
  Saadut tykkäykset:
  857
  Ensiesitys lienee nyt tulevana talvena Ylellä. Eli ei ole olemassakaan vielä sarjaa (valmiina).
   
  Aleksi17 tykkää tästä.
 20. Aleksi17

  Aleksi17 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.12.2017
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  6
  TV-sarjan ensiesitys, kuten TheRealThing totesi, on tulevana talvena. En enää itse ole kovin mehuissani tosta TV-sarjasta, koska toi kolme tuntia kestävä versio elokuvasta tuntui jotenkin laahaavan liikaa. Voi tosin olla, että tunnin jakso kerrallaan katsottuna suurtuotanto pääsee oikeuksiinsa. Mene ja tiedä.