Tuntematon Sotilas (2017) (Aku Louhimies/ Eero Aho, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Professional, 17.04.2016.

?

Osuiko näyttelijävalinnat oikeaan...

 1. Kyllä

  28,3%
 2. Ei

  26,7%
 3. EVVK

  45,0%
 1. Liekinheitin

  Liekinheitin Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 397
  Saadut tykkäykset:
  67
  Oliko Vesalalla hyvät tissit?

  Nimimerkillä: Keskitytään Olennaiseen
   
  rezika, sokka ja Jani_p tykkäävät tästä.
 2. Sädettäjä

  Sädettäjä Member

  Liittynyt:
  06.08.2010
  Viestejä:
  552
  Saadut tykkäykset:
  12
  On ;)
   
  Liekinheitin tykkää tästä.
 3. JH1

  JH1 Member

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  86
  Saadut tykkäykset:
  2
  Louhimiehen Tuntemattoman nähneenä täytyy sanoa, että näyttelijävalinnat osuivat nappiin. Eikä elokuvasta muutenkaan ole pahaa sanottavaa, sehän on mielestäni kautta aikain paras versio Tuntemattomasta. Ei kestä kuin hetki ja Hirviniemikin on muuttunut katsojan silmissä Putous-hörhöstä vakavaksi sotilaaksi.

  Tuoreiden uutisten mukaan katsojaennätyksiä pistetään uusiksi eli eiköhän muutama muukin palstalainen ole sen jo nähnyt.
   
 4. mustis

  mustis Active Member

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 509
  Saadut tykkäykset:
  16
  Ensi viikolla katsomaan...
  Katsoitteko 2D- vai 3D-version? ;)
   
 5. Plisukainen

  Plisukainen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 897
  Saadut tykkäykset:
  150
  Ihan katsottava, mutta ei tästä paljoa kuitenkaan muisteltavaa jää. Hyvänä puolena näyttelijäsuoritukset sekä tekniset ansiot pienin varauksin; ryssiä ei näkynyt kuin muutamassa kohtauksessa 15 enempää, olipa suuri ja mahtava. Muuten suomalaisten marssimat joukkokohtaukset olivat toimivia. Yllättävää kyllä aiemmin mainitut puheääniongelmat eivät häirinneet, lähinnä murteen kääntäminen selkokielelle puheripulikohtauksista oli vaikeampaa. Poukkoileva hyppiminen tapahtumista toisiin antaa odottaa paljon täytettä tv-sarjaa varten. Draamankaaren satunnaiset yrittelyt eivät tunteisiin tarttuneet yhtä tiettyä laulua lukuunottamatta. Onnistuneelle puolelle voineen lisätä tapahtumien vaikutukset sotilaisiin, kun tuttuja kaatuu ympärillä niin siinä kovinkin huumoriukko hyytyy. Tälle versiolle annetaan

  3/5
   
 6. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
  Erilaisilla silmälaseilla tätä tunnutaan näkevän.

  Nähty Tennarin Scape-salissa 4K-kuvana ja Atmos-äänillä. Repliikeistä sai selvää, muutama sana saattoi mennä ohi, mutta se oli lähinnä vahvojen murteiden ansiota eikä niinkään äänitystyön. Äänet oli salissa erinomaisella tasolla huomioiden salin iso koko. Myös kuva oli virheetön.

  Itselleni tämä oli hyvin vahva kokemus. En olisi jättänyt pois, en myöskään lisännyt elokuvaan mitään. Ehkä suurin yllätys oli
  kovennetun seisomisen jättäminen pois. Erittäin vahva kohtaus ensimmäisessä elokuvatulkinnassa. Toisaalta ehkä liiankin vahva, samoin kuin muutenkin Lehdon hahmo, joka tässä tulkinnassa jätettiin glorifioimattomaan marginaalirooliin, jopa antisosiaaliseksi ja hyljeksityksi hahmoksi.
  Vaikea ylipäänsä sanoa mitä muuttaisi, jota voinee pitää hyvän elokuvan jonkinlaisena rajapyykkinä jo. Mollbergin Tuntemattoman näkemisestä on niin pitkä aika, etten uskalla verrata siihen (tehdään se sitten itsenäisyyspäivän jälkeen, kun siitä on nähtynä restauroitu kopio), mutta siitä huolimatta uskallan väittää että tämä on tähän mennessä paras elokuvatulkinta tarinasta. Juuri sellainen kuin tämän ajan ihmisille (joista nuorimmalla polvella ei ole enää kenenkään läheisen kautta mitään kosketuspintaa tapahtumiin) on osuvin. Kotirintaman mukaanotto toi hyvää väkevyyttä muuten miesten kautta kerrottuun tarinaan. Rokan tarinaan keskittyminen toimi myös erinomaisesti, ja kuten jo todettua, Eero Aho oli loistava roolissaan.

  Pidin tässä versiossa erityisesti siitä, että elokuvassa päästiin pinnan alle, päästiin myös luontevalla tasolla tunnetasoille, joihin myös katsoja samaistui. Hyvin väkevä ja koskettava elokuva itselleni. Tarinaa on vaikea arvioida, kun osaa odottaa kohtauksia ja tuttuja repliikkejä, mutta mielestäni kerronnassa oli hyvin saavutettu sodan vaiheiden ja miesten kasvamisen tarinat. Elokuva oli myös rytmitetty erittäin hyvin. Ainoat mahdolliset puutteiksi katsomani asiat oli pikemminkin alkuperäistekstistä johtuvia.

  Odotin Louhimieheltä paljon, mutta mielestäni saimme vielä enemmän. Täydet 5/5, käykää katsomassa ja ottakaa läheisennekin mukaan. Tarina on edelleen tärkeä nähdä ja kokea, ehkä ajankohtaisempi taas kuin on pitkään aikaan ollut.

  ***** / *****
   
 7. Pasoleati

  Pasoleati New Member

  Liittynyt:
  26.12.2016
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  1
  Milloin tämä tulee BD:nä ja miten pitkä se tv-sarjaversio tullee olemaan?
   
 8. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
 9. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 393
  Saadut tykkäykset:
  147
  Wikipedian mukaan 4-osainen tv-sarja.
   
 10. mustis

  mustis Active Member

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 509
  Saadut tykkäykset:
  16
  En muista vanhemmista leffoista suorasn sanottuna yhtään mitään ja kirjaakasn en ole lukenut. Siispä koen katsonerni tämän tuorein silmin. Jos parista kohdasta pitäisi nipottaa niin juopottelukohtaus ja lopun ”väsymys”näytös tulivat vähän töksähtäen, ilman minkäänlaista pohjustusta. Varmaankin ovat niin tunnettuja asioita, että edelliset elokuvat nähneet tietävät mistä on kyse.

  Mutta nämä ovat pikkujuttuja. Loistavaa näyttelemistä ja ilot ja surut välittyivät hyvin katsomoon. Sotimisella ja verellä ei mässäilty niinkuin miekkafantasiaelokuvissa ja amerikkalaisissa sotaleffoissa. Tästä olin etukäteen hieman huolissani, että on liikaa splatteria, mutta huoli oli aivan turha.
   
 11. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 855
  Saadut tykkäykset:
  380
  Nättiä kuvausta ja Vesalan tissit. Siinäpä ne tärkeimmät. Käykää katsomassa.

  ****
   
 12. gaston

  gaston Well-Known Member

  Liittynyt:
  23.10.2001
  Viestejä:
  3 344
  Saadut tykkäykset:
  33
  Lännenmedian lehdissä on juttu Tuntemattomien esityksistä telkkarissa ja siinä Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kertoo:
  "– Louhimiehen elokuvasta tehdään 5-osainen tv-sarja, joka esitetään talvella 2018–2019.


  http://www.ts.fi/kulttuuri/3720842/...spaivien+perinteeksi++vanhat+versiot+nyt+HDna
   
 13. feelgood

  feelgood Member

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  kuten joku sanoikin, ihan ok, mutta mitä jäi käteen..... Eero Ahon Rokka oli kyllä aivan loistava suoritus, mies kun on nähty enemmän vakavissa tai vittumaisen miehen rooleissa. Muutama muu kirjasta ja aiemmista elokuvaversioista tuttu hahmo jäi tässä joko hyvin paljon vähäisemmälle huomiolle kuin totuttu. Milonoff tekee myös hyvän, vaikka pienehkön roolin Honkajokena. Vanhala on myös hyvä, Lehto jää tosiaan hiukan vähäisempään rooliin myös. Tai sitten Åke veti vaan niin vahvan roolin alkuperäisessä, että pienikin osa nousi pintaan.

  Ainoa kohta missä huomasin etten saanut dialogista selvää, oli siinä kun Rokka ampuu yöllä venäläisiä kaverin ladatessa lippaita, siinä joku repla meni ohi.

  OT: huomasi taas että kerran vuosikymmenessä käyvät olivat leffateatterissa. Kännykkä soi (Samsungin viestivihellys), toisaalla näytön valo loisti, keskustelua, pussien rapinaa.... huoh
   
 14. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
  Lisätietoa elokuvan versioista:
  https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005441150.html

  Sarjaan n. tunti lisää matskua. Ei vielä tietoa mitä, koska sarja leikkaamatta. Kv-versio starttaa esityksensä Virosta 23.11., Ruotsissa ensi-ilta itsenäisyyspäivänämme 6.12. Tosifani menee tietysti katsomaan kv-version naapurimaahan tuoreeltaan. :)

  Tästähän tulee loppujen lopuksi niin monta versiota (toki myöhemmin vielä ohjaajan versio yms.), että keräilijä joutuu melkoiseen ostokurimukseen. ;)
   
 15. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  155
  Sellainen leffa, mikä ansaitsee kv-levityksen. Yllättyisin, jos ei olisi ehdokkaana ulkomaisen elokuvan Oscariin.

  Paras kaikista Tuntemattoman kuvauksista. Toi paljon paremmin esiin sotilaiden humaania puolta eikä demonisoinut vihollista. Suomalaiseksi elokuvaksi erinomaiset tehosteet ja hienoa kuvausta. Kerrankin pääsevät suomalaiset maisemat filmillä arvoonsa. Jo siksi instant vientituote. Myös vakuuttavia näyttelijäsuorituksia, eritoten Eero Ahon tulkinta Rokasta. Jos Jussia ei tipu, niin maailmankirjat ovat sekaisin.
   
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
  Olen tästä vähän eri mieltä. Oli hienoja maailailevia otoksia Rukajärven tien tyyliin, mutta esimerkiksi ensimmäisen hyökkäyksen maasto oli huomattavasti karumpi ja suorastaan klaustrofobisempi maastollisesti kuin Laineen version suo. Ei siis kovinkaan kuvauksellinen näreikkörinne (samoin kuin monessa muussakin taistelukohtauksessa). Mutta toisaalta se mielestäni nimenomaan toi kauhumaista mahdottomuuden tunnetta itse hyökkäyksen etenemisen vaikeuden suhteen eli toimi erinomaisesti. Maastokohtaukset myös mielestäni ylipäänsä toivat hyvin realistisen oloisesti esille miten hankalaa maastoa Suomen maasto on. Ei paahdeta tankeilla peltojen yli ei.

  Koska itse olen suuri maalailevien kohtausten estetiikan ystävä, olisin ehkä myös alun uimakohtaukseen valinnut kirkasvetisemmän järven. Voi toki olla, että humuspitoisempi vesi oli realistimisempi valinta ajatellen järven sijantia tai muuten harkittu tyylivalinta.
   
 17. Headshot

  Headshot Member

  Liittynyt:
  02.08.2006
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei ollut älyttömän suuria odotuksia leffasta, mutta yllätyin todella positiivisesti. Sota oli kuvattu tietyllä tavalla inhorealistiseen tyyliin; se ei ole kivaa, hauskaa eikä hohdokasta. Siinä kaverit vieressä kuolee. Spoilaamatta sen enempää, eräänkin päähahmon brutaali ja ”epäsankarimainen” loppu oli vahvaa kerrontaa. Lisäksi suomalaiset sotilaat söivät pillereitä, raiskasivat, ampuivat sotavankeja selkään jne. Sota on raadollista eikä kumpikaan osapuoli ole puhdas pulmunen, ja se tuotiin hyvin esiin. Koko elokuvan sanoma ja painopiste oli sodan järjettömyydessä, mikä oli loistava veto! Myös kotirintaman esiintuonti syvensi ajatusta, että sotimisessa on häviäjiä muuallakin kuin vain etulinjassa.
   
 18. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
  Elokuvan faktatsekkausta: https://www.is.fi/viihde/art-2000005444435.html

  "MIKÄ oli lopputulos? Hyvin tarkkaa on uuden Tuntemattoman historiankuvaus."


  Pari päivää sitten oli juttu, jossa Louhimies kertoi vähän lisää kv-versiosta. Samalla ilmeni, että Louhimies on myyntireissulla Los Angelesissa parhaillaan. Levitys Virossa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Briteissä on jo varmistunut. https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005441712.html

  "Kun elokuva lyhenee noin 50 minuutilla, elokuvan rytmi varmasti muuttuu. Toivon, että kansainvälisestäkin versiosta välittyy kuitenkin ajatus sodan mielettömyydestä ja ihmisyydestä tragedian keskellä."

  "Vaikka Louhimies toteaa olevansa todella tyytyväinen Suomessa pyörivään kolmituntiseen elokuvaan, hänellä on hyvä tunne myös uudesta versiosta. Sen Louhimies työsti yhdessä Tuntemattoman sotilaan leikkaajan Benjamin Mercerin kanssa."
   
 19. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 722
  Saadut tykkäykset:
  397
  Leffan katsojamäärä ylittänyt 750 000 (4.12. tieto 750 315).

  Sillä ollaan kaikkien aikojen kotimaisten leffojen katsojatilastossa jo sijalla 8. Sijalla 7 on Uuno Turhapuro armeijan leivissä (750 965 katsojaa), jonka ohi mentäneen "niin että heilahtaa".

  Poimintoja:
  Elokuva, Ohjaaja, Ensi-ilta, Katsojat
  1. Tuntematon sotilas, Edvin Laine, 1955, 2 800 000
  2. Kulkurin valssi, Toivo Särkkä, 1941, 1 500 000
  3. Täällä Pohjantähden alla, Edvin Laine, 1968, 1 020 000
  4. Juurakon Hulda, Valentin Vaala, 1937, 990 000
  5. Siltalan pehtoori, Risto Orko, 1934, 950 000
  6. Kaivopuiston kaunis Regina, Toivo Särkkä, 1941, 760 000
  7. Uuno Turhapuro armeijan leivissä, Ere Kokkonen, 1984, 750 965

  13. Talvisota, Pekka Parikka, 1989, 628 276

  17. Tuntematon sotilas, Rauni Mollberg, 1985, 590 271
   
 20. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 393
  Saadut tykkäykset:
  147
  Itse veikkaan, että lopullinen sijoitus tulee olemaan kolmas sija tuossa tilastossa.