Tulostimen (ja PC:n) jakaminen

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana Nollabitti, 12.08.2010.

  1. Nollabitti

    Nollabitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen monesti yrittänyt saada tulostimeni jaettua läppärille. Epson on kytkettynä fyysisesti pöytäkoneen USB-porttiin ja läppäri tietysti samaan modeemiin WLAN-yhteydellä.
    Kun katson tulostimen "Properties", näen koneen nimen "EPSONSty". Kun tarjoan sitä nimeä lisätäkseni tulostimen, Windows XP ilmoittaa, että sitä ei löydy.
    Yksi kenttä mitä voisi käyttää on laitteen URL, mutta en keksi mistä sen URLin löydän.
    Aussikaverini joskus neuvoi Ciscon softan jolla saisi jaettua tulostimen - latasin kokeiluversion, mutta en saanut jaettua tulostinta.
    Olisiko tähän yksinkertaista neuvoa, voisiko joku auttaa?
    Siis:
    - Miten jakaa tulostin?
    - Miten jakaa jopa PC:t keskenään? Olisi mahtava ottaa läppärillä varmuuskopio pöytäkoneesta jne.

    Paljon kiitoksia! :OI
     
  2. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    USB-tulostin jaetaan XP:ssä jakamalla se ensin verkkoon tulostimen Properties-->Sharing -välilehdeltä laittamalla täppä ympyrään & antamalla jakonimi.

    Muut verkon koneet voivat tämän jälkeen kytkeytyä tähän tulostimeen Add a Printer -toiminnolla. Kytköstä lähdetään tekemään "A network Printteriin, tai pritteriin attached to another tietokompulaattori". Nextin painamisen jälkeen tulee kriittinen kohta: keskimmäistä "Connect to this printer (or to browse...plaa plaa)" -täppäysvaihtoehtoa käyttäen annetaan UCN-polku jaetttuun tulostimeen. UNC-polku on \\palvelin\jaettu verkkoresurssi -tyyppinen Windows-loitsu. Palvelimen nimenä voi käyttää suoraan IP-osoitetta mutta myös sen NETBIOS -nimeä (l. tuttavallisesti koneen nimeä).

    Esim:

    \\ErkinMerkkiPC\Epson_the_Musteruikkari

    tai

    \\192.168.0.2\Epson_the_Musteruikkari


    Tämän jälkeen vastataaan seuraavaksi esiin pomppaavaan keltapohjaisen huutomerkin sisältävään promptiin "YES", tehdään uudesta tulostimesta oletustulostin jos halutaan ja kuitataan wizardi loppuun.

    Jos wizardi alkaa kyselemään oikeuksia, annetaan ne kohdekoneen toivottavasti omat admin-tunnukset l. esim.

    ErkinMerkkiPC\Erkki Merkki + salainen sana


    Tiedostojen siirtelemiseksi verkon yli voi muodostaa esim ns. levyjaon. Windowsin levyjakoja muodostetaan & kytkeydytään samalla UNC-polku -periaatteella: kohdekoneeseen tehdään halutut jaot ja sitten niihin otetaan yhteyttä vaikkapa map network drive -toiminnolla Resurssienhallinnasta. Oikeuksia saatetaan taas kysellä ennen yhteyden muodostamista, annetaan ne edellisen periaatteen mukaisesti Kohdekoneen Nimi\Admin-natsoilla oikeutettu kt + salainen sana.
     
    Viimeksi muokattu: 14.08.2010
  3. Nollabitti

    Nollabitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos neuvoista, mutta ei onnistu minulla vieläkään. Kun valitsen sen liitettävän tulostimen, saan virheilmoituksen "Windows cannot connect to the printer. Either the printer name was typed incorrectly, or the specified printer has lost its connection to the server.....".
    Miten pitäisi olla tuo johdotus?
    - LapTop suoraan yhteen pöytäkoneen kanssa?
    - Pöytäkone modeemiin ja läppäri modeemiin?
    - Pöytäkone modeemiin ja läppärillä Wi-Fi yhteys modeemiin?

    Olen kylläkin kokeillut kaikkia noita kolmea.

    Printterin ajurit on myös läppärissä.
     
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Verkon perustoimivuus kannattaa selvittää ensimmäiseksi. Testaa pingaamalla pöytäkoneesta läppäriä ja läppäristä pöytäkonetta Windowsin komentoriviltä: ping IP-soite.

    Esim.

    C:\Documents and Settings\John Holmes>ping 192.168.0.2

    4 kpl replyä pitää tulla kummassakin tapauksessa.


    Mikä modeemi/reititin/tukiasema on käytössä? Ovathan sen kaikki LAN-portit ja WLAN-puoli täysin kytkin-tilassa l. ei mitään vlaneja yms. liikennettä estäviä konffauksia niihin tehtynä?
    Onko softapalomuureja käytössä? Varmista että molempien koneitten muureissa oman sisäverkon liikenne on rajoituksetta sallittu. Sisäverkko voidaan esittää palomuurissa kolmella eri tavalla:

    esim.

    192.168.0.0 /24

    tai

    192.168.0.2 /255.255.255.0

    tai

    IP-rangena 192.168.0.1 - 192.168.0.255

    Tälle IP-alueelle sallitaan liikenne kaikilla protokollilla kaikissa porteissa molempiin suuntiin täysin.

    Johdotus pitää olla molemmista koneista modeemi/reitittimen LAN-portteihin. Johdottomat "asiakkaat" l. nyt se läppäri voivat tietenkin tulla myös WiFi-radiolinkillä purkin wlan-interfaceen (LAN-porttiin mistä puuttuu lanka), mutta laita ensin toimimaan piuhoilla, langattomiin konffauksiin sisältyy konffausvirheen mahdollisuuksia paljon enemmän.



    P.S. Onko Windows XP Home tai Pro molempien koneitten käyttiksenä? Onhan molemmissa koneissa salasanalla suojattu käyttäjätunnus olemassa? Jos ei, anna tunnareille salasanat. Verkon yli muodostuvissa yhteyksissä voi tulla muuten ylimääräistä hangoittelua mitä on pirun hankala selvitellä.