Tuloilman suodatus vanhassa kerrostalossa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Guba, 28.05.2010.

 1. Guba

  Guba I have a cunning plan.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko porukalla kokemuksia erilaisista virityksistä tuuletusluukkujen ilman suodattamisesta? Nykyisessä, vuonna -68 rakennetussa kerrostalossa on ilmanvaihdon tulopuoli "järjestetty" jättämällä tuuletusluukkujen toinen reuna tiivistämättä, ja mitään hyttysverkkoa kummempaa suodatusta tuolla ei ole. Ikkunanpokat on aika tummat liasta noista kohdista joista sisään vetää, ja mieleen onkin tullut että paljonko sitä *askaa kertyy tuolta kautta lattioille ja keuhkoihin.

  Jonkinlaista suodatinkangasta ainakin saisi teipattua luukun täyteen, mutta mistä noista kankaista tietää mikä on hyvää? Voiko niiltä kamalilta pienhiukkasilta suojautua jollain tällaisella kankaalla?

  Toinen vaihtoehto olisi luukun kanteen asennettava "oikea" tuloilmaventtiili, joita löytyy suodattimella ja jopa termostaatilla ja äänenvaimentimella varustettuna. Ainakin mun mielestä tuollainen remontti menisi sitten jo taloyhtiön hommiksi.

  Kokemuksia, mielipiteitä?
   
 2. JulleJ

  JulleJ Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.07.2008
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä aihe kiinnostaa minuakin. Meillä korvausilma tulee ulommaisen ikkunakarmin alapuolella olevan "reikäpellin" kautta lasien väliin ja ikkunan yläpuolella olevan pitkulaisen rakoventtiilin kautta huoneeseen.

  Sopiva suodatinmateriaali voisi olla DVB-G:n usein mainostama 3M Filtrete. Sitä on saatavana ainakin Terveysilmasta.

  Vielä kun keksisi jonkin keinon kiinnittää suodatinkangas tuohon reikäpeltiin, jotta epäpuhtaudet eivät pääsisi sisälle.
   
 3. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
 4. artok

  artok Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.11.2003
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa vanhan rintamamiestalon yläkerran remontointi ja sinne on tullut mietittyä erilaisia vaihtoehtoja ilmanvaihtolaitteeksi. Hengetär tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona. Hinta ja asennuksen helppous puoltavat sen valintaa.

  Kerrotko lisää käyttökokemuksia. Miten hiljainen se on? Onko toiminut hyvin myös talven kovilla pakkasilla (ei jäätymistä tms)? Onko ylimäärinen hengetär uusi/käyttämätön? Millä hinnalla olisit valmis luopumaan siitä?
   
 5. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Laitteessa on kaksi vaihdetta ja se pienempi on sen verran hiljainen, että ei ole ollut äänestä riesaa. Hurinaa voisi verrata johonkin tietokoneen keskusyksikön ääneen. Meillä on kolme noita ja, ilmalämpöpumppujen tultua taloon kaksi noista on ollut jouten. Toinen on purettu seinästä pois nyt keväällä (ollut käytössä 2v), toinen on alakerran pumpun sisäyksikön vieressä vielä (pitäisi purkaa pois) - seinässä 3v, käytössä alle puoli vuotta. Ei ole tietoa mistään jäätymisistä tms. melko huoltovapaa -> suodatin pari krt. vuodessa ja antaa laitteen tehdä työtään. Itsehän en tuon "toiminnasta" tiedä, mutta vaimon astmaoireet ovat jääneet pois noiden asennuksien jälkeen, ja taloudessa on tällä hetkellä kolme koiraa. Vilpittömästi voi siis sanoa, että laite toimii oikeasti.

  Koneellista ilmanvaihtoa kun suunnitteli, niin melko nopeasti kävi ilmi, että vanhaan taloon sellaisen jälkirakentaminen on erittäin kallista ja kotelointeja pitää tehdä paljon paikkoja rumentamaan - hengettäristä löytyi edullinen ratkaisu asiaan. Lämpöpumput ovat tehneet kahdesta vain nyt sitten tarpeettomia.

  Voidaan jatkaa privalla tuota kaupankäyntiä jos tuollainen kiinnostaa. Käytännössähän noissa ei ole kuluvia osia kuin kahden sisällä olevan tuulettimen laakerit ja se ilmansuodatin. Kaikki muut osat ovat metallia - kestää.
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2010
 6. artok

  artok Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.11.2003
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos tiedoista. Palaan tarpeen tullen asiaan...