Tulli ulkomailta ostettaessa?

Keskustelu osiossa 'Kauppapaikat' , aloittajana Mika, 01.02.2005.

 1. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 400
  Saadut tykkäykset:
  129
  Niin, kaipa mä sitten yhdistin tuon dvd-puolelta niin tutun 45 euron rajan tähän asiaan... virheellisesti. Mutta siis ota huomioon, että sanoin, että ne siellä putiikissa laittoivat sen hinnan siihen pakettiin TODELLA ALAKANTTIIN, eli jos nyt siihen pitää laittaa se hinta mikä olisi 64 euroa, niin todennäköisesti he laittoivat hinnaksi jotain 20-40 euroa.

  No mutta tämähän selviää vain menemällä tulliin. Mutta jos näinkin pienestä summasta tulee tulleja yli 20 euroa, niin silloin tämä poika kyllä taas vähän kirjoittelee vähän joka suuntaan. Joku raja pitää olla! :OI Muukin kuin tulliraja...
   
 2. rjr

  rjr Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2001
  Viestejä:
  184
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eihän lappu välttämättä tarkoita maksamaan joutumista. Tullilla on oikeus (tai jopa velvollisuus) tarkastaa lähetys, jos sillä on syytä epäillä, että tavarasta pitää maksaa tullia/alv:tä (tai että sisällä on jotain muuta kuin päällys antaa ymmärtää).

  Eli tulli pyytää avaamaan paketin ja esittämään laskun tai muun tositteen, josta ilmenee "oikea" hinta. Ja jos maksettava jää alle sen kympin, niin paketin saa mukaansa ilman rokotusta.

  Tosin viranomainen yrittää aina vähän syyllistää noutajaa ("tämän kerran", "pääset tästä nyt tällä", jne.), mutta sehän ei maksa mitään.
   
 3. Yogi

  Yogi New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  1 007
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tullipostista tuli muinoin kirje että tilaamanne "kengät" vuotavat...
   
 4. pede

  pede Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 349
  Saadut tykkäykset:
  19
  "oikea"?

  tulli- ja alv-petokseen ei kannata ryhtyä parin kympin takia. sano se kallasvuolle :)

  kyllä se tullisetä/täti osaa katsoa netistä mitä tuote maksaa kyseisessä nettikaupassa...
   
 5. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17

  Osaako?

  Taitavat kyllä vaatia paperilaskun.
  Ja ihan kirjaimellisesti osaamisessakin voi olla ongelmaa. Ainakin sen kerran perusteella kun tullivirkailijat laskivat kahden hengen voimin kirjatilaukseni maksuja 45 min ajan, ja sain maksettavakseni noin 55 mk laskun. Kyllä oli valtiolle taas hyödyllisesti käytettyä aikaa.

  Tai sitten kerran kun tulin vapaaehtoisesti punaistalinjaa pitkin lentoasemalla, kun oli muutama viinipullo liikaa. Tullissa oli pari nuorta naista töissä, jotka eivät esim. tienneet mikä on normaali viinipullon tilavuus. hohjoijaa mitä sohlaamista oli sitten veronkin laskenta. Ihan kuin olisin ollut molemmille elämän ensimmäinen henkilö joka vapaaehtoisesti toi pulloja tullattavaksi. :D
   
 6. pede

  pede Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 349
  Saadut tykkäykset:
  19
  aivan, mutta mikäli esitetty lasku on "oikea" eli väärennetty, osaavat nykisin tarkistaa netistä. siinä sitten selvitellään mahtavaa tullirikosta.

  jos nyt markka.ajan jutu on markka-ajan juttuja.

  ne kerrat kun mulle on mennyt tullipostin kautta ei ole ollut valittamista osaamisessa. olen myös hoitanut faxitse ja skannatuilla prujuilla meilitse, kun määrä on jäänyt alle ja vain piti toimittaa paperit siitä.

  sulla on käynyt huono tsägä tai sitten halusivat surustella kanssasi
   
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 400
  Saadut tykkäykset:
  129
  Niinhän siinä sitten kävi, että jouduin maksamaan tulleja n. 28 euroa paketista, jonka arvo ilman lähetyskuluja oli 44 euroa ja niiden kanssa 64 euroa. Katsoin tätä pakettia, ja kyllä kyseinen liike oli merkinnyt sen arvoksi yhteensä n. 20 euroa eli aika alakanttiin.

  No eihän 28 euroa sinänsä paljoa ole, etenkin kun nuo urheilukengät Suomessa ovat kalliimpia kuin se n. 35 euroa mitä niistä maksoin (tosin nämä mallit ovat harvinaisuudet, joita Suomesta ei takuulla saa). Mutta tietenkin ottaa pattiin tällainen, että tulli näin pienissä summissa viitsii vaivata ja sitten samalla päästää ainakin tämän foorumin mukaan läpi sellaisia dvd-paketteja esim. joiden arvo ylittää 100 euron rajan.
   
 8. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Sanoivatko jotain siitä, että arvo oli merkattu väärin/alakanttiin? Kiinnostaa, koska itsellekin tulee lähetys jenkeistä, jossa arvo voi olla "alakanttiin".
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 400
  Saadut tykkäykset:
  129
  Eivät tainneet sanoa. Pyysivät kyllä näyttämään sitä laskua minkä se putiikki oli lähettänyt mulle etukäteen (missä näkyi se oikea summa). Ja olivathan ne ilmeisesti aukaisseet sen pakettini siellä tullissa, kun teippiä oli vain vähän siinä sivussa mikä piti laatikon kantta kiinni.
   
 10. Murmeli

  Murmeli Member

  Liittynyt:
  06.05.2005
  Viestejä:
  79
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pystyykö tullimaksun kiertämään tilaamalla samalla kertaa useamman lähetyksen? Eli tulli ei laske niitä yhdeksi ja samaksi, vaikka ovatkin menossa samaan osoitteeseen samasta paikasta?

  Toki hyöty voi olla vähäinen, riippuen postimaksuista.
   
 11. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 182
  Saadut tykkäykset:
  311
  Kyllä. Aina pitää tilata vain niin paljon ettei raja ylity. Yhdeksi ja samaksi niitä ei lasketa, tulevatkin usein eri tahtiin.
   
 12. FriGidi

  FriGidi New Member

  Liittynyt:
  25.10.2004
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  poistettu trr :D
   
 13. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 400
  Saadut tykkäykset:
  129
  Mä tossa äsken lueskelin tuota DVD Pacific -ketjua ja sitä, kun siinä liikkeessä nykyään laitetaan oikeat hinnat paketteihin. Siellä sitten moni oli huolissaan, kun ei voi enää tilata arvokkaita tilauksia ilman tullipelkoa. Mieleen tuli kirjoittaa hieman mielipiteitä... :D

  Minusta tullin toiminta on monesti ymmärrettävää. Totta kai siihen löytyy hyvät perustelut, että jos tilaa vaikka USA:sta jotain isompaa, niin siihen päälle tulee tullimaksut. Ja näinhän sitten varmistetaan sitäkin, että ihmiset ostavat kotimaastaan mielummin. Mutta esim. tällaisen nuoren kuluttajan kannalta tullin toiminta on monesti järjetöntä. Otetaanpa esimerkki: Tilaan sellaiset kengät, joita ei saa muualta kuin USA:sta. Kenkien hinta on alle 40 euroa. Kengät myynyt firma laittaa laatikkoon hinnan alakanttiin. Tulli pysäyttää tämän laatikon, käskee avaaamaan sen, ja rokottaa 28 euroa lisää. Vaikka mä yleensä olen reilun pelin kannattaja (enhän esim. p2p-ohjelmia käytä) niin tuollaisten juttujen takia mua ei vois vähempää kiinnostaa tuleeko Suomen valtiolle paha mieli, kun tullit pystytään ohittamaan esim. just osoittamalla paketit lahjaksi tai laittamalla hinnat alakanttiin. Sitä saa mitä tilaa.

  Erityisesti vaatteiden ja kenkien kohdalla nämä tullirajat ovat käsittämättömiä. Jos puhutaan dvd:stä, niin mä henkilökohtaisesti hyväksyn täysin sen, että tulleja tulee, jos alkaa esim. USA:sta tilaamaan jotain arvokasta boksia tms. Mutta esim. just jos tilaa halvat kengät, niin joutuu maksamaan yli 50% niiden kenkien hinnasta tullille. Muistan kun yläasteella tilasin footlockerista (USA) korisvaatteita ja yhdet kengät. Paketin arvo taisi olla jotain 200-300 euroa (no silloin kyllä elettiin mummonmarkka-aikaa vielä). Silloin en tiennyt vielä näistä tullijutuista, ja aika kiva yllätys sitten oli, kun muistaakseni jouduin maksamaan ylimääräistä (tai no äiti ja isi joutuivat) varmaan 150-250 euroa. Edelleenkin, jos tilaa nyt kauhean boksin vaatteita (siinä taisi olla 3 shortsit, 4 paitaa, 2 sukat, ja kengät) niin toki tullimaksuja pitää tulla, mutta ei noissa maksujen summien koossa ole mitään järkeä.

  Ehkä esim. viihde-elektroniikan kohdalla ymmärrän tulliperiaatteita paremmin, mutta jos puhutaan jostain tarpeellisemmasta ja arkisemmasta, kuten vaatteet ja kengät, niin minusta tullilla nimenomaan ei ole periaatteita -- ainakaan hyviä sellaisia. Etenkin kun tämä Suomi on sellainen paikka, että näitä merkki- ja trendivaatteita myydään tosi harvassa paikassa ja valikoimat ovat pienet -- ja sama koskee urheiluvaatteita -- niin musta on ihan naurettavaa, että suomalaiselle ei anneta mahdollisuutta pukeutua hyvin -- tai anneta enemmän valinnavaraa pukeutua yleensäkin. Jos tykkää esim. sellaisista kengistä mitä myydään Kaarina K.:ssa niin paljon muuta vaihtoehtoa kuin Kaarina K. ei ole. Itse asiassa senhän pitäisi jo kertoa paljon, että Helsinki on kuin mikäkin lomakohde suomalaisille siinä mielessä, että melkein sinne asti täytyy lähteä mikäli haluaa jotain hienompaa löytää. Ja sitten siitä joutuu maksamaa vielä itsensä kipeäksi...

  Eli musta, jos nyt tullin pojat sattuu tätä lukemaan, niin käsite tulli on musta järkeenkäypä mutta kyllä Suomen valtio tullin avulla viilaa yksittäistä kuluttajaa niin selvästi linssiin joissain jutuista, että ihan naurettavaa puuhaa se on. Ehkä tämä on vain avautumista siitä, että en ole toipunut siitä älyttömyydestä, miten voi lähes 30 euron tullimaksut tulla jostain halpis-alle 40 euron kengistä, mutta musta nykyisellä menolla tulli kyllä täysin ansaitsee tulla viilatuksi linssiin näiden "gift" ja alakanttihintojen muodossa. Ehkä sitten kun tulli huomaa, että eihän siinä ole mitään järkeä, jos ihminen ei saa tilata yhtä todella halpaa vaatekappaletta ilman, että tulli rokottaa prosentuaalisesti hirmuisen summan, niin voin alkaa kanssa nousemaan barrikadeille näiden tullinohittamishuijausten takia, mutta en yhtään aikaisemmin. Vaikka EU:n myötä nämä jutut ovat päivittyneet enemmän kuluttajaystävällisimmäksi, niin silti musta Suomen valtion täytyy päivittää Suomen tullia ja päivittää sen säännöt paremmiksi, koska let's face it: nettitilaajien määrä kasvaa koko ajan, ja yhä vähemmän ja vähemmän ihmiset haluavat ostaa liikkeestä.

  Niin, mä voisin vielä alkaa paasaamaan siitä kuinka olen huomannut, että nykyään ei liikkeistä kannata ostaa mitään. Jos puhutaan esim. kodinelektroniikasta, niin aiemmin kun en tehnyt taustatyötä, niin myyjä suositteli vähän mitä sattuu ja kun sanoi haluavansa parasta, niin myyjä ei osannut sitä käsittää muuten kuin "hyvä hinta-laatusuhde". Nykyään kun netti on paremmin apuna, niin voi suoraan katsoa valikoimat ja lukea arvostelut, ja sitten vaan tilata netistä paljon halvemmalla sen minkä haluaa. Totta kai liikkeestä saa aina palvelua, liike harvemmin huijaa ja tuotteen ollessa puuttellinen/rikkinäinen niin asian korjaaminen hoituu ripeämmin, mutta musta nykyään tämä "liikelisä" hinnassa ei ole tuollaisen arvoista. Tämän huomasin esim. kun kävin kysymässä liikkeessä digikameraa. Minulla oli malli mielessä, ja kun kysyin siitä, niin myyjä ei aluksi tiennyt mistä puhuin (vaikka kyseessä on yksi suosituimmista digipokkareista). Sitten myyjä tiesi siitä vähemmän kuin minä, ja lopuksi paljastui, että liikkeessä se maksoi lähes 500 euroa kun monesti suomalaisestakin nettikaupasta sai saman kameran lähes 150 euroa halvemmalla, ja saksasta vaikka vieläkin halvemmalla. No niin, nyt unohduin puhumaan tästä asiasta, mutta pointti on se, että Suomen valtion todellakin pitäisi tehdä tulli"periaatteilleen" jotain, kun on muutenkin selvää, että moni mielummin tekee itse tutkimustyötä ja tilaa netistä ilman "palvelulisää" kuin sitten asioi liikkeessä.
   
 14. mhm79

  mhm79 Member

  Liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  244
  Saadut tykkäykset:
  5
  Jos vaikka tilaisi The Adventures Of Brisco County JR.: Complete Series boxin cdwown hollantilaisesta puljusta niin eikös ole niin että tulliriskiä ei ole, sen hinta on 75 € vai tuleeko se suoraan jenkeistä kun r1 levyjä. Merkataanko dvdboxofficessa noita pakettaja alakanttiin kun siellä myytäisiin sex and the cityn koko sarja 212 €, ei taida saada sarjaa ostettua ellei maksa tulleja vai.
   
 15. cityjeesus

  cityjeesus New Member

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  Wow lähettelee pakettinsa yleensä Singaporesta, siis ainakin pienemmät tilaukset, joten tulliriski on periaatteessa olemassa, mikäli tuolta suunnalta arvokkaampi paketti lähtee liikkeelle. Suurempien boksien tms. nykyisestä postituspaikasta en kylläkään tiedä, mutta ainakin ennen muinoin isommat boksit taisivat lähteä Euroopasta liikkeelle, joten tulliriskiä ei tällöin ollut. Tiedä sitten miten nykyään toimivat. Sitäkään en tiedä, merkataanko arvokkaampien lähetysten hinnat alakanttiin.

  Ja mikäli et välttämättä halua maksaa helvetillistä ylihintaa tuosta Sex And The City -boksista, niin kannattanee katsella lootaa esim. brittien Amazonista sopuisampaan hintaan ~114 € : http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000B5VL3Y/202-6504234-4403009?v=glance&n=283926
   
 16. mhm79

  mhm79 Member

  Liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  244
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tuota samaista olen aikaisemmin kattellut mutta siitä tuli tälläinen hienonmpi painos myyntiin. Täytyy sitä sit joskus kattella jospa hinta putoais tai löytyis täältäpäin.
   
 17. Viipperi

  Viipperi New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.03.2004
  Viestejä:
  1 199
  Saadut tykkäykset:
  1
  Cdonista saa kans Sex And The City-boksin aika edullisesti, about 135 euroa posteineen ja tulliriskiä tietenkään ei ole.
   
 18. Janizdreg

  Janizdreg New Member

  Liittynyt:
  13.08.2006
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikä on verottoman lähetyksen arvoraja lelujen kohdalla?
   
 19. petma

  petma Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.04.2002
  Viestejä:
  1 710
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sori jos on vanhan toistoa, mutta laitanpa Amazon.comia koskevan kysymyksen?

  Eli olen tilaamassa Amazon.comista kirjoja ja dvd:tä 150$ ~ 125€ edestä. Tuo loppusumma ylittää tullin rajan 38.05€ jo reippaasti. Eli kannattaako tilata kyseiset tavarat neljässä erässä vai uskaltaako laittaa koko tilauksen kerralla? Kyseiset kirjat/dvd eivät varmaan yhdessä paketissa tule mutta varmaankin silti kannattaa tilata useammassa erässä?

  Amazon.uk lisää alv. tilaukseen mutta .com ei taida sitä tehdä. Olen muutaman kerran tilannut comista mutta on tilausten hinta jäänyt alle tuon tullirajan.

  Toivottavasti joku ymmärsi mitä tarkoitan ja kiitokset etukäteen.
   
 20. nothing

  nothing Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  2 092
  Saadut tykkäykset:
  6
  Kirjoissahan tulliraja on ihan eri kuin DVD leffoissa. Kirjoissa on tullin ja alvin määrä eri. Kannattanee vaan ottaa laskukone käteen ja laskelle toimituskulujen / mahdollisien tullien määrää ja tämän pohjalta päättää onko riskin ottaminen sen arvoista.

  Nopeasti veikattuna esim. 4 osaan jaettuna pelkästään postikuluista tulee niin paljon maksettavaa, että ei ainakaan kauas mahdollisesta tullimaksusta jäädä.