Tiedostojen poisto suoraan? Win XP

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana papukaija, 17.06.2010.

  1. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli muutama tiedosto pitäisi saada Windows-XP-käyttiksellä olevalta koneelta poistettua. Mielellään suoraa, eikä siis niin että tiedostot ensin roskakoriin...

    Kyllähän sen onnistua pitäis, mutta mikä on oikea näppäinyhdistelmä, mitä klikata tiedoston kohdalla? Joskus sen kuullu, mutta kun ei muista... Del ainakin muistelisin, mutta joku muukin näppäin oli? Del yksinään kun taitaa siirtää vain roskikseen...
     
  2. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Shift pohjassa Deleteä
     
  3. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh niimpä olikin. Mietin Gr:ää ja Altia, mutta eipä ihmekkään, kun ne ei toimineet..

    Kiitokset!
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ihan vain varmuuden vuoksi mainitsen tämän: jos kyseessä on jotain todella hirmuisen tärkeää tai erittäin arkaluontoista dataa, niin kannattaa pitää aina kirkkaana mielessä, että em. tavalla ei mitään lopullisesti poisteta kiintolevyltä. Tiedostot siis vain merkitään käyttöjärjestelmän - ja peruskäyttäjän - kannalta lopullisesti poistetuiksi, eli niiden kiintolevyltä varaamaan tilaan voidaan siis vapaasti kirjoittaa päälle. Eli aikaa myöden ko. tieto toki ihan oikeastikin häviää, koska ko. kohtien päälle kirjoitetaan jotain muuta dataa. Ainakin todennäköisesti, riippuen ko. datan fyysisestä sijainnista ja kiintolevyn täyttöasteesta.
    Myöskään Windowsin kautta tehty pikaformatointi ei poista mitään kiintolevyltä, vaan ainoastaan merkitsee sen tyhjäksi tilaksi. Mikä selittääkin ko. toimenpiteen nopeuden aitoon formatointiin verrattuna (joka sekään ei aivan maksimaalista turvallisuutta vaativille riitä).

    Siksi onkin olemassa ilmaisiakin softia (olikohan Eraser erään nimi), jotka varmistavat sen, ettei Windows:n kautta deletoituja tiedostoja voida enää palauttaa takaisin millään simppelillä unformat/undelete -softalla (kunhan vain valitsee perinteisen deleten sijaan 'Erase':n). Tiukimmilla moodeilla ylikirjoitus suoritetaan useitakin kertoja ja juuri tietyllä fiksulla tavalla, jottei kukaan vain vahingossakaan pystyisi jälkikäteen päättelemään, että mitä ko. kiintolevyllä on ollut.
    Pentti Peruskäyttäjän perustiedostojen kannalta em. tavoilla ei toki yhtään mitään käytännön eroa ole. Mutta kannattaa pitää kuitenkin mielessä, ennen kuin lahjoittaa vanhan kiintolevynsä. Perinteinen täysformatointikin toki lienee erittäin suurella varmuudella täysin riittävä toimenpide kotikoneen levylle. Ja eihän edes sitäkään tarvitse tehdä, mikäli ei mitään omasta mielestään liian arkaluontoista matskua ole levylleen edes tallentanut.