THE T.AMP TA2400 MK-X vahvistimen mittauksia

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana tko, 07.01.2007.

 1. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Vieläkin pahemmin siinä käy. Kun oikea kanava soittaa esim. 20 Hz siniaaltoa 300 watin teholla, silloin hiljaisuutta toistava vasen kanava taistelee sitä vastaan. Vahvistin nimittäin haluaa pitää kaiutinliittimissään nolla volttia, ja koska toinen kanava puskee 20 Hz siniaaltoa toiseen puhekelaan, tämä hiljaisena oleva puhekela siirtää osan tehosta hiljaisen vahvistinkanavan nenille, joka sitten alkaa taistella sitä vastaan kaikin voimin.

  En tiedä systeemien hyötysuhteita, mutta hatusta voisi vetää, että kun oikea kanava siirtää 300 wattia hyötytehoa niin vasen kanava närkästyy nenilleen saamastaan energiasta (150 wattia?) ja siis taistelee 150 watin teholla vastaan, pitääkseen kaiutinliittimissään nolla volttia.

  Tuosta tempusta oikea kanava närkästyy, saadessaan liian vaikeaa kaiutinkuormaa nenilleen, joutuu lisäämään antotehoaan 75 watin verran, pitääkseen kaiutinliittimissään oikean jännitetason.

  Tuohon vasen kanava vastaa lisäämällä 37,5 wattia omaa tehonantoaan.

  Sitten oikea lisää taas tehoaan 18,75 watilla. Ja niin edelleen.  Siispä stereosubbarikäyttäjä ja linjatasoisesti summaava kuulija käyttää 300 wattia oikeaan kanavaansa, ja saa 300 watin arvoisen äänen kuuluville. Vasempaan kanavaan kulutetaan nolla wattia. Tai ehkä puoli wattia stereosubbaritapauksessa, nimittäin oikeasta kaiuttimesta lähtee noin prosentti akustista energiaa (3 wattia), joka liikuttaa vasempaa subikartiota parin metrin päässä ehkäpä 0,3 watin teholla, joten vasen vahvistinkanava taistelee sitä tehoa vastaan. Mutta siis mitättömiä ovat akustiset kytkeytymiset energiamielessä, eivät synnytä paljon hukkalämpöä.

  Vastaavasti puhekelasummaaja käyttää oikeaan kanavaansa tehoa 300+75+18,75+4,6875+1,17 = 400 wattia. LISÄKSI hiljaisuutta toistava vasen kanava kuluttaa 200 wattia tehoa hiljaisuutensa ylläpitoon. Onnekseen epäonnistuen, eli oikean kanavan ääni sentään pääsee kuuluville.

  Jos puhekelat ja vahvistimet olisivat teoreettisia häviöttömiä ikiliikkujia, kuluisi ääretön teho vahvistinkanavien keskinäiseen taisteluun, ja silti äänen taso olisi oikea, se mikä pitääkin.

  Mitä häviöllisempiä laitteet ovat, sitä pienempi hukkateho kulutetaan keskinäiseen tappeluun. Eli paskoilla mopolaitteilla hukkalämpö pysyy pienenä, järeillä hitsimuuntajatyyppisillä vehkeillä koko talo sulaa, koska satoja...tuhansia ampeereja kulutetaan turhaan taisteluun, kädenvääntöön kilpakumppanin kera.

  Sama juttu kuin vääntäisi itsensä kanssa kättä. Hiki virtaa ja luut murtuvat, äijä silti istuu paikallaan, taakka ei liiku mihinkään, hukkaan menee jokainen joule; syöty nakkimakkara muuttuu hukkalämmöksi.
   
 2. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Tuosta Adiren artikkelista minä kyllä päättelin, että subbarille menevästä tehosta vain murto-osa päätyy varsinaiseksi liike-energiaksi - suurin osa tehosta menee joka tapauksessa hukkalämmön tuottamiseen:

   
 3. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Hieman myöhään tulee, mutta miten ~2000 W antotehot ovat mahdollisia 1464 VA:n muuntajalla? Hyvälläkin hyötysuhteella antatehot pitäisivät jäädä 1000 W tuntumaan. Nuo teholukemat ovat kyllä hieman alkaneet epäilyttää näin itsekin laitetta testailleena...
   
 4. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Muuntajien tehot ilmaistaan jatkuvan antotehon mukaan, eli kuinka paljon jatkuvaa tehoa ne siirtävät sallitun lämpöhäviönsä turvin.

  Hetkellisesti muuntajaa voi kuormittaa isommallakin virralla, siis ylikuormittaa, joka nostaa muuntajan lämpötilaa hetkellisesti, mutta jos sen annetaan rauhassa jäähtyä, mikään ei mene rikki.

  Siispä 3 kilowatin hetkelliset tehot voi tuollainen muuntaja siirrellä. Toki antojännite laskee alle normaalin, kun ylivirtaa otetaan, mutta joka tapauksesa hetkellistä TEHOA voi ottaa enemmän kuin nimellistä jatkuvaa tehoa.

  50 Hz muuntaja on analoginen portaaton epeli, siitä voi kiskoa lähes äärettömän oikosulkuvirran pienen hetken ajaksi.

  Jos järjestää muuntajalle kunnollisen pakkotuuletuksen (ilmapuhallus, kuivajää, nestetyppi...), silloin voi kuormittaa jatkuvasti yliteholla, mutta sähkön laatu alkaa olla huonoa, kun muuntaja magneettisesti kyllästyy. Mekaaninen sirinä kasvaa ärsyttäväksi, sähköinen aaltomuoto ei ole enää sinimuotoista. Alkaa ilmetä hifimaailmassa epätoivottuja ilmiöitä.
   
 5. macgyver_

  macgyver_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2003
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei muuta kun suurempaa konkkaa kokeilemaan, diodien kestosta tuskin jää kiinni.
   
 6. tko

  tko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  No tuossahan se selitys tulikin erittäin selvästi. Nuohan nuo vanhan liiton muuntajat eivät todellakaan ole kuten hakkuritekniikoihin perustuvat teholähteen, joissa ohjainpiirin avulla on voitu tuo teho rajoittaa vaikka watilleen siihen mitä on luvattu. Tämän vuoksi nuo perinteiset muuntajat pelkällä konkkasuodatuksella ja ilman regulointia yhdistettynä hyvän PSRR:n vahvistinkytkentään ovat melko optimaaleja musiikkikäyttöön, joka vaatii luonteensa vuoksi melko isoja virtapiikkejä, mutta keskimääräinen tehontarve voi oikealla musiikkisignaalilla jäädä melko vaatimattomaksi kovassakin luukutuksessa. Näin voidaan tehdä isojen piikkivirtojen vahvistimia, joka vaatisi puolijohteilla toteutettuna lähes yhtä järeän systeemin mitä vastaavan virran ottaminen jatkuvana.

  Varsinkin sillattuna, missä käyttöjännitettä on yleensä ylimäärin ja vahvistimen virranantokyky (suojapiirit) rajoittavat tehoa, muuntajan lähtöjännite kärsii laskeakin tehojen tippumatta.

  Itse en omia mittauksiani epäile, mutta ainahan voi itse mittailla jos siltä tuntuu. Kaverilla on tuo vahvistin käytössä kahdelle Sound Splinterin 15" elementeillä tehdyille LLT subeille ja eipä tuossa kyllä ole tietoakaan tehojen loppumisesta. Vai missä tilanteessa tuollaisia luuloja on tullut vastaan?

  -Teuvo
   
 7. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Samaa vähän ihmettelin Zipmanin kommentista. Jos mies edelleen kerrostalossa asuu, ja jos tehot ovat loppuneet tuosta vaffista, niin häätölappu on kyllä jo matkalla... :p
   
 8. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Kiitoksia selityksestä ja pahoittelut ehkä (?) liian kärkkäästä kommentista. Itsekin vaan näin kaikenlaisia mittauksia harrastavana olettaa aina jonkinlaisen mahdollisuuden mittausvirheelle. :)

  Kaksi 15" elementtiä on minullakin, mutta suljetussa. Noin 118-119 dBC (peak) asti jaksavat, mutta sen jälkeen vahvistin leikkaa. 8 ohm sillattuna tällä hetkellä. Elementtien Xmax:sta on tuolloin käytetty vasta noin 60%. Noissa tulevissa ulkomittauksissa aionkin käyttää omaa T.Amppia molemmille elementeille.

  Ja ei ole eikä tule häätölappua, kun oikealla tavalla osaa testata. ;)
   
 9. mzzj

  mzzj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.09.2006
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jatkuva ylikuormitus ei vaikuta muuntajan kyllästymiseen eikä sähkönlaatuun.
  Jos muuntajaa käytetään suunniteltua suuremmalla ensiöjännitteellä niin se johtaa edellämainittuun, mutta normaali ylikuormitus ei.

  Jos muuntaja alkaa surista kuormituksen alla se johtuu todennäköisesti löysästä käämityksestä joka liikkuu magneettikentän vaikutuksesta.
   
 10. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vieläkös porukka ajaa näitä amppeja passiivisina? Subiprojekti alkaa olemaan voitonpuolella niin pitänee keksiä ratkaisu tuolla tuuletinongelmalle (asensin hiljaiset addat mutta ne vinkuvat) eli pitäisikö suotokonka vaihtaa isompaan vai ajaisiko passiivisena luottaen laitteen ylikuumenemis suojaan :rolleyes:
   
 11. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Ellei kämpässäsi ole yli 50 astetta lämpöä, passiivijäähdytys riittää vallan hyvin. Laitteen omat suojapiirit katkaisevat virrat 90 asteessa, mutta ei sitä noin lämpimäksi saa mitenkään subikäytössä.

  Täytyy tosin jossain vaiheessa ehkä testata tuota suotokonkan suurennusta.
   
 12. jhautajoki

  jhautajoki Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.11.2002
  Viestejä:
  697
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täällä yksi toiminut koko kevään passiivisena. Olihan tuo mukana myös subimittauksissa ja hyvin oli toiminut sen mitä oli tarvis.
   
 13. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Ilman tuulettimia minullakin ollut koko ajan. Ei ongelmia. Katsotaan nyt kesällä, kun kämppä tuppaa olemaan +30 C...
   
 14. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Täällä myös yksi edelleen toimiva passiivijäähdytetty. Normaalikäytössä tuskin lämpiää yli +50 C.
   
 15. petepeluri

  petepeluri Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2002
  Viestejä:
  2 560
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma 2400 malli ainakin toimi aikanaan ihan hyvin 50c johtavassa termostaatissa tuulettimet kiinni.
  Kerran taisi jopa tuulettimet mennä päälle, ääntäkin oli jo ihan riittävästi.
   
 16. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo on siitä kätevä että kun laite viimein saavuttaa 50c lämpötilan on jytinää ilmassa jo niin perkeleesti ettei pieni tuulettimien kitinä haittaa :D

  Omastani revin flektit ja sormisuojat kokonaan pois, jos tarve vaatii niin 60cm päässä on HTPC joka käytännössä aina auki kun kotona ollaan eli pari alle 10dB tuuletinta voisi laittaa ulkoisesti vahvistimeen, virta tietokoneelta ja kytkin väliin.

  Tosin, jos tuo hirmu passiivinakin pelittää niin ei maksa vaivaa :thumbsup:
   
 17. shr-t

  shr-t Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oman t.amppini tuularit eivät ole tainneet pyörähtää vielä kertaakaan käyntiin 50'C termostaateilla, tavallisessa subikäytössä siis, elementtien sisäänajoa tehdessä siniaallolla ja jotain PA-kaappeja kurmuuttaessa kylläkin... Saa nähdä muuttuuko tilanne, jos sais LT-piirin kolvailtua...
   
 18. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viikonlopun koe soitot eivät aiheuttaneet ongelmia vaikka kämppä olikin tulikuuma. Kun vahvarin vain sai käyntiin niin kokopäivän puksutteli ilman ongelmia.

  En muuten suosittele laitetta 10A käyttöön (on se perkele kun tollasia lelusulakkeita käytetään ihmisten olohuoneissa), alkaa melko nopeasti ketuttamaan kun kaikki muut laitteet on sammutettava jos tahtoo tämän rakkineen kammeta pystyyn, muuten helppo homma mutta kun PC sattuu olemaan samassa huoneessa.

  Ei tuolle käynnistyksen virtapiikille varmaankaan mitään ole tehtävissäkään kun ei viitsi alkaa vuokrakämpässä pikasulaketta vaihtamaan isompaan kun ei sähkönarut siitä isommiksi muutu kuitenkaan? Taitaa olla helpompi ajatella PC:n siirtoa muihin tiloihin :rolleyes:
   
 19. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  2,4 kW päätevahvistimen kotikäyttäjän problematiikkaa... :D

  Pitääkös tämän muuntaja muuten millaista pärinää?Tuontehoisen PA-monsterin muuntajasta voisi kuvitella lähtevän ääntä kuin saunan kiukaasta...
   
 20. macgyver_

  macgyver_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2003
  Viestejä:
  181
  Saadut tykkäykset:
  0
  Auttaisikohan käynnistysvirranrajoitin? Liekkö ite vahvarissa jo jonkinlainen, kun on kyseessä rengassydänmuuntaja. Trafoxilla lienee jotain, hinnasta ei ole tietoa. Joskus testasin elektorin kytkentää, joka toimi mallikkaasti ainakin 545VA toroidilla. Tälläinen taisi olla kytkentä:
  http://mitglied.lycos.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm

  Toki jos ei ole tuntemusta/tietämystä sähköstä, niin kannattaa jättää väliin rakentelu :)