The Hobbit

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana ReBolt, 08.03.2004.

 1. static

  static Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.07.2002
  Viestejä:
  783
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pakko sanoa, että on kyllä erittäin kattava ja palutetta arvostava tuo Finnkinon edustajan vastaus. Hattu nousee.
  On nimittäin itsekin tullut kritisoitua joskus erittäin kovia äänenvoimakkuuksia, itse asiassa juuri Dark Knight Risesista itse laitoin palautetta.
   
 2. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eli sinne kun laitetaan Kiefer Sutherland suhisemaan vuorosanansa, niin desibelit saa nostaa kattoon ja actionkohtausten tai efektien volyymeilla ei ole edelleenkään mitään merkitystä. Onhan tuo nyt aivan jäätävää idioottimaisuutta, jota sitten koitellaan suomalaiseen viranomaistyyliin perustella milloin milläkin faktalla ja nippelitiedolla bottom linen ollessa jostain syystä kuulovaurio. Ei kai kukaan sinne saliin mene olemaan jottei saisi kuulovauriota, vaan nauttimaan miellyttävästä elokuvakokemuksesta. Lukuisat valitukset kertovat selvää kieltä epäonnistumisesta. Kaikkialla muualla yhteiskunnassa mennään käsittääkseni periaatteella ettei kukaan kärsisi kohtuuttomasti, mutta tämä asia tuntuukin menevän jotakuinkin päinvastaisesti, vai miten suuri haitta on siinä, että kovaäänisyyteen tottunut joutuisi hakemaan nautintonsa eri tavalla jne.?

  Ja mitä tulee kuulovaurioihin, niin entä jos sellainen on jo olemassa? Niitäkin on monenlaisia, ja takaan ja vannon että epämiellyttävältä (tuskaiselta) tuntuva äänenpainetaso voi hyvinkin aiheuttaa sellaisen korvan kantajalle lisävaurioita. Toki korvatulpat kannattaa aina pitää mukana tuollaisissa tilaisuuksissa, mutta onhan sekin aika perusolettamus että yleisen tilaisuuden järjestäjilläkin on terve järki hommassa mukana. Miksei muuten muiden leffateattereiden/salien käyttäjät ole valittaneet hiljaisemmista äänistä? Haisee vahvasti siltä, että tuolla on jokin sisäpiiriporukka päättänyt asiasta eikä maksavalla yleisöllä niin väliä kunhan kärsimys ei ala näkyä tulovirtojen määrissä.
   
 3. Skeletori

  Skeletori Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.10.2003
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin katsomassa HFR-3D:n ja olen äärimmäisen vaikuttunut. HFR:lle massiivinen yläpeukku. Kaikki näkyi selkeästi näyttelijöiden pienimpiä nyansseja myöten ja tuntui paljon todellisemmalta. Erityisesti "hiukkasmaiset" efektit kuten savu, tuli ja veden lainehdinta näyttivät hienoilta. Kamera-ajot eivät sutanneet kuvaa. Tämän jälkeen 24 fps on kuin paluu mykkäelokuviin. Tai lähin vertailukohta olisi ehkä kirjan lukeminen, sen verran staattiselta ja jotenkin tyylitellyn elottomalta 24 fps näyttää nyt (katsoin trailereita juutuubista).

  HFR varmasti vaatii totuttelua elokuvantekijöiltä. En voinut olla hihittämättä Galadrielille, jonka hidastettu liike- ja puhetyyli tuntui koomiselta tuplatiheydellä. Varsinkin kun eräässä kohtauksessa huomaa, että hän heiluu vähäsen yrittäessään olla liikkumatta.

  Tuli mieleen, että ehkä osa vastareaktioista selittyy sillä, että 48 fps on liian vähän. Siinä on vielä elokuvamaisuutta, mutta se on "hyperrealistisuudessaan" erilaista kuin 24:ssa, ja siksi tuntuu omituiselta. Asia korjaantunee, kun päästään 120 fps:ään... sitä odotellessa olisi kiva saada lisää valotehoa 3D-toistoon.
   
 4. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 654
  Saadut tykkäykset:
  65
  Olin samaa mieltä aina tuohon pahasti metsään menneeseen kirja-vertaukseesi asti... Kirjan lukeminenhan on kokemuksista elävin, koska näyttelijät eivät pääse sotkemaan käsitystäsi hahmoista.
   
 5. rewind

  rewind Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  OT:
  No onhan se Sutherlandin suhina reaalimaailmassakin hiljaisempaa kuin esim. aseella ampuminen tai talon räjäyttäminen. Efektit saa ja niiden pitää tulla kovaa, jotta tapahtuman voima välittyy katsojalle.

  Itse en pysty konserteissa olemaan puolta tuntia kauempaa edessä, koska korvat alkavat sattumaan. Pari kertaa on joutunut käymään pihalla asti lepuuttamassa korvia. Johtuu yli 10 vuotta sitten hankitusta kuulovauriosta. Finnkinon teattereissa Turussa ei ole ikinä ollut ongelmia pitkienkään elokuvien kanssa, joten omasta mielestä äänentasot ovat juuri sopivalla tasolla. Toki en nyt pysty puhumaan Helsingin tapauksesta, mutta haluaisin uskoa että samat käytännöt ovat sielläkin.

  Ja kuten sanoit, jos kerran tietää omistavansa kuulovaurion, miksei niitä korvatulppia sitten ota mukaan ja anna muiden nauttia kunnon äänenpaineesta?
   
 6. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  No ei se Sutherlandinkaan suhina leffateatterissa kuulolaitetta kaipaa, ja kovaa ja KOVAA on kaksi eri asiaa.

  Mikset itse ota konsertteihin korvatulppia, tai pysy taaempana ja anna muiden nauttia edessä? Tottahan ne mukana ovat mutta eihän se nyt optimaalisin tapa ole katsella elokuvaa. En minä ainakaan niitä kotonakaan käytä. Hölmöläisten hommaa. Manowarin keikat on sitten asia erikseen jne.
   
 7. Skeletori

  Skeletori Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.10.2003
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, ajatukset meni vähän sekaisin. Mielessä taisi olla sellainen satukirja, jossa on iso kuva joka sivulla ja pari riviä tekstiä alalaidassa.
   
 8. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  offtopic
  Tämäkin teksti kannattaa lähettää Finnkinolle. Niiden nettisivulla on palautelomake. Eivät ne DVD Plazaa lue.

  U2:n keikalta oli kuuloliitto myymässä korvatulppia ja ostin paremmat "hifi-korvatulpat" :D - ne päästävät korkeat äänet vähän paremmin läpi. Varmaan vastaavia löytyy monestakin kaupasta. Ne ovat taskussa mukana ja käytän niitä usein konserteissa. Ei optimaalista, mutta toimii.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2013
 9. satanthresher

  satanthresher Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.07.2006
  Viestejä:
  274
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kohtuuttoman suuri. Ei sinne elokuviin mitään pihinää mennä kuuntelemaan eikä päinvastaisesti toimivia kuulosuojaimiakaan taida ihan pikku hiluilla saada. Itse kärsin kohtuuttomasti myös tästä nykyajan 3D-trendistä, mutta yhteiskunta ei ole jostain syystä silti lopettanut niiden suoltamista. Myös ainakin Jyväskylän keskustan postin jonot ovat nykyään vähintään kohtuuttomat, mutta niinpä vain aikovat lakkauttaa Kuokkalankin toimipisteet.

  Meinaatko oikeasti että elokuvateattereiden äänentoisto tulisi suunnitella kuulovaurioisten ehdoilla?
   
 10. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Siitä vaan lähettämään. Itseä ei tämä koske eikä kiinnosta, olen täällä vain keskustelemassa.

  Itsellä on kanssa tuollaiset, ja olen kanssa käyttänyt niitä konserteissa. Leffat on kuitenkin vähän suuremmalle yleisölle kuin rockmusiikki, mikä pitäisi tietysti ottaa palvelussakin huomioon. TAI sitten ilmoittaa rehellisesti että meillä soitetaan leffoja kovempaa. Miten tuo voi tulla ylipäänsä yllätyksenä?!
   
 11. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sinä puhuit pihinästä. Itse olen tarkoittanut kohtuullisia ääniä. Jokainenhan voi kuunnella sitten halutessaan noita ääripäitä ihan omissa oloissaan, miksi sitä pitää muille tunkea?

  On totta, että kohtuuttomuutta esiintyy, mutta se ei ole hyvä perustelu olla poistamatta jotain tiettyä epäkohtaa. 3D-trendi rinnastuu tässä varmaan hieman paremmin kuin postin jonot, ja siinä on helppo olla samaa mieltä: sen yleistyminen ja kaikille tuputtaminen on todellakin kohtuutonta. Tuolle vaan ei teatterit taida voida niin paljon tehdä kuin niille äänille...

  Meinaatko oikeasti että kirjoitin noin? Heidät (ja ylipäänsä normaalikuuloiset joita lienee valtaosa yleisöstä) voisi kuitenkin ottaa huomioon. Itse totesin yksinkertaisesti, että kuulovaurion välttäminen on huono argumentti. Minun puolestani mikä tahansa leffateatteri saa pauhata leffojansa vaikka äänivallin rikkoutumiseen asti, kunhan se tehdään rehellisen avoimesti ja järkevästi. Tämä on hieman liberaalimpi lähtökohta kuin se että otetaan ensin lipusta kallis hinta ja annetaan sitten päättää haittaako äänet vai ei. Missä muualla on törmätty yhtä sadistisen kieroon logiikkaan? Aivan, natseilla.
   
 12. pmv

  pmv Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.03.2005
  Viestejä:
  224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Wau eipä arvannut natsikorttia näkevänsä tässä keskustelussa. No, samaa mieltä olen kuitenkin siitä, että on järjetöntä liian kovista äänistä valittaville perustella asiaa sillä ettei siellä nyt kuulovauriota saa. Kai se nyt pitäisi olla itsestään selvää. Volyymin pitäisi olla miellyttävän elokuvakokemuksen tarjoava eikä niin kova kuin vain voi olla ilman kuulovaurioita.

  En myöskään ymmärrä miksi konserteissa päästetään puolikuurot äänimiehet päättämään volyymitasosta. Tuloksena on useimmiten puuroista ja surkeaa äänentoistoa. Parhaat miksaukset olen kuullut lastenkonserteissa. Erityisesti Paukkumaissin miksaajalle pitää hattua nostaa. Volyymi on miellyttävä lapsillekin. Jokainen soitin ja henkäyskin erottuu ja silti bassot potkii rintaan niin, että tuntee olevansa konsertissa.
   
 13. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
  Se, että mikä on liian kovaäänistä, on aika subjektiivista. Itse en ole koskaan leffateatterissa kokenut, että äänet olisivat liian kovalla. Jos täällä kolme samanhenkistä nyökyttelee toisilleen, että usein on liian kovalla, niin se ei kerro juuri mitään siitä, että mikä yleinen mielipide ihmisillä asiasta on. Jonkinlaista yleistä mielipidettä voisi selvittää esim. perustamalla palstalle äänestyksen. ;)
   
 14. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niin, itse olen ollut ainakin kaksi kertaa aivan sietämättömän kovaäänisessä leffateatterissa (eka oli Turussa ja toinen laivalla, molemmat minisaleja), ja vaikka molemmilla kerroilla leffat olivat ihan hyviä niin on se vähän nurinkurista odottaa koko aika kädet korvilla että pääsee ulos sieltä... Ja täällä mainituista paikoista olen kuullut vastaavaa juttua jo vuosia, vaikkakin olen itse pari kertaa käydessäni sattunut osumaan oikeisiin (normaalikuuloisten) saleihin.

  Tuo äänestys toisi muuten kyseenalaisen tuloksen, paristakin syystä.
   
 15. Conard

  Conard Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.01.2009
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minen ymmärrä äänitasoista muuta kuin sen, että Tennispalatsissa kuulosti just sopivalta. Kuvasta tai kamera-ajoista en ymmärrä kuin sen, että tämä raina oli kyllä huippuelämys aikaisemmin vain Avatarin 3D:nä nähneelle: kun ensimmäisen kerran näytettiin kyläkohtausta siitä paikasta, johon lohikäärme sitten hyökkäsi, näytti se niin aidolta kuin olisi livenä katsonut. Mikään ei mielestäni näyttänyt lavastetulta tms. vaan koin kyllä visuaalisesti hienoimman elokuvakokemukseni so far.
   
 16. rewind

  rewind Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ööö, enhän minä olekaan missään foorumeilla itkemässä konserttien liian kovasta äänenvoimakkuudesta tai vaatimassa järjestäjiä tiputtamaan tasoja. Käyn konserteissa niin harvoin, etten koe tarvetta ostaa korvatulppia sen takia, vaan sen sijaan ijoitan itseni yleisössä sopivaan paikkaan. Jos on herkät korvat niin omalla toiminnalla siihen pystyy vaikuttamaan, eikä vaatia että muut ratkaisevat asian puolestasi.

  Vähän sama kun vaatisi moottoriteille 80 km/h rajoituksia vain siksi ettei itse uskalla ajaa 120 km/h.
   
 17. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Detalji-nipotusta:

  Jo Sormusten Herran (Sormuksen Ritarit) kohdalla tehtiin se poikkeama, että toisin kuin Bilbon (myöhemmin Frodon) Piikki, Gandalfin Glamdring ei hehkunut sinisenä, vaikka lähellä olisi örkkejä. Kenties tässä haluttiin korostaa Piikin erityisyyttä tai olla sekoittamatta liikaa, tai mitä tahansa muuta. Samapa tuo. Muistaakseni jo Sormuksen Ritareissa (elokuvassa) kerrottiin, että tämä ominaisuus on sitä perua, että haltiat ovat tehneet miekan.

  Mutta mutta: Hobitissa sekä Glamdring, Orcrist ja Piikki löytyvät kaikki samasta paikasta ja Elrond jopa nimenomaan kertoo, että ne ovat Suurhaltioiden takomia. Mutta edelleenkin ainoastaan Piikki hehkuu sinisenä. Miksi? Kaikki ovat haltiamiekkoja ja (anteeksi) kirjoissa kaikki hehkuvat sinisinä. Tai no, muistan Hobitin heikosti, mutta Sormusten Herrassa sekä Glamdring että Piikki, joista ensimmäiseen vieläpä viitataan Orcristin 'parina'.
   
 18. pmv

  pmv Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.03.2005
  Viestejä:
  224
  Saadut tykkäykset:
  0
  TSH yhteydessä tuosta miekan sinisyydestä kysyttiin Jacksonilta jossain haastattelussa ja heiltä oli kuulema sininen väri loppunut. Vaikea sanoa mitä tuolla vitsailulla yritettiin sitten sanoa. Veikkaisin tuon olleen ihan tarkoituksellinen muutos, joka luonnollisesti sitten on mukana myös hobitissa.
   
 19. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mä oisin muuten laittanut omat kommenttini volasta vanhuuden piikkiin, mutta mukana oli kaksi 12 vuotiasta jotka molemmat valitti että äänet on liian kovalla. Olen myös äänialan ammattilainen ja tiedän kyllä milloin tulee "normaalia" kovempaa. Yhtä kovaa ei esim tule konsertissa Tavastialla. (No riippuu miksaajasta ;) Kyllähän sitä näkee teknoklubeillakin ihmisiä jotka on pää PA:n edessä eikä silti tule liian riittävän lujaa, mutta ei se yleistä ole.

  En käy niin paljoa elokuvissa että voisin kauheasti vertailla. Viimeksi katsoin Tedin ja vola oli ihan normaali. Hobitissa oli tietyt kohtaukset kovempaa kuin muut. Kaikki hiisiin liittyvä tuli selkeästi kovempaa. Kun leffa ei tuuttaa koko kolmea tuntia niin lujaa niin ei siitä kuulovauriota saa, mutta voi olla aika monelle epämiellttävää.

  Saa nähdä tekeekö kukaan enää HFR elokuvaa. Vastaanotto on niin ristiriitaista ettei voi sanoa oliko se hyvä vai huono juttu. Pitäisi saada 2D HFR leffa että voisi vertailla. Lisäksi leffan pitäisi olla HFR Only eli ei tehtäisi muuta versiota lainkaan. Nythän valaisu on tehty sopimaan sekä 2D että 3D versioihin ja tuloksena on HFR versiossa lievä "muovisuus".
   
 20. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sinä saat toki tyytyä järjestelmän uhrin asemaan, mutta millä perustelet sen että kaikkien muidenkin pitäisi? Ja mikäli tuo logiikka noin miellyttää, voinhan minäkin tulla räjäyttelemään pommeja ulko-ovellesi ja kirjoittaa myöhemmin tänne että valitse vaikka jokin muu ovi, pystyt omalla toiminnallasi täysin siihen vaikuttamaan.

  Joo ei ole. Ensinnäkin tuo on kaikkien yleisessä tiedossa, mutta leffateatterit eivät äänistä erikseen ilmoittele, eli se ei ole samalla lailla oma valinta. Toiseksi tuo 120 km/h rajoitus on selvästi optimaalisempi kuin 80 km/h, mutta ovatko leffateatterin helvetinäänet tosiaan samalla tapaa optimaaliset ja millä perusteilla?! Jos niin on, niin sitten sopii myös selittää se miksi moottoriteiden yleisrajoitus on STANDARDI mutta leffateattereissa älämölöäänenpainetaso ei...